Zašto, nakon neuspjele kupnje Grenlanda, SAD žarko žele savez s Islandom?

Rejkjavik Island
46 komentara

Gotovo da izgleda kao igra na šahovskoj ploči u kojoj igrači vuku slične, ako ne identične poteze. Strategija koju SAD i Kina koriste da se izoliraju jedna od drugu slijedi složenu logiku, kalibriranu do posljednjih detalja.

Peking već neko vrijeme pod svoju sferu utjecaja pokušava privući neke povijesne saveznike Washingtona, kako u Aziji, tako i na Bliskom istoku. Dva primjera su Izrael i Saudijska Arabija. Kina je sklopila brojne trgovinske sporazume s Izraelom, a američka je vlada odmah podsjetila saveznika s Bliskog istoka koliko je opasno vjerovati Kini.

U stvari, Sjedinjene Države se boje da će Kinezi iskoristiti strateško i vrlo osjetljivo području za planove Bijele kuće. Isti se diskurs, s obzirom na proporcije, može proširiti i na Saudijsku Arabiju. Rijad rado posluje s Pekingom, koji ulaže novac u naftu. Sjedinjene Države, kako bi izbjegle gubitak teritorija, morale su zasukati rukave i koristiti se istim sredstvima kao i njihov kineski rival, ali na drugom dijelu planete.

Donald Trump se kladio na Island. Američki predsjednik želi započeti suradnju s europskim otokom kako bi pokušao matirati Kinu. Zahvaljujući svom zemljopisnom položaju, Island bi mogao postati vrijedan američki saveznik koji bi se koristio za suzbijanje kineske ekspanzije na Arktik.

Trenutno SAD nema nikakvih ekonomskih sporazuma s Islandom, dijelom i zato što Reykjavik ima vrlo malo za ponuditi Amerikancima i možda je jedino što ima njegova strateška vrijednost. Ne iznenađuje da je upravo to privuklo Trumpovu pažnju.

Američki predsjednik na sve načine pokušava protjerati Kinu s Arktika. Nakon što je uzalud pokušao kupiti Grenland, sada namjerava upasti u zemlju u kojoj živi 300 tisuća stanovnika.

Strateška važnost Reykjavika

Trump to radi s razlogom, jer je Kina već pokucala na vrata Islanda i upala je u zemlju. Sjedinjene Države su prisiljene trčati za Kinom i to sa zakašnjenjem od pet godina. Islandska vlada od 2014. ima sporazum o slobodnoj trgovini s Pekingom, a 2013. je Reykjavik utemeljio forum „Arktički krug“, gdje je status stalnog člana dodijelio i Kini.

Možda je prekasno, ali Bijela kuća je primijetila ogroman broj diplomatskih veza koje je Peking učvrstio širom svijeta i sada želi svoj dio. Na svom posljednjem putovanju Europom, američki potpredsjednik Mike Pence je na dnevni red stavio točku na Island, kao i na Veliku Britaniju i Poljsku.

Prije svega, Sjedinjene Države mogle bi predložiti sporazum o slobodnoj trgovini u Reykjaviku sličan kineskom, a zatim povećati uloge. Ako bi našao novca, a to je trenutno problem za američku upravu, kasnije bi Washington mogao ponuditi infrastrukturne sporazume, kako bi u antikineskom ključu mogao koristiti islandske zračne i pomorske luke.

Ali, ponavljamo, za ovaj projekt treba novca, a njega u američkom proračunu  nema. Privatni ulagači će se teško odlučiti na tako velika ulaganja bez zajamčenog profita, a njega na Islandu nema.

Točno je da se Island odbio pridružiti „Novom putu svile“, a Pence se zahvalio islandskoj vladi na tom „hrabrom potezu“, nadajući se da će Reykjavik biti jednako odlučan da zatvori svoja vrata Huaweiju. Naravno, to je dobro polazište, ali Sjedinjene Države moraju preuzeti vodeću ulogu u svemu što je Islandu ponudila Kina, a otoka smješten u predgrađu Europe i „Azijski zmaj“ posluju najmanje pet godina.

SAD: „S Rusijom ili bez nje, Kina nema što tražiti na Arktiku i to ćemo spriječiti“

Utrka za Sjeverni pol i kako je Kina postala „arktička država“

privreda
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
4 godine prije

O.K. Nek’ kupe 2 ledenjaka i 1 vulkan- za proučavanje, npr?
Off: primjetan nedostatak izvrsnih člančića od Marinkovića…i onih drugih…koje čitaju žene od 30-60😊

Siniša
4 godine prije

Kako je pao Carigrad? Bedeme Carigrada Otomani nisu mogli probiti, bio tamo neki Italijan, Španac šta li je već, i došao u Carigrad da im proda top, međutim nije bilo para pa se vlasti obrate “privatnicima” da daju šta para i da se kupi to čudo;privatnici odbiju jer su se bojali šta će im se desiti ako Otomani pobjede i zauzmu Carigrad. Topdžija odnese top Otomanima, napravi demonstraciju i proda njima, probiju bedem i osvoje Carigrad a prvo šta su učinili je pohpse privatnike, jer su saznli za njihovo odbijanje pomoći Carigradu, pobiju ih jer “Ako su izdali svoju državu šta će nama uraditi. “. “Privatni ulagači će se teško odlučiti na tako velika ulaganja bez zajamčenog profita, a njega na Islandu nema.”…zbog ovakvog stava Amerika postaje sve omraženija, zbog profita privatnika Amerika je mnogo zla učinila svijetu a polako se sav taj američki jad od američke politike demistifikuje. NATO… Čitaj više »

Son of Alerik
4 godine prije

Kažu da su za uspjeh nekog lokala bitne tri stvari: lokacija, lokacija i lokacija. Osim nešto ribe, puno leda, nešto gejzira, Island za kojeg je čak i Crna gora mnogoljudna zemlja ima upravo to – lokaciju. No, prije nekoliko godina su pokazali urbi et orbi da imaju i hrabrosti pa su ostali mrtvi hladni na britanske i ine prijetnje zbog propasti njihovih banaka. Rekli im – to nije naš problem, nego vaš.
Onda su još rekli da im članstvo u EU nije baš premija.
Sad cimaju Kineze i Amerikance, k’o drug Tito nekad malo Ruse, malo Amerikance, malo sve ostale.
Nema sumnje da će Islanđani (još koji put nas pobijediti u rukometu) dobro iskoristiti svoju rentnu poziciju.

Moreno
4 godine prije

Kad se o Islandu priča onda triba imat na umu ksko su islanđani odjebali bankare pa će Island možda imat i realne koristi od “savezništva” za razliku od onih kojima bankari drže jaja u morši i kojima triba lova kako bi opstajali na vlasti tako da su u stanju nudit svoju zemlju za još kredita i njihovog opstanka na vlasti. .

U zemji ka šta je Hrvatska o “savezništvu” se nije niti raspravlo nego se HNB samo predala nepoznatima, a građani su posli samo mogli čut za već postojeće “prijatelje i saveznike”, a da se zna samo kako su saveznici pomogli u oslobađanju od okupatora. Na lipe oči, kako da ne.

Siniša
4 godine prije

Ko kaže da je Amerika odustala od Grenlanda, čini mi se da su tamo gore otvorili svoj konzulat.

Frodo
4 godine prije

Trump vrlo dobro zna da sr more diže i traži zivotni prostor na sjeveru kako bi ga naselio amerima s poplavljenog američkog juga.

CPGS
4 godine prije

Cudna formulacija: zasto NATO zemlja SAD zeli savez sa svojim NATO saveznikom Islandom.

Pa ima ga, ne treba ga prizeljkivati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI