fbpx

Zašto, nakon neuspjele kupnje Grenlanda, SAD žarko žele savez s Islandom?

Rejkjavik Island

Gotovo da izgleda kao igra na šahovskoj ploči u kojoj igrači vuku slične, ako ne identične poteze. Strategija koju SAD i Kina koriste da se izoliraju jedna od drugu slijedi složenu logiku, kalibriranu do posljednjih detalja.

Peking već neko vrijeme pod svoju sferu utjecaja pokušava privući neke povijesne saveznike Washingtona, kako u Aziji, tako i na Bliskom istoku. Dva primjera su Izrael i Saudijska Arabija. Kina je sklopila brojne trgovinske sporazume s Izraelom, a američka je vlada odmah podsjetila saveznika s Bliskog istoka koliko je opasno vjerovati Kini.

U stvari, Sjedinjene Države se boje da će Kinezi iskoristiti strateško i vrlo osjetljivo području za planove Bijele kuće. Isti se diskurs, s obzirom na proporcije, može proširiti i na Saudijsku Arabiju. Rijad rado posluje s Pekingom, koji ulaže novac u naftu. Sjedinjene Države, kako bi izbjegle gubitak teritorija, morale su zasukati rukave i koristiti se istim sredstvima kao i njihov kineski rival, ali na drugom dijelu planete.

Donald Trump se kladio na Island. Američki predsjednik želi započeti suradnju s europskim otokom kako bi pokušao matirati Kinu. Zahvaljujući svom zemljopisnom položaju, Island bi mogao postati vrijedan američki saveznik koji bi se koristio za suzbijanje kineske ekspanzije na Arktik.

Trenutno SAD nema nikakvih ekonomskih sporazuma s Islandom, dijelom i zato što Reykjavik ima vrlo malo za ponuditi Amerikancima i možda je jedino što ima njegova strateška vrijednost. Ne iznenađuje da je upravo to privuklo Trumpovu pažnju.

Američki predsjednik na sve načine pokušava protjerati Kinu s Arktika. Nakon što je uzalud pokušao kupiti Grenland, sada namjerava upasti u zemlju u kojoj živi 300 tisuća stanovnika.

Strateška važnost Reykjavika

Trump to radi s razlogom, jer je Kina već pokucala na vrata Islanda i upala je u zemlju. Sjedinjene Države su prisiljene trčati za Kinom i to sa zakašnjenjem od pet godina. Islandska vlada od 2014. ima sporazum o slobodnoj trgovini s Pekingom, a 2013. je Reykjavik utemeljio forum „Arktički krug“, gdje je status stalnog člana dodijelio i Kini.

Možda je prekasno, ali Bijela kuća je primijetila ogroman broj diplomatskih veza koje je Peking učvrstio širom svijeta i sada želi svoj dio. Na svom posljednjem putovanju Europom, američki potpredsjednik Mike Pence je na dnevni red stavio točku na Island, kao i na Veliku Britaniju i Poljsku.

Prije svega, Sjedinjene Države mogle bi predložiti sporazum o slobodnoj trgovini u Reykjaviku sličan kineskom, a zatim povećati uloge. Ako bi našao novca, a to je trenutno problem za američku upravu, kasnije bi Washington mogao ponuditi infrastrukturne sporazume, kako bi u antikineskom ključu mogao koristiti islandske zračne i pomorske luke.

Ali, ponavljamo, za ovaj projekt treba novca, a njega u američkom proračunu  nema. Privatni ulagači će se teško odlučiti na tako velika ulaganja bez zajamčenog profita, a njega na Islandu nema.

Točno je da se Island odbio pridružiti „Novom putu svile“, a Pence se zahvalio islandskoj vladi na tom „hrabrom potezu“, nadajući se da će Reykjavik biti jednako odlučan da zatvori svoja vrata Huaweiju. Naravno, to je dobro polazište, ali Sjedinjene Države moraju preuzeti vodeću ulogu u svemu što je Islandu ponudila Kina, a otoka smješten u predgrađu Europe i „Azijski zmaj“ posluju najmanje pet godina.

SAD: „S Rusijom ili bez nje, Kina nema što tražiti na Arktiku i to ćemo spriječiti“

Utrka za Sjeverni pol i kako je Kina postala „arktička država“

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

O.K. Nek’ kupe 2 ledenjaka i 1 vulkan- za proučavanje, npr?
Off: primjetan nedostatak izvrsnih člančića od Marinkovića…i onih drugih…koje čitaju žene od 30-60😊

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Lucija

LOL 🙂

Btw, čini mi se da je Trumpa poprilično pogodila neuspjela “ukrainizacija Venecuele” (😉) pa brže bolje traži novu priliku za bilo kakav “deal” koji bi mu osigurao drugi mandat. Ako u tome ne uspije, ne preostaje mu drugo nego krenuti na “pjevačku turneju” poput aktualne hrvatske predsjednice.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

@Kora Ne može KGK, nažalost, nitko “pobijediti” u njenom, tj. našem ludilu jer većina je nju izabrala, nažalost! Možda onaj Dačić ako nekada postane predsjednik nama susjedne države!!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Željko

To se mislilo i za Netanyahua pa je svejedno izgubio izbore.

P.S. – Inače, bez obzira na sva njezina “životna djela” i “doktorske titule”, držim da KGK doista nije teško pobijediti jer ona sama (ok, djelomično i pod utjecajem “stručnih savjetnika” poput Mirjane Hrge et al.) vrlo vrijedno radi protiv sebe više nego svi njezini oponenti zajedno.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

Lucija, zasto bi kupovao?
Pa to je tako neamericki. Lakse je poslati nosac, srusiti diktaturu i uvesti demokratiju po oprobanom americkom metodu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Kako je pao Carigrad? Bedeme Carigrada Otomani nisu mogli probiti, bio tamo neki Italijan, Španac šta li je već, i došao u Carigrad da im proda top, međutim nije bilo para pa se vlasti obrate “privatnicima” da daju šta para i da se kupi to čudo;privatnici odbiju jer su se bojali šta će im se desiti ako Otomani pobjede i zauzmu Carigrad. Topdžija odnese top Otomanima, napravi demonstraciju i proda njima, probiju bedem i osvoje Carigrad a prvo šta su učinili je pohpse privatnike, jer su saznli za njihovo odbijanje pomoći Carigradu, pobiju ih jer “Ako su izdali svoju državu šta će nama uraditi. “.
“Privatni ulagači će se teško odlučiti na tako velika ulaganja bez zajamčenog profita, a njega na Islandu nema.”…zbog ovakvog stava Amerika postaje sve omraženija, zbog profita privatnika Amerika je mnogo zla učinila svijetu a polako se sav taj američki jad od američke politike demistifikuje. NATO upravo služi kao okupaciona sila da Evropu drži na sigurnom i van dohvata drugih. Amerika uzima sve ali daje samo privid slobode i jednakosti i prosperiteta jer sve se na kraju svede na dužničko ropstvo.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Nema većeg grijeha od profita privatnika. Zamisli, rade, a onda bi još i profite, koja banda!?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Son of Alerik

Oni (veliki) ne rade nego pljačkaju, reketare i izrabljuju druge. I to jest grijeh!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čemu služi slobodno formiranje cijena?
Onog trenutka kada smo ukinuli kontrolu cijena i dopustili to pravilo sve je otišlo u 3PM da si za vreme rat sa 20 DM živeo duže nego danas sa 200 Eura.
Nedavno sam gledao nekog Hrvata koji upređuje cijenu u USA i kod nas, kupi hlače, majicu i patike istog brenda…razlika skoro 10 puta. Ili uzmi kojekakve akcione…po 50% jeftinije….kupovao nekakav alat, gedore 40 % jeftinije a Metabo samo 15%….zar to nije kriminalno?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Je . Cijene treba odredjivati drzava, tj.tvoj nepismeni uhljebljeni susjed. Ima jedna drzava koja je odredjivala cijene, trenutno najbogatija na svijetu. Naftom. U zemlji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Čudi me od tebe…slabo ti to kontaš. Slobodnim formiranjem cijena ne dobija običan čovjek aman baš ništa osim glavobolje zbog manjka novca usled povećanja cijena;privatnik dobija deblji džep od viška pra a država veći budžet kao posledicu ubiranja većih poreza. Sve to plaća krajnji potrošač jer privatnik ima kojekakve povrate i povlastice a veći budžet nije izkorišten za zdravstvo, prosvjetu, socijalnu zaštitu već je za posledicu imalo povećanje državnog aprata i uhljeba koje si tako slatko spomenuo. U mene, Javna ustanova, na prste si mogao nabrojati radnike u upravi a sada ih nema gdje staviti da sjede koliko ih je.
Batice, nije ti rakija razblažila sivu masu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Zamisli da su tvoje rodile sljive, a drugima stradale od tuce ili nisu rodile. Imas ih 10 tona i mogao bi ih prodati po cijeni koju sam odredis, ali jbg drzava odredila cijenu pfeniga po kilu…ti bi od srece pjevao himnu i slavio drzavnu regulaciju?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Pričaš sa seljakom koji ne zavisi od rada na selu već prosto ima za sebe a višak prodaje, pored toga jako puno radim sa sa traktorom i mašinama.
E sada….nismo svi isti,to je malo stvar demagogije;stalno sam u raspravi sa težacima pa i sa svojim ocem jer tako razmišljaju kao taj voćar. Pristupačne cijene mojih proizvoda znači da ljudi mogu kupiti a ja mogu prodati sve a meni je bitno da sve što pre prodam i što pre obrnem turnus. Nije u redu da ponuda ili potražnja diktiraju enormne oscilacije u cijeni, recimo sada su gice mizerne cijene a za Božić i Vaskrs enormno skoče…zašto ucjenjivati proizvođača potražnjom pa se ne isplati prodati ni držati ili zašto ucijenjivati kupca pa da mu praznici prisjednu. Kolika će cijena nečega biti trebala bi regulisati isplativost tim radom, prodat ću ja svoje skuplje i ne interesuje me što će to povući poskupljenja svega ostalog šta slijedi posle a vezano je za to…šljiva poskupi 10 peninga a na kraju pekmez poskupi za 30 koji ti kupiš. Oscilacije su ok ali iz krajnosti u krajnost nije.

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije

@Son of Alerik: zamisli da imas zemlju i da si posijao psenicu. Iz nekog razloga drzava odredjuje cijenu psenice i podsticaje za nju. Zasto nebi mogla i za sljive?

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Son of Alerik

Nema potrebe vrijeđati moga “nepismenog susjeda” u Hrvatakoj kad možete reći bez uvijanja da je Island “na meti” Donalda Trumpa i SAD-a (tj. tzv. Tumpove administracije) zbog banaka koje, za razliku od ovih u Hrvatskoj, još nisu potpuno pod cionističkim utjecajem.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Sinisa
Slobodno formiranje cijena? Ovo ljeto, taksista prebaci putnika na aerodrom u Splitu (cca 20km, realna cijena 150-200kn), naplati mu 600kn, izda cak fiskalizirani racun, jer je on u tom momentu, sam formirao cijenu, prilagodjeno bas tom putniku. Divota slobodnog trzista, zar ne?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Elem…moja poenta spominjanja privatnika je bila da im je država omogućila hiljade i hiljade milijardi profita, nije li pošteno da u trenutku bitnom za državu malo i odu u minus koji će i onako na neki način da im država nadoknadi životima Amerikanaca. Privatnici u Carigradu su imali zaštitu dežave, privatnici Amerike apsolutnu zaštitu a šta oni rade?

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Drzava im nije omogucila nista! A svaki porez su platili pa neka drzava od tog novca financira drzavne interese.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Amerika vala jeste, ako nije Hrvatska ili Srbija Amerika vala jeste.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Soa
Mislim da iz ljudi više progovara želja za pravnom državom, a to je u većini slučajeva bio i npr kapitalizam 19. st., nego želja za silnim ograničenjima…nema opasnosti da će se tržišna logika ipak pojaviti, htjeli mi to ili ne.

Ali evo primjera ‘pravednosti’, Jutarnji, novac:
” Još jedan trik kojim se koristi ovaj francuski div je i velika razlika u cijenama diljem svijeta. Tako primjerice u Kini koje je ujedno i njihovo najveće tržište, za jednu njihovu torbu potrošač mora izdvojit gotovo 21 posto više nego primjerice onaj u SAD-u. To znači da će za torbu od 2.000 dolara, Kinezi izdvojiti dodatnih 420 dolara više nego ostatak svijeta.

S druge pak strane, u europskim prijestolnicama mode, Francuskoj i Italiji njihovi proizvodi su 22 posto jeftiniji nego u ostatku svijeta.”

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Diskriminacija cijena je siroko rasprostranjena pojava i ne odrazava nista drugo nego optimizaciju zarade. Na koncu, farmaceutske tvrtke prodaju proizvode u Americi za visestruko vece cijene nego drugdje (a sretno im u Kini) zato sto je elasticnost potraznje u odnosu na cijene za tu robu manja.

Opcenito roba koja se smatra luksuznom ima manju elasticnost potraznje, a u Kini su relativno obicne zapadnjacke stvari statusni simboli – kao sto je i kod nas bio, recimo, Ballantine’s, koji je srot viski.

Ovdje se ne radi o nekim nuznim stvarima pa te ne bi trebalo boliti srceko za jadne imucnije Kineze koji takve stvari kupuju (i vjerovatno se hvale time sto su platili puno.)

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Cpgs
Jeste kad razmišljali zašto su u Hrvatskoj cijene hrane već petnaestak godina kao u – Švicarskoj? A sa našim prihodima?
A tu je elastičnost potražnje – najmanja?
Npr u Engleskoj, koja ima prosječno 4 puta veće prihode, mlijeko, pivo, jaja, riba značajno su jeftiniji nego u nas.
Samo ovo je dovoljno za pad svake vlade…u Italiji izašli na ulicu kada je tjestenina poskupila 25 (?) centi.
I lijekovi najskuplji…jedan tip otišao u Indiju i tamo kupio ljekove 4 puta jeftinije.
Ali nemožemo uvijek računsti na elastičnost ponude…

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ SoA
Jedno je razuman profit, protiv toga nitko nema nista, drugo je bjesomucna pljacka i otimcina po pincipu, meni sve a ostali naka crknu. takvom politikom, USA poslodavci su i stvorili milijune beskucnika, osiromasene srednje klase i opustosene, nekada industrijske gradove. to da su pretjerali u pohlepi, nedavno su priznali i poslodavci sami, na jednom forumu industrijalaca u USA. Nekada prosperitetnu naciju, veliki kapital, bankari i superbogati, su doveli u danasnju situaciju, da ih pola planete ne moze smisliti, a unutar drzave svakodnevno raste neodrziva nejednakost. Je li bolje zivjeti u zidinama opasanom dvorcu sa 300 soba, gdje van zidina nitko nema za sendvic, i jedva ceka da ti se napije krvi, ili je bolje zivjeti u kuci sa skromnih 50 soba, okruzenoj zivicama i sa susjedima koji pristojno zive, i rado bi ti pomogli, ako treba?

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Madjar. I nije im prodao top, nego svoje usluge u projektiranju i izradi topa. Malo bi teze bilo ici od vrata do vrata sa tim topom u aktovki.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Xahaxa kao i uvijek, imaš odlične odgovore, podrazumij3va se šta si rekao…
Da, ali je imao jedan top za prezentaciju…nije mogao pucati iz crteža 😀

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Ne treba prezentacija ako ima reputacija. Za malo noviji primjer placenika ove vrste imamo Geralda Bulla, koji je svoje usluge nudio Juznoafrikancima a kasnije i Saddamu. Onda mu se dogodio (izabrani) narod.

A da dodam da nije sa Bizantom bio problem samo da je cijena bila preskupa, nego i to da nisu imali tehnickih mogucnosti izvesti taj projekt. To ti je kao da prodajes planove za moderne avione Rusiji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

A baš čitam danas da je USA u problemu jerim je avijacija zastarela u odnosu na Rusku avijaciju, tako da i nemaš šta poslati Rusima a da oni nemaju već daleko bolje.
Elem….nije ti to Vinčester ili Mercedes da posle stotine godina postojanja ima reputaciju a i oni sve nove modele moraju podvrgnuti testovima koje provode zvanične institucije, to je tada bilo nešto novo i prosto je zahtjevalo prezentaciju a taj način poslovanja i dan danas postoji.
I rekao sam da se Carigrad obratio privatnicima koji su imali novac ali ga nisu dali…budi pažljiv kada čitaš i ne hvataj zjale dok pričaš sa ljudima.

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

To sto ti citas… Jel’ od brace Grimm ili od Andersena?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ko su ti 😋

Max
Member
Max
1 godina prije

Kolega Siniša lijevač topova je bio Mađar Orban.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kažu da su za uspjeh nekog lokala bitne tri stvari: lokacija, lokacija i lokacija. Osim nešto ribe, puno leda, nešto gejzira, Island za kojeg je čak i Crna gora mnogoljudna zemlja ima upravo to – lokaciju. No, prije nekoliko godina su pokazali urbi et orbi da imaju i hrabrosti pa su ostali mrtvi hladni na britanske i ine prijetnje zbog propasti njihovih banaka. Rekli im – to nije naš problem, nego vaš.
Onda su još rekli da im članstvo u EU nije baš premija.
Sad cimaju Kineze i Amerikance, k’o drug Tito nekad malo Ruse, malo Amerikance, malo sve ostale.
Nema sumnje da će Islanđani (još koji put nas pobijediti u rukometu) dobro iskoristiti svoju rentnu poziciju.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Finsku si zanemario.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA To za lokal su ti krivo rekli ili ti slušaš bezveznjake. Koliko ja znan za lokal koji dobro radi, a to je onaj u kojega posli ponoća iz grada i svih ostalih kvartovskih lokala mase idu u naguravanje do jutra i tu ostave love ka u svim ostalim lokalima za tjedan dana. Takvim lokalima, u kojina se kešovina ponekad kupi u crne vriće o škovaca, a fiskalizacija radi loših internetskih veza i nije neka, lokacija je najmanje bitna. More bit bilo di. Puno je bitnije imat veze u politici koje nisu baš besplatne, pa onda i policija surađuje i dobiješ izbacivače koji su pripadnici specijalne policije i koji to rade kad nisu na dužnosti, a kad te policija čuva nemogu ti ništa ni kriminalci ni poreznici ni luđaci.
Vrhnje iz lokala na autobusnim i aerodromskim lokalima kupi ipak neko drugi, a sad nebi dalje širija teme na koncesionarenje.
Toliko o lokalima i lokacijama.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

SoA Tako je i u trgovini i svim ostalim branšama pa i u geopolitici.
Jedina stvar koja ti triba za upast na dobru lokaciju je lova sa kojom se sila po potrebi materijalizira.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Jasno, određena etička i moralna načela se uz lovu odnosno silu podrazumijevaju.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kad se o Islandu priča onda triba imat na umu ksko su islanđani odjebali bankare pa će Island možda imat i realne koristi od “savezništva” za razliku od onih kojima bankari drže jaja u morši i kojima triba lova kako bi opstajali na vlasti tako da su u stanju nudit svoju zemlju za još kredita i njihovog opstanka na vlasti. .

U zemji ka šta je Hrvatska o “savezništvu” se nije niti raspravlo nego se HNB samo predala nepoznatima, a građani su posli samo mogli čut za već postojeće “prijatelje i saveznike”, a da se zna samo kako su saveznici pomogli u oslobađanju od okupatora. Na lipe oči, kako da ne.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije

@Moreno

“U zemji ka šta je Hrvatska o “savezništvu” se nije niti raspravlo nego se HNB samo predala nepoznatima, a građani su posli samo mogli čut za već postojeće “prijatelje i saveznike”, a da se zna samo kako su saveznici pomogli u oslobađanju od okupatora. Na lipe oči, kako da ne.”

I onda ti imaginarni “saveznici i prijatelji”, koji danas stoje iza poslovanja Hrvatske narodne banke, propisuju (milom ili silom) građanima i bankama u Hrvatskoj sve uvjete poslovanja, od toga koliko će “skočiti švicarac” do toga koja će politička stranka ili kandidat za predsjednika imati otvoren račun u kojoj banci. Doista, HNB postao je ogroman hrvatski problem.

P.S. – Trebalo bi nekako upozoriti Islanđane na hrvatsko iskustvo sa “strateškim partnerstvom”.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Kora Pa to san i napisa . . . ništa se nije pričalo nego od jedan put se u vrhu politike počelo govorit “naši prijatelji i saveznici”, a kad je došla Kolindica onda je Hrvatska počela i “sukreirat američku vanjsku politiku” . . . to ono Ameri Kolindici kažu Baltik – Jadran, a Kolindica nama proda kreaciju “uspravnice” od Jadrana do Baltika . . . a ako se pogleda normalnim očima i upotrijebi snalaženje u prostoru i vrimenu, naročito prošlom, onda se lako dolazi do zaključka kako je ta “uspravnica” u stvari “vojna krajina” prema Rusiji ☺

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

Kora u pravu ste što se tiče hr vlasti! Što se tiče hr raje ne može se reči da nije bilo informacija o otvorenim izdajama vlastodržaca. U narodu je još hrpa onih koji se klanjaju jednako stranim gazdama i domaćim vazalskim vlastima… 🤔🤔

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

@ Moreno
“kako su Islandjani odkantali bankare”, to je prava antologijska prica, i bilo bi lijepo vidjeti jedan clanak o tome na Logicno. Tko je zna, da ponovi gradivo, a tko je ne zna, zapamtit ce je.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ko kaže da je Amerika odustala od Grenlanda, čini mi se da su tamo gore otvorili svoj konzulat.

Frodo
Gost
Frodo
1 godina prije

Trump vrlo dobro zna da sr more diže i traži zivotni prostor na sjeveru kako bi ga naselio amerima s poplavljenog američkog juga.

Pusteprice
Gost
Pusteprice
1 godina prije

Je evo ekipa sa Floiride i Louisianne jedva ceka da pohrli u tu vokojebinu gore na -20.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije

hehe, pa baš su florida i louisiana bile izrazite vuko… sa močvarnim terenom gdje živi više aligatora i krokodila nego ljudi.

Ivek
Gost
Ivek
1 godina prije

Krokojebine? 😀

CPGS
Gost
CPGS
1 godina prije

Cudna formulacija: zasto NATO zemlja SAD zeli savez sa svojim NATO saveznikom Islandom.

Pa ima ga, ne treba ga prizeljkivati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
46
0
()
x