Putin: Pobornici zlatne milijarde žele sačuvati unipolarni svijet

Vladimir-Putin
31 komentar

Grupa BRICS ne pokušava da se takmiči ili suprotstavi bilo kojoj drugoj naciji ili grupi, ali se ipak suočava sa otporom zemalja takozvane “zlatne milijarde” koje žele da sačuvaju svoju globalnu dominaciju, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Govoreći u četvrtak na završnoj ceremoniji samita BRICS-a u Južnoj Africi putem video-linka, ruski lider je istakao da napori grupe da stvori novi svjetski poredak zasnovan na multipolarnosti ima “nepomirljive protivnike” koji žele da uspore proces i obuzdaju formiranje novih i nezavisnih centara razvoja i uticaja u svetu.

Putin je rekao da države ” zlatne milijarde ” čine sve što je u njihovoj moći da očuvaju unipolarni svijet koji im odgovara i koji im je od koristi. ” Oni pokušavaju da zamijene sistem međunarodnog prava svojim takozvanim poretkom zasnovanim na pravilima “, rekao je predsednik i dodao da niko zapravo nije video pravila koja se stalno menjaju i prilagođavaju u interesu pojedinačne zemlje.

Ruski lider je dalje izjavio da je način na koji te zemlje funkcionišu jednak kolonijalizmu, ali „ u novom paketu, koji, inače, ne izgleda tako dobro “.„ Savremeni kolonijalisti, krijući se iza dobrih slogana demokratije i ljudskih prava, nastoje da reše svoje probleme na tuđi račun, nastavljajući da besramno crpe resurse iz zemalja u razvoju“, tvrdi Putin .

Istovremeno, on je tvrdio da ovi „ moderni kolonijalisti “ takođe stvaraju finansijske odnose sa ekonomijama u razvoju koje onemogućavaju zajmoprimcima da otplate svoje dugove.

” To više ne liči na kreditne obaveze, već na odštetu “, rekao je Putin.

Dalje je nazvao “ radikalni neoliberalizam ” još jednom prijetnjom novom, multipolarnom svjetskom poretku, za koji je rekao da ga nameću neke zemlje koje žele da unište ključne tradicionalne vrijednosti, kao što su institucija porodice i poštovanje nacionalnih i religijske tradicije.

” Radi oportunističkih zadataka, neki političari se ne ustručavaju čak ni opravdati neonacizam, ksenofobiju, ekstremizam različitih vrsta i tolerisati teroriste “, rekao je predsjednik.

Putin je naveo da se „ svetska većina “, čiji je veliki deo zastupljen u BRICS-u, umorila od pritisaka i manipulacija i da želi da uspostavi poštenu, ravnopravnu i uzajamno poštovanje saradnje.

Ovogodišnji samit BRICS-a održava se od 22. do 24. avgusta u Johanesburgu u Južnoj Africi, koji trenutno predsjedava grupom. Rusiju lično predstavlja ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, dok predsjednik Putin učestvuje putem video veze. Sledeće godine katedra će preći u Moskvu. Putin je već najavio da će se naredni samit održati u ruskom gradu Kazanju, dok će se ekonomski, politički i društveni događaji održavati širom zemlje u više od deset gradova.

BRICSPutinrusijaZlatna Milijarda
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Pravda
8 mjeseci prije

TAKO …BRAVO RUSSIA…i ostali SLOBODNI SVIJET….Vrijeme je da svo zlo zapada postane prah i pepeo,da ljudi shvate tko su im vođe i što rade..

Max
8 mjeseci prije

Točno.

Damir
8 mjeseci prije

Bolje i tako nego nikako, bolje i sada nego nikada.

Anik
8 mjeseci prije

Nekako loše izgleda Vlado na ovi slikici. Znam da mu je teško, je u ratu sa ovom zlatom miljardom.

So baby talk to me
8 mjeseci prije

Ne razumem što na srpskim portalima neki kukaju i ne veruju u Prigožinovu smrt ( aj dobro… bar da ga ne gledamo onako gadnog) ali opet i ja sam rusofil, a kako njima rusofilija podrazumeva preferiranje ogavnih jevrejskih njuški stvarno ne kapiram

Mrki
8 mjeseci prije

Nisu li i rusi pik ali svoj narod spasonosno vakcinom

Čitalac
8 mjeseci prije

VVP je prvi put spomenuo zlatnu milijardu i to na samitu kojeg prate novinari sa cjelog svjeta??
Izmedju redova mogla bi to biti poruka čovječanstvu?
Njihov je igrač, nije njihov igrač, pitanje je sad.

goran
8 mjeseci prije

taj smjer moramo i mi svi ostali slijedit namjeravamo li uopće išta postići

Mrki
8 mjeseci prije

Prevara kao i zadnje 3 godine i

hiber
8 mjeseci prije

🤣🤣🤣Kepec je u Rusiji već ispunio kvotu. 15 miliona manje rođenih u zadnjih 20 godina. 3-4 milona od kolapsa korone i cijepiva. A sada radi prekovremeno sa agresijom i novih par miliona sto ce naravno izazvati novi demografski kolaps. Trebao bi dobiti nekakav orden sv. Švaba za doprinos depopulaciji.

Nena
8 mjeseci prije

Neka duvaju bolesnici..
Prohujalo s vihorom..

Amater
8 mjeseci prije

Kasno … da su vladali pošteno , a imali su priliku , opstali bi … ovako odoše u pakao … to je u ostalom njihov izbor…

R92
8 mjeseci prije

Za novi svetski poredak, zasnovan na multipolarnosti zalaže se zapravo Putinov mentor Schwab i ekipa iz Davosa…

Emiliano Zapata
8 mjeseci prije

Dok on istovremeno pokusava doci do pola milijarde!
Prva tvornica brasna u svijetu od cvrcaka u Rusiji, 5G, spricanje iz zraka, digitalna valuta, pakleni videonadzor, preko pola stanovnistva izbo genskim prioravcima, prepametni gradovi, jedino mu Klaus prisapnio nek malo nagazi one iz LJGBT da ne ispadne bas sve isto kao na zapadu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI