fbpx

Zbog Trumpa i američkih psihopata danas više ništa nije sigurno 

Donald Trump

Iako se to moglo naslutiti od početka, mnogi su se zanosili idejom da je Donald Trump „antiglobalist koji će od Amerike napraviti silu koja će surađivati s ostalim silama, svjetskim i regionalnim, na dobrobit cijelog svijeta“. Tvrdnje „kako Trump nije započeo nijedan rat“ su infantilne, kao i pravdati američkog predsjednika zato što je u sukobu s ultraliberalnom elitom, klanom Hillary Clinton i burzovnim špekulantom Georgeom Sorosom.

Iako smo ovdje u analizi „Donald Trump i vječni koncept američkog carstva“ stručnije pojasnili da to nije tako i zašto, još uvijek je ima onih koji vjeruju da slogan „Učinimo Ameriku opet sjajnom“ znači da će se to učiniti bez nanošenja štete drugim nacijama i da će Amerikanci to učiniti svojim radom, zalaganje, inovacijama i poštenom konkurencijom na globalnom tržištu. Istina, Donald Trump je pobijedio Hillary Clinton, što je bio pozitivan politički događaj na globalnoj razni, ali se u američkoj politici nije promijenilo ništa. Sve poluge sile, od vojske, tajnih službi do liberalnih nevladinih i vladinih organizacija, djeluju i dalje, uz još više potpore i novca nego ranije.

I konačno dolazimo do Sirija i Iraka. Iz prve zemlje se SAD pod Trumpom jednostavno ne žele povući i izmišljaju sve moguće izgovore za „državni banditizam“, kako su američku vojnu prisutnost i krađu sirijske nafte nazvali u Moskvi. U Iraku imamo konačnu potvrdi da je uprava Donalda Trumpa jednako opasna zločinačka organizacija kao sve prethodne i da ključne odluke o američkom angažmanu na Bliskom istoku donosi Izrael, a američki predsjednik svoje aktivnosti predstavlja kao „obranu američkih nacionalnih interesa“.

Tko želi šira pojašnjenja „fenomena Trump“, može odvojiti malo vremena i pročitati analizu s poveznicom u dnu ovog članka, a ovdje ćemo ukazati da neke detalje koji potvrđuju ranije iznesene tezu da je Trump kontinuitet američke politike od sredine XIX stoljeća do danas i to se neće promijeniti.

Možda nas može spasiti samo Elon Musk, a evo i zašto

Danas je 6. siječnja i prošlo je nešto više od pet dana nove 2020. godine, a već se toliko stvari dogodilo za koje bi trebali nekoliko mjeseci.

Sve je počelo činjenicom da je turski parlament dao dozvolu Erdoganu da napadne Libiju. Nevjerojatna situacija i jutros stiže vijest da su prvi turski vojnici poslani u Tripoli. Na čijoj se strani bori Turska u Libiji i što Erdogan tamo uopće traži?

Turska barem ima zajedničku granicu sa Sirijom, te neke minimalne sporazume na međuvladinoj razini. Ali Libija se nalazi se u drugom dijelu Sredozemnog mora, a da ne spominjemo da je na drugom kontinentu.

I opet, na osnovu čega? Turska nema mandat UN-a za očuvanje mira, a “libijska vlada”, koja je zatražila pomoć Turske, na vlast je došla nakon državnog udara, samoproglašena je i nema ni minimalan legitimitet, jer nije izabrana ni od koga. Štoviše, ova “vlada” ne kontrolira većinu zemlje, ali sjedi u glavnom gradu i drhti od straha dok se približavaju trupe generala Haftara. Ako započne turska invazija na Libiju, onda je to kršenje Povelje Ujedinjenih naroda u najčišćem obliku. Neprikrivena agresija.

Kao odgovor, general Haftar je objavio opću mobilizaciju u Libiji. Nije poznato kako će to provesti, jer Gaddafi ni u jednom trenutku nije iskoristio ovu priliku.

Ali ova nesumnjivo dramatična vijest je gotovo odmah izbačena iz informativnog prostora u trenutku američkog atentata na generala Qassema Sulejmanija, iranskog zapovjednik elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde.

Proglašena su tri dana žalosti u Iranu i Iraku. Iako su Pompeo i brojni plaćeni korporativni mediji, ali i blogeri, rafalno objavljivali naslove kako je general „Sulejmani omražen u Iranu“, ogromno mnoštvo ljudi je došlo da se oprosti od svog zapovjednika. I ovdje su mediji, uključujući HRT servis, govorili o „desetinama tisuća“, iako su se od generala Sulejmanija i zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa oprostili milijuni Iračana i Iranaca.

Možda ga je netko i mrzio, ali sigurno manje nego što mrze Trumpa u Sjedinjenim Državama. Generala su za života poštovali, divili mu se i voljeli ga milijuni od Palestine, preko Libanona i Sirije do Iraka i Irana.

Kako se ispostavilo, general Sulejmani, kojeg je Washington zvao “teroristom” dugi niz godina, surađivao je čak i s američkom vojskom i davao je Washingtonu obavještajne podatke za borbu protiv talibana i ISIL-a. Podsjetimo da je general bio prvi čovjek kojeg su SAD nazvale kada su izvršile invaziju na Afganistan, a potom na Irak, kojeg su „ljubazno zamolili“ za suradnju kako bi zaštitili živote svojih vojnika. Nije tajna da je general, uvijek s oprezom i koliko je smatrao potrebnim, dao dozvolu za slanje obavještajnih podataka američkoj vojsci i tajnim službama, kako bi se nakon svrgavanja talibana i Sadama Husseina stabilizirali i Afganistan i Irak.

Međutim, oni koji su ga molili za pomoć, jednom kada su ojačali utjecaj u dvije susjedne zemlje su pokrenuli „napad“ na Iran, odnosno na „Osovinu otpora“, životnu ostavštinu generala Qassema Sulejmanija.

SAD su od napale Siriju, od Al-Qaede Iraka stvorile ISIL i okupirale pola Sirije i dvije trećine iračkog teritorija. Uz izgovor da se bore protiv međunarodnog terorizma, vratili su u Irak snage da se „bore protiv Islamske države“, ali s ključnim ciljem da prekinu takozvani „šiitski koridor“. Međutim, nisu uspjeli.

General je stvorio o iračku šiitsku armiju koja je oslobodila gotovo cijeli Irak i na kraju se iračka zastava zavijorila u Mosulu.

„Hrabri“ Kurdi na sjeveru su „čistili teritorij“ od militanata takozvane „Islamske države“, da bi se odjednom zaustavili u gradu Bashiqa, gdje su vjerovali da će biti granica budućeg Kurdistana. ISIL ih više nije zanimao i sve su snage bacili u grad i pokrajinu Kirkuk, Međutim, Bagdad je uz pomoć šiitske armije, Irana i Quds snaga, ali i  lokalnih turkomanskih milicija protjerao Kurde na sjever, odakle su i došli, što je također bila bitka generala Sulejmanija i Abu Mahdi Al-Muhandisa. Ni SAD, ni Izrael,  koji su poticali Kurde na širenje područja pod kontrolom i proglašenje neovisnosti, nisu mogli učiniti ništa.

I na kraju, dolazimo do trenutka kada Trump donosi odluku da generala treba likvidirati. Priče kako mu je sve smjestila „duboka država“ su obična glupost. Donald Trump više nije mogao podnijeti poraz za porazom, ali prije svega to što se „Osovina otpora“ opasno približila granicama Izraela, naoružana novim projektilima u gotovo neograničenim količinama. Njegov kućni prijatelj Benjamin „Bibi“ Netanyahu je također ponižen, kada je prošle godine dva tjedna dozvolio vojsci da  na dva tjedna pobjegne s granice s južnim Libanonom, što svjedoči video snimka Hezbollahovih novinara koji su snimali položaje i ulaz u napuštenu bazu izraelske vojske nekoliko kilometara u dubini „izraelskog“ teritorija.

General Qassem Sulejmani je prešao sve „crvene linije“ dvojice „državnika“ i prelazio bi ih i dalje i zato je likvidiran u neupitnom činu državnog terorizma.

Nakon toga treba izdvojiti nekoliko ključnih točaka. Nad svetom šiitskom džamijom u Qomu je podignuta crvena zastava osvete. Svi koji kažu ili napišu “to ne znači ništa i to je samo orijentalni show”,  jednostavno ne znaju o čemu govore. Ne poznaju povijest, koliko puta se podigla ovakva zastava i kad se spušta. Zapravo, ne razumiju lokalnu perzijsko-šiitsku kulturu i civilizaciju.

Takve budalaštine mogu napisati ljudi  pogođeni postmodernim nihilizmom, koji nemaju pojma o tome koliko su važni u svakom tradicionalnom društvu riječ zavjet i čast.

Naravno, malo tko išta zna o obilježjima iranske vlade i šiitske verzije islama.

Od vijesti ovog prvog tjedna 2020. treba izdvojiti povijesnu odluku iračkog parlamenta, koji je donio zakon kojim se proglašava nezakonita prisutnosti trupa američke koalicije u Iraku.

Opet imamo ljude koji pišu „to nije važno i neće dovesti do nikakvih rezultata“, ali uopće ne razumiju svu dubinu onoga što se događa.

Mislite li da je lako donijeti takvu odluku u okupiranoj zemlji u kojoj je smješten kriminalni okupacijski korpus agresora? Osobno vjerujem da to zahtijeva ogromnu osobnu hrabrost svakog od zastupnika koji su glasali za ovu odluku. Povijest je svjedok da američke okupacijske trupe mogu bilo koga od njih u bilo kojem trenutku oteti, mučiti i ubiti. Mogu doći plaćenici Erica Princea i „odraditi“ sve. Ili će pokrenuti raketni udar na parlament, proglasivši iračke zastupnike “saučesnicima terorista”.

Dakle, ako su donijeli takvu odluku, onda je to bio čin hrabrosti i građanskog prkosa, usprkos mogućoj odmazdi. Ali ta odluka nije donesena kao „lijepa gesta“, već je dio strategije i prva posthumna pobjeda generala Sulejmanija. Koliko će ova strategija biti učinkovita? To ćemo uskoro vidjeti.

Mike Pompeo je izjavio kako “SAD bolje znaju što žele Iračana nego sama iračka vlada”, a Donald Trump prijeti Bagdadu i traži „milijarde koje je Pentagon tamo potrošio za izgradnju baze Balad“. Ako ne dobije novac, „Bagdad će stenjati pod sankcijama višestruko godim od iranskih“. Još jedan dokaz arogancije „narančastog predsjednika“, kojem prva riječ koju je progovorio očito nije bila „mama“, ili možda „tata“, već „sankcije“. Protiv svih, bilo gdje i iz bilo kojeg razloga. Lista sankcioniranih zemalja, kompanija i dužnosnika je preduga da bi je citirali.

Ali demokrati su takvi demokrati, čak i kada su republikanci, što u ovom slučaju nije ni važno.

Međutim, iračka vlada, koja je prisutnost Amerikanaca na njenom teritoriju proglasila nezakonitom, pokazala se odanom svom narodu, a ne Sjedinjenim Državama. Zamislite koliko su „pokvareni“ ti Iračani.

Dva dana u komentarima trolovi navijaju, radosno ližući čizme svojih američkih gospodara, kako “Sjedinjene Države rade sve kako treba“. „Washington ima pravo raditi sve što želi“. „Živjele Sjedinjene Države i Izrael“. Takvih ima čak i u Iraku. I ta se jadna stvorenja usuđuju govoriti o tome kako su slobodni?

“Rob koji nije svjestan svog ropstva i vegetiranja u tihom i nesvjesnom robovskom životu, jednostavno je rob. Rob, čija slina teče kad samozatajno opisuje užitke robovskog života i divi se dobrom i dobrom gospodaru, je kmet, običan sluga”, rekao je davne 1917. Lenjin, kome zato i uništavaju spomenike u Ukrajini, jer je prezirao njihovu robovsku pasminu. Oni u Galiciji još uvijek ljube ruke spomenicima Franje Josipa.

Prijetnje Trumpa da će u osveti udariti  na Iran i da će mete biti džamije i povijesni spomenici je ratni zločin.. barem je tako s gledišta Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

ICC je već pokušao neke od Amerikanaca istražiti zbog ratnih zločina, ali je teroristički režim u Washingtonu zaprijetio sankcijama sudu i cijelom njegovom osoblju.

U Venezueli je umjesto Guaidóa izabran novi predsjednik parlamenta, odan legitimnom predsjedniku. Sada samoproglašeni “uličarski predsjednik” baulja po ulicama Caracasa i poziva se na moć Washingtona.

Usput, ranije su mu Amerikanci predali upravu nad lokalnom naftnom kompanijom kako bi novac od njezinih aktivnosti mogao koristiti za financiranje prevrata. Ali Reuters sada javlja kako je venecuelanska vlada naftna polja i kompaniju PDVSA predala Rosneftu i Kinezima.

Dakle, venecuelanski „uličarski predsjednik“ ima ozbiljnih problema s novcem. Caracas bi ga trebao novčano kazniti zbog ilegalnih mitinga, ali očito ne želi imati posla s budalom.

I najsvježija vijest je da će “Iran popustiti ili će bankrotirati“.

Ali Iran odbija posljednje, ključno ograničenje u okviru nuklearnog sporazuma. To je objavljeno u nedjelju, 5. siječnja, izvještava Iranska nacionalna novinska agencija (IRNA). Kao peti korak u smanjenju obveza, zemlja će odustati od ograničenja broja centrifuga, navodi vlada u izjavi.

Jedan komentator je napisao, “kako je ovo signal spremnosti za pregovore i obični trgovački stav”.

Slažem se da je to signal, ali signal: „Shvatili smo da nas samo američko oružje može spasiti od američke agresije i ovaj signal je vodič za akciju.” Dakle, Donald, sve je dobro završilo i opet si sve pobijedio.

Trump je na Twitteru rekao da su “SAD potrošile 2000 milijardi dolara na vojnu opremu i ako Iran napadne američku bazu ili bilo kojeg Amerikanca, poslat će dio ove potpuno nove i fine opreme u njihovom smjeru, i to bez oklijevanja”.

Da, znamo ovu super divnu i super skupu tehniku. Nepotopljivi nosač zrakoplova „USS Gerald Ford“, raketni razarač „Zumwalt“, borbeni zrakoplovi F-35 i druga čudesa.

I unatoč 2000 milijardi potrošenih na naoružanje, Sjedinjene Države gube rat u Afganistanu, i to od talibana naoružanih starim „kalašnjikovima“ i pokojim ručnim raketnim bacačem.

Dodao je i da “američke trupe neće napustiti Irak sve dok Bagdada ne plati za američku zračnu bazu, izgrađenu mnogo prije nego što je on preuzeo dužnost, a zrakoplovna baza je SAD koštala milijarde dolara“.

“Nećemo otići ako nam ga ne plate”, rekao je Trump.

Zašto da plate Iračani? Za okupaciju? Ovo je dosad neviđena razina bezumlja i otvara jednostavno pitanje. Ako Sjedinjene Države imaju problema s novcem, možda ne vrijedi trošiti tisuće milijardi dolara na oružje i stotine milijardi godišnje na održavanje stotina vojnih baza širom planete?

Međutim, ljudi koji postavljaju slična pitanja u Sjedinjenim Državama su ili „teroristi“, ili u najboljem slučaju “Putinovi agenti.”

Prema posljednjim informacijama, general Sulejmani stigao je u Bagdad na osobni zahtjev Trumpa kako bi se sastao s premijerom Iraka. Naime, Adel Abdul Mahdi, irački premijer, trebao je biti posrednik između Amerikanaca i iranske vlade o nuklearnom pitanju.

Ali kad je stigao u Bagdad, a prethodno je nakratko bio u Libanonu i međunarodnoj zračnoj luci u Damasku, jednostavno je ubijen. Amerikanci su opet zapetljali priču do te mjere da je jedini odgovor sila i samo sila.

Jedna nada nam je Elon Musk, koja će ipak uspjeti sve lude Amerikance prebaciti na Mars. Ali, po svemu sudeći, kako je i on prevarant, to se neće dogoditi.

Donald Trump i vječni koncept američkog carstva  

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
98 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Pa vi novinari ste nas “navukli” da prvo to pomislimo kako je Trump ok! Šta saad ovo? Vidim ja da ćete vi Mlatu na lađenje malo, da da

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic
1 godina prije
Reply to  Mlata

Konju.. Jel imas svoj mozak i svoje misljenje! Zar su novinari ti koji te vode kroz zivot! E moj biorobote,ima vas na lopate zato nam i jeste tako kako je! Fuj pljuc.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Mlata

Tako je. Babic je bio oduševljen. I sad tvrdi da je Trump pozitivan događaj u odnosu na Hillary. Kako za koga, za Sulejmanija svakako nije. Hillary je, doduše ubila mrtvog Osamu. Obama nije izvršio direktan atak na Siriju. Potpisao je Sporazum sa Iranom. Eto gdje nas je Babic doveo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  hiber

Koliko ja znam, a znam iz vremena izbora 2016. na onom starom blogu, uvijek s rezervom uz naglasak, bolje ipak nego Killary, dakle se*eš, kao i uvijek, Nisam ničiji advokat i živo mi se j’be, ali mi se gade lažljivci , da to ne mogu opisati, a ti si se,… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Sad ti je lako relativizirati. Uvijek ponavljam isto, a to je da ne razumijete uzroke krize koja neprekidno traje daleko dulje od 2008. Tada sam rekao da je sve jedno tko će pobijediti, ali da ćete neprekidnim blebetanjem osjetiti sto je to Amerika. I sada kada se to događa, ovo… Pročitaj više »

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  hiber

Ja sam tada a i sada tvrdim da je Trump manje zlo od Hillary. Možda bi Iran već bio u ruševinama, Sulejmani mrtav a i njegova porodica, čitav svijet u ratu. Trump je hajvan, sirovina, totalni glupan za politiku ali Hillary je psihopata, vještica spremna na svako zlo. Isto sam… Pročitaj više »

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  hiber

Hiber,
Sta je sa Libijom? Bilo u vrijeme Nixona? Jesi tunto

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ja sam prvi na ovom portalu udarao po Trumpu i dobivao more minusa, a sad je ipak vrijeme pokazalo, da sam bi u pravu. Ne bi taj čovjek smio biti na čelu jedne takve države kakva j SAD!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Rekao neki dan Mlata, raja ima pamćenje, mozak kao zlatna ribica! Onaj gore mi kaže da sam konj, silni plusevi jbt. Kaže Mlata sluša šta mu novinari kažu…hahahahaa

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlatimudane, ti si jedan neviđen smor. Reprodiciraš se u bezbroj upisa.
Kad nemaš nešto pametno za napisati, onda čkomi.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Nisu iranci idioti za njih radi vreme a za zapadne zemlje vreme istice tako ti je to ako ne je es dovoljno

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Ova prijetnja Trumpu je dvosjekli mač kojeg će netko (??) iskoristiti da makne Trumpa, a krivac zna se.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Punu podršku dajem Trampu!

hrvat1
Gost
hrvat1
1 godina prije
Reply to  Weteran

ajd se bori za njega protiv irana
zalim te jadni covjece

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Šta piše na crvenoj zastavi ?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Alen

Smrt fasizmu.
Sta bi drugo pisalo?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Prevedi nam ti, ili ćemo pitati druge. Kontakt, npr, Zaklada Mula Sadra Sarajevo, odgovorit će odmah…

Rubirosa
Gost
Rubirosa
1 godina prije
Reply to  Alen

Crvena zastava je oznaka da je prolivena nevina krv i da ta nevina krv traži osvetu. Jednom rečju poziv na džihad. Plava označava da je vreme crvene prošlo i označava mir. Molim i drugi put. 🤔

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Rubirosa

Dzihad je borba na Allahovom putu , osveta to nije.. Dakle tekst na crvenoj zastavi , to je bilo pitanje..

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Alen

U originalu ili prijevod?
P.S. pitanje koje se namece/bilo bi zgodno znati da li je ista isticana…ikada osim jednom?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ne samo od danas i ne samo od Trumpa, vec desetljecima nista nije sigurno! U svome zivotu, nemogu se sjetit niti jednog rata ili sukoba a da u njega nisu bili umjesani Ameri ili Israel, a koji lutak izvrsava volju elite u zamjenu za lagodan i siguran zivot uopce nije… Pročitaj više »

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Ne znam da li je pamet izgubio Trump ili autor Babić. Tvrditi da je prema posljednjim informacijama Sulejmani došao u Irak da bi se, po zahtjevu Trumpa, sastao sa iračkim premjerom koji bi trebao biti posrednik u dogovoru oko nuklearnog sporazuma je potpuni idiotizam. Prvo, neposredno prije toga je napadnuta… Pročitaj više »

Tisucu malih dijelova
Gost
Tisucu malih dijelova
1 godina prije
Reply to  hiber

Izabran je zato sto nikome ne ostane duzan (*osim svojim zajmodavcima, musterijama, radnicima i takvima.)

Takvo vodstvo moze prezivjeti samo Amerika, a i to nije sigurno.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  hiber

Nepredvidivost je bila uvjet za radno mjesto plus egomanija …

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  hiber

S obzirom da je irački premijer potvrdio danas kako je Sulejmani došao u Irak da bi njihovim posredništvom bili nastavljeni pregovori sa Saudijskom Arabijom, nije uopće teško zamisliti ni pokušaj releja prema amerikancima – koji je očigledno smetao sivim eminencijama iz Tel Aviva.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  hiber

Zašto ne bi bilo moguće da su Amerikanci željeli pregovarati sa Irancima? Pa pregovaraju i sa Talibanima…. I zašto ne bi bilo moguće da su ga “izdali” i ubili? Pa nije im to prvi put. I Sadama Huseina su svojevremeno podupirali, pa južnoameričke diktatore (npr. Noriegu…) I Gorbačovu su obećavali… Pročitaj više »

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Atentati i terorizam, uopšte, uvek su bili oružje – slabih, koji su se na taj način odupirali ili svetili onima, kojima nisu mogli da se odupru drugačije. Često je ove nesrećnike, nesvesne atentatore, teroriste, revolucionare za svoj račun pokretala, ili iskorištavala neka od velikih sila, ali kako god bilo –… Pročitaj više »

Čardak
Gost
Čardak
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Veliki Kombinatore, bas sam ovih dana nakon puno vremena opet malo čitao o vašim pustolovinama sa velikim užitkom. Nažalost, Bliski istok nikako nije Rio de Janeiro 🙂 Salu na stranu. Slažem se – kukavičke metode možda su znak slabosti, no možda su i okidač koji treba zapaliti mase, dati povod… Pročitaj više »

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Čardak

Čardak???
Jesi li onaj stari ili???

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Stock

Sada sam vidio, malo ispod, da jesi.
Neka te, ne gubi nadu da nicim ne doprinosis i da vise nemas sta reci.
Danas je svaki glas razuma vise nego potreban.

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Svaka čast autoru na iskrenosti, poštenju, znanju. Super ste, svaki dan čitam Logično, jer Vam vjerujem i razmišljam slično kao Vaši novinari. Pozdrav čestitim ljudima!

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

“Nad svetom šiitskom džamijom u Qomu je podignuta crvena zastava osvete. Svi koji kažu ili napišu “to ne znači ništa i to je samo orijentalni show”, jednostavno ne znaju o čemu govore”. Bez trunke omalovažavanja džamije kao i zastave, uzet ću ovu izjavu za istinu i ni zašto drugo nego… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Interpretacija te crvene zastave je od neverovatne važnosti za celu planetu. To bi moglo da znači osvetu približnih razmera ali moža da bude poziv svim Irancima (i šire) na osvetu bez ograničenja. Ili čak da ne znači široku osvetu ali da pojedinci tako shvate. Već smo videli šta znači terorizam,… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Saznaj šta piše na zastavi pa poveži..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ljudi moji mi zivimo u svijetu (dzungle)u kojem je sve moguce. I kad neko kaze da nemoze izbit nuklearni rat ma nema sanse da to moze se desiti ! Pojedinci govore za Trampa nije poceo nijedan rat . To je tacno da nije poceo nijedan rat ali je stvorio svojim… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Jesi siguran da do sledećeg mandata neće uraditi nešto da uopće ne bude sledećeg mandata , niti predsjednika amerike niti amerike.. Ja nisam..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

Jbg toga me je i strah. Nemoze se covjek vise ni usta zaklet da se nevrati i u majcinu. Znam da pratis i da se neko ne iznenadi sto se tice Irana (mudri su oni) nenose njih emocije pa hajmo grlom u jagode . Sporazum su raskinuli i treba sacekati… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Neron , odlična usporedba , sto više poznavajući metodologiju rada izuzetnih mozda čak i indikatuvno..Vole oni odredjene pervezije..

shumadinac
Member
1 godina prije

Stvarno ne mogu više da pišem o trampu, pisao sam x puta još pre njegovog izbora. “Američka politika se nije menjala još od XIX veka” – naravno, da li je neko očekivao da će najnoviji PR Amerike napraviti radikalne promene? Američka politička scena je alat za uspostavljanje i učvršćenje dominacije… Pročitaj više »

Čardak
Gost
Čardak
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zdravo kolega, dugo nisam ništa pisao no pratim pomalo situaciju. Ti vidim pišeš redovno, svaka čast, ali ponekad je džabe trošiti snagu na beskonačno raspravljanje. U nekom trenutku sve te price zađu u slijepu ulicu i postanu isprazno naklapanje. I prepucavanje. Tako se meni učinilo da vise svojim riječima ovdje… Pročitaj više »

skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
Gost
skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
1 godina prije
Reply to  Čardak

Dobro vidiš kuhanje Čardak.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Čardak

ono što ja primjećujem je da se danas vidi sve, a prije se to nije moglo, jer je bilo ispod radara. Pa izgleda kao da sve ide k vragu i kao eskalacija. No, Ameri su i prije ubijali po svijetu, samo nismo znali. Danas znaju da znamo, ali ih nije… Pročitaj više »

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Čardak

Šteta Čardak što se više nisi javljao, trebala je pomoć autoriteta. Sada je već kasno, ušli smo u kolotrag uz kog izlaza nema. Već sam pisao da su se SAD vratile prepoznatljivoj politici, sve ono što sam ranije pisao sada će da postane aktuelno a ljudi ionako ne menjaju mišljenje… Pročitaj više »

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Vec si iskrivio povjests lenjinovim blagostanjem

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Dokaz da su bijeli okupatori u Americi kriminalci i gangsteri te da i njih treba ili potamaniti ili protijerati iz Amerike, mozda bi najbolje rjesenje bilo pomoci vulkanu Yellowstone da se aktivira i odradi posao, a nakon toga bi moga zavladati odredjeni period mira na planetu. Dakle Iranci i Iracani… Pročitaj više »

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Dobro da nebi bilo koteralnih zrtava trebalo bi evakuirati domorodacke indijance, njih bi stvarno bilo steta a kolonizatori pa pa.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Razočaran sam, g. Babiću. Pa Vi Ste običan, i to nedobronamjeran, pamfletista. Najprije sam mislio da Ste samo na plati ruskih tajnih službi, ili da Ste jednostavno samo naivni, gorljivi i nekritički rusofil. Ali Vi ovdje u nekom napadaju bijesa, što li, Ukrajince sve stavljate u isti koš i nazivate… Pročitaj više »

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  pitiah

Što onda ti tvoji “pošteni ameri, ukrajinci, izraelci ne naprave ništa, da bi se kompletna situacija poboljšala? Slabi su? To bi onda značilo, da večina državljana tih država ipak podržava teror, pljačku, ubistva.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  jbg

što smo mi kod nas napravili da zaustavimo rat? A većina je bila protiv rata, sigurno. Prati malo vijesti i vidjet ćeš antiratne prosvjede i u Chicagu i New Yorku… prati društvene mreže i naći ćeš puno protivnika Trumpove administracije. Pa i sam Nasrallah je rekao da mu protivnici nisu… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  pitiah

Pitiah, sebe ocito nesmatras marginalcem i jadnikom, pa sta te onda tjera da budes na portalu za jadnike i marginalce? Nerazumijem, ima bezbroj portala za one koji nisu marginalci i jadnici. Mi volimo ovaj portal, uzivamo u drustvu i komentiranju ostalih jadnika i marginalaca. Usput, nevidim kako netko moze poniziti… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Vaš komentar…jadnike i marginalce, “KAO ŠTO SMO MI”. Znači ubrajam sebe. Zlonamjerno od tebe. A kontekst je bio topovsko meso za ratove, a ne tko piše komentare na portalu. Imaš problem s razumijevanjem ili si samo provokator?

Tisucu malih dijelova
Gost
Tisucu malih dijelova
1 godina prije
Reply to  pitiah

Sve pet, nego… ovo sto si rekao bi mogao covjek shvatiti kao da je jedina drzava u kojoj ne postoji razlika izmedju ratobornog poglavarstva i jadnika i marginalaca – Izrael. Jesi li namjeravao to uopcavanje ili…?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Vaš komentar…Želiš mi nešto prišiti, ili? Normalnih Židova ima puno više u svijetu nego u Izraelu, to svakako. Onaj tko plodnu ravnicu Ukrajine zamijeni pustinjom Negev, nije baš čist u glavi. Ali još gore što ide na zemlju natopljenu krvlju domaćina, dobiva je na pladnju, otetu. I to mu ne… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  pitiah

Generalno se slažem s tobom. Ali ipak, ta vječna izuzeća naroda od sukrivnje ne mogu prihvatiti. I stvarno, američki civili ne bi trebali biti meta ni mržnje, ni osvete, ali istovremeno, narod jest sukrivac i to se ne može pobiti. Svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje, nije im pala… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  X60

ja ne mrzim, niti ću ikad, “narode”. Ali mrzim pojedince koji upravljaju državama “naroda” kojima nije sveto ništa osim vlastite guzice i zarade, koji su manijaci na egotripu, koji su sadisti kad su sigurni da im je dupe sigurno, a najveće kukavice kad su oni meta. Mrzim sve one koji… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  jbg

Nasrallah: “I want to be very clear, we don’t mean the American people. All across the region there are American citizens– traders, journalists, engineers, and doctors. They cannot be touched… any harm to U.S. civilians will only serve Trump’s agenda.”

Čardak
Gost
Čardak
1 godina prije
Reply to  jbg

Problem s Ukrajincima je u tome sto oni “bas i ne postoje” kao nacija. Njihova je povijest “izmiješana” sa ruskom poviješću (tj. to je jedna te ista tisućljetna povijest koja se “razdvojila” tek 1991. ), njihov je kulturni krug ruski, govore dobrim dijelom ruskim jezikom, a i ukrajinski jezik je… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Čardak

nema pravila kako nacije nastaju ili nestaju. Uzevši u obzir samo genom onda su Ukrajinci više Rusi (kijevski Rusi) od Rusa, jer su Rusi više pomiješani s ugrofinskim narodima i Tatarima i ostalim turskim narodima. Neminovna posljedica širenja carstva na istok, ali i osvajanja sa istoka. Ja bih prvi volio… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  pitiah

pitiah To da Rusi imaju turske i tatarske gene , 😃 osim što je smješno, jest i – Hitlerova ideja. Postoji povjesni i socijološki nastanak nacija…npr Španjolska nastaje ujedinjavanjem Kastilje i Aragona… Recimo, Nijemci i Talijani su kasno formirane nacije… Dakle, prvo moramo znati što je nacija…da bi govorili o… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Lucija

A što, kao nemaju? Pokušavaš me diskreditirati usporedivši me s Hitlerom…dobra ti je argumentacija, da. Phh. Itekako su pomiješani…ali za razliku od tebe, za mene to ne konotira manju vrijednost, ili nižu rasu. Dapače. Osobno poznam jednu Gulnaru, koja je po ocu Tatarkinja, a po majci Ruskinja, iz Orenburga pod… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Čardak

Carstvo je bilo već prije u totalnom rasulu za razliku od primjerice britanskog koje je bilo na vrhuncu. Tako da lenjin i slični su imali malo toga za uništiti jer je već bilo dosta toga uništeno.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Baš i nije. U posljednjim godinama došlo je do velike modernizacije i industrijalizacije, potaknute očitim potrebama koje su uočene najprije porazom u ratu s Japanom 1905. i kasnije revolucijom iz 1907. Car je napravio velike ustupke koji bi doprinijeli razvoju, i da nije, zbog glupe politike savezništava bio uvučen u… Pročitaj više »

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  pitiah

Ta modernizacija je ništa drugo nego revizija povijesti. Moderno robovlasništvo s tim da su odgovarali svojim bojarima koji su provodili samovolju. Ako ti je do modernizacije, provjeri kada se počela uvoditi planska ekonomija i kako je od krute mehanizacije postala tehnološka sila.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Čardak

Čardak
Vi ste samo još jedan boji propagira hazare, nepostojeće, i mrzi – komuniste.
Ovo postaje i dosadno….

skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
Gost
skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
1 godina prije
Reply to  Lucija

Čardak je uvijek pisao duboke napise Lucija, znaju ga stariji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja cijenim – egzaktnost. Duboko – šta? Većina mistificira kategorije poznate iz osnovne škole…npr “kad se ja popišam u more, razina mora poraste, što je (!!) – matem .dokazivo !!” Ne. Ne poraste niti kad se rijeka ulije u more. Kruženje vode u prirodi. 3. osnovne. Nacija nije mitska kategorija… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ma da li je to “ona” Lucija, ili je netko hakirao profil? Ova je Lucija vulgarna. Neprepoznatljiva.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Lucija

“Nacija nije mitska kategorija (😊 kao na Balkanu” Da nam Lucija objasni koja je to mistična nacija na balkanu ili jednostavno nam ukaze tko se ima a tko nema pravo zvati nacijom ovdje na balkanu?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Lucija

Čardak piše duge postove, ali je uvijek bio objektivan. Ponekad se ne složimo, ali bar to argumetiramo i ne podliježemo osjećajima, mržnji pogotovo ne. Na kraju, zašto bi se uvijek složili? Ljepota je u različitosti. Hazari nisu izmišljotina. Riječ je o čistoj logici. Nakon što je Kijevska Rusija osvojila Hazarski… Pročitaj više »

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  pitiah

Minusi (svima vama koji ih lupate, ne smetaju mi kao takvi, već…) su odraz vaše nekritičnosti u pogledu autora, a što je gore, spremnosti da vas se manipulira ka mržnji bez distinkcije, te na kraju odraz vašeg nerazumijevanja geopolitike i nesposobnosti da sami pronađete relevantne izvore informacija. Pobogu, kako možete… Pročitaj više »

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  pitiah

Često se dogodi na ovom portalu da se neki nezadovoljni komentator drzne kritizirati bilo članak, autora članka, uređivačku politiku portala, cenzuru ili vulgarno ponašanje komentatora. I gotovo u pravilu uvijek se nađe netko tko mu “savjetuje” da promjeni portal, ako mu se ne sviđa ovdje. I sam sam to doživio… Pročitaj više »

Pitiah
Gost
Pitiah
1 godina prije
Reply to  Viki

Hvala. Nije mi bila namjera isticati se. Samo ne podnosim generalizacije i govor mrznje. Zašto je to cijenjenom Babicu trebalo, ne znam. Shvacam da je ljut, ali neke se granice u novinarstvu ne bi smjele prelaziti, ako zeli zadrzati prof. integritet. Meni je ovo imalo sve odlike huskanja. A opt… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”Ako nestane pravde, što su onda kraljevstva nego velika razbojstva?”
Aurelije Augustin iliti Sveti Augustin

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Kontinuitet usanske vanjske politike, nepromijenjen od sredine XIX st. je jasno vidljiv. Novost su jedino otvorene objave narančastog zločinca o sljedečim “podvizima”, od kojih se po njegovom mišljenju cijeli svijet use*e

kremit
Gost
kremit
1 godina prije

Manijaci sa nuke oruzjem je gadna kombinacija.

Max
Member
Max
1 godina prije

Prva stvar na takav napad nitko nema pravo to je kršenje međunarodnog prava i brutalno ubojstvo.Drugo Trumpu nije ništa podmetnuto od strane duboke države njega je postavila duboka država.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Godina 2015. Između Rusije, SAD, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sa jedne strane i Irana, sklopljen je sporazum o iranskom ograničenju proizvodnje i obogaćivanja urana, striktno turbinama “IR-1″. Za uzvrat bi došlo do ukidanja sankcija Iranu. Sredina 2018. SAD su se jednostrano povukle iz sporazuma. Amerikanci kao Amerikanci, povukli… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

evo jednog komantara njemavkog kmentatira sa nihobih Mainstream media: ps meni se svifio jer je razborit i logican. “Glupi Ameri ne znaju da je Soleimani heroj kršćana u Libanonu, Siriji i Iraku i da ga oni drzi za junaka i spasitelja.Jer je zajedno s Hezbollahom spriječio ISIS da uđe u… Pročitaj više »

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

ti nisi zapadnonjemacki njemac iz … lazes i sebe i druge, a najgore je sebe a to jestetno sto u podmakloj dobi.tjelesni organi stradaju zbog dvolicnost i… (iz sjeverne istocne prusije amere nemogu smislit-sto zbog drezdena, sto su prusi kudikamo ratoborniji od ostalih njeamsca i ne podnose okupatore..,)

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Vrlo opasni bolesnici napaljeni na novac.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ja nisam imao nikakvih iluzija. Volim druga Trumpa kao sto majka voli ludo dete, kao neprijatelja neprijatelja. Jer razara USA iznutra. Inace, drugovi, svi bismo da pada USA, ali sto se to blizi vise mi se pari da nas je sve vise prpa. Jer Bestija mlatara sve vise repom. Ali… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

80 miliona dolara za glavu Donalda Trampa…malo li je.

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
1 godina prije

Ovih par dana svi svjetski mediji bruje oko ubistva Iranskog generala Sulejmaniho.Toliko je tih raznih informacija da normalni građanin,čitatelj raznih medija,slušaoci raznih tv.kanala toliko su izbombardovani raznim informacijama da sami neznaju što je informacija a što dezinformacija i koji je konačni cilj svega toga.Prije nego što pređem na glavnu temu… Pročitaj više »

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
1 godina prije

1.Trump je globalno riješio nekoliko “problema”: trenutku kada je “na CAD-u” izjavio da će SAD krasti naftu na teritoriju “suverene” države Sirije,SAD je učinio lopovom. Sada ih je napravio, zasigurno, čak i teroriste, atentatore koji mirno osuđuju građanina strane države bez suđenja (i bez da su obavijestili Kongres i saveznike)… Pročitaj više »

skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
Gost
skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
1 godina prije

Hehehe, Babić piše najbolje uradke kad se naljuti.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Trump je samo frontman. On ne kroji politiku, niti donosi odluke. Svi to odavno znamo. Đavo je zaposjeo Ameriku i to je to. Mnogi često spominju cionistički utjecaj (nema sumnje u to), ali ima tu i zločestih vanzemaljskih rasa s kojima oni trguju, koliko god to nekome izgledalo ludo ili… Pročitaj više »

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  X60

Da bi neki shvatili samo pojam vanzemaljaca, trebali bi da dožive veliki unutrašnji šok koji će im otvoriti oči, da tako kažem. Inače bez toga to je tema koja izaziva sprdnju ili ignorisanje kao neozbiljna. Inače, još davno,davno, tamna sila je zaposela ovu planetu, sila koja bi se mogla nazvati… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Počeću stavljati onu alufoliju na glavu prije ulaska na portal..

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alen

I prikucaj Alene da slučajno ne odnese promaja.

TAU
Gost
TAU
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dean…..Kad sam procitao tvoj komentar osta sam u soku…nemogu virovat da ima neko jos ovako misljenje. Medutim izgleda da imai to me veseli. .Kroz sva moja istraivanja svih ovih godina i trazenja odgovora , zasto je “Covijek” zal, ljubomoran, zavidan, mrzec, zasto ratujemo a nismo gladni , zasto sijecemo granu… Pročitaj više »

nomen est omen
Gost
nomen est omen
1 godina prije

Psihopata ima posvuda, ali ovi u Americi su najglasniji i s najviše utjecaja. Dodijelili su sebi ulogu svjetskog policajca, smatraju se samim vrhuncem civilizacije, a u stvarnosti se ponašaju ko ljudski otpad. Problem je upravo u tom raskoraku između onog što stvarno jesu i kako se predstavljaju plus ovlasti koje… Pročitaj više »

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

Jel’ se naspavao administrator, ‘oćel ta validacija?

Žile
Gost
Žile
1 godina prije

Bravo novinaru za članak koji je živa istin!!!

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

I mene je to ubolo u oči, unatoč dobrom tekstu. Smatram da je ta usporedba promašena i uopće ne želim objašnjavati zašto.

Bogumil
Gost
Bogumil
1 godina prije

Bravo za tekst I analizu
Najvece zlo na planeti je Americko /izraelska koalicija!
Klasicni cionizam na delu, al nece i njihova goreti vecno. .
Polako dolazi i njihov kraj !

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Nezapamćeni i čin državnog terorizma najveće vojne super sile izazvao je val znakovite šutnje. Osjeća se da su i saveznici ostali osupnuti maloumnim i idotskim činom. Užasno je saznanje da jedna nuklearna super sila vođena ljudima koji su spremni na ovakav potez. Pa što je sljedeće? Da li su spremni… Pročitaj više »

Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije

Babicu Rusija i Srbija vole samo istinom.
Babicu dokada ces od ovih citalaca pravit budale?

čmrk
Gost
čmrk
1 godina prije

babiću,odvratan si.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik