Zapad visoko cijeni iranske vojne bespilotne letjelice

Iranski dron
32 komentara

Iznoseći optužbe da Rusija koristi vojne bespilotne letjelice iranske proizvodnje u tekućem sukobu s Ukrajinom, Zapad je u osnovi priznao djelotvornost iranske tehnologije, tvrdi general-major Mohammad Hossein Baqeri. Vojni zvaničnik, međutim, insistira da su te tvrdnje lažne, opisujući ih kao „dio neprijateljskog psihološkog rata.”

U članku objavljenom u nedjelju, iranska državna novinska agencija Tasnim citirala je načelnika štaba iranskih oružanih snaga koji je rekao da je Zapad itekako svjestan koliko su teheranski bespilotne letjelice napredne, o čemu svjedoče neprestane tvrdnje da se iranske bespilotne letjelice koriste u tekućem sukobu u Ukrajini.

Baqeri je dalje izjavio da je Iran među prvih pet proizvođača vojnih dronova u svijetu.

Prema generalovim riječima, bivši komandant Centralne komande Sjedinjenih Država (CENTCOM) nedavno je priznao da je Washington izgubio potpunu zračnu nadmoć po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, ne samo zbog iranskih dronova.

„Tačno je da su izgubili takvu superiornost u vazduhu“, potvrdio je iranski general, dodajući da je „ovo veliko i ponižavajuće priznanje Amerikanaca. ”

U četvrtak je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani insistirao da “Islamska Republika Iran nije izvezla nikakvu vojnu opremu nijednoj strani za korištenje u ratu u Ukrajini.” Diplomata je također upozorio ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog da “strateško strpljenje Teherana neće biti neograničeno prema neosnovanim optužbama”.

Saopćenje je uslijedilo kao odgovor na govor Zelenskog pred američkim zakonodavcima u srijedu, u kojem je optužio Iran da Rusiji daje bespilotne letjelice kamikaze.

Ranije ovog mjeseca, iranski ministar odbrane, brigadni general Mohammad Reza Ashtiani tvrdio je da “ukrajinska strana nije predstavila nikakve dokaze o ruskoj upotrebi iranskih dronova u ratu” tokom sastanka ukrajinskih i iranskih stručnjaka.

Ukrajina i SAD su u više navrata optuživale Iran da isporučuje Rusiji vojne bespilotne letelice, tvrdeći da su moskovske bespilotne letelice Geran-2 zapravo bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed-136.

Početkom oktobra, Rusija je pokrenula kampanju masivnih udara na ukrajinsku električnu mrežu i kritičnu infrastrukturu, koja se u velikoj meri oslanja na rakete i bespilotne letelice kamikaze.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian priznao je u novembru da je Teheran isporučio “mali broj dronova” u Moskvu “mjesecima prije” izbijanja aktuelnog sukoba u Ukrajini.

Kremlj, zauzvrat, dosljedno poriče da ruska vojska koristi iranske bespilotne letjelice, insistirajući da svo oružje raspoređeno u Ukrajini dolazi iz domaćih zaliha.

Bepilotne Letiliceiranukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ne valja naslov – jevreji su ti sto se boje iranskih dronova. Nedavno za vrijeme poslednjeg droniranja napisao sam da se pojavio novi tip geranja. Prvo su sa motokultivatorima rognuli objekte kod Odese dok je PVO spavala. Sat kasnije uslijedio je novi napad sa necujnim geranjima koje PVO nije otkrila. Rusi su razvili gerannj sa elektricnim pogonom i do je bilo novost dana. A sinoc sam vidio snimak novog drona u akciji. Tri vojnika zapadnog pakta su pricala iza kamiona kad im se na metar visine priblizio dron manji od sljema vojnika. Na snimku se vidi da je jedan od eksplozije poginuo, a jos sva stradala. Sto se tice kamiona po onom sto je uhvaceno na snimku rijec je vozilu PVO ili elektronskog ratovanja, sto znaci da nije na prvoj liniji i da taj mali dron ima domet. I kad sam kod dronova – buducnost su veliki dronovi dugog dometa… Čitaj više »

Dawor
1 godina prije

Bogami da ….. stvarno VISOKO cijeni ….. visoko negdje oko 1,55 – 1,60 …poput V.Vladimiroviča….
🥴🥴🥴🥴🥴😌😌😌😌

giovani
1 godina prije

Ma kakvi Iranski, oni nalickani Hollyvoodski su bolji, a vojničine samo takve, pune plastike.

Max
1 godina prije

imaju pravo, Dobri su.

Nekoime
1 godina prije

Mislili su Ameri jeftino proći zbog generala Soulemanija. Još će nazvati nosač aviona po njemu, možda ga Iranci ne potope.

tata mata
1 godina prije

a i izrael se malo primirio ,,kad bas iron dome ne funkcionira kako su se falili

Гавран
1 godina prije

Kao odgovor na ubistvo generala Kasema Sulejmaniija iranci su raketirali dve USA baze u Iraku Al Asad i Irbil. Naravno niko nije poginuo. Te obračunske godine su ameri imali 200 poginulih vojnika uglavnom pripisanih Avganistanu.

tihobl
1 godina prije

Drug Kim je danas posalo dronove da provjetre krila iznad Seula. PVO je sve ispromasilvala, ali je avijacija uspjela oboriti jedan na ukrajinski nacin – sudarom. Pilot i kopilot su u bolnici.

Iranski dronovi vise nisu najveci problem, Kim ima naprednije. Americka PVO im ne moze nista, satima kruze iznad Seula.

tihobl
1 godina prije

Сергеј Лавров:

“Ми више нећемо гледати како да јуримо за Западом. Они су разрушили све наше постигнуте односе и договоре, а ми се окрећемо новим партнерима са којима планирамо да развијамо економске односе, као и односе у социјалној сфери и сфери културе, као и, на крају крајева, спортској сфери. Ми ћемо гледати да оријентишемо своју политику ка онима који нас никада нису преварили. Са којима смо тешко долазили до компромиса, али када смо постизали компромисе, они су се увек држали њих, за разлику од Западних партнера”.

tihobl
1 godina prije

Песков :
Телефонски разговор са Макроном још није у Путиновим плановима.

Jeste dosadan ovaj Makron – po 50x dnevno zove Putina, a on se nikako ne javlja. Pokusao je da ga zove i sa drugih telefona kako Putin nebi prepoznao broj. Molio je Sija da mu da svoj mobilni, molio je Erdogana, pa mu nisu dali. Jadnice babino.

tihobl
1 godina prije

Са терена се јавља да Оружане снаге 35. бригаде намерно прецењују број погинулих и рањених како би убедиле своје команданте у хитну потребу да их замене „свеже мобилисаним” у Херсону.

Треба разумети да је 35. бригада Оружаних снага Украјине формирана од становника западних региона Украјине.

tihobl
1 godina prije

Iran dogovara izvoz Shaheda u Srbiju. Opasno igraju persijanci, probijaju se dalje nego sto su ikad njihovi carevi sanjali.

tihobl
1 godina prije

Zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrij Meljnik:

Hitno trebamo zapadne tenkove, borbene avione, ratne brodove, višecijevne bacače raketa, strjeljivo. To je naša jedina želja za Božić.

tihobl
1 godina prije

Konacno rusi se bude i pocinju da ganjaju britanske spijune:

РУСИЈА је расписала потерницу за бугарским новинаром Христом Грозевом, шефом пројекта Bellingcat који спонзорише британска шпијунажа.

Грозеву се приписује да је преко свог координатора пронашао две девојке које су на железничкој станици у Липецку дочекале курира из Москве са аванс од 4 хиљаде долара украјинске шпиииијунаже намењених руском пилоту који је наводно пристао да дигне авион у ваздух и одлети њиме у Украјину.

ФСБ је пресекла ту украјинску војно-обавештајну операцију извођену под надзором специјалних служби земаља НАТО-а.

nessy
1 godina prije

Posto su se EU i USA udruzile u naoruzavanju Ukrajine, i cak se natjecu tko ce vise benzina doliti na vatru, ne razumijem, zasto Iran, saveznik RF, ne bi smio pomoci? Pa saveznici valjda zato i postoje, da pomognu u odgovarajuce vrijeme. Na kraju krajeva, sto im zapad moze? Staviti sankcije? Iran se odavno prilagodio toj situaciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI