fbpx

Shell mora platiti skoro pola milijarde zbog izlivanja nafte u Nigeriji

Shell

Vrhovni sud Nigerije odbio je žalbu Royal Dutch Shella koja je imala za cilj da ukine prethodnu presudu kojom je kompaniji naloženo da plati 467 miliona dolara za štetu nastalu izlivanjem nafte prije skoro pet decenija.

Sudije su podržale prethodnu odluku kojom je presuđeno da naftni konglomerat mora platiti odštetu zbog izlivanja nafte u Ejama-Ebubu u državi Rivers. Prema izvještajima Bloomberga i lokalnih medija, petočlano vijeće izjavilo je da Shellov zahtjev za preispitivanje slučaja nema osnova.

Slučaj se usredsređuje na izlivanje nafte koje se dogodilo 1970. godine zbog aktivnosti proizvodnje Shellove nafte u delti Nigera. Slučaj je 2001. godine pred sudom pokrenula zajednica Ejama-Ebubu, koja je kompaniju optužila da je njihove izvore vode učinila neprikladnim za ljudsku upotrebu. 2010. nigerijski sud presudio je da je kompanija odgovorna za izlivanje nafte u zajednici, ali Shell i dalje osporava svoju odgovornost i kaže da su očistili to područje.

“Za žaljenje je što se pravni postupak u ovom slučaju toliko dugo fokusirao na proceduralna pitanja, a ne na meritum slučaja”, rekli su iz Shella odgovarajući na najnoviju presudu u petak. I dalje osporavajući potraživanje Ejama-Ebubu, kompanija insistira da „svaki pokušaj prinudne naplate ne smije biti dozvoljen“ zbog drugih tekućih sudskih postupaka.

„Uvijek smo tvrdili da smo spremni da branimo ovaj slučaj na osnovu dostupnih činjenica“, rekli su iz Shella.

Shell i njegove podružnice takođe su se borile protiv nekoliko tužbi zbog izlivanja nafte u delti Nigera, dok su pravni sporovi trajali u Hagu i na britanskim sudovima, koji su prethodno stali na stranu naftnog giganta. Prošle godine je sud u Velikoj Britaniji blokirao izvršenje odštete protiv giganta.

Shell je prethodno bio prinuđen da plati za masovna izlivanja nafte u Nigeriji koja su se dogodila 2008. i 2009. godine, koja se smatraju najvećim u decenijama istraživanja nafte u zemlji. Ribarska zajednica Bodo, čija je teritorija zagađena u incidentu, tužila je kompaniju koja je pristala da plati 83 miliona dolara odštete u 2015. godini.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
2 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Max
Member
Famed Member
Max
4 mjeseci prije

Profiterski zločinci iz naftnog kartela…

Slonica
Gost
Slonica
4 mjeseci prije

Ubijenim ribarima i radnicima na polju riže je sasvim svejedno.
Pokoj im duši

POVEZANE VIJESTI

Izbornik