Zapadnoafrička zemlja odustaje od dolara u trgovini naftom

Nafta pad dolar
9 komentara

Potpredsjednik Gane, Mahamudu Bawumia, otkrio je ove sedmice da vlada želi platiti uvoz nafte zlatom umjesto američkim dolarima. On je plan objasnio kao pokušaj da se zaštite sve manje devizne rezerve zemlje.

Zvanični podaci pokazuju da su bruto međunarodne rezerve Gane pale sa 9,7 milijardi dolara na kraju 2021. na oko 6,6 milijardi dolara na kraju septembra 2022.

Rezerve bi navodno mogle da pokriju samo tri mjeseca uvoza roba i usluga u zemlju – što je pola mjeseca manje od vladinog cilja za 2022.

Očekuje se da će politika zlata za naftu biti implementirana u prvom kvartalu 2023. godine, kako bi se suzbila inflacija uzrokovana depresijacijom nacionalne valute. Bawumia je objasnio da je ganski cedi do sada izgubio više od polovine vrijednosti u odnosu na dolar ove godine zbog velike potražnje za dolarima od strane uvoznika nafte.

Zemlja koja proizvodi naftu, Gana i dalje mora da uvozi proizvode kao što su gas i dizel, jer je njena jedina rafinerija nafte van mreže od eksplozije 2017.

Afrička nacija je “u velikoj opasnosti od dužničke krize” jer je depresijacija cedija “ozbiljno uticala”  na njenu sposobnost da upravlja svojim javnim dugom, kaže Ministarstvo finansija. Gana trenutno pregovara o paketu pomoći s Međunarodnim monetarnim fondom.

afrikaDolarGanaNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nadam se da nitko neće umrijeti od srčanog udara.

1 godina prije

Ahahaha…. čuvaj dolar a kupuj za zlato – mudar čovek, pravi rodoljub!
Čujem da će i Kina i Rusija da pređu na plaćanje zlatom kako bi uvećale devizne rezerve :)))))))))))))))))))))))))))

Karma
1 godina prije

Jos malo krepa sotona americka

nepoželjni
1 godina prije

Logika mu je više slična majmunskoj nego ljudskoj. (majmun ti nikada neće dati bananu u zamjenu za šareni papir… ali ponudiš li neko drugo voće ili igračku dobiti ćeš bananu;)

Potpuffer
1 godina prije

A sad če Murika da proširi “demokraciju”, kao što so napravili u Libiji

Anto
1 godina prije

Americke imperijaliste udarit gdje najvise boli da se opamete!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI