“Ovo je kraj američke dominacije”, tvrdi francuski Le Monde

Donald Trump - Kraj dominacije
61 komentar

Dok se mnogi pitaju o njihovom post-pandemijskom životu, francuski Le Monde je u četvrtak, 30. travnja, pokušao predvidjeti budućnost Sjedinjenih država, učeći lekcije iz šoka koji je Covid-19 nanio svjetskom poretku. Između ostalog, novine su predviđale kraj svjetskog vodstva Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države više ne izvršavaju ulogu koja joj je dodijelile u 20. stoljeću, ulogu svjetskog vodstva, piše je Le Monde. Pandemija koronavirusa stavila je van snage međunarodni poredak stvoren nakon Drugog svjetskog rata pod okriljem Sjedinjenih Država.

Ključnu ulogu u destabilizaciji ovog sustava igrao je uspon Kine. Kašnjenje s kojim je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila međunarodnu zajednicu na rizik od pandemije, samo potvrđuje njezinu ovisnost o Pekingu.

Dakle, svijet temeljen na američko-sovjetskoj dualnosti postao je neuravnotežen, a “multipolarni poremećaj” zamijenio je postojeći “bipolarni poredak”.

„Oni [Sjedinjene Države] se posljednjih godina sve više povlače.  Oslabljene koronakrizom, one su potpuno izvan nje.”

Osim toga, Covid-19 je testirao jedinstvo Europe, koja je ostala razoružana i  suočena s pandemijom, te nesposobna organizirati solidarnost za najugroženije države Europske unije.

“Ali ako [Europska unija] želi utjecati na stvaranje pravednijeg i sigurnijeg svjetskog poretka nakon krize, mora započeti organiziranjem vlastite ekonomske obnove”, zaključuje list.

Ostaje je nam vidjeti kako će reagirati Sjedinjene države na europske pretenzije za preuzimanje dominantnog  položaja u novom svjetskom poretku, koji je danas doista “multipolarni poremećaj”.

europale mondemultipolarni svijet
Pretplatiti se
Obavijesti o
61 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hmmm da
3 godine prije

“Ostaje je nam vidjeti kako će reagirati Sjedinjene države na europske pretenzije za preuzimanje dominantnog položaja u novom svjetskom poretku” – kakve europske pretenzije za Boga miloga??? Na čemu su ovi iz Le Mondea? Članak ne može biti dalje od realnosti.

Jole Prvi
3 godine prije

Da je došao kraj dominacije i unipolarnog svijeta pod vodstvom SAD,vidi se po samom ponašanju SAD.Postali su egzekutori teško uspostavljenog međunarodnog prava,kojeg ruše svakim novim potezom,Duboka država koja kontrolira SAD ,Europu i dobar dio svijeta,sve vise sliči na bandu razularenih primitivnih sociopata i ubojica kojima je mjesto u srednjem vijeku,a ne u 21 stoljeću.Ucjene ,pljačka ,otimačina i teror na svakom koraku,dio su njihovog modusa operandi.Na svu sreću,zahvaljujući Kini I Rusiji,vraća se multipolarni svijet i taj je proces nezadrživ.To se najbolje vidi po tome da se SAD više ne usude izvoditi agresiju na suverene države bogate resursima koje žele opljačkati,poput Irana i Venezuele.Upravo su povratak Rusije na svjetsku geostratešku scenu i gospodarski uzlet Kine doveli do toga da nove agresije nose prevelik rizik,kakvog prije 20 i više godine nije bilo.A i svijetu je dosta više tog terora i divljanja po svijetu.

Ana
3 godine prije

Bolje bi im bilo da progledaju pa da vide tko dominira u Francuskoj!

Puntamika
3 godine prije

Ovo će biti prije kraj Le Monde nego USA. Treba znati nešto o “crisis managementu”. Očigledno je da se vodi rat drugim sredstvima i da idemo iz epizode u epizodu. Naslov je tu da prodaje novine.

Baba Vanga
3 godine prije

Totalna glupost,
Rast ekonomije se mjeri kvartalima i sada kada se završi pandemija krece treci kvartal gje se radnici vracaju u fabrike i mozete samo zamisliti skok ekonomije u sledecim kvartalima a posebno u Americi,mislim da ce ovo sadasnje pisanje biti brzo zaboravljeno,jedine probleme ce imati Kina i Rusija.

Max
3 godine prije

Može biti, ali sam prema tome skeptičan. Slom američkog carstva se najavljivao i prije alli se nije dogodio a to carstvo je mnoge države vratilo u kameno doba. Svojom “Demokratizacijom” V”ladavinom ljudskih prava.Ono što je sigurno jest da je više polarni i pravedniji svijet nužan za opstanak ljudskom rodu.

hiber
3 godine prije

Nemaju pojma. Sama lupetanja. USA je tek od 1991. uvučena u ulogu svjetskog hegemona i takva uloga u biti joj je samo donijela velike štete. Do tada je uloga USA bila “vodeća zemlja slobodnog svijeta”. Dok se ne pojave vanzemaljci ili nekakva vanzemaljska prijetnja ni jedna zemlja nema nikakvu šansu za ostvarenjem globalne hegemonije jer se ostale zemlje i stanovništvo automatski okreću protiv nje. Dakle, još od 2008. traje odmak od takve uloge USA, i do ove pandemije proces je uglavnom završen okončanjem Brexita, a prethodno izvlačenjem Ukrajine. Ukratko, u cijelosti se vratilo na polazišta lorda Mackindera. Za potpunu primjenu nove koncepcije potrebno je samo nadvladati područjem Venecuele i Grenlanda, što je tehnički problem. Prvi ovisi o stanju Kine, a drugi o stanju EU. Dakle, u najvećim problemima je drug Xij jer je njegov koncept Puta svile i uvlačenje Tajvana ovom pandemijom doživio potpuno krah. Pandemijom je i doživotni mandat… Čitaj više »

Ad astra
3 godine prije

Nisam baš siguran da se može govoriti o multipolarnosti. Ako gledamo s ekonomskog aspekta, onda imamo dva giganta, US i EU. Kina se pokušava priključiti ali joj sve teže ide. Sve ostale države ili asocijacije su ekonomski patuljci. Prema tome, zapadna civilizacija dominira.

Lucija
3 godine prije

“…europske pretenzije za preuzimanje dominantnog položaja…”

Paa, početkom 90.-tih, Bnd eu…ali sredinom devedesetih postaju izrazita tri pravca kretanja kapitala, a posljedice čega osjećamo i danas…prvo, doslovni odlivi gotovine sa Istoka eu – vidi stručne časopise, bjeg kapitala u porezne oaze – gdje ga danas ima 7 x više nego je dovoljno za pokriće gubitaka od korone (pripisanih koroni, velikim dijelom), i, ulaganja u Kinu, koja su postala značajna 96.
Također, primjetan je nedostatak – vođenja.
Nema suverenih država ni suverenih političara. Izuzeci su uočljivi i potvrđuju pravilo.
Globalisti u potpunosti kontroliraju eu. Čini mi se više nego druge ‘igrače’.

puki
3 godine prije

Da se osvrnem na optužbe Trumpa protiv Kine, odnosno kineskog rukovodstva, Naravno Trump ovdje radi taktički za svoju korist jer mu je cilj da bude ponovono izabran i na napade Demokrata i medija duboke države, odgovara sa napadima na Kinu i Demokrate, da rade zajednički protiv njega. Možda to može izgledati kao pretjerivanje i nebuloza, međutim ja mislim da tu ima istine. Odnosno to je očito, kada se sagledaju mnoge činjenice dosada. Kina u ovoj muljaži oko korone, defintivno igra zajedničku igru sa američkom dubokom državom, iliti ciokabalom. Koja je odavno uspostavila dobre odnose sa kineskim rukovodstvom. Ovdje su neki na forumu nagađali, tko u kineskom rukovodstvu radi za duboku državu, a tko ne, je li cijelo rukovodstvo KP Kine u službi duboke države i slično, ne znam. Ali je vrlo vjerojatno, da kinesko rukovodstvo, ili jedan njegov dio, u dogovoru sa ciokabalom, pokušava preuzeti vodeću ulogu u globalizaciji, ako… Čitaj više »

puki
3 godine prije

drugim rijecima, kabala se prestrojava i Kina preuzima vodecu ulogu u globalizaciji od SAD-a

Vlasnici Le MOnda: khazar Pierre Berge i khazarska banka Lazard sa Wall Streeta. Obitelj Lazard je suvlasnik FED-a, zajedno sa Rotschildima, Rokefelerima i ostalima

puki
3 godine prije

da odgovorim Rusofilu, na nekoliko replika, koje mi je uputio prije nekoliko dana, u komentarima ranijih članaka na ovom portalu.
kako sam vidio, izgleda da postoje dvojica koja sebe nazivaju Rusofil, jedan je navodno trol, drugi nije, koji je koji, ne znam.
samo da odgovorim kratko Rusofilu (valjda onom autentičnom), koji mi je zamjerio da ja to previše pišem i kao nema od toga nekog smisla i koristi, i slično..
Pa dobro ajde, onda predlažem Rusofilu da on sam odmah izvrši samoubojstvo, pa da uštedi trud (injekciju) Gejtsu i ostaloj mafiji.

Frexit
3 godine prije

Frexit bice kraj francuske dominacije …

Koba
3 godine prije

Već preko deset godina iste priče “Amerika propada”. Gdje je danas onaj ruski “stručnjak” koji je predviđao pad dolara 2012, još mi je u glavi taj tekst sa advance-a. Neosporno je da Zapad propada, i to preko sto godina on konstantno propada i propadati će još barem toliko. Dok Englezi drže batinu i kontroliraju ekonomske tokove ovo carsvo će egzistirati. Vremenom dekadencija će odraditi svoje, a onda u najboljem slučaju novi srednji vijek.

ovo je kraj nemačke industrije
3 godine prije

bild.de/regional/mecklenburg-vorpommern/mecklenburg-vorpommern-news/rostock-mega-kran-kracht-in-rostocker-hafen-auf-schiff-70407748.bild.html

RENEW
3 godine prije

To je zgolj začetek uničenja Kitajske. Fauci in Trump sta dala denar Wuhanskemu laboratoriju. Ona dva iščeta zgolj razlog za napad na Kitajsko. Če bi bili komunisti pametni, bi obesili izdajalce iz Wuhanskega laboratorija. Izdajalci, podkupljeni s strani Faucija, so namreč združili HIV in SARS, potem so ga pa na živalih odnesli na tržnico. Cilj Trumpa in Faucija je bil že od začetka jasen. Bombardiranje in uničenje Kitajske. Izvedli ga bodo Američani in njihovi hlapci. Ali resnično mislite, da bi Fauci lahko brez Trumpovega dovoljenja sam speljal vse to? Ali resnično mislite, da bi deli virusa HIV lahko sami skočili v virus SARS? Ali resnično mislite, da bi kdo, ki ni podkupljen okužene živali iz laboratorija odnesel na tržnico in jih tam prodal?

Stjepan Cuković
3 godine prije

Pišem o tome već dugo. I prije no što je krenula ova kriza, najavljivao sam je vjerujući proročanstvima. Amerika će nakon ove krize postati država trećega svijeta.

jbg
3 godine prije

Uvijek je netko gazda! Uvijek!

Jole Prvi
3 godine prije

A ti misliš da netko mora biti siledžija ?Treba nam višepolarni svijet i ravnoteza moći pa neće trebati siledžija.To je I postojalo,dok nije propao SSSR.

mane
3 godine prije

prpa pa izmisljaju

PlanetB
3 godine prije

Optuznice su podignute za zlikovce komunisticke koji su podrivali veliku Ameriku.
Kada se to rjesti americka lokomotiva bit ce jos brza i jaca. A socijalisti ce otici na smetliste povjesti kojoj vec dugo pripadaju :

‘https://trumpdispatch.com/2020/04/28/flynn-to-be-exonerated-and-indictments-coming-this-week/?subscribe=success#blog_subscription-2’

Dole zavjerenici ! Make America Great Again!

PlanetB
3 godine prije

Pocelo je Pocelo:
‘https://safeguardyoursoul.com/international-criminal-roundup-underway-arrests-of-sealed-indictment-criminals/’
‘http://www.pravda.rs/2020/5/3/tramp-povukao-najhrabriji-potez-objavio-rat-podigao-tuzbe-protiv-sorosa-gejtsa-klintonovih-bajdena-kraj-novog-svetskog-poretka/’
Ovo smo cekali zadnje 4 godine.
Make America Great Again!

savjest
3 godine prije

Hvala Bogu !

Alex
3 godine prije

Zna se da su ameri podrzali hitlera a njujorska centralna banka bila glavni kreditor nemacke…
Ameri ce se probuditi u velikom košmaru.i pokusace izazvati.ww3…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI