Nigerija podiže nove optužbe protiv suspendiranog šefa središnje banke

Godwin Emefiele
8 komentara

Vlada kaže da je akcija dio antikorupcijskih i gospodarskih reformi, ali kritičari tvrde da je Godwin Emefiele predmet političkog lova na vještice

Državni tužitelji Nigerije podigli su u utorak optužnicu u 20 točaka protiv suspendiranog i pritvorenog guvernera središnje banke Godwina Emefielea, optužujući ga za “zavjeru”, “nezakonitu nabavu” i “davanje nezakonitih prednosti”.

Emefiele je u pritvoru od lipnja, kada ga je predsjednik Bola Tinubu suspendirao u sklopu istrage o središnjoj banci zemlje. Tinubu, koji je preuzeo dužnost u svibnju, kritizirao je politiku banke tijekom Emefieleova mandata, posebice redizajn nacionalne valute, naire. Kritičari tvrde da je uhićenje i kazneni progon bivšeg središnjeg bankara, koji se u veljači pokušao kandidirati za predsjednika Nigerije, politički motivirano. Vlada, međutim, inzistira na tome da je taj potez dio predsjednikovih antikorupcijskih reformi i napora da se revitalizira posrnulo gospodarstvo zemlje.

Prošlog mjeseca najveće afričko gospodarstvo proglasilo je izvanredno stanje kako bi se uhvatilo u koštac s rastućim cijenama hrane i nestašicom, budući da je rekordna inflacija učinila osnovnu hranu nedostupnom za mnoge.

Vlada je najavila niz mjera za rješavanje krize, uključujući korištenje novca ušteđenog nedavnim ukidanjem subvencije za gorivo za kupnju gnojiva i žitarica za poljoprivrednike. U međuvremenu, Dahiru Balami, profesor ekonomije na Sveučilištu Maiduguri, rekao je za RT da je ukidanje subvencija za gorivo krivo za nedavni pad nigerijskog gospodarstva, što je pogoršalo patnju lokalnog stanovništva.

Kako bi stabilizirala gospodarstvo, vlada mora poduzeti “hitne i trenutne mjere”, uključujući “uvoz osnovne hrane”, rekao je, dodajući da je “nesigurnost hrane izuzetno visoka”.

Godwin EmefieleNigerijaoptužnica
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
8 mjeseci prije

…izvanredno stanje kako bi se uhvatilo u koštac s rastućim cijenama hrane i nestašicom…
…ukidanjem subvencije za gorivo za kupnju gnojiva i žitarica za poljoprivrednike…

Prava vlada – nestasicu hrane gasi ukidanjem subvencija poljoprivrednicima. Bravo.
To ni Borelju nije palo na pamet.

tihobl
8 mjeseci prije

Business Insider: Америка и ЕУ на санкцијама изгубиле $10,9 трилиона, Москва богатија за $600 милијарди
Сједињене Државе су за протеклих 12 месеци осиромашиле за 5,9 билиона долара.

Max
8 mjeseci prije

Čini se opravdano.

šparoga
8 mjeseci prije

tema za Hiber-neticusa, nedavno je napisao kako je Nigerija uvela e-nairu, kako komentatori na Logičnom razmišljaju i zaključuju na način prikladan polovici prošloga stoljeća (vezano uz krizu u Sahelu) i eto Nigerijska vojska (gladnoga naroda) će intervenirati u interesu i za račun bivših kolonizatora, je li to US-Hiber u duhu prošloga stoljeća ili u poslovnoj shemi USranog demokratskog terorizma!?!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI