Eskalacija Iran-SAD – Rusija i Njemačka svijet žele spasiti od „novog Vijetnama“

Hassan Rouhani - Donald Trump
114 komentara

Iranski parlament je na glasanju Pentagon proglasio „terorističkom organizacijom“, izvještava IRNA. Prema tekstu zakona, „svi pripadnici Pentagona i srodnih entiteta, kao i čelnici koji su sudjelovali u atentatu na zapovjednika specijalnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde Qassema Sulejmanija, na popisu su terorističkih organizacija i pojedinaca“, javlja IRNA.

Podsjetimo da je u Iraku 3. siječnja uslijed američke specijalne operacije ubijen general Qassem Sulejmani, zapovjednik specijalnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde.

Predsjednik parlamenta Ali Larijani je rekao da su zakonodavci donijeli odluku i da se Quds snagama iz Nacionalnog fonda za razvoj do kraja tekuće iranske godine, koja 19. ožujka 2020., isplati 200 milijuna eura. Ovaj novac će Quds snage potrošiti na svoje „redovne i izvanredne aktivnosti“. Podsjetimo da su ove snage osmišljene kao udarna elitna formacija za vojno-operativne i obavještajne operacije u inozemstvu, prije svega u široj regiji Bliskog istoka.

SAD „prisvojile“ UN i uskratile vizu iranskom ministru za sastanak Vijeća sigurnosti

Zbog eskalacije koja se ne stišava, SAD su donijele odluku bez presedana i uskratile izdavanje vize iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, kojem su po međunarodnom pravu mora jamčiti siguran dolazak i sudjelovanje u radu tijela Ujedinjenih naroda.

Mohammad Javad Zarif je trebao sudjelovati na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zakazanom za četvrtak, ali su mu SAD zabranile ulazak na američki teritorij.

Prema pisanju Reutersa, Sjedinjene Države odlučile su uskratiti iranskom ministru vanjskih poslova vizu „zbog povećanih tenzija između dviju zemalja“.

Međutim, zgrada Ujedinjenih naroda nije „američki teritorij“ i objekt je u vlasništvu svih svjetskih naroda, što potvrđuje tezu da SAD sebe smatraju „gospodarom svijeta“, čime daju za pravo zemljama koje su ranije tražile da se Ujedinjeni narodi i tijela ove međunarodne organizacije presele u Ženevu ili neki drugi grad u zemlji tradicionalno poznatoj po korektnoj neutralnoj politici u odnosima sa svim svjetskim nacijama.

Ranije francuski ministar vanjskih poslova nije isključio novi rat na Bliskom istoku zbog nesuglasica između Irana i Sjedinjenih Država.
Međutim, trenutno u Iraku svjedočimo postupnom povlačenju svih američkih saveznika, koji poštuju volju iračkog parlamenta koji je usvojio obvezujuću rezoluciju o odlasku svih stranih vojnika s iračkog teritorija.

Podsjetimo da se Iran povukao iz nuklearnog sporazuma, što je razumna odluka vlasti u Teheranu, obzirom da su se stavki dogovorenih 2015. pridržavali samo Iran, Kina i Rusija, dok su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma, a Velika Britanija, Francuska i Njemačka su samo formalno zadržale potpis na dokumentu kojeg je potvrdilo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali nisu ispunile nijednu od preuzetih obveza.

Merkel i Putin pokušavaju spriječiti „novi Vijetnam“

U trenutnoj eskalaciji Kina poziva SAD na suzdržanost, a ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel će pregovarati kako bi se „izbjegao novi Vijetnam“, prenose ruski mediji. Povlačeći paralelu s Vijetnamom, ruski novinari se očito referiraju na SAD, svakako ne na Iran, sugerirajući da bi napad na Islamsku Republiku bio poguban za američku vojsku, koja u Vijetnamskom ratu nije pobijedila snage Vijetkonga i 1975. se morala povući iz područja takozvane „Indokine“.

Naime, njemačka kancelarka dolazi u službeni posjet Rusiji 11. siječnja. S ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom će razgovarati o eskalaciji napetosti na Bliskom istoku, kao i posljedicama američkog zračnog udara na aerodrom u Bagdadu i likvidaciju generala Qassema Sulejmanija i zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa.

Čelnici dviju zemalja također planiraju razgovarati o drugim temama međunarodnog dnevnog reda, uključujući situaciju u Siriji, Libiji i Ukrajini, ali očito je da će kriza zbog Irana i Iraka biti glavna tema pregovora.

U takvoj situaciji je glavna svrha posjete Angele Merkel Moskvi spriječiti da Iran i SAD uđu u veliki rat. Osim toga, vrlo je simbolično da je za prvo inozemno putovanje njemačka kancelarka 2020. godine izabrala upravo Rusiju.

Angela Merkel razumije da je teško postići dogovor s Washingtonom. Trump daje naređenja bez savjetovanja s bilo kim, uništava “nuklearni sporazum”, diže u zrak situaciju na Bliskom istoku, uvodi sankcije Rusiji, Iranu, pa čak i Njemačkoj. S druge strane, Merkel je svjesna da je Rusija, ako ne saveznik, onda bliski partner Irana i može utjecati na trenutnu situaciju.

Osim toga, nemoguće je telefonom razgovarati o tim pitanjima. Za to je potreban cjelovit sastanak u kojem će sudjelovati relevantni ministri, savjetnici i stručnjaci i Rusije i Njemačke. Dobro je što su se Rusija i Njemačka odlučile na međusobno razumijevanje oko pitanja svjetske politike i to sigurno može pomoći u zaustavljanju rata.

Iako zemlje NATO pakta „izražavaju solidarnost sa Sjedinjenim Državama“, američki saveznici povlače svoje vojnike iz Iraka.
Trumpovo ponašanje i trenutna situacija na Bliskom istoku ne samo da smetaju Europljanima, već europske vođe sve ovo i plaši.
Ubojstvo generala Sulejmanija je otvorilo Pandorinu kutiju, a ako bude rata, zbog vala izbjeglica i relativne blizine Irana, koji graniči s Armenijom, Turskom i Azerbejdžanom, Europa s pravom strahuje od svih negativnih posljedica potencijalnog sukoba, čak i ako ne bude sudjelovala u njemu.

Trump, ne shvaćajući u potpunosti posljedice svojih postupaka, odlučio je učiniti nešto što će se sviđati radikalnom krilu Republikanske stranke. Mnogo ovisi o njima. Njegova sudbina, rezultat opoziva i predstojeća izborna kampanja. Ali ti isti ljudi su u velikoj mjeri orijentirani na financijsku potporu lobista iz Izraela i Saudijske Arabije i zato Trumpa imaju u šaci.

Ali i sam Trump dokazuje da gubi živce, što se vidi iz prijetnje da će uništiti iransku i svjetsku kulturnu baštinu. Međutim, ovo nije ništa novo. Zar nisu već uništeni prekrasni gradovi Dresden i Nagasaki. Za angloameričku „kulturu“ to uopće nije neko pitanje i oni se nikada nisu pokajali zbog svojih barbarskih bombardiranja.

Trenutno je fokus na Iraku, a tamo neće biti lako protjerati američke trupe. Trump je veoma zabrinut što će nakon Sirije, gdje Washington već izgubio bitku, možda izgubiti i kontrolu nad Irakom. Stoga je za njega ključno da ostane tamo, jer mu to jamči vojnu prisutnost u neposrednoj blizini iranskih granica.

Prema njegovim riječima, likvidacijom Sulejmanija Trump je želio oslabiti položaj Irana u Iraku, ali je postigao suprotan rezultat i sada će američki predsjednik izmisliti najciničnije izgovore kako bi tamo zadržao trupe.

Kada je Trump ponudio Iračanima da daju novac za američke vojne baze u njihovoj zemlji, on im je ponudio da plate vlastitu okupaciju.
Konačno, američke trupe su uzrok svih nevolja ove zemlje. S okupacijom je započelo razdoblje sa smrti stotina tisuća ljudi, milijunima izbjeglica i razaranja polovice zemlje. Amerikanci čak imaju obraza tvrditi da se bore protiv takozvane „Islamske države“, iako su je oni stvorili. Čak je i Obama priznao da je „ISIL posljedica agresije na Irak“.

Očito je da Trumpov apel za davanje novca za okupaciju pokazuje da će se SAD oduprijeti povlačenju trupa i neće htjeti napustiti Irak. Ali u Iraku će se povećati mržnja prema Washingtonu. Ako su do sada Amerikanci mogli tvrditi da pomažu lokalnoj vojsci i pružaju Bagdadu financijsku pomoć, sada je to razdoblje prošlost.

Istovremeno, Iran i Irak imaju potencijalne saveznike ne samo u Moskvi i Berlinu, već i u Sjedinjenim Državama. Prije svega, to su obični američki birači, koji sada traže političara koji će podržati povlačenje trupa s Bliskog istoka. Trump je jednom obećao da će to učiniti, ali to nije napravio.

Bilo tko da to izjavi, njegov će rejting odmah skočiti i tada će Trump imati ozbiljnih problema ne samo u vanjskoj politici, nego i unutarnjoj.

Zato, kada govorimo o eskalaciji na Bliskom istoku, treba zeti u obzir ove, ali i sve druge dijelove „slagalice“ koje smo naveli u prethodnim analizama. Kako će se situacija razvijati i kako će sve završiti, to je teško prognozirati. Možda je najbolje citirati Robeta Fiska, koji je desetljećima za britanske dnevne listove izvještavao s Bliskog istoka, koji je rezimirao događaje iz 2011. i na kraju rekao: „Nikada ne poričite sudbinu Bliskog istoka, moja kristalna kugla se davno razbila“.

Američka vojskaUbojstvo Sulejmania
Pretplatiti se
Obavijesti o
114 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Promatrač sa strane
4 godine prije

Nitko ne razumije i ne može riješiti bliskoistočnu jednadžbu sa puno nepoznanica?!

Brave new world
4 godine prije

Neće biti novog Vijetnama, a ako bude rata to će odrađivati avioni i krstareće rakete.
Po prvi put u povijesti jednoj zemlji su zaprijetili da će im rušiti kulturna dobra što je dosad neviđeno barbarstvo.

samo tako
4 godine prije

Preoptimistički je očekivati potragu američkih birača za predsjednikom koji bi povukao trupe sa Bliskog istoka. Ima li uopče takvog potencialnog kandidata ? Bi li željeli imati birači takvoga ?
Iskustva “slobodnog svijeta” pokazuju da birači nagrađuju slanja nacionalnih vojski izvan granica zemlje.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Dobro… nebi rekao baš da će biti drugi Vijetnam ali bih rekao da će biti 100 puta gore od Afganistana a taj rat još nisu dobili a po svemu sudeći bit će neriješeno !! I ZAŠTO ZAUSTAVITI NEKA SE POTUKU PA DA VIDIMO JEDNOM ZA SVAGDA TKO JE TKO!!

neznanje
4 godine prije

Što jedna budala pokvari sto pametnih ne popravi.

gost
4 godine prije

Zašto bi Ruse zanimala deeskalacija? Glupost

Tom
4 godine prije

Neznam jel vam promaknulo da je g sulejmani ubijen nakon sto je njemacka vlada proglasila hezbolah za teroristicku organizaciju

Dečko sa ulice
4 godine prije

Teško je bilo što predvidjeti, ali evo kako ja vidim stvari…
Ja mislim da sve ide ka onom što sam predviđao još prošle godine.
Samo nisam znao da će se dešavanja tako brzo odvijati.
US će biti potjeran sa Bliskog istoka. Da bi Iranci pristali na MIR, IZrael će se morati odreći nuklearnog oružja. Izrael se povlači sa Golanske visoravni i iz setelmenta koji su izgrađeni nelegano. Palestina će dobiti bezuvjetnu državnost.
Putin će ultimatumom i pokojom hipersoničnom raketom, vratiti NATO na zapad, tamo gdje je bio, Poljska će pretpiti neku štetu ali samo vojna infrastruktura. Njemačka će sigurnosno ponovo biti podijeljena na pola.
Nakon toga, odlazak US trupa iz Njemačke i Italije, Kosova, raspad NATO i francusko novo fomiranje (zajedničke) nove EU vojske.

Xxx

Davor drugi
4 godine prije

Usporedba sa Vjetnamom je ne samo občna floskula, nego notorna glupost. U dijelu ove kolumne se navodi kako je USA izgubila bitku u Siriji, i strah od slične sudbine u Iraku. To je upravo ona točka oko koje će se i unutar same USA lomiti koplja, od Pentagona do Bijele Kuće. Gubitkom Iraka, USA definitivno nema što više tražiti na BI. Nazovimo to osovinom Iran-Rusija-Sirija bit ce kao nikada do sada jaka i homogena, ukoliko USA sa saveznicima zaista napusti Irak. Uz tu osovinu zasigurno će se najvjerojatnije indirektno naslanjati, Turska, Egipat, Jordan i možda još koja od manjih Arapsskih monarhija. Kako sada stvari na terenu stoje, u tijeku je zaista povlačenje Njemačkih snaga u Jordan, ukoliko sam dobro upamtio. Znači u ovom mogućem sukobu, možda se po prvi put dogodi da Amerika ostane u sukobu bez saveznika i pomagača. Ulog je zaista ogroman, prevelik za USA da bi ga… Čitaj više »

Teheranac
4 godine prije

Dio portalove analize ….. “Prema njegovim riječima, likvidacijom Sulejmanija Trump je želio oslabiti položaj Irana u Iraku, ali je postigao suprotan rezultat i sada će američki predsjednik izmisliti najciničnije izgovore kako bi tamo zadržao trupe.” Samo da dodam. Trump je rekao da je Amerika u 20-tak godina, znači od režiranog terorističkog napada 11. septembra 2001. godine na SAD, potrošila 7 triliona dolara i da nije postigla ništa. Ja mislim da će Amerika, ako izvede bilo kakav napad na Iran u slučaju da Teheran uputi vojnu odmazdu i osvetu na smrt generala Sulejmanija, biti primorana da potroši još toliko dolara i da će se na kraju podvijena repa morati vratiti na Divlji zapad. Stoga, mislim da bi Trump trebao dobro razmisliti svoj naredni potez. Ako bude postupao prema uputama svojih savjetnika, koji su inače izabrali Trumpa upravo zbog toga što ne razumije ništa o politici i posljedicama svakog učinjenog poteza, američki… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Zbilja ovaj svijet nije u vinklu…..
Amerikanci traže od Nijemaca, Francuza, ostale NATO buranije, da im plate za zaštitu od Rusa.
Onda u svojoj uzvišenoj mudrosti naprave svjetsko sranje…. I, šta biva?
Francuzi, Nijemci…. zovu, trče kod Rusa, vuku ih za rukav, da ih ovi besplatno, zaštite od posljedica kaubojske uzvišene mudrosti.
A i ostala NATO buranija, nešto se ukucila, skupila i umilno trepće okicama…… kao Milo dijete.
Najrađe bi da ih nema….. Nadaju se da će u fertutmi, pičvajzu koji slijedi, oni ostati neprimjećeni.
Zbilja ovaj svijet nije u vinklu…..
Il’ se meni samo čini.

burt
4 godine prije

Putin se već ogradio od ekstremnih stajališta i prijetnji koje zadnjih nekoliko dana najavljuju izbezumljeni zapovjednici IRGC-a i raznih proiranskih milicija i Homeinijevi sljedbenici iz Irana, Iraka, Libanona itd. oni najavljuju sveti rat, put koji kroz Karbalu vodi u Jeruzalem, uništenje internacionalnog židovstva, zapaljenje Tel Aviva i Haife, ubojstvo Trumpa, napad na Bijelu kuću, oslobađanje robova od tiranije, vjersku revoluciju i kult samožrtvovanja i sakaćenja, uništenje zapadne demokracije kao dekadentne i uspostava novog poretka vjerske vlasti stopljene s državom, takva stajališta Putin je odbio i ne želi sudjelovati u takvom ratu, ruska mornarica napušta Omanski zaljev nakon vojnih vježbi i strani državljani koji mogu napuštaju to područje, ostaju SAD i Velika Britanija na braniku zapadne slobode i demokracije, živio Putin

Max
4 godine prije

Ne bi to bio Vijetnam nego nešto deset puta gore od toga a ubijanje vojnih časnika zemlje so kojom niste u ratu je zločim , Jedns stvar je ubiti Pabla Escobara ili Bin Ladena a drugoi časnika vojske međunarodno priznate države članice UN a.

hancack
4 godine prije

Ja mislim da vi svi u komentarima zaboravljate da postoji granica rusije i irana na kaspijskom jezeru.To uveliko omogucava rusiji i iranu da zaajedno tuku amere ili da se rat prebaci malo sjevernije sto bi bio uvod u jos veci sukob od onog o kojem vi pisete.Prvenstveno mislim na slanje pvo jer iranu ljudstvo nije potrebno.Zamislite samo sta bi bilo da je rusija granicila sa srbijom kod nato bombrdiranja.Koliko znam a bio sam tamo radi se o astrahanu koji je udaljen od iranske granice svega par stotina kilometara i idealno mjesto za dostavu nauruzanja iranu.

Šule
4 godine prije

Nemožeš vjerovat šta se tu piše o NOSFERATU,kemijskom oružiju iz Sirije pa puno teorija zavjera o globalistima iz ČEŠKE pa do nuklearnog oružija.PUTIN je stigao u Siriju samo da smiri Asada i da se nemješaju ako MUŽAHEDINI ispale koju raketicu prema brodu,Izraelu po mogučnosti poljoprivrednom zemljištu ipak su naveli 13 ciljeva…a to će biti samo 1 cilj a to je neki ribarski brodić .Iranci 3 dana luduju po gradovima i lupetaju,vrište prijete a nesmiju ni metak ispalit jer znaju da je to kraj njihove države u ovom sastavu.SAD će uvijek uništiti svakoga tko im je prijetnja bez obzira na posljedice,a onaj SADR izgleda kao luđak on bi mogao biti sljedeći ako nastavi vrištat po Bagdadu a vođa Hezbolaha se jedino može skrivat po kanalizacijama BEJURTA—jer ga čeka MOSAD

xxx
4 godine prije

Pijani rusi ne mogu sebe spasiti a kamo li svijet….

Seven-month-old baby freezes to death after Russian parents left it on a balcony in -20C temperatures for five hours ‘to sleep in the fresh air’.
A criminal investigation has been opened after a seven-month old baby froze to death after being put to sleep in a buggy on an outside balcony in eastern Russia on Sunday morning.

Siniša
4 godine prije

Hasan Haidar Diab (56) je poznati hrvatski novinar i ratni izveštač… “Jedan od njegovih sagovornika bio je i Iranski general Kasem Sulejmani, sa kojim je pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, o čemu je pisao u autorkom tekstu za Večernji list. Tom prilikom, Sulejmani mu je potvrdio svoj boravak na Balkanu tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka. – S generalom Sulejmanijem lično sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. Delovao je jako skromno, videlo se da je vagao svaku izgovorenu reč. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?” Na moje pitanje da li je bio u BiH, Kasem mi je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gde god muslimanima treba pomoć, ja sam tu”. Na… Čitaj više »

Šule
4 godine prije

Evo SAD šalje još 1000 vojnika prema Kuvajtu i prema S.Arabiji a jučer je bio ministar obrane u SAD..nema zajebancije svi ste uključeni u utakmicu ove godine…zato je Putin hitno stigao u Damask da Asada natjera da se nemješa u sukob koji će se desit ako iranci potope ribarski brod..od 13 ciljeva ili poljoprivredno zemljhište blizu baza…Izraelci su spremni za Libanon ako onaj iz kanalizacije izađe..NASARLAH

farre
4 godine prije

Jebote ovaj Trump stvarno nije normalan. Bush i Co. morali iscenirat rušenje ona 3 nebodera u New Yorku, Powel se morao blamirati sa o onom epruvetom bojnog otrova pred UN a sve da dobiju legitimaciju za pljacku i silovanje. I sad bi Trump da se tek tako povlači iz Iraqa, a koji ima još toliko naše nafte. Stvarno ludak.
Jasno je da Impeachement jedino moguce rijesenje.

Zapravo je Trump jedan “Iskreni” (kao i svi Fasisti), on barem kaze sta hoce da radi

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI