U Nigeriji je umro šef OPEC-a Mohammad Barkindo

5 komentara

Generalni sekretar OPEC-a (Organizacije zemalja izvoznica nafte) Mohammad Barkindo preminuo je u Nigeriji u 63. godini, objavio je u srijedu izvršni direktor Nigerijske nacionalne naftne korporacije (NNPC) Mele Kyari na svom Twitteru.

“Izgubili smo našeg cijenjenog dr Muhammada Barkinda.  Svakako veliki gubitak za njegovu užu porodicu, našu zemlju Nigeriju i globalnu energetsku zajednicu”, napisao je Kyari na Twitteru.

Barkindo, porijeklom iz Nigerije, umro je sinoć. Informacije o njegovoj sahrani bit će date naknadno, dodao je Kyari.

Uzrok smrti šefa OPEC-a nije preciziran.

Neposredno prije smrti, šef OPEC-a je govorio na međunarodnoj energetskoj konferenciji u Nigeriji, a potom se sastao s nigerijskim predsjednikom Muhammaduom Buharijem koji je visoko cijenio njegov rad kao generalnog sekretara OPEC-a u proteklih šest godina.

Barkindo je bio na poziciji generalnog sekretara OPEC-a od 2016. godine, a njegov drugi mandat je trebao isteći ovog mjeseca. Prema povelji OPEC-a, šef naftnog kartela bira se na period od tri godine i može biti ponovo biran samo jednom.

Mohammad BarkindoNigerijaOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

po svim izvorima glavnostrujaskih medija,sef OPEC-a,nakon sastanka sa nigerijskim predsjednikom,je umro od nicega..hoce li uopce postojati OPEC kroz godinu,dvije..hvala.

tata mata
1 godina prije

nije ga ukokala zia nicim ?

tihobl
1 godina prije

Ameri sve sto urade odbije im se od glavu. Mislili su zabtraniti rusima da primaju pare za isporucenu naftu pa sad placaju 50% skuplje. I ovaj potez ce dovesti do poskupljenja nafte.

Max
1 godina prije

Sumnjiva smrt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI