Zbog napada na Siriju Trump i njegova administracija pozvani na sud

Donald Trump - optužnica
6 komentara

Prošlog travnja je američki predsjednik Donald Trump naredio Pentagonu da pokrene napad na sirijsku zračnu bazu Al-Shayrat, na koju je ispaljeno 59 krstarećih projektila u znak odmazde zbog navodnog kemijskog napada kojeg su po Trumpovom uvjerenju vladine snage provele u Idlibu.

Mjesec dana nakon napada na sirijsku  zrakoplovnu bazu je organizacija koja se bavi nadzorom državne uprave tužila predsjednika Donalda Trumpa i njegovu administraciju zato što su prekršili zakone zemlje i Siriju bombardirali bez potrebnih odobrenja, prenosi The New York Times.

Dana 7. travnja je američka vojska lansirala desetke krstarećih projektila na vojne objekte u sirijskoj pokrajini Homs, kao kaznu za navodno počinjeni kemijski napad od strane sirijskih vladinih snaga protiv civila. Ove tvrdnje još nisu dokazane.

Sada je organizacija Protect Democracy, na čelu s odvjetnicima koji su radili za administraciju Baracka Obame, od Bijele kuće tražila da im pokaže prema kojim je pravnim osnovama provedeno bombardiranje.

“Mi ne bi trebali napadati druge zemlje”

Organizacija navodi da je prema ustavnoj demokraciji u Americi predsjedniku zakonom zabranjeno samoinicijativno napadati druge zemlje.

“Neke zemlje mogu tolerirati da čelnik države za napad ne mora predočiti jasnu pravnu opravdanost, ali mi to ne možemo činiti”, objasnili su predstavnici organizacije Protect Democracy, koja od Trumpa traži da potvrdi zakonitost svoje odluke.

U pismu američkom Kongresu je Donald Trump naveo “kako su njegove ustavne ovlasti kao vrhovnog zapovjednika bile dovoljan pravni temelj za jednostrano pokretanje napada kojim su se branili američki interesi”.

“Naravno da napad Washingtona nema veze sa samoobranom, nije bio odobren od strane Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, niti u američkom Kongresu”, podsjeća The New York Times.

Povelja Ujedinjenih naroda priznaje samo dva zakonska opravdanja kojima zemlje mogu koristiti silu u inozemstvu. Prema prvom je to dozvoljeno samo ako Vijeće sigurnosti odobri napad, a prema drugom ako se radi o samoobrani.

“U tom smislu, argumenti koje je predstavio Donald Trump su politički, a ne pravni”, dodao je The New York Times.

Izvor: The New York Times

optužnica
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
6 godine prije

Kod njih se stvarno ne zna tko pije a tko plaća ! Kao ona sarajevska serija ” Lud , zbunjen , (ne) normalan ” !

jale
6 godine prije

Sumnjam da ovo ima ikakvu težinu i da će da bude epiloga po ovoj tužbi. Amerika je to…

panSlaven
6 godine prije

Time se treba baviti neki međunarodni sud. Morala bi Sirija tužiti, a Rusija, Iran i ostali podržati. I takvih je hiljadu slučajeva…. obojene revolucije, ekonomski ubojice.. sve je dokazivo, a slabo se tuži i još slabije sudi.
Predlažem da mi, narod Jugoslavije, osnujemo pošten sud za sva sranja koja su nam priredili

Glogov Kolac
6 godine prije

Kao da im je to prvi puta i baš su se sada sjetili tužiti baš Trumpa… Sve nam govori da ga tuže odvjetnici koji su radili za Obamu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI