fbpx

Zbog Trumpa i američkih psihopata danas više ništa nije sigurno 

Donald Trump

Iako se to moglo naslutiti od početka, mnogi su se zanosili idejom da je Donald Trump „antiglobalist koji će od Amerike napraviti silu koja će surađivati s ostalim silama, svjetskim i regionalnim, na dobrobit cijelog svijeta“. Tvrdnje „kako Trump nije započeo nijedan rat“ su infantilne, kao i pravdati američkog predsjednika zato što je u sukobu s ultraliberalnom elitom, klanom Hillary Clinton i burzovnim špekulantom Georgeom Sorosom.

Iako smo ovdje u analizi „Donald Trump i vječni koncept američkog carstva“ stručnije pojasnili da to nije tako i zašto, još uvijek je ima onih koji vjeruju da slogan „Učinimo Ameriku opet sjajnom“ znači da će se to učiniti bez nanošenja štete drugim nacijama i da će Amerikanci to učiniti svojim radom, zalaganje, inovacijama i poštenom konkurencijom na globalnom tržištu. Istina, Donald Trump je pobijedio Hillary Clinton, što je bio pozitivan politički događaj na globalnoj razni, ali se u američkoj politici nije promijenilo ništa. Sve poluge sile, od vojske, tajnih službi do liberalnih nevladinih i vladinih organizacija, djeluju i dalje, uz još više potpore i novca nego ranije.

I konačno dolazimo do Sirija i Iraka. Iz prve zemlje se SAD pod Trumpom jednostavno ne žele povući i izmišljaju sve moguće izgovore za „državni banditizam“, kako su američku vojnu prisutnost i krađu sirijske nafte nazvali u Moskvi. U Iraku imamo konačnu potvrdi da je uprava Donalda Trumpa jednako opasna zločinačka organizacija kao sve prethodne i da ključne odluke o američkom angažmanu na Bliskom istoku donosi Izrael, a američki predsjednik svoje aktivnosti predstavlja kao „obranu američkih nacionalnih interesa“.

Tko želi šira pojašnjenja „fenomena Trump“, može odvojiti malo vremena i pročitati analizu s poveznicom u dnu ovog članka, a ovdje ćemo ukazati da neke detalje koji potvrđuju ranije iznesene tezu da je Trump kontinuitet američke politike od sredine XIX stoljeća do danas i to se neće promijeniti.

Možda nas može spasiti samo Elon Musk, a evo i zašto

Danas je 6. siječnja i prošlo je nešto više od pet dana nove 2020. godine, a već se toliko stvari dogodilo za koje bi trebali nekoliko mjeseci.

Sve je počelo činjenicom da je turski parlament dao dozvolu Erdoganu da napadne Libiju. Nevjerojatna situacija i jutros stiže vijest da su prvi turski vojnici poslani u Tripoli. Na čijoj se strani bori Turska u Libiji i što Erdogan tamo uopće traži?

Turska barem ima zajedničku granicu sa Sirijom, te neke minimalne sporazume na međuvladinoj razini. Ali Libija se nalazi se u drugom dijelu Sredozemnog mora, a da ne spominjemo da je na drugom kontinentu.

I opet, na osnovu čega? Turska nema mandat UN-a za očuvanje mira, a “libijska vlada”, koja je zatražila pomoć Turske, na vlast je došla nakon državnog udara, samoproglašena je i nema ni minimalan legitimitet, jer nije izabrana ni od koga. Štoviše, ova “vlada” ne kontrolira većinu zemlje, ali sjedi u glavnom gradu i drhti od straha dok se približavaju trupe generala Haftara. Ako započne turska invazija na Libiju, onda je to kršenje Povelje Ujedinjenih naroda u najčišćem obliku. Neprikrivena agresija.

Kao odgovor, general Haftar je objavio opću mobilizaciju u Libiji. Nije poznato kako će to provesti, jer Gaddafi ni u jednom trenutku nije iskoristio ovu priliku.

Ali ova nesumnjivo dramatična vijest je gotovo odmah izbačena iz informativnog prostora u trenutku američkog atentata na generala Qassema Sulejmanija, iranskog zapovjednik elitnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde.

Proglašena su tri dana žalosti u Iranu i Iraku. Iako su Pompeo i brojni plaćeni korporativni mediji, ali i blogeri, rafalno objavljivali naslove kako je general „Sulejmani omražen u Iranu“, ogromno mnoštvo ljudi je došlo da se oprosti od svog zapovjednika. I ovdje su mediji, uključujući HRT servis, govorili o „desetinama tisuća“, iako su se od generala Sulejmanija i zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa oprostili milijuni Iračana i Iranaca.

Možda ga je netko i mrzio, ali sigurno manje nego što mrze Trumpa u Sjedinjenim Državama. Generala su za života poštovali, divili mu se i voljeli ga milijuni od Palestine, preko Libanona i Sirije do Iraka i Irana.

Kako se ispostavilo, general Sulejmani, kojeg je Washington zvao “teroristom” dugi niz godina, surađivao je čak i s američkom vojskom i davao je Washingtonu obavještajne podatke za borbu protiv talibana i ISIL-a. Podsjetimo da je general bio prvi čovjek kojeg su SAD nazvale kada su izvršile invaziju na Afganistan, a potom na Irak, kojeg su „ljubazno zamolili“ za suradnju kako bi zaštitili živote svojih vojnika. Nije tajna da je general, uvijek s oprezom i koliko je smatrao potrebnim, dao dozvolu za slanje obavještajnih podataka američkoj vojsci i tajnim službama, kako bi se nakon svrgavanja talibana i Sadama Husseina stabilizirali i Afganistan i Irak.

Međutim, oni koji su ga molili za pomoć, jednom kada su ojačali utjecaj u dvije susjedne zemlje su pokrenuli „napad“ na Iran, odnosno na „Osovinu otpora“, životnu ostavštinu generala Qassema Sulejmanija.

SAD su od napale Siriju, od Al-Qaede Iraka stvorile ISIL i okupirale pola Sirije i dvije trećine iračkog teritorija. Uz izgovor da se bore protiv međunarodnog terorizma, vratili su u Irak snage da se „bore protiv Islamske države“, ali s ključnim ciljem da prekinu takozvani „šiitski koridor“. Međutim, nisu uspjeli.

General je stvorio o iračku šiitsku armiju koja je oslobodila gotovo cijeli Irak i na kraju se iračka zastava zavijorila u Mosulu.

„Hrabri“ Kurdi na sjeveru su „čistili teritorij“ od militanata takozvane „Islamske države“, da bi se odjednom zaustavili u gradu Bashiqa, gdje su vjerovali da će biti granica budućeg Kurdistana. ISIL ih više nije zanimao i sve su snage bacili u grad i pokrajinu Kirkuk, Međutim, Bagdad je uz pomoć šiitske armije, Irana i Quds snaga, ali i  lokalnih turkomanskih milicija protjerao Kurde na sjever, odakle su i došli, što je također bila bitka generala Sulejmanija i Abu Mahdi Al-Muhandisa. Ni SAD, ni Izrael,  koji su poticali Kurde na širenje područja pod kontrolom i proglašenje neovisnosti, nisu mogli učiniti ništa.

I na kraju, dolazimo do trenutka kada Trump donosi odluku da generala treba likvidirati. Priče kako mu je sve smjestila „duboka država“ su obična glupost. Donald Trump više nije mogao podnijeti poraz za porazom, ali prije svega to što se „Osovina otpora“ opasno približila granicama Izraela, naoružana novim projektilima u gotovo neograničenim količinama. Njegov kućni prijatelj Benjamin „Bibi“ Netanyahu je također ponižen, kada je prošle godine dva tjedna dozvolio vojsci da  na dva tjedna pobjegne s granice s južnim Libanonom, što svjedoči video snimka Hezbollahovih novinara koji su snimali položaje i ulaz u napuštenu bazu izraelske vojske nekoliko kilometara u dubini „izraelskog“ teritorija.

General Qassem Sulejmani je prešao sve „crvene linije“ dvojice „državnika“ i prelazio bi ih i dalje i zato je likvidiran u neupitnom činu državnog terorizma.

Nakon toga treba izdvojiti nekoliko ključnih točaka. Nad svetom šiitskom džamijom u Qomu je podignuta crvena zastava osvete. Svi koji kažu ili napišu “to ne znači ništa i to je samo orijentalni show”,  jednostavno ne znaju o čemu govore. Ne poznaju povijest, koliko puta se podigla ovakva zastava i kad se spušta. Zapravo, ne razumiju lokalnu perzijsko-šiitsku kulturu i civilizaciju.

Takve budalaštine mogu napisati ljudi  pogođeni postmodernim nihilizmom, koji nemaju pojma o tome koliko su važni u svakom tradicionalnom društvu riječ zavjet i čast.

Naravno, malo tko išta zna o obilježjima iranske vlade i šiitske verzije islama.

Od vijesti ovog prvog tjedna 2020. treba izdvojiti povijesnu odluku iračkog parlamenta, koji je donio zakon kojim se proglašava nezakonita prisutnosti trupa američke koalicije u Iraku.

Opet imamo ljude koji pišu „to nije važno i neće dovesti do nikakvih rezultata“, ali uopće ne razumiju svu dubinu onoga što se događa.

Mislite li da je lako donijeti takvu odluku u okupiranoj zemlji u kojoj je smješten kriminalni okupacijski korpus agresora? Osobno vjerujem da to zahtijeva ogromnu osobnu hrabrost svakog od zastupnika koji su glasali za ovu odluku. Povijest je svjedok da američke okupacijske trupe mogu bilo koga od njih u bilo kojem trenutku oteti, mučiti i ubiti. Mogu doći plaćenici Erica Princea i „odraditi“ sve. Ili će pokrenuti raketni udar na parlament, proglasivši iračke zastupnike “saučesnicima terorista”.

Dakle, ako su donijeli takvu odluku, onda je to bio čin hrabrosti i građanskog prkosa, usprkos mogućoj odmazdi. Ali ta odluka nije donesena kao „lijepa gesta“, već je dio strategije i prva posthumna pobjeda generala Sulejmanija. Koliko će ova strategija biti učinkovita? To ćemo uskoro vidjeti.

Mike Pompeo je izjavio kako “SAD bolje znaju što žele Iračana nego sama iračka vlada”, a Donald Trump prijeti Bagdadu i traži „milijarde koje je Pentagon tamo potrošio za izgradnju baze Balad“. Ako ne dobije novac, „Bagdad će stenjati pod sankcijama višestruko godim od iranskih“. Još jedan dokaz arogancije „narančastog predsjednika“, kojem prva riječ koju je progovorio očito nije bila „mama“, ili možda „tata“, već „sankcije“. Protiv svih, bilo gdje i iz bilo kojeg razloga. Lista sankcioniranih zemalja, kompanija i dužnosnika je preduga da bi je citirali.

Ali demokrati su takvi demokrati, čak i kada su republikanci, što u ovom slučaju nije ni važno.

Međutim, iračka vlada, koja je prisutnost Amerikanaca na njenom teritoriju proglasila nezakonitom, pokazala se odanom svom narodu, a ne Sjedinjenim Državama. Zamislite koliko su „pokvareni“ ti Iračani.

Dva dana u komentarima trolovi navijaju, radosno ližući čizme svojih američkih gospodara, kako “Sjedinjene Države rade sve kako treba“. „Washington ima pravo raditi sve što želi“. „Živjele Sjedinjene Države i Izrael“. Takvih ima čak i u Iraku. I ta se jadna stvorenja usuđuju govoriti o tome kako su slobodni?

“Rob koji nije svjestan svog ropstva i vegetiranja u tihom i nesvjesnom robovskom životu, jednostavno je rob. Rob, čija slina teče kad samozatajno opisuje užitke robovskog života i divi se dobrom i dobrom gospodaru, je kmet, običan sluga”, rekao je davne 1917. Lenjin, kome zato i uništavaju spomenike u Ukrajini, jer je prezirao njihovu robovsku pasminu. Oni u Galiciji još uvijek ljube ruke spomenicima Franje Josipa.

Prijetnje Trumpa da će u osveti udariti  na Iran i da će mete biti džamije i povijesni spomenici je ratni zločin.. barem je tako s gledišta Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

ICC je već pokušao neke od Amerikanaca istražiti zbog ratnih zločina, ali je teroristički režim u Washingtonu zaprijetio sankcijama sudu i cijelom njegovom osoblju.

U Venezueli je umjesto Guaidóa izabran novi predsjednik parlamenta, odan legitimnom predsjedniku. Sada samoproglašeni “uličarski predsjednik” baulja po ulicama Caracasa i poziva se na moć Washingtona.

Usput, ranije su mu Amerikanci predali upravu nad lokalnom naftnom kompanijom kako bi novac od njezinih aktivnosti mogao koristiti za financiranje prevrata. Ali Reuters sada javlja kako je venecuelanska vlada naftna polja i kompaniju PDVSA predala Rosneftu i Kinezima.

Dakle, venecuelanski „uličarski predsjednik“ ima ozbiljnih problema s novcem. Caracas bi ga trebao novčano kazniti zbog ilegalnih mitinga, ali očito ne želi imati posla s budalom.

I najsvježija vijest je da će “Iran popustiti ili će bankrotirati“.

Ali Iran odbija posljednje, ključno ograničenje u okviru nuklearnog sporazuma. To je objavljeno u nedjelju, 5. siječnja, izvještava Iranska nacionalna novinska agencija (IRNA). Kao peti korak u smanjenju obveza, zemlja će odustati od ograničenja broja centrifuga, navodi vlada u izjavi.

Jedan komentator je napisao, “kako je ovo signal spremnosti za pregovore i obični trgovački stav”.

Slažem se da je to signal, ali signal: „Shvatili smo da nas samo američko oružje može spasiti od američke agresije i ovaj signal je vodič za akciju.” Dakle, Donald, sve je dobro završilo i opet si sve pobijedio.

Trump je na Twitteru rekao da su “SAD potrošile 2000 milijardi dolara na vojnu opremu i ako Iran napadne američku bazu ili bilo kojeg Amerikanca, poslat će dio ove potpuno nove i fine opreme u njihovom smjeru, i to bez oklijevanja”.

Da, znamo ovu super divnu i super skupu tehniku. Nepotopljivi nosač zrakoplova „USS Gerald Ford“, raketni razarač „Zumwalt“, borbeni zrakoplovi F-35 i druga čudesa.

I unatoč 2000 milijardi potrošenih na naoružanje, Sjedinjene Države gube rat u Afganistanu, i to od talibana naoružanih starim „kalašnjikovima“ i pokojim ručnim raketnim bacačem.

Dodao je i da “američke trupe neće napustiti Irak sve dok Bagdada ne plati za američku zračnu bazu, izgrađenu mnogo prije nego što je on preuzeo dužnost, a zrakoplovna baza je SAD koštala milijarde dolara“.

“Nećemo otići ako nam ga ne plate”, rekao je Trump.

Zašto da plate Iračani? Za okupaciju? Ovo je dosad neviđena razina bezumlja i otvara jednostavno pitanje. Ako Sjedinjene Države imaju problema s novcem, možda ne vrijedi trošiti tisuće milijardi dolara na oružje i stotine milijardi godišnje na održavanje stotina vojnih baza širom planete?

Međutim, ljudi koji postavljaju slična pitanja u Sjedinjenim Državama su ili „teroristi“, ili u najboljem slučaju “Putinovi agenti.”

Prema posljednjim informacijama, general Sulejmani stigao je u Bagdad na osobni zahtjev Trumpa kako bi se sastao s premijerom Iraka. Naime, Adel Abdul Mahdi, irački premijer, trebao je biti posrednik između Amerikanaca i iranske vlade o nuklearnom pitanju.

Ali kad je stigao u Bagdad, a prethodno je nakratko bio u Libanonu i međunarodnoj zračnoj luci u Damasku, jednostavno je ubijen. Amerikanci su opet zapetljali priču do te mjere da je jedini odgovor sila i samo sila.

Jedna nada nam je Elon Musk, koja će ipak uspjeti sve lude Amerikance prebaciti na Mars. Ali, po svemu sudeći, kako je i on prevarant, to se neće dogoditi.

Donald Trump i vječni koncept američkog carstva  

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
98 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Pa vi novinari ste nas “navukli” da prvo to pomislimo kako je Trump ok! Šta saad ovo? Vidim ja da ćete vi Mlatu na lađenje malo, da da

Dalibor milohnic
Gost
Dalibor milohnic
1 godina prije
Reply to  Mlata

Konju.. Jel imas svoj mozak i svoje misljenje! Zar su novinari ti koji te vode kroz zivot! E moj biorobote,ima vas na lopate zato nam i jeste tako kako je! Fuj pljuc.

hiber
Gost
hiber
1 godina prije
Reply to  Mlata

Tako je. Babic je bio oduševljen. I sad tvrdi da je Trump pozitivan događaj u odnosu na Hillary. Kako za koga, za Sulejmanija svakako nije. Hillary je, doduše ubila mrtvog Osamu. Obama nije izvršio direktan atak na Siriju. Potpisao je Sporazum sa Iranom. Eto gdje nas je Babic doveo.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  hiber

Koliko ja znam, a znam iz vremena izbora 2016. na onom starom blogu, uvijek s rezervom uz naglasak, bolje ipak nego Killary, dakle se*eš, kao i uvijek, Nisam ničiji advokat i živo mi se j’be, ali mi se gade lažljivci , da to ne mogu opisati, a ti si se, bogami, dokazao…

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Sad ti je lako relativizirati. Uvijek ponavljam isto, a to je da ne razumijete uzroke krize koja neprekidno traje daleko dulje od 2008. Tada sam rekao da je sve jedno tko će pobijediti, ali da ćete neprekidnim blebetanjem osjetiti sto je to Amerika. I sada kada se to događa, ovo je tek dječja igra onome što slijedi.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  hiber

Ja sam tada a i sada tvrdim da je Trump manje zlo od Hillary. Možda bi Iran već bio u ruševinama, Sulejmani mrtav a i njegova porodica, čitav svijet u ratu. Trump je hajvan, sirovina, totalni glupan za politiku ali Hillary je psihopata, vještica spremna na svako zlo. Isto sam pisao da je američki predsjednik ku*rac od ovce i da malo šta odlučuje, što se isto pokazalo kao tačno. Trump donosi “teške” odluke samo kad deep state to dozvoli ili ih nije briga šta će odlučiti. Obama je bio ista hablećina i imao svoj rat. Sporazum sa Iranom, koliko god je pozitivan, toliko je nasilno sputavanje Irana u razvoju. jedina istina je da Trump ne zna na finjaka nego onako, sirovo, prepotentno, arogantno i u konačnici kontraproduktivno.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  hiber

Hiber,
Sta je sa Libijom? Bilo u vrijeme Nixona? Jesi tunto

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ja sam prvi na ovom portalu udarao po Trumpu i dobivao more minusa, a sad je ipak vrijeme pokazalo, da sam bi u pravu. Ne bi taj čovjek smio biti na čelu jedne takve države kakva j SAD!

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Jack

Rekao neki dan Mlata, raja ima pamćenje, mozak kao zlatna ribica! Onaj gore mi kaže da sam konj, silni plusevi jbt. Kaže Mlata sluša šta mu novinari kažu…hahahahaa

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Mlata

Mlatimudane, ti si jedan neviđen smor. Reprodiciraš se u bezbroj upisa.
Kad nemaš nešto pametno za napisati, onda čkomi.

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Nisu iranci idioti za njih radi vreme a za zapadne zemlje vreme istice tako ti je to ako ne je es dovoljno

Stjepan Vujec
Gost
Stjepan Vujec
1 godina prije
Reply to  Slovenac

Ova prijetnja Trumpu je dvosjekli mač kojeg će netko (??) iskoristiti da makne Trumpa, a krivac zna se.

Weteran
Gost
Weteran
1 godina prije

Punu podršku dajem Trampu!

hrvat1
Gost
hrvat1
1 godina prije
Reply to  Weteran

ajd se bori za njega protiv irana
zalim te jadni covjece

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Šta piše na crvenoj zastavi ?

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  Alen

Smrt fasizmu.
Sta bi drugo pisalo?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Alen

Prevedi nam ti, ili ćemo pitati druge. Kontakt, npr, Zaklada Mula Sadra Sarajevo, odgovorit će odmah…

Rubirosa
Gost
Rubirosa
1 godina prije
Reply to  Alen

Crvena zastava je oznaka da je prolivena nevina krv i da ta nevina krv traži osvetu. Jednom rečju poziv na džihad. Plava označava da je vreme crvene prošlo i označava mir. Molim i drugi put. 🤔

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Rubirosa

Dzihad je borba na Allahovom putu , osveta to nije.. Dakle tekst na crvenoj zastavi , to je bilo pitanje..

VasilisaPremudra
Member
Famed Member
VasilisaPremudra
1 godina prije
Reply to  Alen

U originalu ili prijevod?
P.S. pitanje koje se namece/bilo bi zgodno znati da li je ista isticana…ikada osim jednom?

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Ne samo od danas i ne samo od Trumpa, vec desetljecima nista nije sigurno! U svome zivotu, nemogu se sjetit niti jednog rata ili sukoba a da u njega nisu bili umjesani Ameri ili Israel, a koji lutak izvrsava volju elite u zamjenu za lagodan i siguran zivot uopce nije bitno…

hiber
Gost
hiber
1 godina prije

Ne znam da li je pamet izgubio Trump ili autor Babić. Tvrditi da je prema posljednjim informacijama Sulejmani došao u Irak da bi se, po zahtjevu Trumpa, sastao sa iračkim premjerom koji bi trebao biti posrednik u dogovoru oko nuklearnog sporazuma je potpuni idiotizam. Prvo, neposredno prije toga je napadnuta američka ambasada, drugo, irački premijer je u ostavci i ustavno mu je istekla funkcija, tako da rezoluciji mogu sprovesti tek kad izaberu slijedećeg premijera. Treće, osnovna karalteristika Trumpa zbog koje je izabran je “nepredvidivost”, gotovo na razini nasumičnog izbora odluka.

Tisucu malih dijelova
Gost
Tisucu malih dijelova
1 godina prije
Reply to  hiber

Izabran je zato sto nikome ne ostane duzan (*osim svojim zajmodavcima, musterijama, radnicima i takvima.)

Takvo vodstvo moze prezivjeti samo Amerika, a i to nije sigurno.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  hiber

Nepredvidivost je bila uvjet za radno mjesto plus egomanija …

tuf
Gost
tuf
1 godina prije
Reply to  hiber

S obzirom da je irački premijer potvrdio danas kako je Sulejmani došao u Irak da bi njihovim posredništvom bili nastavljeni pregovori sa Saudijskom Arabijom, nije uopće teško zamisliti ni pokušaj releja prema amerikancima – koji je očigledno smetao sivim eminencijama iz Tel Aviva.

čitalac
Gost
čitalac
1 godina prije
Reply to  hiber

Zašto ne bi bilo moguće da su Amerikanci željeli pregovarati sa Irancima?
Pa pregovaraju i sa Talibanima….
I zašto ne bi bilo moguće da su ga “izdali” i ubili?
Pa nije im to prvi put.
I Sadama Huseina su svojevremeno podupirali, pa južnoameričke diktatore (npr. Noriegu…)
I Gorbačovu su obećavali da se NATO neće širiti itd, itd…
Na zapadu dana riječ ne važi pišljivog boba.
Za razliku od orijenta.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije

Atentati i terorizam, uopšte, uvek su bili oružje – slabih, koji su se na taj način odupirali ili svetili onima, kojima nisu mogli da se odupru drugačije. Često je ove nesrećnike, nesvesne atentatore, teroriste, revolucionare za svoj račun pokretala, ili iskorištavala neka od velikih sila, ali kako god bilo – nikada teror nije bio oličenje “snage”.

Nije ni sada.

Ubistvo Sulejmanija, rat dronovima i raketiranja i bombardovanja bespomoćnih civila, dokaz su, ne američke snage, nego američke slabosti. U momentima kada gube, na svim poljima, posegnuli su za poslednjim raspoloživim sredstvima. Terorom, kao oružjem lupeža, beščasnika i kukavica, ali to im na imalo duže rokove, ne može nikako pomoći.

Čardak
Gost
Čardak
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Veliki Kombinatore, bas sam ovih dana nakon puno vremena opet malo čitao o vašim pustolovinama sa velikim užitkom. Nažalost, Bliski istok nikako nije Rio de Janeiro 🙂

Salu na stranu. Slažem se – kukavičke metode možda su znak slabosti, no možda su i okidač koji treba zapaliti mase, dati povod i opravdanje. Odnosno, ti su događaji možda jedan mali potezić u velikoj strategiji. Kao sto jedan mali korak na snježnoj padini može pokrenuti lavinu od milijuna tona snijega.

Ili je sve samo jadan blef i vrtićko prepucavanje američke elite koja se pozdravila s mozgom. Ima tu prostora za interpretacije iz nekoliko točaka gledišta…

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Čardak

Čardak???
Jesi li onaj stari ili???

Stock
Gost
Stock
1 godina prije
Reply to  Stock

Sada sam vidio, malo ispod, da jesi.
Neka te, ne gubi nadu da nicim ne doprinosis i da vise nemas sta reci.
Danas je svaki glas razuma vise nego potreban.

varjag
Gost
varjag
1 godina prije

Svaka čast autoru na iskrenosti, poštenju, znanju. Super ste, svaki dan čitam Logično, jer Vam vjerujem i razmišljam slično kao Vaši novinari. Pozdrav čestitim ljudima!

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

“Nad svetom šiitskom džamijom u Qomu je podignuta crvena zastava osvete. Svi koji kažu ili napišu “to ne znači ništa i to je samo orijentalni show”, jednostavno ne znaju o čemu govore”.
Bez trunke omalovažavanja džamije kao i zastave, uzet ću ovu izjavu za istinu i ni zašto drugo nego samo za istinu. Kako nemam pojma o njihovom značenju, u vremenu koje je pred nama, bit ćemo svjedoci njihove tradicionalne vrijednosti i snage u kojoj se poziva na prolijevanje krvi u neograničenim količinama, a uzimajući u obzir i izjavu kćerke pokojnog generala koja poziva na isto i kojoj bi se iz moralnih pobuda trebalo izaći u susret. Po procjeni i mišljenju moje malenkosti, mislim da ću kao dragovoljni davatelj krvi biti za prvi kvartal dostatan za sve potrebe američke vojske koje će zbog gore navedenih razloga nastati. Ukoliko budem u krivom, slijedi neupitna isprika Gosp. Babiću.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Interpretacija te crvene zastave je od neverovatne važnosti za celu planetu. To bi moglo da znači osvetu približnih razmera ali moža da bude poziv svim Irancima (i šire) na osvetu bez ograničenja. Ili čak da ne znači široku osvetu ali da pojedinci tako shvate. Već smo videli šta znači terorizam, sada bi on mogao da se podigne za nekoliko nivoa više. Sasvim sigurno ne odmah ali požar kreće od varnice…

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Saznaj šta piše na zastavi pa poveži..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ljudi moji mi zivimo u svijetu (dzungle)u kojem je sve moguce. I kad neko kaze da nemoze izbit nuklearni rat ma nema sanse da to moze se desiti ! Pojedinci govore za Trampa nije poceo nijedan rat . To je tacno da nije poceo nijedan rat ali je stvorio svojim odlukama toliko kriznih zarista da je pitanje kad ce poceti sukobi ali ne lokalnog karaktera nego svjetskih razmjera. Od rusenja kula blizankinja u SAD sve je u svijetu pocelo naopako. Samo se desavaju dogadjanja koja vode konfrotaciji a ne nikako smirivanju. Na svijetskoj sceni dominira sila i samo sila . I cemu se onda nadati. Ljudi i drzave koji se pokusaju oduprijeti toj pojavi nazivaju se teroristima a oni koji koriste silu mirotvorcima i demokratama. Recimo hipoteticki svi presjednici drzava koji se opiru ovakvom poredku mogu biti potencijalne mete. Zar neko misli da je Putinu ili Xiju ovo pravo ? Duboko su oni zabrinuti sa ovakvim postupcima. Recimo ko sad garantuje kad Sojgu bude isao u inspekcije da Ruska avijacija nece dijelovati i na najmanju sumnjivost. I eto ti belaja ali svjetskih razmjera. Ovo sa Sulejmanijem je slucaj bez presedana . I ko moze sankcionisati SAD ? Niko . Na sljedecim izborima ako Tramp izgubi , sljedeca administrcija trebala bi da sudi Trampa , Pompea i Espera i izgladi odnose sa Iranom radi svjetskog mira. Iranci im inace ovo nece nikad oprostiti . Ako se bude povodilo matricom mi smo jaci dabogda da izadje na dobro.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Jesi siguran da do sledećeg mandata neće uraditi nešto da uopće ne bude sledećeg mandata , niti predsjednika amerike niti amerike.. Ja nisam..

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

Jbg toga me je i strah. Nemoze se covjek vise ni usta zaklet da se nevrati i u majcinu. Znam da pratis i da se neko ne iznenadi sto se tice Irana (mudri su oni) nenose njih emocije pa hajmo grlom u jagode . Sporazum su raskinuli i treba sacekati mjesec dva(radi medjunarodne zajednice) i cuce se… Ovaj me zuti podsjeca na Nerona ko da mu je inkarnacija.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Neron , odlična usporedba , sto više poznavajući metodologiju rada izuzetnih mozda čak i indikatuvno..Vole oni odredjene pervezije..

shumadinac
Member
1 godina prije

Stvarno ne mogu više da pišem o trampu, pisao sam x puta još pre njegovog izbora. “Američka politika se nije menjala još od XIX veka” – naravno, da li je neko očekivao da će najnoviji PR Amerike napraviti radikalne promene?

Američka politička scena je alat za uspostavljanje i učvršćenje dominacije malog broja najmoćnijih a na štetu ogromne većine. Ako treba ekonomska kriza pokrenuće je, rat isto. Politički aparat sa predsednikom na čelu misle jedino o svom opstanku na vlasti i na korist koju mogu imati zahvaljujući tome što su na vlasti a sve “ostale misli” dobijaju od “nekih drugih ljudi koji su povezani sa nekim drugim ljudima” – ni ne znaju ko su ti “drugi ljudi” ali znaju da im nije u interesu da istražuju.

Tramp nije izabran, on je postavljen. Da je Tramp izbornu trku vodio sam prošao bi kao 2000. i 2012. – beznačajno ali je sada podržan od strane najviših krugova moći. A podržan je ne zahvaljujući briljantnom intelektu ili želji da pomogne svojoj naciji, naprotiv, on je doveden zato što je poludebilni izkompleksirani grabljivac i kao takav krajnje predvidljiv i potrošan.

Rat koji sada pokreće protiv Irana je najbolji dokaz da ne misli dobro svojoj naciji. Dobijam utisak da ni oni inteligentniji ne shvataju razmere katastrofe koja se sprema. Da sam neko bitan od koga se traži savet onda bih apelovao na vlast Irana da ne izjavljuju kako je i Tramp meta – ne mogu oni stići do Trampa ali mogu njegovi i optužiće Iran i Rusiju za to. Kakve će dokaze imati? Možda bočicu deterdženta… kao da je bitno. Bitno je da posle toga gospodari rata sedaju za upravljač i ne staju dok imaju “goriva”.

Čardak
Gost
Čardak
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Zdravo kolega, dugo nisam ništa pisao no pratim pomalo situaciju. Ti vidim pišeš redovno, svaka čast, ali ponekad je džabe trošiti snagu na beskonačno raspravljanje. U nekom trenutku sve te price zađu u slijepu ulicu i postanu isprazno naklapanje. I prepucavanje. Tako se meni učinilo da vise svojim riječima ovdje nemam što doprinijeti, pa vise nisam ni pisao.

Ali ovaj razvoj događaja opet me privukao da pomnije pratim. Iz situacije u situaciju stičem dojam da stvari spiralno eskaliraju. Desi se nešto sto digne tenzije, pa one neko vrijeme budu na toj višoj razini. A onda se desi nešto novo sto ih još malo podigne. Bojim se da tih stupnjeva “postupne eskalacije” nema beskonačno mnogo i da smo pri kraju.

Ipak, ako uzmemo 2001. ili 2003. kao jednu “dramatičnu” godinu u kojoj se cijela stvar snažno zakotrljala – ovo je možda najduži period “pripreme” za veliki rat u novijoj povijesti.
Period pripreme za WW2 trajao je od 1929., ili konzervativnije od oko 1934. – pa je to 5 ili 10 godina. Ovo se već kuha 15-20 godina? Možda se nikada ni ne skuha do kraja?

skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
Gost
skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
1 godina prije
Reply to  Čardak

Dobro vidiš kuhanje Čardak.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Čardak

ono što ja primjećujem je da se danas vidi sve, a prije se to nije moglo, jer je bilo ispod radara. Pa izgleda kao da sve ide k vragu i kao eskalacija. No, Ameri su i prije ubijali po svijetu, samo nismo znali. Danas znaju da znamo, ali ih nije briga što znamo, kao što ih ni tada nije previše brinulo. Ali su imali i dodatni luksuz demantija, koji nije osporavan.

Ono što me brine je da teško krše međunarodno pravo usprkos geopolitičkim konkurentima, a nisu zabrinuti za posljedice. Da li to znači, najprije ćemo mi, pa onda možete i vi kao mi, dajte, svi ćemo zaraditi. Good business in Middle East.
Tad bih se morao složiti sa Subaruom.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Čardak

Šteta Čardak što se više nisi javljao, trebala je pomoć autoriteta. Sada je već kasno, ušli smo u kolotrag uz kog izlaza nema. Već sam pisao da su se SAD vratile prepoznatljivoj politici, sve ono što sam ranije pisao sada će da postane aktuelno a ljudi ionako ne menjaju mišljenje bez obzira na logiku… Sada ćemo imati pametnijeg posla.

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Vec si iskrivio povjests lenjinovim blagostanjem

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Dokaz da su bijeli okupatori u Americi kriminalci i gangsteri te da i njih treba ili potamaniti ili protijerati iz Amerike, mozda bi najbolje rjesenje bilo pomoci vulkanu Yellowstone da se aktivira i odradi posao, a nakon toga bi moga zavladati odredjeni period mira na planetu. Dakle Iranci i Iracani razmislite o toj opciji nekoliko tona exploziva i pocinje vatromet.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije
Reply to  Mali Mujo

Dobro da nebi bilo koteralnih zrtava trebalo bi evakuirati domorodacke indijance, njih bi stvarno bilo steta a kolonizatori pa pa.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Razočaran sam, g. Babiću. Pa Vi Ste običan, i to nedobronamjeran, pamfletista.

Najprije sam mislio da Ste samo na plati ruskih tajnih službi, ili da Ste jednostavno samo naivni, gorljivi i nekritički rusofil.

Ali Vi ovdje u nekom napadaju bijesa, što li, Ukrajince sve stavljate u isti koš i nazivate ih robovskom pasminom?!!

Vi glorificirate Lenjina (a valjda i Trockog i sve ostale Hazare i poluhazare koji su Rusiju zavili u crno kao najgori dušmani).
Da glorificirate Mahna još bih i razumio, ali ovo…istovremeno anarhistički nastup, ali s posebnim odabirom “pozitivaca”…odabrao Đelo Hadžibabić !
Koliko se razumijete u šiitsku granu Islama? Dovoljno za ove ishitrene izjave o krvavoj zastavi?
Sulejmani je došao u Bagdad na sprovod poginulih u Al Bukamalu. Možda je nosio poruku, možda nije. Prije toga bio je u Libanonu kod Nasralaha.
Po onome što sam ja pročitao, zamoljen je da prenese saudijske stavove u Teheran (jer su konačno shvatili da će biti žrtve, zajedno sa ostalim GCC zemljama, žrtve izraelske politike u operativnom provođenju USA), a ne da posreduje oko deeskalacije sa Trumpom…

Uglavnom , to nije ni važno za moj komentar. Želio sam naglasiti da Ste Vi, g. Babiću ovime uvrijedili mnoge.
I Ukrajince, i poštene Amerikance, kojih itekako ima, i sve ostale, koje Ste stavili u isti koš, a koji, po Vama podržavaju politiku Bibija, Trumpa, Pompea i ostalih.

A to jednostavno nije tako. Čitajte Magniera, Geromana, Moon of Alabama na Twitteru.., ako niste zlonamjerni, i uvidjet ćete da je Vaš članak politikantska floskula.
Ograđujem se ako je to bila stvarna namjera od početka.

jbg
Gost
jbg
1 godina prije
Reply to  pitiah

Što onda ti tvoji “pošteni ameri, ukrajinci, izraelci ne naprave ništa, da bi se kompletna situacija poboljšala? Slabi su? To bi onda značilo, da večina državljana tih država ipak podržava teror, pljačku, ubistva.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  jbg

što smo mi kod nas napravili da zaustavimo rat?
A većina je bila protiv rata, sigurno.
Prati malo vijesti i vidjet ćeš antiratne prosvjede i u Chicagu i New Yorku… prati društvene mreže i naći ćeš puno protivnika Trumpove administracije.
Pa i sam Nasrallah je rekao da mu protivnici nisu američki civili.
Ne, svi vi kauč ratnici znate bolje od njega… Skupa s Babićem.
Ne znam kako vas opisati. Da ste bez mozga, jeste. Shvaćate li da izraelski lobi i američki neoconi + ratna industrija + naftaši žele rat. Boli njih ona stvar za Irance, ali boli ih i za jadnike koji idu u US Army zbog obrazovanja, stalne plaće i zdravstvenog.. znači jadnike i marginalce, kao što smo i mi.
Jbo vas uopćavanje da vas…

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  pitiah

Pitiah, sebe ocito nesmatras marginalcem i jadnikom, pa sta te onda tjera da budes na portalu za jadnike i marginalce? Nerazumijem, ima bezbroj portala za one koji nisu marginalci i jadnici. Mi volimo ovaj portal, uzivamo u drustvu i komentiranju ostalih jadnika i marginalaca. Usput, nevidim kako netko moze poniziti i uvrjediti Ukrajince vise nego sto oni cine to sebi neprestalno. I da, svi smo za rat, volimo rat, nebitno tko sa kime!

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Vaš komentar…jadnike i marginalce, “KAO ŠTO SMO MI”. Znači ubrajam sebe. Zlonamjerno od tebe. A kontekst je bio topovsko meso za ratove, a ne tko piše komentare na portalu. Imaš problem s razumijevanjem ili si samo provokator?

Tisucu malih dijelova
Gost
Tisucu malih dijelova
1 godina prije
Reply to  pitiah

Sve pet, nego… ovo sto si rekao bi mogao covjek shvatiti kao da je jedina drzava u kojoj ne postoji razlika izmedju ratobornog poglavarstva i jadnika i marginalaca – Izrael. Jesi li namjeravao to uopcavanje ili…?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

Vaš komentar…Želiš mi nešto prišiti, ili? Normalnih Židova ima puno više u svijetu nego u Izraelu, to svakako. Onaj tko plodnu ravnicu Ukrajine zamijeni pustinjom Negev, nije baš čist u glavi. Ali još gore što ide na zemlju natopljenu krvlju domaćina, dobiva je na pladnju, otetu. I to mu ne smeta. Zaključi sam. Nisam protiv judaizma, nisam protiv naroda (opet), jer puno je više Židova van Izraela nego u njemu. Ali oni koji su tamo( većina), imaju u najmanju ruku upitan pogled na pravednost. Da se njih pita rekli bi da su oni ti koji su ugroženi.
Mislim da je i tamo suživot moguć, ali nikako ako je baziran na segregaciji i otimačini. Prvi bi morali potpuno promijeniti stav, vratiti oteto ili nadoknaditi ono što se ne može vratiti, ispričati se i iskreno raditi na suživotu, a drugi bi trebali moći oprostiti, moći odustati od osvete. Iako je teško, to svakako.
Ali i vječna spirala mržnje ne vodi nikuda.
Naravno da u drugoj i trećoj generaciji ima ljudi koji nisu krivi za grijehe očeva i djedova, ali je opća klima i indoktrinacija većine ipak jača od glasova pojedinaca. Ako znaš tko je bio Vanunu, znaš na što mislim.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  pitiah

Generalno se slažem s tobom. Ali ipak, ta vječna izuzeća naroda od sukrivnje ne mogu prihvatiti.
I stvarno, američki civili ne bi trebali biti meta ni mržnje, ni osvete, ali istovremeno, narod jest sukrivac i to se ne može pobiti.
Svaki narod ima vlast kakvu i zaslužuje, nije im pala s Marsa. A i nečinjenje predstavlja čin.

Često sam se zaticao u situaciji da mrzim kompletnu državu-naciju (o USA je riječ), i onda sam sam sebe podsjećao da tamo ima predivnih ljudi, 100-put boljih od mene.

I opet ću ponoviti, generalno se slažem s tobom, ali narod NIJE nevin. Narod nema pravo biti nesvjestan, tj. ne znati, i biti ravnodušan prema svemu (naročito ne danas, kad su informacije tako dostupne).

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  X60

ja ne mrzim, niti ću ikad, “narode”. Ali mrzim pojedince koji upravljaju državama “naroda” kojima nije sveto ništa osim vlastite guzice i zarade, koji su manijaci na egotripu, koji su sadisti kad su sigurni da im je dupe sigurno, a najveće kukavice kad su oni meta.
Mrzim sve one koji napadaju nemoćne, djecu, starce, životinje, prirodu.
A svoju boleštinu prikrivaju vjerom, nacijom demokracijom…
Nikad nisam rekao da osim vladajućih struktura, među Amerikancima nema zvijeri u ljudskom obliku.

Ali kako da mrzim onog jadnog farmera koji u životu nije stigao do mora a živi na Srednjem zapadu, a sve zato jer mora obrađivati 50-100 ha zemlje od čega pola u najmu, kako bi se izbavio iz ralja kredita za opremu. Ako fula proizvodnju (klima, slaba otkupna cijena…) dvije godine za redom banka plijeni farmu. I onda mu u slučaju rata (kad je frka, i kad jadnici bez zdravstvenog, i useljenici u potrazi za zelenom kartom uzmanjkaju), dođe Uncle Sam i uzme mu dijete da gine na drugom kraju svijeta. I što da on tada napravi? Da ostavi sve i pobjegne u Kanadu? Ili bolje Rusiju?
Pojedinci ništa ne mogu, a državni organi se pobrinu da zatru sve oblike samoorganiziranja ili pojedince s liderskim naznakama.
Gdje je sad “Occupy Wall street”?
Uništen, malo silom, malo infiltracijom, dogoročno pokret neostvariv u USA “demokraciji”.

Ali zato imamo “Me too” koji je otporan i uspijeva u “demokraciji”.

Tako možemo o svakom narodu na planeti.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  jbg

Nasrallah: “I want to be very clear, we don’t mean the American people. All across the region there are American citizens– traders, journalists, engineers, and doctors. They cannot be touched… any harm to U.S. civilians will only serve Trump’s agenda.”

Čardak
Gost
Čardak
1 godina prije
Reply to  jbg

Problem s Ukrajincima je u tome sto oni “bas i ne postoje” kao nacija. Njihova je povijest “izmiješana” sa ruskom poviješću (tj. to je jedna te ista tisućljetna povijest koja se “razdvojila” tek 1991. ), njihov je kulturni krug ruski, govore dobrim dijelom ruskim jezikom, a i ukrajinski jezik je srodan ruskome dovoljno da po mnogim tumačenjima bude isti jezik. Sličniji je ruskom nego sto je kajkavski dijalekt sličan hrvatskom standardu. Osim najzapadnijih krajeva koji govori dijalektom srodnijem poljskom jeziku.

Kad su pitali neke ukrajinske neonazi borce mnogi su izjavljivali da oni žele “osvojiti Rusiju” – jer da je to kao povijesna Ukrajina. Drugim riječima, barem sam ja to tako doživio, čak ni ukrajinski nacionalisti ne negiraju nuzno povezanost točnije jedinstvo ovih naroda, samo bi oni voljeli vidjeti da se ta zemlja valjda onda zove Ukrajinska Federacija sa sjedištem u Kijevu. Kad bi to mogli dobiti odmah bi prihvatili da su Rusi i Ukrajinci svi jedan narod, ali koji se zove Ukrajinci, nikako Rusi :-). No ja bih zaista volio čuti jedan dobar, neoboriv argument (a da to nisu diskutabilne jezične razlike) zašto Ukrajinci nisu i ne mogu biti Rusi? I što je to u srži “ukrajinskog bića” tako nekompatibilno sa “ruskim bićem”?

Ukrajina je prvenstveno geografski pojam koji se tek oko 19. stoljeća počeo koristiti kao etnonim. I to prvo u najzapadnijem krajevima današnje Ukrajine, tj. Galiciji gdje su klerici tada pod patronatom Austro-Ugarske počeli ciljano širiti propagandu kako bi među domaćim narodom posijali mržnju prema Rusiji i tu pronašli izvor topovskog mesa za pohode na istok. Sve to moguće ima veze (odnosno sigurno je dalo dodatni mah ovom procesu), sa Panslavenskim kongresom 1848. godine koji je preplašio Austriju – da ne bi slučajno došlo do kakvih ideja među potlačenim slavenskim narodima o sveslavenskom ujedinjenju. Nije tajna da su Germanski narodi oduvijek prezirali i širili mržnju i zavadu među Slavenima. Da je netko dostatno moćan u tome našao dostatan interes, nema sumnje da bismo danas imali naciju Dalmatinaca i Republiku Dalmaciju. Ili naciju Dubrovčana i Dubrovačku Republiku… Sve se može kad se hoće, zar ne?

A sto se tiče Lenjina i ekipe – to se slažem. Oni su bili od cionista (ne Židova među kojima ima bezbroj poštenih i talentiranih ljudi koji su doprinjeli razvoju ruskog društva i svijeta)… poduprti šljam koji je zabio poslijednji čavao u grob Ruskog Carstva pod krinkom nekakve socijalističke revolucije. Rusko Carstvo da je opstalo do danas u onom teritorijalnom i demografskom obimu, te se transformiralo tehnološki i politički u nešto nalik Velikoj Britaniji ili Japanu danas, bilo bi najmoćnija sila Euroazije i ujedinjujući faktor oko kojega bi se okupio sav slavenski svijet. Umjesto toga, u prvim godinama Sovjetskog saveza već je pokrenut postupak daljnjeg razdiranja društvenog tkiva Ruskog Carstva – tzv. korenizacija, uslijed koje je konačno osmišljena ukrajinska nacija. Završilo je raspadom Sovjetskog saveza čime je iz okrilja “ruskog etniciteta” (ili da bude neutralnije – istocnoslavenskog etniciteta) istrgnuto skoro 30% stanovništva zajedno sa važnim geostrateškim položajem i svim svojim ekonomskim, znanstvenim, kulturnim, tehnološkim potencijalima. Dugoročno možda veći udarac nego svo stradanje u drugom svjetskom ratu. No može biti u tisućljetnoj zajedničkoj povijesti da je ovo privremeno razdvajanje samo jedna mala epizoda…

A onaj tko je odlučio implementirati socijalistički model ekonomije u prvim svjetskim ratom devastirano Rusko Carstvo, ne samo da je idiot, već je pokvareni šljam – očigledno. Preduvjet za uspješno socijslisticko društvo i posebno plansku ekonomiju je visok nivo infrastrukture i tehnološkog razvoja – u suprotnom dobijemo besmisleni teror nad građanskim slobodama i gušenje prirodne ljudske kreativnosti. U ekstremu, imamo Crvene Kmere, u slučaju Sovjeta ipak pametniju i blažu implementaciju… Ideja socijalizma, u osnovi je možda ideal društvenog uređenja, ali došla je 100 godina prerano (realno, i Kina je ekonomski patila i jedva držala ljude iznad praga gladi sve dok nije tokom sedamdesetih odlučila postupno transformirati ekonomski model…).

Gotovo sve sto je Sovjetski savez postigao bilo je rezultat intelekta, volje i duše ruskog naroda (= “današnjih” Rusa, Ukrajinaca i Bjelorusa), usprkos okovima prerano nametnutog socijalističkog poretka.
U konačnici, i taj tvrdoglavi socijalistički ekonomski poredak mogao se osamdesetih godina transformirati u ono sto je danas Kina, no falilo je nacionalnog jedinstva i vizije (iako je na prvom i zadnjem referendumu u povijesti SSSR-a 1990. čini mi se velika većina građana glasovala za očuvanje jedinstva države, elite već zaslijepljene pohlepom nisu poslušale…). Jednostavno je bilo prekasno i to je katarza kroz koju je “ruski svijet” morao proći i izaći pametniji i samosvjesniji kakav je, nadam se, danas.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Čardak

nema pravila kako nacije nastaju ili nestaju.
Uzevši u obzir samo genom onda su Ukrajinci više Rusi (kijevski Rusi) od Rusa, jer su Rusi više pomiješani s ugrofinskim narodima i Tatarima i ostalim turskim narodima. Neminovna posljedica širenja carstva na istok, ali i osvajanja sa istoka.
Ja bih prvi volio da se slažu međusobno, ali ne možeš nekoga na silu zvati Rusom, ako to ne želi.
Problem nije bila samo Austro-Ugarska, nego i Rzeczpospolita (Poljsko-Litavski komonvelt) puno prije, a prije toga kraljevstvo Halič-Galicija (nastalo raspadom Kijevske države).
Ne mogu se složiti s tobom da je Ukrajina konstrukcija iz 1991. godine. Velik dio današnje Ukrajine bio je dovoljno dugo odvojen od Moskovske kneževine, kasnije carstva da razvije svoj identitet.
Zaporoški sič (Kozaci) je bio odvojen od Kozaka na Donu. I priznavali su vlast Poljaka sve do ustanka Bogdana Hmeljnickog. Donji dio Ukrajine, zajedno s Krimom, je bio pod Osmanlijama, i ekspanzijom Ruskog carstva, naseljen je stanovništvom koje je poticala iz jezgre ruske države, te se osjeća više ruski.
Zato je Odesa proruska (bar bila do paljevine, sad je u strahu), zato je Krim referendumom odcijepljen.

Ali to ne znači da one koji ne žele biti Rusi treba nazivati robovskom pasminom. Zato moja reakcija. To je prejadno i apsolutno neprofesionalno.
To si ni Putin nikad ne bi dozvolio, jer je pametniji od toga. Ako ih želiš pridobiti, nećeš ih vrijeđati, nego ćeš im pokušati ukazati zašto bi bilo bolje, i zašto je logičnije, da se priklone Rusiji a ne Zapadu, Germanima ako baš želiš.

Segmentiranje nacija može biti stvarno agenda nametnuta izvana, ali je češće rezultat povijesnih okolnosti, religije, geografskih datosti i sl.
Uzmi za primjer Novu Gvineju. Svaka dolina posebno pleme, poseban jezik. Kavkaz, neštio slično u skromnijem obliku.
Uzmi Ilirik i 1054. godinu. Uzmi osmanska osvajanja i područje sjeverno od toga koje nije osvojeno ( i kulturne, vjerske razlike). Tako nastaju nacije. Ali tako mogu i nestati.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  pitiah

pitiah
To da Rusi imaju turske i tatarske gene , 😃 osim što je smješno, jest i – Hitlerova ideja.
Postoji povjesni i socijološki nastanak nacija…npr Španjolska nastaje ujedinjavanjem Kastilje i Aragona…
Recimo, Nijemci i Talijani su kasno formirane nacije…
Dakle, prvo moramo znati što je nacija…da bi govorili o nastanku.
Ovdje se stalno brkaju narod, nacija, teritorijalna pripadnost i – državljanstvo.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Lucija

A što, kao nemaju?
Pokušavaš me diskreditirati usporedivši me s Hitlerom…dobra ti je argumentacija, da. Phh.

Itekako su pomiješani…ali za razliku od tebe, za mene to ne konotira manju vrijednost, ili nižu rasu. Dapače.
Osobno poznam jednu Gulnaru, koja je po ocu Tatarkinja, a po majci Ruskinja, iz Orenburga pod Uralom. Hoćeš i njoj reći da nema tatarskih gena?
Ja ne brojim zrnca kako bi dokazao da je netko manje vrijedan.
Samo kažem da je područje današnje Ukrajine bilo centar srednjovjekovne slavenske države koja se zvala Kijevska Rusija, i kao takva je slavenskija od dijelova Rusije oko Volge ili preko nje.
Ja ništa ne brkam. Ruska federacija je zemlja mnogo naroda, gdje većinu čine Rusi, pretežito slavenskog porijekla, ali s primjesama onog što sam već naveo. Ostatak čine ostali narodi, najprije Tatari, pa Ukrajinci, Baškirci, Mari-el, Jakuti (sakha),Tuvanci, Dagestanci, Oseti, Čečeni, Čuvaši…da ne nabrajam sve.
I svi su oni pripadnici ruske nacije s ruskim državljanstvom, ali odvojeni narodi.
Inače cijenim tvoje postove, ali ovo je bilo nisko. Hitler? Jao

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Čardak

Carstvo je bilo već prije u totalnom rasulu za razliku od primjerice britanskog koje je bilo na vrhuncu. Tako da lenjin i slični su imali malo toga za uništiti jer je već bilo dosta toga uništeno.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Baš i nije. U posljednjim godinama došlo je do velike modernizacije i industrijalizacije, potaknute očitim potrebama koje su uočene najprije porazom u ratu s Japanom 1905. i kasnije revolucijom iz 1907.
Car je napravio velike ustupke koji bi doprinijeli razvoju, i da nije, zbog glupe politike savezništava bio uvučen u rat (čitaj napori Francuske da ga odvoji od savezništva s Njemačkom), do Februarske, a poslije Oktobarske revolucije ne bi bilo došlo.
Ruski građanski rat je nešto najgore što se dogodilo u povijesti, i nikakvo uvođenje pravednog društva (koje to niti nije bilo) ga ne opravdava. Samo se Operacija Barbarossa i Taipinški ustanak mogu mjeriti s tim grozotama. Možda još i Džingis Kan i Timur, ali su zapisi ipak iz daljnje prošlosti, pa je vjerodostojnost upitna.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  pitiah

Ta modernizacija je ništa drugo nego revizija povijesti. Moderno robovlasništvo s tim da su odgovarali svojim bojarima koji su provodili samovolju. Ako ti je do modernizacije, provjeri kada se počela uvoditi planska ekonomija i kako je od krute mehanizacije postala tehnološka sila.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Čardak

Čardak
Vi ste samo još jedan boji propagira hazare, nepostojeće, i mrzi – komuniste.
Ovo postaje i dosadno….

skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
Gost
skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
1 godina prije
Reply to  Lucija

Čardak je uvijek pisao duboke napise Lucija, znaju ga stariji.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Ja cijenim – egzaktnost.
Duboko – šta?
Većina mistificira kategorije poznate iz osnovne škole…npr “kad se ja popišam u more, razina mora poraste, što je (!!) – matem .dokazivo !!”
Ne. Ne poraste niti kad se rijeka ulije u more. Kruženje vode u prirodi. 3. osnovne.
Nacija nije mitska kategorija (😊 kao na Balkanu), nego – definirana stvar…

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ma da li je to “ona” Lucija, ili je netko hakirao profil? Ova je Lucija vulgarna. Neprepoznatljiva.

Pajo
Gost
Pajo
1 godina prije
Reply to  Lucija

“Nacija nije mitska kategorija (😊 kao na Balkanu” Da nam Lucija objasni koja je to mistična nacija na balkanu ili jednostavno nam ukaze tko se ima a tko nema pravo zvati nacijom ovdje na balkanu?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Lucija

Čardak piše duge postove, ali je uvijek bio objektivan. Ponekad se ne složimo, ali bar to argumetiramo i ne podliježemo osjećajima, mržnji pogotovo ne.
Na kraju, zašto bi se uvijek složili? Ljepota je u različitosti.

Hazari nisu izmišljotina.
Riječ je o čistoj logici. Nakon što je Kijevska Rusija osvojila Hazarski kanat, njegovo je stanovništvo formalno nestalo. Kamo?
Znamo da su slijedili judaizam. I znamo da judaizam generalno brani prekrštavanje. Nisu valjda svi ubijeni?
I otkud toliko Židova na istoku Evrope? I zašto nisu izgledom semiti, poput Arapa? Kojim su se to koridorom tamo naselili? Sefardi koji su arapskim osvajanjima stigli u Al Andalus, nakon protjerivanja preko sj. Afrike stigli su kroz Osmansko carstvo tek od nas. A Aškenazi su se materijalizirali u tako velikom broju od Rusije, preko Poljske, do Njemačke? Kako? Čak ni Križarski ratovi i kretnje vojski nisi išli u tom smjeru.
Arapi su trgovali sa Rusima (srednjovjekovnim) ali bila je riječ o šačici trgovaca, među kojima je moglo biti Židova. Ali mi ovdje govorimo o milijunima. Izgubljeno pleme? Bogme su bili plodni ako je tako. Problem je da se današnji židovski gen veže uz njih, a nitko ne zna kakav je pravi židovski gen bio u Judeji prije izgona. I tako su oni samoostvareni židovi, ali najvjerovatnije mješavina nekadašnjih turcificiranih plemena, i svega i svačega koji su spletom okolnosti umjesto tengrizma izabrali židovstvo.

A Vi Lucija izgleda komunistima možete oprostiti i najveće grijehe samo zato jer su Vas učili da je riječ o progresivnoj misli. To nije samo dosadno, to je kratkovidno.
Jedno pitanje za Vas. Zašto je ljevica izgubila Španjolski građanski rat?
Tko je radio čistke, tko ubijao anarhiste? Činjenice?

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  pitiah

Minusi (svima vama koji ih lupate, ne smetaju mi kao takvi, već…) su odraz vaše nekritičnosti u pogledu autora, a što je gore, spremnosti da vas se manipulira ka mržnji bez distinkcije, te na kraju odraz vašeg nerazumijevanja geopolitike i nesposobnosti da sami pronađete relevantne izvore informacija.
Pobogu, kako možete popiti “ovo”, ovaj članak koji to nije?
Ako kritiziram autora zbog vulgarnosti i govora mržnje, ne znači da se slažem s američkim metodama.
Prezirem ih kao i vi. Treba li crtati…?

Viki
Gost
Viki
1 godina prije
Reply to  pitiah

Često se dogodi na ovom portalu da se neki nezadovoljni komentator drzne kritizirati bilo članak, autora članka, uređivačku politiku portala, cenzuru ili vulgarno ponašanje komentatora. I gotovo u pravilu uvijek se nađe netko tko mu “savjetuje” da promjeni portal, ako mu se ne sviđa ovdje. I sam sam to doživio par puta. I onda sam se zapitao: “Stvarno zašto i dalje dolazim na takav portal ?” I danas sam dobio odgovor. Zato što me svako malo netko od komentatora ugodno iznenadi svojom informiranošću, argumentiranošću, rječitošću, objektivnošću i da ne nabrajam dalje. Dogodi se da takav komentator uobliči moje misli u riječi, bolje nego što bi to mogao sam. Ovaj put je to bio PITIAH.
Eto zato ostajem na portalu i čitam, a ne radi autora, članka, cenzure, vulgarnosti i primitivizma.

Pitiah
Gost
Pitiah
1 godina prije
Reply to  Viki

Hvala. Nije mi bila namjera isticati se. Samo ne podnosim generalizacije i govor mrznje. Zašto je to cijenjenom Babicu trebalo, ne znam. Shvacam da je ljut, ali neke se granice u novinarstvu ne bi smjele prelaziti, ako zeli zadrzati prof. integritet. Meni je ovo imalo sve odlike huskanja. A opt mozda su razlog samo klikovi. Tko ce znati ozim njega…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

”Ako nestane pravde, što su onda kraljevstva nego velika razbojstva?”
Aurelije Augustin iliti Sveti Augustin

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Kontinuitet usanske vanjske politike, nepromijenjen od sredine XIX st. je jasno vidljiv. Novost su jedino otvorene objave narančastog zločinca o sljedečim “podvizima”, od kojih se po njegovom mišljenju cijeli svijet use*e

kremit
Gost
kremit
1 godina prije

Manijaci sa nuke oruzjem je gadna kombinacija.

Max
Member
Max
1 godina prije

Prva stvar na takav napad nitko nema pravo to je kršenje međunarodnog prava i brutalno ubojstvo.Drugo Trumpu nije ništa podmetnuto od strane duboke države njega je postavila duboka država.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Godina 2015. Između Rusije, SAD, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke sa jedne strane i Irana, sklopljen je sporazum o iranskom ograničenju proizvodnje i obogaćivanja urana, striktno turbinama “IR-1″. Za uzvrat bi došlo do ukidanja sankcija Iranu. Sredina 2018. SAD su se jednostrano povukle iz sporazuma. Amerikanci kao Amerikanci, povukli su se iz sporazuma, uveli sankcije Iranu, a onda ih medijski napali da proizvode uran pod sankcijama. Teheran je tražio od ostalih potpisnica, prvenstveno EU, da pronađu način da zaustave ili pomognu ublažiti sankcije ili će u protivnom i on povećati proizvodnju urana, tj postotak njegovog obogaćivanja. EU kao EU, hrpa niškoristi za koju samo neki sirotani misle da je nešto i da je treba bespogovorno slušati, nije smjela ni prdnuti. Možda, ali samo možda, uvede carine na američke žvake, žvakalice, kaugume….. Na lize, lizaljke, ni slučajno. Da onaj Grener ne bi povukao za uši Švabu, malog EU baju, uz blagonaklono: ”Malo smo bili zloćo, ha!”. ”Daj liz….”!
Umjesto da proizvodi 300-450 g dnevno, pod nadzorom inspektora Međunarodne agencija za atomsku energiju iz Beča, Iran je počeo prozvoditi do 5000 g dnevno, u Fordou, nedaleko od Qoma. To su postigli tako da su modernizirali dodatne turbine za proizvodnju i postavili “IR-4”. To znači otprilike oko četiri puta bržu proizvodnju istim kapacitetom u odnosu na “IR-1″. ”IR-6” je recimo više od pet puta brži u proizvodnom smislu u odnosu na ”IR-1”. “IR-1″ iz sporazuma je najstarija i najslabija po efikasnosti u odnosu na ostale. Ali, po dostupnim podacima, Iran radi na projektu moderne centrifuge koja će biti daleko brža i efikasnija. Razvijanjem nove turbine ”IR-10” ili neke druge oznake, trebala bi biti oko četrdeset puta brža od ”IR-4”.
Novim turbinama Iran kontinuirano i sigurno ide prema tome da za koju godinu uđe u nuklearni klub. Uz Bucinu i tko zna čiju još pomoć. Dosad je iranske aktivnosti oko obogaćivanja urana ometao npr. sa usb stika ubačen virus Stuxnet, koji je značajno onesposobio centrifuge, iznenadne smrti nekih od vodećih nuklearnih fizičara itd… Bibi Netanyahu je davno ( i u UN nacrtao) pokazao gdje je izraelska crvena crta po tom pitanju. Izrael sigurno neće mirno dopustiti da Iran dođe do atomskog oružja. Sa SAD ili bez njih…..A i Saudi, financirajući Pakistan i neke njegove programe, surađujući sa Amerikancima i nezaboravimo, Rusima, oko gradnje nuklearnih reaktora (naravno, u civilne svrhe, šta bi drugo) najavljuju da u tom slučaju ni oni neće ostati po strani.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

evo jednog komantara njemavkog kmentatira sa nihobih Mainstream media: ps meni se svifio jer je razborit i logican.

“Glupi Ameri ne znaju da je Soleimani heroj kršćana u Libanonu, Siriji i Iraku i da ga oni drzi za junaka i spasitelja.Jer je zajedno s Hezbollahom spriječio ISIS da uđe u Libanon ili čak više kršćane u Siriju ili Iraku spasio likvidacije, kako je rekao biskup u Damasku: Iran i Rusija su pomagali, dok je Zapad sa saudijskim prijateljima vehabijama, kao i u Libiji, podržavao džihadiste. Čak se i ovo veliko licemjerje teško rješava; dok se neki interno žale na jačanje salafizma- dok vanjski pak se podpomaze (Saudijce) koja salafisticke pokrete financiraju širom svijeta… kojeg li jada,proturjecja i licemjerja.”

imalijosnade
Gost
imalijosnade
1 godina prije

ti nisi zapadnonjemacki njemac iz … lazes i sebe i druge, a najgore je sebe a to jestetno sto u podmakloj dobi.tjelesni organi stradaju zbog dvolicnost i… (iz sjeverne istocne prusije amere nemogu smislit-sto zbog drezdena, sto su prusi kudikamo ratoborniji od ostalih njeamsca i ne podnose okupatore..,)

krezubi glasac
Gost
krezubi glasac
1 godina prije

Vrlo opasni bolesnici napaljeni na novac.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Ja nisam imao nikakvih iluzija.
Volim druga Trumpa kao sto majka voli ludo dete, kao neprijatelja neprijatelja.
Jer razara USA iznutra.
Inace, drugovi, svi bismo da pada USA, ali sto se to blizi vise mi se pari da nas je sve vise prpa. Jer Bestija mlatara sve vise repom.
Ali to je neophodan proces. Cak neizbezan. Mi smo samo posmatraci.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

80 miliona dolara za glavu Donalda Trampa…malo li je.

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
1 godina prije

Ovih par dana svi svjetski mediji bruje oko ubistva Iranskog generala Sulejmaniho.Toliko je tih raznih informacija da normalni građanin,čitatelj raznih medija,slušaoci raznih tv.kanala toliko su izbombardovani raznim informacijama da sami neznaju što je informacija a što dezinformacija i koji je konačni cilj svega toga.Prije nego što pređem na glavnu temu vrijedno je spomenuti slijedeće.Tokom prošle godine “Izraelski premijer Netanyahu vodi veliku kampanju protiv Irana, pokušavajući pridobiti što više saveznika protiv njega. Iran se već desetljećima počinje izdizati iz sjene i započinje suradnju s Kinom, Indijom i naravno i Rusijom.Tko kontrolira medije i štampu? Još uvijek ima ljudi povezanih s američkim državnim elitama, neokonima, a većina je židovskih cionista. Zašto je Iran izabran kao središte koncentracije upravljanja? Jer je njegovu verziju islama lakše kontrolirati jer ima vođu, dok sunitski islam ne.Jer je zakleti neprijatelj Izraela. Islamska država trebala je zauzeti veći dio Bliskog Istoka, a zatim pasti u ruke “hrabrog” Irana. U Rusiji se Maidan trebao odvijati u kombinaciji s ratom s Ukrajinom, a vjerojatno i u Bjelorusiji … sve je bilo drugačije. Ali kad je u nju ubacio konceptualno jako “rusko” (Putinovo) prešlo se na improvizaciju svega toga. “Što mislite, tko je ISIL / Daesh u Iranu trebao poraziti, ali tek nakon što su ti teroristi koji su stvorili i podržali SAD (ustvari vojnici u njihovo ime) trebali pripadati gotovo cijelom Bliskom Istoku? To je trebala biti legenda isprepletena – musliman James Bond u kombinaciji Chucka Norrisa, generala Kasima Suleymanija.Ako pogledamo njegovu biografiju, vidjet ćemo nešto malo drugačije od onoga na što smo navikli od “naših” umjetno stvorenih “junaka” koje je Zapad namjerno uzdigao putem nominacija za Nobelove nominacije i drugim “nagradama” za sluge koje su vam potrebne podići “gledateljstvo” kako bi ih pripremili da ih ovce bolje slušaju. Uglavnom su to lutke kojima je potrebna “zlatna ploča” da bi ispunili dodijeljene zadatke.Generali su isto učinili na Bliskom Istoku, ali s jednom razlikom – on je doista bio vrlo sposoban kadar, s karizmom i hrabrošću. Ako tome dodate propagandu, imate idol koji je bez premca.A taj je idol pokopao D. Trump nakon provedenog atentata na generala.Sulejmání je trebao poraziti ISIL, ali tek nakon islamizacije zapadne Europe. Istodobno, na Bliskom istoku trebala su se odvijati destabilizirajući politički procesi u Izraelu, koja bi izazvala haos i zbrku na Bliskom Istoku kako se ne bi mogao suočiti s usponom Irana u regiji. Pogledajte kako je danas Engleska umjetno “kastrirana”, nekada “velika” Britanija.Ali zahvaljujući Putinu, ovaj se događaj nije odvijao kako je planirano. Sulejmání je pristojno pušten, ali pobjedu je postigao RF-Rusija. Osoba, koji se tijekom života nazivao “mučenikom”, sada je zapravo postao. Osoba se za nešto pripremala, ali to više nije rizik i tako imamo ono što znamo iz našeg kraja (Kuciak) kada je osoba “služila kao živa, a još bolje služila kao mrtva”. Ali možemo samo razumjeti zašto, ako pogledamo razlike između različitih islamskih potomaka, jer postoji velika zbrka.Povijesno su postojala dva krila islamskog radikalizma – prvi je stvorio SAD u Afganistanu (Pakistan) kao alat za borbu protiv vojnika SSSR-a. Cilj je bio staviti cijeli islamski svijet protiv Sovjeta pod „globalnu“ zastavu (ideologiju, ideju, koncept). A ovo je bio vehabizam (salafíja), pa je sunitska (!!!) ideologija proglašena iz Saudijske Arabije.
Drugo žarište bio je sukob Izrael protiv Palestine, gdje je bio tvorac islamskog radikalizma za promjene, Istočni blok pod vodstvom SSSR-a. Usput, sjećate se onog šefa Orga. za oslobođenje Palestine Arafat otrovan je polonijem 11.11. (!!!) 2004?Brojevi 11 su brojevi globalista ili GP .A koja su religija ti radikali? Sasvim u redu – to su SUNITI !!!Dakle, ovdje imamo dvije žarišne točke islamskog terorizma, koje su istovremeno sunitske i kada šefovi druge grupe više ne postoje (SSSR). Zašto je važno znati? Jer i Iranci i Iračani su Šiti! Znate li neku međunarodnu šiitsku terorističku organizaciju? Svakako zato što zapadni (židovski lobiji) mediji to kažu – Hezbollah Libanonci, pobunjenici u Jemenu, a sada i posebni grupa Quds, kojima je upravo zapovijedao Sulejman. Ali nešto nije u redu.Pripadnici Hezbolaha nose uniforme, imaju puške, tenkove, činove, čiste strukture – oni su jednostavno vojska. Jemenski pobunjenici su više gerilci, a Quds uopće nema smisla spominjati, oni su naravno vojnici, iako djeluju izvan Irana. Kada vojnik počini terorizam protiv civila na neprijateljskom području? Ako nema resurse da obuče uniformu, ima tenkove i … razumiješ? Terorizam je “samo” još jedan oblik vojne operacije i uvijek je u dikciji neke tajne službe! Sve sunitske terorističke organizacije temelje se na saudijsko-arapskom vehabizmu, pa su neprijatelji ljudi poput Sulejmana, šiita !!!Protiv koga se borio general u svom životu uopce nije bitno s kim? Protiv Shaha Pahlavija koji je bio marioneta SAD-a (poput kao što je bio “Jelcin” Irana). Protiv Huseina, kad je ovaj, kao poslušna marioneta SAD-a, napao Iran kako bi ukrao njihova naftom najbogatiji dio teritorija (Kuzistan). Protiv ISIL / Daesh u Siriji, koji su Sjedinjene Države stvorile u svom “zatvorenom ” (razumijevanju regrutaciji) kampu Bucca. Podržavao je jemenske, šiitske pobunjenike koji su se borili za svoju domovinu protiv Saudijske Arabije, koja je tvorac, podupirač i propagator radikalizma kroz svoju ideologiju nazvanu vehabizam! A na teritoriju Irana “uspješno” su lovili krijumčare droge, koji su na svom teritoriju “iznenađujuće” prevozili drogu sa sunitskih (!!!) teritorija.Odgovor je? Zašto mnogi još uvijek tvrde da je Sulejmani bio pristalica terorizma kad ga nitko nije mogao povezati s jednim terorističkim napadom i ubio više terorista u njegovom životu nego bilo tko drugi? Zašto još uvijek kao papagaji ponavljaju o informacijama onih s Davidom koji je tetoviran na guzici? To je zato što se Saudijska Arabija tretira kao naš “saveznik”, iako je dokazano da je odgovorna za stotine tisuća mrtvih, čak i svih ubijenih u terorističkim napadima u Europi.Jeste li znali da u Iranu, osim Izraela, postoji i najveća židovska zajednica na Bliskom Istoku i da im je mjesto u parlamentu? Ali to se ne kaže u medijima. Osudom ovog ubojstva i ulijevanjem čistog vina čovjek se sigurno ne brani od islamizacije Europe, u ovom trenutku to su potpuno različiti procesi !!!
ŠTO ĆE TO UBISTVO NA KRAJU DONIJETI:

Milance iz Češke
Gost
Milance iz Češke
1 godina prije

1.Trump je globalno riješio nekoliko “problema”: trenutku kada je “na CAD-u” izjavio da će SAD krasti naftu na teritoriju “suverene” države Sirije,SAD je učinio lopovom. Sada ih je napravio, zasigurno, čak i teroriste, atentatore koji mirno osuđuju građanina strane države bez suđenja (i bez da su obavijestili Kongres i saveznike) za izmišljene zločine i “pogube” ga na teritoriju strane države, gdje ima i svoje vojnike. I kao što je Kissinger jednom rekao – tamo gdje imamo bazu, to nije njihova, već NAŠA vlada. Ali sada, Irak, vazal / rob, okreće leđa svome dosadašnjem gazdi.

2.Zahvaljujući toj akciji i naknadnoj najavi evakuacije za američke državljane iz Iraka, postigao je ono što bi inače učinio i jedva progurao: u Iraku je potpuno izgubio utjecaj (sada se više nitko neće baviti njima) i povlačenje trupa pitanje je vremena. Da su ostali tamo, bili bi samo okupatori, jer je prekinuta obuka lokalnih jedinica i njihov službeni razlog boravka tako je izgubio razum. S druge strane, u Siriju ih nitko nije pozvao, a ipak kradu naftu.

3.Šiitski islam (koji uključuje oko 15% muslimana) spojit će se u jednu kompaktnu cjelinu, poduprtu jedinstvenom idejom – mržnjom prema SAD-u. Do sada su pojedine frakcije bile podijeljene u brojne grupe, stranke, frakcije, milicije itd. Sam ši’a islam je podijeljen u tri veće potomke (Isna Ashariya, Ismaili’ayyah, Zajdiya), sve te podjele sada padaju – crvena zastava u svetoj Komi iznad džamije Džihad i svi šiiti pozvani su na OSVAJANJE (a ne rat).

4.Zemlje članice NATO-a moraju se zapitati: Hoćemo li i dalje biti saveznici dokazanih lopova i ubojica, SAD? Činjenica da su to uvijek bili, svi znaju, ali ovci to nije bilo “teško”. Trump je masku odbacio i koristi iste metode kao i njegovi prethodnici, ali posve namjerno, s jasnim zadacima i bez pretenzija. Cilj mu je osloboditi hegemoniju i potpuno ih izolirati od svih i izgubiti utjecaj na BV. Danska već čak poduzima korake za povlačenje svojih trupa iz Iraka.
5.Izrael će “narasti (zahvaljujući ovom ubojstvu) krila” i početi intenzivirati svoje napade na iranske ciljeve u Siriji i eventualno Irak. Hoće li shvatiti da će SAD biti izvan igre oni će ostati sami? Sami samcati? Netanyahuu će se dogoditi da je mogućnost jasnog izvlačenja dva puta zaredom u Izraelu praktično nemoguća i da se to događa samo kada Globalne elite (GE) moraju polarizirati društvo na određenom teritoriju i utrti put eventualnoj likvidaciji. Znači,Netanyahu sa svojim glupim potezima može uništiti Izrael kao državu .

6.Turska je obećala vojnu pomoć marionetskoj vladi u Libiji protiv maršala Haftara, koji je bio u emigraciji već mnogo godina u SAD-u kad je želio svrgnuti Gdafija. Hoće li se netko iznenaditi da je živio u Langleyu u Virginiji, gdje CIA boravi? I hoće li se netko iznenaditi da Turska također pregovara s Iranom o savezu protiv SAD-a? Zar Turska još uvijek nema mnogo migranata na svom teritoriju za ulazak u EU? A nemaju li na svom teritoriju atomsko oružje koje možda možda SAD nisu voljne pustiti?

7.Kina, Rusija i Iran krajem prosinca izveli su veliku pomorsku vježbu kako bi demonstrirali snage koje im stoje na raspolaganju i, prije svega, kako bi pokazali s kim se trenutno “druže”. Jer kad vježbate s nekim, logično im pokazujete svoju tehnologiju, upravljačke prakse i strategije, a ne možete (ne možete) s potencijalnim suparnicima. To također jasno pokazuje da je Donald Trump namjerno odrezao preveliku krišku. Teheran je rekao na vježbi: “To je poruka mira”. Vjerojatno ne misli tako.

8.Što mislite, što će biti u SAD sa dimpíčment? Hoće li još uvijek netko okriviti Trumpa za “mekoću” kad je ponizio SAD na razini državnog terorizma? Kad čak ni njegovi “saveznici” više nisu sigurni ako mu nebudu po volji,da nedoleti neka raketica? Što je s neokonima? Hoće li provoditi daljnji politički napadi protiv Donalda? Što je s UN-om? Neće se ispostaviti da je to potpuno beskorisna i bez zuba organizacija, jer ovo ubistvo nećete braniti ni na koji način, osim ako niste vrtlarski vrtlar koji odlazi spavati u pidžami s američkom zastavom?
Sve što sam gore opisao nije greška u Trumpovim postupcima, već vrlo jasan cilj. Hoće li shvatiti da bi, ako bi GE svojim rukama otpisao kadar, Suleymani, mogao završiti dobro, možda čak i on?Postoji li neka druga opcija osim ove koju sam opisao? Znači da su SAD međunarodno nečasne (što je Trumpov cilj), a naprotiv, uvelike će povećati utjecaj šiitskog islama na tom podrušju? Da, sve je moguće ali radije ne razmišljati o tome. GP ili globaliste su možda odlučila promijeniti planove i “započeti mrtve” procese u Iranu, jer oni više nisu izvedivi zbog Putinove pobjede nad ISL-om. Tada je moguće da će mirno nebo nad našim glavama završiti i da bi moglo biti vatreno.

Ne želim se umarati mogućom alternativom, iako to nije novost, a u prošlosti je i ovakav manevar proveden na sličan način. Trocki je trebao biti vođa SSSR-a i izvesti njegovu “trajnu revoluciju” u ostatak svijeta i globalizirati je kad nije uspio, a zatvorio ju je Staljin.U isto to je vrijeme nisko rangirani njemački političar po imenu Adolf Hitler dobio ogroman snop novca i u potpuno siromašnoj Njemačkoj, pokrenuo je procese koji su omamili svijet. U roku od šest godina imao je 4,2 milijuna vojnika i arsenal poput manje supersile.Imao je novaca pune ladice , iako još uvijek neki ne znaju odakle su došli. Zadatak je postao jasan – uništiti SSSR koji više nije potreban (svejedno, u toj trajnoj revoluciji potpuno izgori) i dobit ćete sve što trebate, uključujući u potpunosti, u pregovorima, labave predstavnike supersila. Svi znamo kako se sve to dogodilo Adolf je “propao” i na kraju se obračunao sa svima. Možemo se nadati da ne postoji sličan manevar.Vidjet ćemo jako brzo kako ce svi ti procesi biti brzo relizirani i kako će sve to teći.
Trump je počeo igrati vabank prije izbora. Kako njegovi glasači objašnjavaju ovu akciju, pitanje je. Za neke će “udarac” za druge biti “psiho”, jer ako želite mir , morate diplomatski pregovarati. Ali kad pogledamo koga su amerikanci ubili , to su ljudi koje biste imali kao svoje kolege za tim stolom. A ovo nije mirovni diplomat, avanturist ili nakaza koji ne želi mir.Vjerujem da sam u malo dužem tekstu uspio napisati o čemu mediji koje čitate niti slovo o tome što sam ja napisao.Da li će moja analiza svega toga biti donekle u pravu,vrijeme događanja slijedecih mjeseci će sve pokazati,dali sam bio u pravu ili ne.Da napomenem,svakom procesu upravljanja,posebno globalnim procesima moguće su korekcije,zato nemojte se iznenaditi ako do svega toga dođe i da nebude sve 100% što sam napisao.

skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
Gost
skfvnaefvaidnwdncvwsdcwsdcwdcwd
1 godina prije

Hehehe, Babić piše najbolje uradke kad se naljuti.

X60
Gost
X60
1 godina prije

Trump je samo frontman. On ne kroji politiku, niti donosi odluke. Svi to odavno znamo.
Đavo je zaposjeo Ameriku i to je to.

Mnogi često spominju cionistički utjecaj (nema sumnje u to), ali ima tu i zločestih vanzemaljskih rasa s kojima oni trguju, koliko god to nekome izgledalo ludo ili smiješno.

Dejan
Gost
Dejan
1 godina prije
Reply to  X60

Da bi neki shvatili samo pojam vanzemaljaca, trebali bi da dožive veliki unutrašnji šok koji će im otvoriti oči, da tako kažem. Inače bez toga to je tema koja izaziva sprdnju ili ignorisanje kao neozbiljna. Inače, još davno,davno, tamna sila je zaposela ovu planetu, sila koja bi se mogla nazvati crni entitet, sila koja je na kraju hranidbenog lanca. Ta sila je napravila invaziju i oskatila celo čovečanstvo, oskatila na nivou dna, unazadila ga hiljadama godina. To je instinkitvna prastara energija koja se hrani energijom planete i energijom samih bića na toj planeti, tj njihovim zivotnim silama i emocijama. Ta energija upravlja našim mozdanim talasima, nalazi se u zraku oko nas i u nama. Negativna energija, strah, bes, mrznja, ljubomora su odličan izvor energije za ovo biće. Mnogi pojedinci su u potpunosti preuzeti ovom energijom. Ratovi koji proizvode uništenje, patnju smrt su ultimativna gozba i zetva kojom se entitet hrani. Izvor informacija o ovoj tamnoj energiji dolazi iz dosta starih izvora nekih starih civilizacija, zvale su ga vetiko ili vindigo, danas ga zovu zli duh, virus duše, parazit koji je zatrovao ljudsku psihu izazivajuću zavist, pohlepu i druge negativne emocije. Resenje je jako jednostavno ali i tesko primenjivo u praksi – sve što je potrebno je da se ljudi reše straha i ostalih negativnih emocija što bi na kraju dovelo do izgladnjivanja ovoga bića i primoralo ovo biće da ode negde drugde. Kada na tu energiju crnog entiteta nadodamo razna negativna bića, ljude senke, odredjene vrste negativnih vanzemaljskih rasa dobijemo sav haos koje je na planeti.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Dejan

Počeću stavljati onu alufoliju na glavu prije ulaska na portal..

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Alen

I prikucaj Alene da slučajno ne odnese promaja.

TAU
Gost
TAU
1 godina prije
Reply to  Dejan

Dean…..Kad sam procitao tvoj komentar osta sam u soku…nemogu virovat da ima neko jos ovako misljenje. Medutim izgleda da imai to me veseli. .Kroz sva moja istraivanja svih ovih godina i trazenja odgovora , zasto je “Covijek” zal, ljubomoran, zavidan, mrzec, zasto ratujemo a nismo gladni , zasto sijecemo granu na kojoj sedimo ,misleci da ce stablo pasti a da cemo mi ostati na grani… itd. dosa sam do istog odgovora, kojeg si ti napisao u svom komentaru.(
Sto si reka je kljuc svih ratova i pogibija na nasoj preljepoj majci zemlji…..ovo nije tema i necu o tome pricat medutim moram rec covijek je izgubio bitku kada je Kaim-(genetska Tvorevina) ubio “brata” Abela (Simbolicki-Zadnjeg Covijeka).
A mi nosimo u sebi i jednog i drugog …….samo je pitanje kojeg zakacis..:)
Vidim da ovde imamo grupu komentatora sa zavidnim znanje o politici i geopolitici, medutim za mene osobno ,Di pocimje politika tu prestaje Logika…nadam se da nisam nikog uvridi,
Koliko god mi predvidali i nagadali, dogodi se nesto drugo , upravo jer politika i geopolitika nema logiku nego samo interesa i moc.
a sad vam svima zelim ljepsu , sretnu i zdraviju Novu Godinu.

nomen est omen
Gost
nomen est omen
1 godina prije

Psihopata ima posvuda, ali ovi u Americi su najglasniji i s najviše utjecaja. Dodijelili su sebi ulogu svjetskog policajca, smatraju se samim vrhuncem civilizacije, a u stvarnosti se ponašaju ko ljudski otpad. Problem je upravo u tom raskoraku između onog što stvarno jesu i kako se predstavljaju plus ovlasti koje su sebi dali tako da to ne može nikako dobro završit. Bitak i privid se u njihovom slučaju ne mogu manje poklapat. Jedna od jačih stvari mi je kad po društvenim mrežama najzadrtiji američki konzervativci i Trumpisti s velikim brojem sljedbenika počnu uspoređivati žene u Iranu prije i nakon ’79., a oni bi svojima, da mogu, oduzeli biračko pravo i svezali ih u kući do kraja života. Sami se “diče” time po istim tim društvenim mrežama i nitko od njihovih sljedbenika ili sljedbenica da ukaže na licemjerstvo i lažnu zabrinutost. Ovaj svijet je luda kuća, a Amerikanci predvode. Njima je sve Hollywood i, nažalost, jedino tamo mogu na Mars. Boli ih uvo koliko njihove priče zvuče šuplje i po koji put već koriste isti “plot”. Bitni su spešl efekti i nova lica u svijetu fikcije. Tako, barem, oni još uvijek misle ne uviđajući da su počeli opasno smarat.

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

Jel’ se naspavao administrator, ‘oćel ta validacija?

Žile
Gost
Žile
1 godina prije

Bravo novinaru za članak koji je živa istin!!!

žrec
Gost
žrec
1 godina prije

I mene je to ubolo u oči, unatoč dobrom tekstu. Smatram da je ta usporedba promašena i uopće ne želim objašnjavati zašto.

Bogumil
Gost
Bogumil
1 godina prije

Bravo za tekst I analizu
Najvece zlo na planeti je Americko /izraelska koalicija!
Klasicni cionizam na delu, al nece i njihova goreti vecno. .
Polako dolazi i njihov kraj !

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
1 godina prije

Nezapamćeni i čin državnog terorizma najveće vojne super sile izazvao je val znakovite šutnje.
Osjeća se da su i saveznici ostali osupnuti maloumnim i idotskim činom.
Užasno je saznanje da jedna nuklearna super sila vođena ljudima koji su spremni na ovakav potez.
Pa što je sljedeće?
Da li su spremni i sa nuklearnim projektilima napasti Iran?
Preemtivni napad na Rusiju?
Što smo mislili da je nemoguće sada vidimo da je jako lako moguće.

U ovom trenutku razina povjerenje u USA odluke , pa ma tko ih donosio, Trump ili deep state je na najnižoj razini.
Od ovog atentata geopolitička slika svijeta se definitivno mijenja.
Super naoružani bully je van kontrole.

Atentat je bio idiotski potez sam po sebi.
U Iraku više nisu saveznici nego okupatori posljedično im visi i pozicija u Siriji, vrlo vjerojatno i u Afganistanu.
Rat s Iranom je više nego izvjestan. Iran će morati odgovoriti. Ako iran ne odgovori ojačali bi struju koja je donijela ovu odluku i doživjeli bi još gori napad. U slučaju da ne odgovore vrlo vjerojatno bi se iskonstruirao neki false flag napad za koji bi bio optužen Iran. Davnašnja želja Izraela je da zarati USA i Iran

S obzirom na sve to smatram da je rat izvjestan.

S obzirom na recentna događanja uistinu me strah da Trumpova 52 cilja nisu naciljana s taktičkim nuklearnim projektilima.
Hezbolahove rakete su nagomilane kao protuteža izraelskom nuklearnom oružju. U slučaju takvog napada na Iran bilo izraela ili Amerike biti će lansirane do zadnje.

U strogo konvencinalnom ratu USA može Iranu nanjeti ogromnu štetu ali ga ne može pobijediti i ostvariti politički cilj.
Time će generalno ugroziti svoju prisutnost na Bliskom istoku.

Tursunov
Gost
Tursunov
1 godina prije

Babicu Rusija i Srbija vole samo istinom.
Babicu dokada ces od ovih citalaca pravit budale?

čmrk
Gost
čmrk
1 godina prije

babiću,odvratan si.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik