Zapad uznemiren novom ruskom nuklearnom podmornicom

Ruska podmornica
24 komentara

U kontekstu sukoba oko Ukrajine, u Evropi raste zabrinutost zbog potencijalne upotrebe nuklearnog oružja od strane Rusije. U izvještaju koji je objavila italijanska La Repubblica navodi se da je NATO zabrinut zbog kretanja nuklearne podmornice specijalne namjene Belgorod koja može nositi bespilotna podvodna vozila Poseidon. Članak je izazvao val alarmantnih naslova u evropskim medijima.

Sjeverno mašinsko preduzeće Sevmaš isporučilo je ruskoj mornarici u julu nuklearnu podmornicu Belgorod, koja je sposobna da nosi takva torpeda. U budućnosti će podmornice Habarovsk postati glavni nosioci Posejdona. Međutim, postoji vrlo malo informacija o testovima koji uključuju torpedo, dok detalji o njegovim karakteristikama variraju, što otvara put teorijama zavjere i alarmizmu.

Kako prenosi La Repubblica, torpedo dugo 24 metra može preći udaljenosti do 10.000 kilometara i izazvati radioaktivni cunami u blizini obale jedne američke metropole. Drugi mediji su istakli da je nuklearna podmornica Belgorod sposobna da nosi šest takvih oružja. Neke novine nisu isključile da bi, u pokušaju zastrašivanja Zapada, Rusija mogla prekršiti svoju obavezu da neće izvoditi nuklearne testove i prvi put testirati ovo torpedo s nuklearnom bojevom glavom.

Ni zvaničnici NATO-a, ni ruski zvaničnici nisu komentarisali kretanje nuklearne podmornice Belgorod u ponedjeljak.

„Nema sumnje, svaki put kada ovaj brod isplovi na more, NATO pokazuje veliko interesovanje, a njihova zabrinutost nije neosnovana“, Dmitrij Stefanovič, istraživač u Međunarodnom centru za bezbjednost pri Institutu za svjetsku ekonomiju i međunarodne odnose Ruske akademije nauka, rekao je Komersant. On je rekao da nuklearna podmornica Belgorod ne može nositi samo torpeda Poseidon, već i druga podvodna vozila, uključujući autonomna, daljinski upravljana, kao i ona s posadom. To navodi na razmišljanje o direktnim ciljevima podmornice, koji mogu uključivati ​​izviđanje, testiranje novih bespilotnih podvodnih dronova i drugih sistema, kao i sabotaže, upozorio je stručnjak.

Međutim, smatra da je upravo u toku testiranje samog broda, njegovih sistema i podsistema. “Ovo samo po sebi ne može a da ne izazove interesovanje NATO-a. Stoga možemo očekivati ​​da će alijansa povećati aktivnost svojih površinskih i podmorničkih snaga, kao i protivpodmorničkih aviona“, zaključio je Stefanovič.

NATONuklearna podmornicarusijazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
1 godina prije

 Putin je sto puta pokazao da je ekstremno trom i neodlučan državnik uprkos tom imidžu koji je izgrađen. Uostalom, celo ovo sranje koje se desilo ove godine, ne bi se ni desilo da je bio odlučujući u zimu 2013/2014.

Zbog toga je Putin dosta dugo radio na izgradnji jednog velikog, gotovo mističnog blefa na koji su pali ne samo Rusija i Zapad, nego i on sam. Taj blef je ove godine načisto pukao, i on nema više čime da preti Zapadu osim nuklearnih elektrana, što ga već dovodi odprilike na nivo severnokorejskih Kimova.

Optimista
1 godina prije

Prvo, -329 Belgorod is a modified design of the Oscar II class Russian nuclear submarine
Dokle, sminkamo starog konja
Drugo, osim navedenoh, hihihi, ozbiljnih novina, barem jedan dokaz ” zabrinutosti” zapada?.
Trece, uz 5.000 a bombi, raketa, jedan nosac, vise manje
Cetvrto, miso, tko te plaća ??? Preplaćen si!!!
Peto, placam pivu redakciji ako pusti ovaj komentar
😞

borjana
1 godina prije

Rusija i dalje uvodi nova, respektabilna, moćna i zastrašujuća oružja, ali sa malim problemima unovaćenja 300 tisuća rezervista u tekućem sukobu.

Znači, zbog porasta nato-ve zabrinutosti u stvarnosti je rezultiralo, potpanjem prve fregate Ruske mornarice, velikom i poprilično uspješnom kontraofanzivon, a potom i dugo najavljivanim napadom na Krimski most, njegovim oštećenjem i do daljnjega izbačenim iz uporabe.
Ili san ja nešto pogrešno razumila?

Emiliano Zapata
1 godina prije

Nista od toga. Samo vas plase i odvracaju paznju s iznenadnih smrti i cinjenice da siromasna slavenska braca ginu na obje strane dok bogatasi postaju jos bogatiji.

petar schroder
1 godina prije

Sta hoce taj zapad i Nato i Amerika? Cjelo vrijeme izazivaju Rusiju a kako rece jedan bivsi dobrovoljac tamo ratuje Amerika i Nato a zapadne zemlje salju oruzje trebaju PREGOVORI PREGOVORI A NE ORUZJE ;Treba sjesti za sto i pregovarati i vidjeti zasto je Rusija napala Ukrainu Tamo je svrgnuta vlast od Sorosa 2014 godine ,koji se hvalio da ga je to kostalo 12 miliardi dolara Soros danas posjeduje u Ukraini 30 POSTO OBRADIVE ZEMLJE Ukraina je sluzila Ameriki i zapadu za pranje novca Prosle godine neke Njemacke novine su proglasile Selinskog kao naj naj koruptivnog politicara a sada mu plescu TREBA MIR MIR A NE BOMBE

Max
1 godina prije

Zabrinutost nije bez razloga. Belgorod je najmodernija ruska podmornica s naj ubitijim oružjem.

goran
1 godina prije

trese se guza generalima u nato savezu hahahahahaha,bilo je i vrijeme

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Rusija ima toliko dalekometnih oružja da joj dugo u borbi neće trebati čizma na terenu. Zašto ne počnu primjenjivati tu taktiku. Nekoliko 500 m visine tsunamija na Jameričku istočnu obalu i istovremeno nekoliko na zapadnu obalu i Jamerike neima više.

Istina
1 godina prije

Poslat, podmornicu do londona i brüssela, od tuda su provokacije, i opasne za veliki dio EU-a.😡 Glavonje masonske rusat. Jadni smo mi obicni radni narod.😪

nessy
1 godina prije

Strasno je da samo jedna podmornica, kao ova u clanku, moze, doslovno unistiti kontinent. Nadam se da do toga neca doci, bez obzira na sve.

alexosijek
1 godina prije

Možda najrelevantniji autor koji se dokumentirano i objektivno bavi ovim, ali i ostalim pitanjima vezanima za naoružanje, povijesne razlike po tom pitanju između istoka i zapada neka potraži ime Andrei Martyanov online

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI