Zašto ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, vrši nezakoniti pritisak na Grad Hvar zbog 5G? Zar ga teleoperateri uvjeravaju „izdašnim argumentima“?

Oleg Butković

Gradsko vijeće Hvara je jednoglasno donijelo odluku o zabrani uvođenja 5G dok se neovisnim znanstvenim studijama ne dokaže kako uvođenje te tehnologije neće imati štetne učinke na zdravlje i okoliš.

GRAD HVAR PRVI U HRVATSKOJ ODBIO 5G MREŽU

Hvar se želi pozicionirati kao ekološka destinacija, sunca, čistog mora,  koja gostima iz cijelog svijeta nudi zdravu domaću, organski uzgojenu hranu te prekrasnu prirodu bez suvišnog elektromagnetskog zagađenja. To je odmor od uobičajenog, nezdravog, užurbanog načina života, i gosti to danas sve više traže. Ne putuju tisuće kilometara da bi cijeli dan „ visili „ na mobilnim uređajima, ne trebaju im brzine prijenosa podataka koje nudui 5G. Grad Hvar time je slijedio primjer Bruxellesa, grada koji je sjedište EU institucija, Geneve koja je sjedište Svjetskae zdravstvene organizacije i mnogih međunarodnih institucija koji su također odlučili kako im nije potrebna 5G mreža niti dodatno elektromagnetsko zračenje koje ona donosi.  Usprotivili su se i brojni talijanski turistički gradovi i općine, strahujući kako im se uvođenje 5G može negativno odraziti na turizam.

Istu donosi sve više jedinica lokalne samouprave diljem Europe i svijeta. (Link)

Hrabra odluka Grada Hvara, donijeta u najboljem interesu njegovih žitelja i gostiju, jako je zasmetala teleoperatere i njihove lobiste. Očekivano, pokrenuta je „mašinerija“ i krenuli su žestoki pritisci na Gradsko vijeće Hvara.

Ministar Mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, uputio je službeni dopis  koji je naslovio:  “Nadzor zakonitosti Odluke o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenja 5G tehnologije”.Gospodin ministar si je samoinicijativno dodijelio pravo vršenja “ nadzora zakonitosti “ nad legalnom odlukom jedinice lokalne samouprave. Nije važno što tine eklatantno krši Europsku povelju o lokalnoj samoupravi i hrvatske zakone, što uzurpira pravo “ nadzora zakonitosti” koje pripada drugoj instituciji, važno je zastrašiti, pokazati samovolju, pokazati da su komercijalni interesi teleoperatera iznad svih drugih interesa građana Hvara  i prava  njihovih izabranih predstavnika lokalne vlasti.

 

Na dopis ministra Butkovića reagirao je Ured zastupnika u Europskom parlamentu, gospodina Sinčića.  Njegov dopis prenosim u cijelosti:

“Poštovani,

građani Hvara obratili su se na moj EU ured i upoznali me s Vašim dopisom, KLASA: 023-01/20-01/71, UBROJ: 530-07-21-5, Zagreb, 10. veljače 2021., naslovljenim na Grad Hvar, Gradsko vijeće Grada Hvara.

Kao “Predmet”  vašeg dopisa naveli ste “Nadzor zakonitosti Odluke o baznim stanicama telekomunikacijske infrastrukture i uvođenja 5G tehnologije”. Taj naslov sugerira kako je vaše Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (dalje u tekstu: MMPI) ovlašteno vršiti nadzor nad zakonitošću odluka jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Kao zastupnik Hrvatske u EU Parlamentu i član njegovog Odbora za okoliš, zdravstvo i sigurnost hrane (ENVI), želio bih vas upozoriti kako je ovim dopisom vaše Ministarstvo prekoračilo svoje ovlasti jer niti Zakonom o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, niti Zakonom o elektroničkim komunikacijama (dalje u tekstu: ZEK) nije utvrđeno pravo MMPI da nadzire zakonitost akata i odluka lokalne uprave i samouprave u ovom predmetu.

MMPI Odluku Gradskog vijeća Grada Hvara podvodi pod čl. 25. ZEK-a, što je potpuno krivo tumačenje sadržaja kako spomenutog članka, tako i Odluke, budući da čl.25. ZEK-a propisuje proces donošenja prostornih planova i planiranje u njima elektroničke komunikacijske infrastrukture. Nadalje, Zakon o zaštiti od neionizirajućega zračenja i temeljem njega donesen Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja, svojom općom normom utvrđuju samo najviše dopuštene granice elektromagnetskih polja. Niti u jednom aktu ne postoji ograničenje lokalne uprave i samouprave da svojim aktima ove granice propišu niže od najviše dopuštenih ili da poduzmu druge mjere predostrožnosti u cilju zaštite stanovništva. Upravo odredba čl. 25. ZEK-a daje za pravo i obvezu jedinicama lokalne samouprave da vode brigu o zaštiti ljudskog zdravlja, zaštiti prostora i očuvanju okoliša.  Ako jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju to ovlaštenje u procesu donošenja prostornih planova i planiranju elektroničke komunikacijske infrastrukture, onda ga pogotovu imaju u svojim redovitim nadležnostima. U dopisu se potpuno krivo prikazuje i citira rješenje Ustavnog suda RH i obrazloženje se prikazuje kao odluka. Odluka Ustavnog suda RH nema nikakve poveznice s predmetnom odlukom Gradskog vijeća Grada Hvara, jer se odnosi na odluku US RH kojom utvrđuje kako se neće pokretati postupak ocjene ustavnosti jednog pojedinačnog akta. Kao što se navodi u citiranom obrazloženju ove odluke, ovlasti lokalne samouprave u dodijeljenim  im nadležnostima mogu se ograničavati samo zakonom. To propisuje i Europska povelja o lokalnoj samoupravi koja je u svojoj pravnoj biti međunarodna konvencija, potpisana i ratificirana od strane Republike Hrvatske i kao takva u hijerarhiji pravnih normi nalazi se iznad nacionalnih zakona. Skrećem Vam pozornost na čl. 4. navedene Povelje (odnosno čl. 4. st. 4.  Zakona o potvrđivanju Europske povelje o lokalnoj samoupravi) koji glasi: “Nadležnosti koje su povjerene lokalnim jedinicama moraju biti, u pravilu, potpune i cjelovite. Njihovo obavljanje ne smije biti onemogućeno ili ograničeno od neke druge središnje ili regionalne vlasti, osim kada to dopušta zakon”. (https://narodnenovine.nn.hr/clanci/medunarodni/1997_10_14_95.html)

Želio bih vam skrenuti pozornost kako su EU povelju o lokalnoj samoupravi verificirale sve članice EU. Upravo je ta Povelja bila temelj za donošenje odluke o moratoriju na uvođenje 5G regiji i gradu Bruxellesu, brojnim talijanskim i francuskim gradovima i općinama, kao i nekim jedinicama lokalne samouprave u drugim EU članicama. Pretpostavljam kako se možete složiti samnom, da EU povelja o lokalnoj samoupravi daje ista prava građanima Bruxellesa i građanima Hvara, jer upravo joj je to svrha i cilj. Vaš dopis Gradskom Vijeću Grada Hvara smatram direktnim kršenjem čl. 4. Povelje i nezakonitim pritiskom institucije središnje vlasti na Grad Hvar, kako bi se toj jedinici lokalne samouprave onemogućilo donošenje odluke iz njezine nadležnosti, propisane u čl.19. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (NN 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13, 137/15, 123/17, 89/19, 144/20). (https://www.zakon.hr/z/132/Zakon-o-lokalnoj-i-podru%C4%8Dnoj)

Kao članu Europskog parlamenta obveza mi je zalagati se za striktno poštovanje EU legislative. Smatram svojom dužnošću upozoriti nadležne EU institucije na kršenje Europske povelje o lokalnoj samoupravi, posebno ako ono dolazi od strane službenog tijela središnje vlasti. O nezakonitom pritisku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture na Grad Hvar, kao i gospodina ministra Olega Butkovića, potpisnika gore navedenog dopisa, obavijestit ću europarlamentarni Odbor za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) kojeg sam član, te Ured Europskog pravobranitelja (European Ombudsman).

Nije ovo prvi nezakoniti pritisak Olega Butkovića na jedinicu lokalne samouprave. Isto je pokušao učiniti na Skupštinu Grada Zagreba 2016. Kao tehnički ministar u tada tehničkoj Vladi tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića drsko je od  Skupštine  Grada Zagreba tražio  suspenziju Odluke Gradske Skupštine o Izmjeni GUP-a,  kojom se u čl. 44 GUP-a Zagreb propisani  kriteriji za postavljanje uređaja elektroničke komunikacijske infrastrukture, odnosno antenskih sustava baznih stanica (zabrana postavljanja u zoni niskogradnje, obaveza da antenski stup bude najmanje 12 m iznad svih građevina u krugu 100m, granice zračenja kao u Švicarskoj).

Da podsjetim, navedena Izmjena GUP-a  bila je rezultat provedene javne rasprave u kojoj je sudjelovalo više tisuća građana Zagreba sa zahtjevom da se definiraju uvjeti pod kojima tele operateri mobilne telefonije mogu postavljati svoje antene na području Grada Zagreba. Ovako veliki interes za ovu temu nastao je kao posljedica nedostatka kvalitetne legislative (bezakonja) koje je vladalo ,a nažalost  vlada i danas jer teleoperateri jednostavno ignoriraju GUP, a nadležne institucije ne reagiraju.  Posljedica ovakve situacije je nezadovoljstvo građana, brojne ekscesne situacije u kojima vrlo često mora intervenirati policija da bi „smirila“ uznemirene građane, ili angažman zaštitarskih službi.

Naravno, nakon što su tele operateri postali svjesni odredbi koje je propisala navedena Odluka Gradske skupštine Grada Zagreba, uslijedila je žestoka reakcija. Tadašnja Udruga mobilnih teleoperatera Hrvatske (UKPH)  čiji je predsjednik Sandro Baričević postao poznat po povezanosti sa slučajem registriranja tvrtki u poreznim oazama „Panama papers“.  (Link) (Link)

Očito je tada uspio  “uvjeriti“ Olega Butkovića da službenim dopisom  izvrši nezakonit pritisak  i naredi Gradskoj skupštini suspenziju njezine legalne odluke. Sandro Baričević, kao predsjednik navedene udruge teleoperatera, bio je predvodnik medijske hajke na saborskog zastupnika Miru Bulja koji je počeo upozoravati na otvoreno pogodovanje telekom sektoru.

Sandro Baričević odavno više nije predsjednik UKPH, ali ministar Oleg Butković ne odustaje od kršenja zakona kako bi pogodovao teleoperaterima. Očito su ga teleoperateri uvjerili dovoljno “izdašnim” argumentima.

Nadajmo se da će ga prijava zastupnika u Europskom parlamentu, gospodina Ivana Vilibora  Sinčića, uvjeriti u to kako bi, kao ministar trebao dati prioritet poštovanju hrvatskih zakona kako se ne bi trebalo postupati po odredbama Kaznenog zakona RH.

hrvatskaHvaroleg butkovic
Pretplatiti se
Obavijesti o
158 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milica
3 godine prije

dok se neovisnim znanstvenim studijama ne dokaže kako uvođenje te tehnologije neće imati štetne učinke na zdravlje i okoliš.

Po istoj logici treba ugasiti kompletnu mobitel mrezu
Zasto nisu dosljedni ???

vendetta
3 godine prije

dobar hdzovac je mrtav hdzovac

Emiliano Zapata
3 godine prije

Pitanje dana kad ce “pokleknuti” pod tezinom novca…

Mikojan
3 godine prije

Najžešči protivnici 5G stalno imaju mobitel na uhu a drugi dežura u džepu. Jednostavno ugasiti sve mreže na 15 dana (shutDown) pa da čujemo reakcije na tišinu u prirodi. Da li je 5G štetan, sve je štetno što nije prirodno a i u prirodi ima vrlo štetnih tvari i biljaka pa je ljudski rod preživio sa njima.

Ernest
3 godine prije

Znamo i ko vas uvjerava izdašnim argumetima. Nismo svi toliko glupi da nas možete manipulirati.

Moreno
3 godine prije

Ima godinu dan da se Forani grčevito opiru 5G jer je presing u valovima počeja još lani prij korone. Kako je to relativno malo misto di svak svakoga zna teško će bit nać podmitljive lokalce za ovako nešto jer kad se radi o prostornim planovima i infrastrukturi onda je lako nać dil mištana koji bi imali direktne koristi pa bi to manjina na štetu većine progurala, ali 5G nikome tamo ne donosi koristi, a vjerojatno šteti svima.

matija
3 godine prije

SMRAD.

fjveijfviendiuvewidn
3 godine prije

Depeša od eugušterkomisije je odaslana, prije godinu dana čini mi se, svima vladama jewropske unije da moraju do tog i tog datuma instalirati 5G u svima gradovima. Nedavno je kod nas vlada donjela zakon da se to oružje postavlja i u zabitima, vjerojatno im je bitna brzina bežičnog interneta u selu u kojem ima desetak stalnih žitelja, nije njima bitna brzina špijuniranja, sakačenja ili kokanja istim. Dakle zna se od kuda dolazi pritisak uvođenja tog oružja koje služi za totalni nadzor.

Драгогост
3 godine prije

Наводим по личном искуству и литератури. Најагресивније зрачење је оно унутар самих објеката становања и то у време када се не покрећемо, за време спавања.
Мобилни, модеми, трафои, веш машине, па чак и енергетски водови зраче дуго на једно место. Што даље од спаваће собе. Зрачење базних станица се смањује када су ван видног поља, спуштена ролетна, зид.

Son of Alerik
3 godine prije

Jedna od glavnih preokupacija političara u Hrvatskoj (dakako – i šire) jest što i kako poslije mandata. Nemaju svi ‘sreću’ pa da u Hrvatsku dođu s gaćama na štapu pa poslije ministriranja postanu direktori HRT, predsjednici uprave HT-a s plaćom od 250 000 kuna mjesečno poput zaboravljenog Mudrinića. Oleg Butković je poprilično odbojan lik, s nekim lopovskim naglaskom, jedan od onih kojem ne bi povjerovali niti kad bi odgovorio koliko je sati. U HDZ-u nema opstrukcija naredbi s vrha stranke, a ako ih ima, onda vrlo brzo dođe do ‘izbijanja afera’. ‘Afere’ služe za discipliniranje članstva i pokazni primjer za ono što se ne smije. Za razliku od lokalnih političara, čiji lopovluk nitko ne smatra bitnim, na njih nisu uperena svjetla dirigiranih medija, ovi tobože prvi političarski red mora paziti što radi. Plenkovićevi ministri se u toj pažnji nisu baš iskazali, njih petnaestak su u posjedu imali više nekretnina nego… Čitaj više »

Miki Maus
3 godine prije

Tko je uopce dozvolio i s cijim pristankom na tu, od mnogih strucnjaka osporavanu tehnologiju, zbog svojih potecnijalnih vrlo stetnih djelovanja na ljudsko zdravlje.

Gdje je referendum o ovom pitanju, gdje je glas naroda?! Kvazi briga o zdravlju a 5G tehnologija je s pravom vrlo osporavana i od nekih zemalja zabranjena. Uostalom iz zgrade EU u Bruxellesu su ju morali maknuti jer su se politicka gamad brinula za svoje zdravlje, a nama se predstavlja kao nesto super.

Samo da zavrsi korona, padat ce vam antene, budite sigurni

Max
3 godine prije

Sve je moguće.

emi
3 godine prije

SVAKA ČAST HVARU!!

Slonica
3 godine prije

Očito je jaka ekipa u Hvaru.
To da Butkovic može izvršiti pritisak veći nego sami teleoperateri je spin .On je samo kotačić u hijerarhiji koji se ne može preskočiti radi daljnjeg ugleda tvrtke

Vidimanemogunista
3 godine prije

Mobiteli zrace,zato po zakonu moraju staviti slusalice sa svakim prodanim mobitelom. Kao manje je stetno…
Zivimo u jebenoj mikrovalnoj pecnici i samo podizu temperaturu.

bumbar
3 godine prije

Koliko su zakoniti akti i odluka lokalne uprave i samouprave grada Hvara u ovom predmetu dosta je upitno. To bi trebalo pitati Plenkovića jer hrvatska javnost nije informirana o tome što je on potpisao u ime hrvatskih građana. Pri samom kraju predsjedanja Vijećem EU, 9.6.2020.Plenković je stavio potpis na ZAKLJUČKE O IZGRADNJI DIGITALNE BUDUĆNOSTI EUROPE. Tekst pod naslovom: “IZGRADNJA DIGITALNE BUDUĆNOSTI EUROPE – VIJEĆE USVOJILO ZAKLJUČKE” može se naći na internetu. U tekstu se ističe i utjecaj digitalne transformacije za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19 i njezina ključna uloga u razdoblju oporavka nakon pandemije. Zvuči bezazleno, no zapravo Vijeće najavljuje REPRESIJU I ZATVOR za svakoga tko RAZOTKRIVA OPASNOSTI ZA ZDRAVLJE od 5G mreže. U točki 36. ovog teksta ističe se, u okviru širenja novih tehnologija 5G/6G kao važno DA SE SAČUVA SPOSOBNOST SNAGA PRINUDE I REDA, SNAGA SIGURNOSTI, TE SUDSKIH VLASTI U PRIPRAVNOSTI VRŠENJA NJIHOVIH OVLASTI S OBZIROM NA VODEĆE MEĐUNARODNE SMJERNICE KOJI… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio bumbar
Lovrenko Hađina
3 godine prije

5G MREŽA JE VOJNO ORUŽJE KOJE RAZARA STANICE LJUDSKOG ORGANIZMA I DJELUJE KANCEROGENO NA ZDRAVLJE LJUDI.
SA SATELITA SIGNAL NE MOŽE DOĆI DO HAARP ANTENE NA ZEMLJI BEZ DA SE U STRATOSFERU IZBACUJU ALUMINIJSKE NANO ČESTICE KAO VODIČ. ALUMINIJSKE NANO ČESTICE KOJE MOGU IZAZVATI TRAJNU UPALU MOZGA TAKO PADAJU PO LJUDIMA NA ZEMLJI GDJE GOD POSTOJI 5G MREŽA.

Šumum
3 godine prije

Neznam koje veče smeče ministar ili eu parlamentarac. Da covjek zagovae izlazaki iz eu i inda se kandidira za eu parlament i onda dobije navidno glasove. To samo pokazuje kako je korumpiran i kako su izbori namjesteni

Ive
3 godine prije

Pitanje je sa koliko nula su ti „izdašnim argumentima“ ipak se radi o ZLOCINACKOM HDZ-u.

Mali Mujica
3 godine prije

Da se priključe na privatnu 5G i ministar i šef von Anemični trebaju pod hitno dugačke antene od najmanje 35 cm.

piždro
3 godine prije

Sa Swiss državne webstranice: 5G MREŽA: TRENUTNO STANJE, RIZICI I OPASNOSTI Sve o novom staničnom(predajnom) standardu u Švicarskoj, 5G antenama i mjerenjima BRZO PROŠIRENJE 5G U posljednjih 5 godina, mobilni podatkovni promet u Švicarskoj se udvostručio svake godine. Izgradnjom novih antena s 5G, industrija želi utrti put novom standardu mobilne komunikacije. Davatelji usluga žele smanjiti granične vrijednosti antena za mobitele. Ali koje su posljedice veće izloženosti zračenju? Što znanost danas zna o opasnostima zračenja mobitela? BRIGA O RIZIKU “Stop 5G” je ono što protivnici kažu. Neki se od njih boje nove tehnologije. Liječnici i znanstvenici također upozoravaju na moguće zdravstvene posljedice. Otpor raste u mnogim zajednicama: stanovnici prosvjeduju protiv novih antena s prigovorima. Jesu li rasprave o 5G samo taktike zastrašivanja ili čak teorija zavjere? ŠTO JE 5G? 5G naziv je novog standarda za mobilne komunikacije koji je uveden u Švicarskoj 2020. godine, a namijenjen je zamjeni 4G-a. 5G je… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio piždro
B7ranko Spehar
3 godine prije

Velika greška u odgovoru “POŠTOVANI”Butković to nije samo još jedna lopina.

Jon
3 godine prije

Oleg 5G Butković

Zelinčanka
3 godine prije

Bravo Hvaru! I autorici!

Legendarni Grk
3 godine prije

Štetne posljedice tzv. “cijepljenja” (zapravo genskoga tretmana) su kratkoročne, srednjoročne i dugoročne. Sada se očituju kratkoročne posljedice (poput anafilakse i sl.), i već počinju i srednjoročne posljedice (stvaranje ugrušaka, koji mogu izazvati srčani udar, plućnu emboliju, moždani udar, trombozu…), a kroz oko pola godine do dvije godine počet će dugoročne posljedice (autoimune bolesti, zloćudne bolesti i td.). Naravno, sve će se to pripisati, i već se pripisuje, “novim sojevima”. A ti tzv. “novi sojevi” u zbilji NE postoje – radi se o reakcijama na cijepljenje. Primjerice, AZ je počela procjepljivati u UK, Brazilu i u JAR-u još u prosincu. I od tada se govori o “novim” sojevima, čak su dobili i imena “britanski”, “brazilski”, “južnoafrički” soj. A zapravo se radi o posljedicama genskoga tretmana s mRNK, koja daje informaciju našim stanicama (konkretno, ribosomima) da stvaraju proteine koji čine – virus. I s obzirom da se radi o informaciji, koja se… Čitaj više »

Busola
3 godine prije

5G i 6G kao mreže uopće nisu tu u svrhu bolje komunikacije među ljudima nego za nadgledanje i kontrolu ljudi koji itekako mogu djelovati na svijest čovjeka.

Uska je povezanost 5G i 6G sa umjetnom inteligencijom, koronavirusom (“slučajno”…) i željom da ljudsko tijelo postane jedan mali radioprijemnik koji će primati i odašiljati podatke. Tko ne vjeruje ovome taj je neupućen , a zbog toga dajem vrlo jednostavan i ozbiljan znanstveni tekst na ovu temu.

Rad je pod prisilom povučen s mnogih znanstvenih site-ova iako nije rađen za obične ljude nego za korporacije s temom kako upravljati ljudima preko 5G i 6G

https://www.biolifesas.org/biolife/wp-content/uploads/2020/07/FIORANELLI-RETRACTED.pdf

ghjhjgh
3 godine prije

zato što debela svinja ne razmišlja o drugim ljudima, djeci i budućnosti, a nema hrabrosti odstupiti, pa je spreman PRODATI SVE da bi još malo više žderao po restoranima i nosio lakirane cipele. Eto zato svi trebamo pokrepavat i biti izloženi neodgovarajućim elektromagnetnim zračenjima.

mario
3 godine prije

To je sve plan i cilj znase koga.
Pa sta mislite u hlačama zašto se nalazi djep blizu testisa,?
Zato da kad stavite mobitel u djep da vam zrači, i utječe na plodnosti.
Nismo ni mi ovce da ne znamo,
Pametnom dosta

Poyy

ZAGREPCANKA
3 godine prije

Jedna 5G antena ima 5 kg bakra i pola kilograma PLATINE!
Samo kažem!
Cjenik otkupa metala:
BAKAR 26,00 kn/kg
PLATINA 8.094,44 kn za polugu od platine – 50 grama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI