Zapadne države pristaju na dva ograničenja cijena ruskih naftnih derivata

Rusija-Nafta
9 komentara

Koalicija predvođena SAD-om postavit će dva odvojena ograničenja cijena ruskih naftnih proizvoda u zavisnosti od njihove kategorije, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva financija u petak.

Kako se navodi u saopštenju, nakon sastanka između zamjenika ministra financija Wallyja Adeyema i zamjenika ministara koji predstavljaju druge zemlje G7, države EU i Australiju, strane su također odlučile da preispitaju gornju granicu cijena ruske sirove nafte, koja je stupila na snagu prošlog mjeseca, u mart.

“Poslanici su se složili oko pristupa za rafinisane proizvode koji će uvesti dva različita ograničenja, pored gornje granice za sirovu sirovinu: jednu za proizvode koji se generalno trguju po cijeni od sirove nafte, kao što su dizel ili plinsko ulje, i jednu za proizvode koji trguju na popust na naftu, kao što je lož ulje. Poslanici su se složili da će ovakav pristup bolje kalibrirati politiku gornjeg ograničenja cijena za rafinirane proizvode, s obzirom na širok raspon tržišnih cijena po kojima se ovim proizvodima trguje”, navodi se u saopštenju.

U decembru je koalicija uvela ograničenje cijena na izvoz ruske pomorske nafte koje zabranjuje zapadnim kompanijama da pružaju osiguranje i druge usluge brodovima koji prevoze rusku naftu osim ako se teret ne kupi po ili ispod utvrđene cijene od 60 dolara po barelu. Granica cijena ruskih naftnih derivata sada treba da stupi na snagu 5. februara.

Moskva se čvrsto protivila svim inicijativama za ograničavanje cijena na svoj izvoz. Prošlog mjeseca, ruski predsjednik Vladimir Putin izdao je dekret kojim se zabranjuju isporuke ruske nafte i naftnih derivata zemljama koje direktno ili indirektno spominju gornju granicu cijena u svojim ugovorima.

NaftaograničenjarusijaSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Kako se nisu ranije setili da ograniče cenu ruske nafte na par dolara pa da svi uživamo u jeftinoj energiji?
Kad bolje razmislim, bilo bi bolje da učestvuju i u troškovima transporta…

Jednostavno receno
1 godina prije

Ne kontam, prvo uvedu zabranu ruskoj nafti, pa onda možeš kupiti po ograničenoj cijeni, pa onda po rabatu, pa ograničenje u novembru prošle godine stupilo na snagu, sada novo s rabatom u veljači……. Izgleda ovi što više ograničavaju i zabranjuju rusi je sve bolje i bolje prodaju. Dok su zabranjivali rusima nafta bila po 120 dolara, kada su oslobodili kupnju nafta bila pala skoro na 65 dolara, sada je ograničavaju i opet je poskupljuju….. Izgleda da oni navijaju za ruse a za eu….. Ovdje hebe lud zbunjenog

Sir Oliver
1 godina prije

Puno je 60 $. Koji lešinari oni bi nešto ograničili.

Max
1 godina prije

Molit će za naftu.

1 godina prije

Pa Ameri nisu ni za vrijeme prohibicije uspjeli da spriječe masovno trgovanje alkoholom u svojoj državi.
Ovo su priče za vlastite birače i publiku, koji vjeruju skoro sve što pročitaju i samo ponavljaju: “Av, av, av….”. Takvih je, na žalost, mnogo.

Gnostic
1 godina prije

Bla,bla..bla,,bla.Živite u mjehuru narativa odvojeni od stvarnosti.🤗

Mat
1 godina prije

Ovo je vrlo ambiciozno.

Jomla
1 godina prije

Zašto “kolektivni zapad” mrzi stanovništvo svojih “država”?
Ovo je ozbiljno pitanje!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI