Zbog nedavnih diplomatskih razmirica Rusija planira ograničiti uvoz robe iz Češke, uključujući i pivo – Milanče CZ na aparatima

Cesko pivo
29 komentara

Rusija bi mogla nametnuti ekonomske sankcije Češkoj, a mjere sankcija mogle bi zadesiti i uvoz piva. Razlog nametanja sankcija Rusije Češkoj jest protjerivanje ruskih diplomata, izvijestile su dnevne novine Kommersant.

Sankcije bi bile dio asimetričnog odgovora Moskve na “neviđeno agresivna djelovanja Praga,” rekao je jedan od izvora novina upoznat s tim pitanjem. Mislio je na nedavnu češku odluku o mjerama zabrane za 18 ruskih dužnosnika, kao i na prijetnje protjerivanjem još većeg broja diplomatskog osoblja.

Iako ograničenja mogu biti usmjerena na bilo koju domenu, izvještaj pokazuje će sankcije najvjerojatnije biti usmjeren za ograničavanje ili potpunu zabranu uvoza piva iz Češke. Prema Kommersantu, Rusija je uvezla češko pivo u prošloj godinu u vrijednosti od oko 38 milijuna dolara, odnosno za 10 % više nego što je to učinila 2019. godine.

Desetak brendova koje prodaju svoj proizvod u Rusiji moglo bi patiti od mogućih sankcija, navodi se u izvješću. Međutim, takav je potez više simboličan nego ekonomski štetan, jer Rusija uvozi maleni postotak piva i alkoholnog pića uopće. Prema Vadimu Drobizu, voditelju Centra za istraživanje saveznih i regionalnih alkoholnih tržišta, udio češkog piva u ukupnom uvozu pića iznosi oko 10 % u fizičkom smislu, odnosno 40 milijuna litara godišnje. To je 0,5 % godišnjeg prometa od osam milijardi litara.

Trgovinski promet između Rusije i Češke smanjio se za više od 40 %, na 5,2 milijarde dolara kao rezultat prošlogodišnje Covid situacije, kako pokazuju carinski podaci navedeni u izvješću. Od 2018. godine Rusija je bila 13. najveći uvoznik iz Češke i sedmi najveći izvoznik.

Napetosti između dviju zemalja eskalirale su prošlog tjedna kada je Prag tvrdio da su ruski obavještajci sudjelovali u podmetanju eksplozije lokalnog skladišta streljiva 2014., nakon čega su češke vlasti zapovjedile napuštanje Češke za 18 ruskih diplomatskih predstavnika. Rusija je negirala optužbe. Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je Prag da svojim sankcijama zapravo samo slijedi ono što im Washington nalaže. Kao odgovor na češke sankcije Moskva je odlučila protjerati 20 djelatnika češkog veleposlanstva u Moskvi. Sada češke vlasti žele u Rusiju poslati čak i pomoćno osoblje koje radi u ruskom veleposlanstvu u Pragu.

Dodatak redakcije: Milanče CZ, spavaš li mirno? Šalji nam dojave. 🙂

rusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Rusija je u pravu, imate li ikakav dokaz ili lupetate. Zašto bi bili popustljivi na agresivnu retoriku i optužbe. Umjesto da pozovu i kreiraju zajedničku komisiju oni đonom. A od Rusije dugoročno su imali više koristi (ekonomske), ali OK, nečeš, pa pati.

Alen
2 godine prije

Rusi bi trebali povećati cijenu plina za čehe.

Ringo10
2 godine prije

Cesi samo rade sto im americki gospodari narede

Ringo10a
2 godine prije

Cesima ova budalastina stvarno nije trebala…Ali gospodar je naredio i nema price

Abe 04
2 godine prije

Rijedak primjer kako neki portal odaje priznanje vjernom čitatelju.👍

Deda Pera
2 godine prije

Treba da se prosiri nuklearna elektrana za blok, i ko za maler ruska ponuda i cenovno i tehnicki najprihvatljivija. Uslove tendera je ispunjavala samo ruska ponuda, pre toga su ispali kinezi, francuska i juzna koreja nisu dali tehnicki model adekvatan snaga bloka a americka firma je u bankrotu sto se prijavila….Prica o broju u ambasadama je popularisticko laprdanje, prosto rusi nisu zaposljavali domorodce za razliku od cheha i kad se oni ubace u saldo ispalda gle cuda, da ih ima vise u moskvi za 50 glava. Naravno momci se zaigrali hteli reciprotet i tup rusi rekli ok al ajmo na sve kad vec brojimo …. Onda su se cesi dosetili da pored zvanicnog dela placa ambasade ima i deo koji dodat posle 68 i na kojoj se sad nalazi 5 zgrada a koji je i dalje u vlasnistvu mistarstva spoljnih poslova cz da bi bilo dobro da im se vrate… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Sad će Rusi blokiratii slike Eve Herzigove na internetu.. 🙂

Kinžal
2 godine prije

Rusija ima lepezu mogućnosti da žestoko kazni Češku ali im je žao Milančeta. Kažu, njegovi postovi su toliko smešni i zahvaljujući njima ne ljute se previše na Češku.

Deda Pera
2 godine prije

Ekonomski deo se za sad ignorise u cz u stilu nek komsiji crkne krava, ruski nuklearni novi blok je bilo najbolje za najmanje… Spominjanje kontre u vidu piva je farbanja naroda, na primer ne spominje se skoda a to joj je 3 njihovo spoljno najvaznje trziste i ostale firme sto izvoze mimo piva a to je 5 miljardi dolara konto. Samo pivo se pravi po licenci dosta na licu mesta a tek deo uvozi i tu cesi poentiraju u stilu nismo mi vlasnici pivara jer to su stranci. Ne spominje se turisti i aerodrom Karlovi Vari i sam grad a oni ziveli od rusa, samo su rusi tamo sletali.

Pingvin
2 godine prije

Koliko se sjecam , Ceske drzavne zeljeznice su dobile na medjunarodnom natjecaju u vrlo ostroj konkurenciji modernizaciji Transsibirske zeljeznicke mreze u vrijednosti cca 15- ak milijaradi $! To je udarac, lako za pivo!

Alen
2 godine prije

Što Mile , cijela Češka biće na aparatima , nije ovo zaheba.ncij.a

JumpingJackFlash
2 godine prije

Nema brige: ostat’ će MIlančetu više pive da ju sam popije… To mu može poslužiti kao inspiracija za iznalaženje novih scenarija razvoja svjetskih političkih odnosa, a i nije opasno kao hors ili koks…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI