fbpx

“Ovo je kraj američke dominacije”, tvrdi francuski Le Monde

Donald Trump - Kraj dominacije

Dok se mnogi pitaju o njihovom post-pandemijskom životu, francuski Le Monde je u četvrtak, 30. travnja, pokušao predvidjeti budućnost Sjedinjenih država, učeći lekcije iz šoka koji je Covid-19 nanio svjetskom poretku. Između ostalog, novine su predviđale kraj svjetskog vodstva Sjedinjenih Država.

Sjedinjene Države više ne izvršavaju ulogu koja joj je dodijelile u 20. stoljeću, ulogu svjetskog vodstva, piše je Le Monde. Pandemija koronavirusa stavila je van snage međunarodni poredak stvoren nakon Drugog svjetskog rata pod okriljem Sjedinjenih Država.

Ključnu ulogu u destabilizaciji ovog sustava igrao je uspon Kine. Kašnjenje s kojim je Svjetska zdravstvena organizacija upozorila međunarodnu zajednicu na rizik od pandemije, samo potvrđuje njezinu ovisnost o Pekingu.

Dakle, svijet temeljen na američko-sovjetskoj dualnosti postao je neuravnotežen, a “multipolarni poremećaj” zamijenio je postojeći “bipolarni poredak”.

„Oni [Sjedinjene Države] se posljednjih godina sve više povlače.  Oslabljene koronakrizom, one su potpuno izvan nje.”

Osim toga, Covid-19 je testirao jedinstvo Europe, koja je ostala razoružana i  suočena s pandemijom, te nesposobna organizirati solidarnost za najugroženije države Europske unije.

“Ali ako [Europska unija] želi utjecati na stvaranje pravednijeg i sigurnijeg svjetskog poretka nakon krize, mora započeti organiziranjem vlastite ekonomske obnove”, zaključuje list.

Ostaje je nam vidjeti kako će reagirati Sjedinjene države na europske pretenzije za preuzimanje dominantnog  položaja u novom svjetskom poretku, koji je danas doista “multipolarni poremećaj”.

5 1 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
61 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Hmmm da
Gost
Hmmm da
7 mjeseci prije

“Ostaje je nam vidjeti kako će reagirati Sjedinjene države na europske pretenzije za preuzimanje dominantnog položaja u novom svjetskom poretku” – kakve europske pretenzije za Boga miloga??? Na čemu su ovi iz Le Mondea? Članak ne može biti dalje od realnosti.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
7 mjeseci prije
Reply to  Hmmm da

EU je kolonija Jenkija.EU je izasla iz Hicine kuhinje davnih 1920 ih. Sa tim da su bankari preko bare i pojedine familije gurale Hicu na samoubistvo -Rusiju.

Gott mit uns!
Gost
Gott mit uns!
7 mjeseci prije
Reply to  Svjatislav 989

Hitler je tim tvojim bankarima hebao majku. U Hitlerovoj državi židovski bankari su radili u konc logorima. Dovoljno je samo vidjeti da je se cijeli svijet ujedinio protiv njega.Što se tiče suradnje sa židovskim bankarima, jedino je SSSR dobijao kredite od njih. Američka pomoć SSSRu u hrani, vojnoj opermi je bila presudna za pobjedu SSSRa nad Hitlerom. To su priznali brojni komunisti. Pročitaj knjigu 7000 dana u Sibiru, jugoslavenskog komuniste Karla Štajnera koji je u svojoj knjizi potvrdio isto, bez pomoći Amerike i Engleske, Sovjetski savez bi izgubio.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
7 mjeseci prije
Reply to  Gott mit uns!

Jedno squ zidovi drugo su Hazari Cionisti. Ne brkaj kruske i jabuke. Zna se ko je jasio Rusiju i Francusku poslje njihovih revolucija.
Citaj malo , ceprkaj trazeci istinu tvoju a ne ono sto si ucio u skoli . Misli svojom glavom.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije
Reply to  Svjatislav 989

Kako će misliti svojom glavom kad je njihov glasnik ?

miki
Gost
miki
4 mjeseci prije
Reply to  Gott mit uns!

to je svakako knijga vriedna paznje.

D-B
Gost
D-B
7 mjeseci prije
Reply to  Svjatislav 989

SAD je kolonija EU lopova gangstera i olosa !

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije

Da je došao kraj dominacije i unipolarnog svijeta pod vodstvom SAD,vidi se po samom ponašanju SAD.Postali su egzekutori teško uspostavljenog međunarodnog prava,kojeg ruše svakim novim potezom,Duboka država koja kontrolira SAD ,Europu i dobar dio svijeta,sve vise sliči na bandu razularenih primitivnih sociopata i ubojica kojima je mjesto u srednjem vijeku,a ne u 21 stoljeću.Ucjene ,pljačka ,otimačina i teror na svakom koraku,dio su njihovog modusa operandi.Na svu sreću,zahvaljujući Kini I Rusiji,vraća se multipolarni svijet i taj je proces nezadrživ.To se najbolje vidi po tome da se SAD više ne usude izvoditi agresiju na suverene države bogate resursima koje žele opljačkati,poput Irana i Venezuele.Upravo su povratak Rusije na svjetsku geostratešku scenu i gospodarski uzlet Kine doveli do toga da nove agresije nose prevelik rizik,kakvog prije 20 i više godine nije bilo.A i svijetu je dosta više tog terora i divljanja po svijetu.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
7 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Nisu, ali su Ameri u Iraku napravili ekocid urbocid i genocid i direktno i indirektno pobili milijun ljudi.Zasto bi Rusi nesto poduzeli, kad RH vlada nije napravila nista da zastiti vlastite gradjane. RH je u EU i ima niz instrumenata da to napravi.To sto ti meljes o intetesima je off topic i off balance. Jole se referira na to sto je danas, a ne sto ce biti. Cinjenica je da su Ameri i njihova duboka drzava pomahnitali i teroriziraju cijeli svijet. Teroriziraju sve sa ucjenama i reketom. I dobro je napisao za medjunarodno pravo koje je mukotrpno gradjeno ti su banditi razorili.Vrijeme je da se zlostavljac i siledzija uhvati za uho i dovede u red. A sto ce Kina i Rusija napraviti sutra, o tom potom. Svi imaju interese, a pomahnitala korporacija SAD postuje jedino svoje iskljucive interese i ničije druge. Iz tvog je komentara vidljivo da se javljas kao placenik duboke drzave jer niko normalan ne moze braniti to sto rade SAD.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

suze roni
niko normalan ne moze braniti to sto rade SAD.
po toj konstataciji previše je nenormalnih.

ad astra
Gost
ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Suze Roni

Suze roni, kažeš da SAD poštuju jedino svoje isključive interese i ničije druge. Pa koji je osnovni cilj političara neke države do li da ostvaruju svoje, a ne tuđe interese. A ako i podržavaju politiku neke druge države onda to mora biti sinergija dvaju ili više država gdje svi imaju neku korist. Zbog čega bi neka država pomagala neku treću državu ako nema koristi. U politici nema ljubavi ni emocija. I na kraju, zbog čega bi Rusi ili Kinezi ulagali dodatna sredstva u zaštitu okoline izvan svoje države, ako im to ne donosi dobit. Nisu Rusi investirali u Bosanski Brod da pomognu žiteljima BiH, već da ostvare korist.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije
Reply to  ad astra

ad astra – druge države će se pobrinuti za američku pohlepu i želju da svima skaču po glavi.SAD ne prihvaćaju da postoje druge velike države.No počeli su učiti lekciju na teži način,kad ne ide na lakši.Kad imaš i druge igrače,onda se razgovara I dogovara.Kauboji misle da su u dobi osvajanja Divljeg zapada i da je cijeli planet njihov.Počeli su dobivati lekcije da nije tako.

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Jole Prvi, koje to druge države. US je usko vezan s EU i zapadnom civilizacijom. Tko može protiv takve sile?

miki
Gost
miki
4 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

da su ameri poslusali g.Patton a 1945, mi bi sada bili uskraceni za sve brige

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Ovo je bezveze i komentirati.

Ana
Gost
Ana
7 mjeseci prije

Bolje bi im bilo da progledaju pa da vide tko dominira u Francuskoj!

Puntamika
Gost
Puntamika
7 mjeseci prije

Ovo će biti prije kraj Le Monde nego USA. Treba znati nešto o “crisis managementu”. Očigledno je da se vodi rat drugim sredstvima i da idemo iz epizode u epizodu. Naslov je tu da prodaje novine.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
7 mjeseci prije

Totalna glupost,
Rast ekonomije se mjeri kvartalima i sada kada se završi pandemija krece treci kvartal gje se radnici vracaju u fabrike i mozete samo zamisliti skok ekonomije u sledecim kvartalima a posebno u Americi,mislim da ce ovo sadasnje pisanje biti brzo zaboravljeno,jedine probleme ce imati Kina i Rusija.

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije
Reply to  Baba Vanga

@Baba Vanga, ovo nije normalno dao sam ti +, a upisano je dva + i 4 -. Najgore stanje do sada ima EU jer ne postoji zajedničko tržište. Amerika ima 30-40 miliona nezaposlenih, ali nema krah tržišta. Stoga ima mehanizme za povratak rasta, i restruktuiranjem gospodarstva. Dakle samo nastavljaju putem kojim su išli prije pandemije. Naprotiv, EU ide u katastrofu jer se urušilo zajedničko tržište. Ne može biti slobodan protok roba, a da nema slobodnog protoka ljudi i usluga. Takvo stanje moze biti trajati još samo 10-20 dana, a onda će započeti proces raspada EU. Dakle, Hrvatska kao zemlja sa iskustvom raspada zajedničkih tržišta više je nego kvalificirane za predsjedavajućeg EU.

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

Hiber
To sto mi dajes + ili_ me ne dodiruje,jer pravila igre na Berzama su drugi svjet,bas me briga ko ce propasti ko ne.Ko bude pametan i uloži novac sad u Srijedu ili Četvtak uzece novac.

mislim
Gost
mislim
7 mjeseci prije
Reply to  Baba Vanga

baba vanga
u što?

Stock
Gost
Stock
7 mjeseci prije
Reply to  mislim

Na crveno 50%
Na crno 50%
Stendal!

BanOvan
Gost
BanOvan
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

hiber, kakav bi tek govor nakon raspada EU odrzao Mesic…

Max
Member
Max
7 mjeseci prije

Može biti, ali sam prema tome skeptičan. Slom američkog carstva se najavljivao i prije alli se nije dogodio a to carstvo je mnoge države vratilo u kameno doba. Svojom “Demokratizacijom” V”ladavinom ljudskih prava.Ono što je sigurno jest da je više polarni i pravedniji svijet nužan za opstanak ljudskom rodu.

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije

Nemaju pojma. Sama lupetanja. USA je tek od 1991. uvučena u ulogu svjetskog hegemona i takva uloga u biti joj je samo donijela velike štete. Do tada je uloga USA bila “vodeća zemlja slobodnog svijeta”. Dok se ne pojave vanzemaljci ili nekakva vanzemaljska prijetnja ni jedna zemlja nema nikakvu šansu za ostvarenjem globalne hegemonije jer se ostale zemlje i stanovništvo automatski okreću protiv nje. Dakle, još od 2008. traje odmak od takve uloge USA, i do ove pandemije proces je uglavnom završen okončanjem Brexita, a prethodno izvlačenjem Ukrajine. Ukratko, u cijelosti se vratilo na polazišta lorda Mackindera. Za potpunu primjenu nove koncepcije potrebno je samo nadvladati područjem Venecuele i Grenlanda, što je tehnički problem. Prvi ovisi o stanju Kine, a drugi o stanju EU. Dakle, u najvećim problemima je drug Xij jer je njegov koncept Puta svile i uvlačenje Tajvana ovom pandemijom doživio potpuno krah. Pandemijom je i doživotni mandat Putina također pred krahom, pogotovo jer ga čeka tek vrhunac pandemije, uz lažiranje broja preminulih, te ekonomska kriza sa dva roga (istovremeni pad cijena nafte i urušavanja zaposlenosti). Što se tiče Trumpa ono sto je kratkoročno štetno, dugoročno je prednost. Izbori nisu sutra, nego za 6 mjeseci. Do tada će se u USA zaboraviti na pandemiju, a svi će se sjećati zalaganja Trumpa za oživljenjem gospodarstva i otvaranjem tržišta. Uz to kreću lavine traženja odgovornosti za pandemiju, a vremenom će se pod optužbama naći svi: od KP Kine do svih Trumpovih protivnika. Dakle, njegovo nesnalaženja u pandemiji tada će biti prednost jer ga oslobađa krivice ZA pandemiju. Ah, da. Fali EU? Možda bi za LaMonde bilo pametnije da se uhvate analize stanja u EU? Stanja u USA, Kini i Rusiji su dječje igre u odnosu na stanje EU.

Puntamika
Gost
Puntamika
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

hiber
Realno napisano.
U najboljem slučaju kina i rusija će samo stagnirati. Usa će polako završiti prestrukturiranje i ponovo biti ekonomska i vojna sila bez konkurencije, jedina konkurencija joj je bio varšavski pakt, put svile tj corone je završio, XI i Putin su dobili ispod pojasa i teško će se oporaviti. Drago mi je da si se sjetio profe iz zemljopisa Mackindera još je uvijek vruć krumpir. Dvostruko dno je potrebno da bi kriza što duže trajala, po meni minimum 5-6 godina. i da bi ostali akteri pali na prosjački štap. Pet očiju će preživjeti jako dobro, zato se engleska izvukla iz evrope, Pitanje Grelanda je tehničko pitanje postati će dio usa teritorija, Vencuela će završiti najvjerojatnije u građanskom ratu, nažalost, žao mi sirotinje što će izginuti. ali to je Realpolitik

Vidim da imaš podatke o Rusiji u vezi pandemije pa ih iznesi ako nije problem, znam da je novi ruski premijer zaražen coronom i da je stanje ozbiljno.

shumadinac
Gost
shumadinac
7 mjeseci prije
Reply to  Puntamika

@guest_415258
“Realno napisano”??? Putin će imati problema sa padom proizvodnje nafte i povećanom nezaposlenosti a Trampu to isto ide u prilog :))))))))))))))))))))))

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije
Reply to  Puntamika

@pumtamike,
Pri svega moram navesti da mi je referentna stopa smrtnosti 2000 na 3.500.000 stanovnika. Zašto? Jer je to bila povećana smrtnost u januaru 2017. u Hrvatskoj u odnosu na januar 2016. godine. Zarazna kod starog šišmiša je tog mjeseca bila pretrpana, raspiratore su se dodatno montirati po cijeloj bolnici. Ali tko danas u Hrvatskoj to zna? Da li je te godine bilo manje turista ili je gospodarstvo zbog toga palo?
Iako sam prvi napomenuo da u USA ide pandemijska katastrofa, Trump je imao ludu sreću. 50% (30.000) mrtvih je iz dvije demokratske države (NewYork i New Jersey), republikanske države, a posebno tvister države nisu ni okrznute. Kod Rusije je upravo obrnuto. Kod njih je epicentar Moskva, a Moskva to je Rusija. Iako je Putin pravodobno reagirao prema Kinezima, virus mu je neshvatljivo ušao otraga preko talijanskih i austrijskih skijališta. Sada zbog pomaknute klime naprosto tutnji Moskvom. Situacija je eksplodirala kada se Putinu suprotstavio gradonačelnik Moskve, a sada je stanje identično stanju kakvo je bilo u New Yorku. Putin je kliznuo u samoizolaciju, a zaražen je dobar dio ruske vlade. Sve to uz veliku karantenu sličnoj srbijanskoj, krah cijene nafte i potpuni kolaps malog biznisa u Moskvi. I odgađanje referenduma o doživotnom predsjedniku.

miki
Gost
miki
4 mjeseci prije
Reply to  hiber

logicno, to je ruski sindrom, odnosi se na armeniju srbiju, belorusiju i ine satelite, u kini je problem talasanja drustva i to veliki

miki
Gost
miki
4 mjeseci prije
Reply to  Puntamika

logicno,cim su rusi tiho kuha se kotao u njihovom dvoristu, da ne pominjem kinu

sobravia
Gost
sobravia
7 mjeseci prije
Reply to  hiber

Bolji tvoj komentar nego cijeli članak.

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije

Nisam baš siguran da se može govoriti o multipolarnosti. Ako gledamo s ekonomskog aspekta, onda imamo dva giganta, US i EU. Kina se pokušava priključiti ali joj sve teže ide. Sve ostale države ili asocijacije su ekonomski patuljci. Prema tome, zapadna civilizacija dominira.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije
Reply to  Ad astra

Blefiraš.EU je kolonija SAD I to je najveća tragedija EU.Kina se pokušava priključiti ? ! Svašta !!”

Ad astra
Gost
Ad astra
7 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Jole Prvi, ako uzmemo tvoju premisu o odnosima EU i US onda je situacija još gora. Onda US kontrolira GDP od 40 000 milijardi dolara što je, za primjer 25 puta više nego ruski GDP ili 3.5 puta više nego kineski GDP.

Lucija
Gost
Lucija
7 mjeseci prije

“…europske pretenzije za preuzimanje dominantnog položaja…”

Paa, početkom 90.-tih, Bnd eu…ali sredinom devedesetih postaju izrazita tri pravca kretanja kapitala, a posljedice čega osjećamo i danas…prvo, doslovni odlivi gotovine sa Istoka eu – vidi stručne časopise, bjeg kapitala u porezne oaze – gdje ga danas ima 7 x više nego je dovoljno za pokriće gubitaka od korone (pripisanih koroni, velikim dijelom), i, ulaganja u Kinu, koja su postala značajna 96.
Također, primjetan je nedostatak – vođenja.
Nema suverenih država ni suverenih političara. Izuzeci su uočljivi i potvrđuju pravilo.
Globalisti u potpunosti kontroliraju eu. Čini mi se više nego druge ‘igrače’.

Puntamika
Gost
Puntamika
7 mjeseci prije
Reply to  Lucija

Globalizam je samo jedna od epizoda Londonskog Cytija i on je sa Brexitom završio, sada možeš zaključiti o vodstvu u Europi.

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije
Reply to  Puntamika

@puntamika,
Točno. Ali prije toga je moralo da pukne u Ukrajini. Također pod Deutshe Bank je odavno postavljena derivatna bomba radi kontrole u kritičnom periodu restruktuiranja. Sada puca i između Irana i Xija. Iranci su bijesni zbog tajenja informacija pa ih je dobro corona drmnula. Unatoč sankcija tamo su izuzetni epidemiolozi stvar zadržali pod kontrolom, ali ih je sve to zbog klime jako dugo namučilo. Nezadovoljstvo su potisli pričom da je to ubacila USA, ali ih je razvoj u USA demantirao.

puki
Gost
puki
7 mjeseci prije

Da se osvrnem na optužbe Trumpa protiv Kine, odnosno kineskog rukovodstva, Naravno Trump ovdje radi taktički za svoju korist jer mu je cilj da bude ponovono izabran i na napade Demokrata i medija duboke države, odgovara sa napadima na Kinu i Demokrate, da rade zajednički protiv njega. Možda to može izgledati kao pretjerivanje i nebuloza, međutim ja mislim da tu ima istine. Odnosno to je očito, kada se sagledaju mnoge činjenice dosada. Kina u ovoj muljaži oko korone, defintivno igra zajedničku igru sa američkom dubokom državom, iliti ciokabalom. Koja je odavno uspostavila dobre odnose sa kineskim rukovodstvom. Ovdje su neki na forumu nagađali, tko u kineskom rukovodstvu radi za duboku državu, a tko ne, je li cijelo rukovodstvo KP Kine u službi duboke države i slično, ne znam. Ali je vrlo vjerojatno, da kinesko rukovodstvo, ili jedan njegov dio, u dogovoru sa ciokabalom, pokušava preuzeti vodeću ulogu u globalizaciji, ako Trampiju doista uspije, da SAD barem djelomično izvuče iz tog cijelog globalističkog procesa. Pored toga, SAD je možda ocvala imperija koja truli, dok je Kina nadolazeća sila, pa je sa gledišta kabale, “perestrojka” logična.

Kada sam ranije rekao da je Kina igrač kabale, Kina naravno nije vazalska država kao Njemačka, čiji političari ne odlučuju ništa i ne smiju ni prdnuti bez pitanja gazda iz kabale. Kina je suverena i mogla bi biti nezavisna od kabale, kada bi to htjela, ali kinesko KP rukovodstvo, ili jedan njegov dio , to očito ne želi, Jer su ipak na neki način zavisni od svih tih ekonomsmih i financijskih veza sa SAD-om, Zapadom, Budimo iskreni: Ovaj nevjerojatni ekonomski napredak Kine u zadnjih 20-ak godina, ne bi bio moguć, bez tih veza sa Zapadom i kabalom. Ne samo zato što su SAD i Zapad najvažnije tržište za Kinu. Kabala je mogla i Kini udariti svake najgore sankcije kao i Iranu. Međutim,, ona to nije učinila, to je nešto malo pokušao Trampi, ali samo malo. U sukobu izmepu Trampija i Kine, oko ekonomije, mogli smo vidjeti i ranije, da duboka država i njeni mediji drže stranu Kini. Definitvno.
I ajmo biti još iskreniji. Zar mislite da bi Kina ovako mogla graditi po cijelom svijetu i Europi (evo i kod nas u Hrvatskoj i drugdje u regiji), bez dopuštenja SAD-a, odnosno kabale? Osobno mi ne smeta da Kina gradi Pelješki most i još možda štošta drugo, ali oni ovdje ne bi smjeli ni prismrditi, kada bi im kabala to htjela zabraniti. Isto kao što ni Saudijska Arabija ne bi smjela postaviti niti kamen temeljac, a kamoli graditi onakve ogromne džamije posvuda u Europi, bez dopuštenja kabale iz SAD-a.
To što Brisel i SAD kofol kmeče, kada Kinezi ostvaruju neke projekte na Balkanu i u Europi ili Africi, sve je samo gluma. U stvarnosti, bi SAD odnosno duboka država-kabala mogao zaustaviti sve te projekte da hoće. Zašto se Rusiji i Iranu ne dopušta, ono što se dopušta Kini? Trgovina sve u šesnaest, masovno kupovanje dionica u zapadnim firmama, gradnja ogromnih projekata, itd… s tim u vezi, pade mi na pamet vijest od prije tjedan dana iz njemačkih mainstrema medija. Političari EU-a su kofol zabrinuti, što u ovoj krizi zbog korone, Kina sada masovno pokušava pokupovati neke velike zapadne firme…Opet igrokaz za naivce… Pa naravno, Kina pokušava sada isto što i khazarska banka Blackrock, faktički treća država svijeta po financijskim mogućnostima, iza SAD-a i Kine. Lihvari BlackRocka sada koriste paniku, da pokupuju što više dionica mnogih firmi, čije su dionice drastično pale zbog krize. Isto pokušava i Kina. Pa gdje je onda razlika? Ali političari EU-a su također “zabrinuti” i zbog BlackRocka, ma da kako da ne..

Kabala radi kao mađioničari. Glavna fora svih mađioničara je odvlačenje pažnje gledateljima i iluzija tako, da gledatelji ne vide u čemu je trik mađioničara. Izgleda da i većina ljudi i svi mi padamo na fore kabale, odvlačenje pažnje, dok nam oni ne uvale novi trik.
Kabala nema ni nacije, ni rase, ni religije, ni ideologije. Iako su oni većinom khazari, lažni židovi, njima također nije stalo ni do židova (onih stvarnih židova-semita), jer su te židove namjerno žrtvovali u 2. sv. ratu. Njima židovi i Izrael ustvari služe samo kao zaštitni štit–sa kojim se odbija svaka kritika i demonizira svaki kritičar. Njima su važni samo njihovi ciljevi vladanja svijetom i depopulacije svjetskog stanovništva, bez obzira na naciju, rasu, religiju, ideologiju.
Kabala podržava i ljevičare, i desničare, i konzervativce i liberale, i fašiste i antifašiste, i komuniste i antikomuniste, i islamske fundamentaliste i kršćanske fundamentaliste, i sekularne i ateiste… i sve ostale, sve prema prilici i potrebi. Kako kada zatreba.

Evo potvrda za ove tezu da Kina surađuje sa dubokom državom, citat iz kolumne Borislava Ristića na portalu Večernjega. Znam, neki će reći da je Ristić antikineski, antikomunistički, liberalni, prozapadni kolumnist.. Međutim činjenice u ovom citatu su istinite:
“..Tako smo proteklog tjedna imali priliku svjedočiti skandalu oko toga da su Kinezi uspjeli izlobirati da EU iz svog službenog izvještaja izbaci dijelove koji govore o tome kako Kina “širi dezinformacije oko izbijanja epidemije koronavirusa”. Da ironija bude veća, to im je pošlo za rukom preko talijanskih diplomatskih kanala, zemlje koja je u EU najviše stradala od kineskog virusa. Ali, Italija je i potpisnica kineskog programa “Jedan pojas, jedan put”, pa je jasno zašto je Luigi di Maio stavio veto….”

Dakle, što ako smo svi mi, ili većina nas ovdje, također bili nasjeli na to glumatanje sukoba između Zapada i Kine, oko puta svile, i slično, a taj sukob uopće ne postoji? U stvarnosti, Brisel, kao ispostava duboke države-kabale ustvari odobrava sve to, i pu svile i sve kineske projekte, dok se u javnosti naivcima stvara dojam, da je EU kao zabrinuta zbog kineske ekspanzije i kršenja ljudskih prava i slično, I još kako rekoh, da još jednom istaknem: Merkelica je u rujnu 2019. bila baš u Whanu i tamo održala govor za globalizaciju…I u Wuhanu postoji također jedna njemačka tvornica, kao i u mnogim drugim kineskim gradovima.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije
Reply to  puki

Ovo je prilično dobar komentar u smislu geostrateške pozicije lihvarske kabale.

miki
Gost
miki
4 mjeseci prije
Reply to  puki

mnogo ovisi o sTeve Bannonu, nje bez veze uzeo Italiju ka sjediste svog staba, cak su i stari dvorac kupili, da u miru osmisle
naredni korak

puki
Gost
puki
7 mjeseci prije

drugim rijecima, kabala se prestrojava i Kina preuzima vodecu ulogu u globalizaciji od SAD-a

Vlasnici Le MOnda: khazar Pierre Berge i khazarska banka Lazard sa Wall Streeta. Obitelj Lazard je suvlasnik FED-a, zajedno sa Rotschildima, Rokefelerima i ostalima

Slaven
Gost
Slaven
7 mjeseci prije
Reply to  puki

Ima nekog smisla. Kabala preko bidena ce pokusati unistiti junajted states na nacin da izazove gradjanski rat ili uvuce junajted states pretpostavljam u sukob s rusijom. Kina je novi svjetionik slobode kreiran od kabale kao sto su bile dojcland i sovjetski savez. Jedino je nejasna uloga rusije, izgleda da balansira izmedju podrske trumpa i pokusavajuci izbjeci klopku u koju je kabala zeli uvuci…a to moze biti i eventualni sukob s amerikom, ako ne uspije njezino urusavanje iznutra. A eu se okrece kini vec neko vrijeme…

puki
Gost
puki
7 mjeseci prije

da odgovorim Rusofilu, na nekoliko replika, koje mi je uputio prije nekoliko dana, u komentarima ranijih članaka na ovom portalu.
kako sam vidio, izgleda da postoje dvojica koja sebe nazivaju Rusofil, jedan je navodno trol, drugi nije, koji je koji, ne znam.
samo da odgovorim kratko Rusofilu (valjda onom autentičnom), koji mi je zamjerio da ja to previše pišem i kao nema od toga nekog smisla i koristi, i slično..
Pa dobro ajde, onda predlažem Rusofilu da on sam odmah izvrši samoubojstvo, pa da uštedi trud (injekciju) Gejtsu i ostaloj mafiji.

Frexit
Gost
Frexit
7 mjeseci prije

Frexit bice kraj francuske dominacije …

Koba
Gost
Koba
7 mjeseci prije

Već preko deset godina iste priče “Amerika propada”. Gdje je danas onaj ruski “stručnjak” koji je predviđao pad dolara 2012, još mi je u glavi taj tekst sa advance-a. Neosporno je da Zapad propada, i to preko sto godina on konstantno propada i propadati će još barem toliko. Dok Englezi drže batinu i kontroliraju ekonomske tokove ovo carsvo će egzistirati. Vremenom dekadencija će odraditi svoje, a onda u najboljem slučaju novi srednji vijek.

hiber
Gost
hiber
7 mjeseci prije
Reply to  Koba

@koba,
a gdje su one nebuloze ruskih stručnjaka o 200$ barel u predvečerje 2008. Brexit i zastita poreznih rajeva, te u toj funkciji nemiri u HongKongu. Sveučilište u Hong Kongu je naprosto ukopalo Xija kad mu je “slučajno” objavilo direktivu o zabrani objavljivanja porijekla corone. Nije Marko Aurelije slučajno robu koji mu je nosio lovorov vijenac (simbol besmrtnosti) naložio da mu stalno govori da ne zaboravi da je samo smrtnik. Kamo sreće da je koji kinez isto govorio Xiju, ili Putinu kad je krenuo u besmrtnost raspisujući referendum o doživotnom mandatu.

ovo je kraj nemačke industrije
Gost
ovo je kraj nemačke industrije
7 mjeseci prije

bild.de/regional/mecklenburg-vorpommern/mecklenburg-vorpommern-news/rostock-mega-kran-kracht-in-rostocker-hafen-auf-schiff-70407748.bild.html

RENEW
Gost
RENEW
7 mjeseci prije

To je zgolj začetek uničenja Kitajske. Fauci in Trump sta dala denar Wuhanskemu laboratoriju. Ona dva iščeta zgolj razlog za napad na Kitajsko. Če bi bili komunisti pametni, bi obesili izdajalce iz Wuhanskega laboratorija. Izdajalci, podkupljeni s strani Faucija, so namreč združili HIV in SARS, potem so ga pa na živalih odnesli na tržnico. Cilj Trumpa in Faucija je bil že od začetka jasen. Bombardiranje in uničenje Kitajske. Izvedli ga bodo Američani in njihovi hlapci. Ali resnično mislite, da bi Fauci lahko brez Trumpovega dovoljenja sam speljal vse to? Ali resnično mislite, da bi deli virusa HIV lahko sami skočili v virus SARS? Ali resnično mislite, da bi kdo, ki ni podkupljen okužene živali iz laboratorija odnesel na tržnico in jih tam prodal?

Kako to
Gost
Kako to
7 mjeseci prije
Reply to  RENEW

Kakve žgoljave kite, ne razumijem?

Max
Member
Max
7 mjeseci prije
Reply to  Kako to

@kako to kolega to znači da spremaju napad na Kinu.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije
Reply to  RENEW

Daj nam prijevod !

Helena
Gost
Helena
7 mjeseci prije
Reply to  RENEW

Renew, ne verujem da Fauci radi po Trampovom nalogu. Jedino ako je Trampova administracija sve iscenirala, kako bi rušili Kinu zbog širenja virusa. A to bi onda bila neverovatna priča, mada ništa nije nemoguće i ništa nas ne sme iznenaditi. Videćemo.

Stjepan Cuković
Gost
Stjepan Cuković
7 mjeseci prije

Pišem o tome već dugo. I prije no što je krenula ova kriza, najavljivao sam je vjerujući proročanstvima. Amerika će nakon ove krize postati država trećega svijeta.

PlanetB
Gost
PlanetB
7 mjeseci prije

Ako Amerika postane drzava treceg svijeta citav zapad ide u srednji vijek. Od Kine mozes ocekivati samo sve najgore, a niti Rusi nisu neka svjetla drzava u kojoj je zivot dostojan ljudskog bica. Znaci srednji vjek.
To mnogi Amrikanci znaju i zato je tamo ogorcena borba za restauraciju Americke Republike. U protivnom idemo u veliku tiraniju bez ikakvih prava . Nema slobode govora, nema slobode nosenja oruzja ( samo za one koji vladaju naravno), nema slobodnog poduzetnistva , komunisticka bajka.

jbg
Gost
jbg
7 mjeseci prije

Uvijek je netko gazda! Uvijek!

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
7 mjeseci prije

A ti misliš da netko mora biti siledžija ?Treba nam višepolarni svijet i ravnoteza moći pa neće trebati siledžija.To je I postojalo,dok nije propao SSSR.

mane
Gost
mane
7 mjeseci prije

prpa pa izmisljaju

PlanetB
Gost
PlanetB
7 mjeseci prije

Optuznice su podignute za zlikovce komunisticke koji su podrivali veliku Ameriku.
Kada se to rjesti americka lokomotiva bit ce jos brza i jaca. A socijalisti ce otici na smetliste povjesti kojoj vec dugo pripadaju :

‘https://trumpdispatch.com/2020/04/28/flynn-to-be-exonerated-and-indictments-coming-this-week/?subscribe=success#blog_subscription-2’

Dole zavjerenici ! Make America Great Again!

PlanetB
Gost
PlanetB
7 mjeseci prije

Pocelo je Pocelo:
‘https://safeguardyoursoul.com/international-criminal-roundup-underway-arrests-of-sealed-indictment-criminals/’
‘http://www.pravda.rs/2020/5/3/tramp-povukao-najhrabriji-potez-objavio-rat-podigao-tuzbe-protiv-sorosa-gejtsa-klintonovih-bajdena-kraj-novog-svetskog-poretka/’
Ovo smo cekali zadnje 4 godine.
Make America Great Again!

savjest
Gost
savjest
7 mjeseci prije

Hvala Bogu !

Alex
Gost
Alex
6 mjeseci prije

Zna se da su ameri podrzali hitlera a njujorska centralna banka bila glavni kreditor nemacke…
Ameri ce se probuditi u velikom košmaru.i pokusace izazvati.ww3…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik