Zapad se ‘bori’ sa sankcijama

Moskva Rusija
11 komentara

Rusija je uspjela da okrene ploču na Zapadu kada je riječ o sankcijama uvedenim Moskvi, rekao je Kremlj u subotu, tvrdeći da bezbroj ograničenja nije uspjelo srušiti rusku ekonomiju.

„Zapadnjaci se bore jer vide da sankcije ne pogađaju nas kao što je trebalo“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za VGTRK.

Štaviše, kao i uvijek, Rusi su uspjeli pronaći načine da izvuku korist od njih.

Peskov je, međutim, naglasio da će Moskva ostati na oprezu i pomno pratiti sva ograničenja koja je uveo Zapad, jer “nisu dužine u koje ne bi išli” samo da bi naudili Rusiji. SAD i mnogi njeni saveznici uveli su opsežne sankcije Moskvi kao odgovor na njenu vojnu operaciju u Ukrajini, ciljajući, između ostalih sfera, finansijski i energetski sektor Rusije. Međutim, zapadni zvaničnici su u više navrata priznavali da negativan uticaj kazni na Rusiju nije bio toliko značajan kao što se očekivalo.

Ipak, EU trenutno radi na 12. rundi sankcija, koju je RSE/RL u petak opisao kao “najslabiji paket sankcija EU do sada Rusiji”.

Govoreći na sjednici vlade u septembru, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da, iako su sankcije “usporile” određene ekonomske projekte, one također “stimulišu razvoj”. Ruski zvaničnici su rekli da strana ograničenja u konačnici nisu uspjela uništiti ekonomiju zemlje, umjesto toga dajući priliku za povećanje domaće proizvodnje i preusmjeravanje postojeće trgovine.

euPutinrusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dux
5 mjeseci prije

Hoće li biti kakvih sankcija Izraelu? Da li će netko od židova biti optužen za ratni zločin, ili su židovi ” miljenici svijeta” pa razaraju i ubijaju kako ih volja…gdje je sad Haag, gdje su ljudska prava, šta je sa prekomjernim granatiranjem….kakva bijeda i licimjerje ” zapada”…

Max
5 mjeseci prije

Više štete njima.

Darko
5 mjeseci prije

Bravo Rusi, svi to shvaćaju samo ona korumpirana krmača Ursula to ne može shvatiti..

tihobl
5 mjeseci prije

Pazite ovo – prije je 90% svjetske proizvodnje kakao zrna islo u Belgiju.
Sad ide manje, jer pokvareni rusi nude naftu za kakao i daju bolju cijenu od belgijanaca. Naftu daju po punoj cijeni, kakao dobijaju po daleko nizoj nego sto su placali belgijancima. Svima dobro osim jadnim belgijancima kojima otimaju hleb iz usta (u ovom slucaju cokoladu).

Bruno
5 mjeseci prije

Kako bi rekao veseli Ainstein Albert ” Samo budala može ponavljati ogled u istim uvjetima i očekivati drugačije rezultate.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI