fbpx

Eskalacija Iran-SAD – Rusija i Njemačka svijet žele spasiti od „novog Vijetnama“

Hassan Rouhani - Donald Trump

Iranski parlament je na glasanju Pentagon proglasio „terorističkom organizacijom“, izvještava IRNA. Prema tekstu zakona, „svi pripadnici Pentagona i srodnih entiteta, kao i čelnici koji su sudjelovali u atentatu na zapovjednika specijalnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde Qassema Sulejmanija, na popisu su terorističkih organizacija i pojedinaca“, javlja IRNA.

Podsjetimo da je u Iraku 3. siječnja uslijed američke specijalne operacije ubijen general Qassem Sulejmani, zapovjednik specijalnih Quds snaga Iranske revolucionarne garde.

Predsjednik parlamenta Ali Larijani je rekao da su zakonodavci donijeli odluku i da se Quds snagama iz Nacionalnog fonda za razvoj do kraja tekuće iranske godine, koja 19. ožujka 2020., isplati 200 milijuna eura. Ovaj novac će Quds snage potrošiti na svoje „redovne i izvanredne aktivnosti“. Podsjetimo da su ove snage osmišljene kao udarna elitna formacija za vojno-operativne i obavještajne operacije u inozemstvu, prije svega u široj regiji Bliskog istoka.

SAD „prisvojile“ UN i uskratile vizu iranskom ministru za sastanak Vijeća sigurnosti

Zbog eskalacije koja se ne stišava, SAD su donijele odluku bez presedana i uskratile izdavanje vize iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu, kojem su po međunarodnom pravu mora jamčiti siguran dolazak i sudjelovanje u radu tijela Ujedinjenih naroda.

Mohammad Javad Zarif je trebao sudjelovati na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zakazanom za četvrtak, ali su mu SAD zabranile ulazak na američki teritorij.

Prema pisanju Reutersa, Sjedinjene Države odlučile su uskratiti iranskom ministru vanjskih poslova vizu „zbog povećanih tenzija između dviju zemalja“.

Međutim, zgrada Ujedinjenih naroda nije „američki teritorij“ i objekt je u vlasništvu svih svjetskih naroda, što potvrđuje tezu da SAD sebe smatraju „gospodarom svijeta“, čime daju za pravo zemljama koje su ranije tražile da se Ujedinjeni narodi i tijela ove međunarodne organizacije presele u Ženevu ili neki drugi grad u zemlji tradicionalno poznatoj po korektnoj neutralnoj politici u odnosima sa svim svjetskim nacijama.

Ranije francuski ministar vanjskih poslova nije isključio novi rat na Bliskom istoku zbog nesuglasica između Irana i Sjedinjenih Država.
Međutim, trenutno u Iraku svjedočimo postupnom povlačenju svih američkih saveznika, koji poštuju volju iračkog parlamenta koji je usvojio obvezujuću rezoluciju o odlasku svih stranih vojnika s iračkog teritorija.

Podsjetimo da se Iran povukao iz nuklearnog sporazuma, što je razumna odluka vlasti u Teheranu, obzirom da su se stavki dogovorenih 2015. pridržavali samo Iran, Kina i Rusija, dok su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma, a Velika Britanija, Francuska i Njemačka su samo formalno zadržale potpis na dokumentu kojeg je potvrdilo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali nisu ispunile nijednu od preuzetih obveza.

Merkel i Putin pokušavaju spriječiti „novi Vijetnam“

U trenutnoj eskalaciji Kina poziva SAD na suzdržanost, a ruski predsjednik Vladimir Putin i njemačka kancelarka Angela Merkel će pregovarati kako bi se „izbjegao novi Vijetnam“, prenose ruski mediji. Povlačeći paralelu s Vijetnamom, ruski novinari se očito referiraju na SAD, svakako ne na Iran, sugerirajući da bi napad na Islamsku Republiku bio poguban za američku vojsku, koja u Vijetnamskom ratu nije pobijedila snage Vijetkonga i 1975. se morala povući iz područja takozvane „Indokine“.

Naime, njemačka kancelarka dolazi u službeni posjet Rusiji 11. siječnja. S ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom će razgovarati o eskalaciji napetosti na Bliskom istoku, kao i posljedicama američkog zračnog udara na aerodrom u Bagdadu i likvidaciju generala Qassema Sulejmanija i zapovjednika iračke šiitske armije Abu Mahdi Al-Muhandisa.

Čelnici dviju zemalja također planiraju razgovarati o drugim temama međunarodnog dnevnog reda, uključujući situaciju u Siriji, Libiji i Ukrajini, ali očito je da će kriza zbog Irana i Iraka biti glavna tema pregovora.

U takvoj situaciji je glavna svrha posjete Angele Merkel Moskvi spriječiti da Iran i SAD uđu u veliki rat. Osim toga, vrlo je simbolično da je za prvo inozemno putovanje njemačka kancelarka 2020. godine izabrala upravo Rusiju.

Angela Merkel razumije da je teško postići dogovor s Washingtonom. Trump daje naređenja bez savjetovanja s bilo kim, uništava “nuklearni sporazum”, diže u zrak situaciju na Bliskom istoku, uvodi sankcije Rusiji, Iranu, pa čak i Njemačkoj. S druge strane, Merkel je svjesna da je Rusija, ako ne saveznik, onda bliski partner Irana i može utjecati na trenutnu situaciju.

Osim toga, nemoguće je telefonom razgovarati o tim pitanjima. Za to je potreban cjelovit sastanak u kojem će sudjelovati relevantni ministri, savjetnici i stručnjaci i Rusije i Njemačke. Dobro je što su se Rusija i Njemačka odlučile na međusobno razumijevanje oko pitanja svjetske politike i to sigurno može pomoći u zaustavljanju rata.

Iako zemlje NATO pakta „izražavaju solidarnost sa Sjedinjenim Državama“, američki saveznici povlače svoje vojnike iz Iraka.
Trumpovo ponašanje i trenutna situacija na Bliskom istoku ne samo da smetaju Europljanima, već europske vođe sve ovo i plaši.
Ubojstvo generala Sulejmanija je otvorilo Pandorinu kutiju, a ako bude rata, zbog vala izbjeglica i relativne blizine Irana, koji graniči s Armenijom, Turskom i Azerbejdžanom, Europa s pravom strahuje od svih negativnih posljedica potencijalnog sukoba, čak i ako ne bude sudjelovala u njemu.

Trump, ne shvaćajući u potpunosti posljedice svojih postupaka, odlučio je učiniti nešto što će se sviđati radikalnom krilu Republikanske stranke. Mnogo ovisi o njima. Njegova sudbina, rezultat opoziva i predstojeća izborna kampanja. Ali ti isti ljudi su u velikoj mjeri orijentirani na financijsku potporu lobista iz Izraela i Saudijske Arabije i zato Trumpa imaju u šaci.

Ali i sam Trump dokazuje da gubi živce, što se vidi iz prijetnje da će uništiti iransku i svjetsku kulturnu baštinu. Međutim, ovo nije ništa novo. Zar nisu već uništeni prekrasni gradovi Dresden i Nagasaki. Za angloameričku „kulturu“ to uopće nije neko pitanje i oni se nikada nisu pokajali zbog svojih barbarskih bombardiranja.

Trenutno je fokus na Iraku, a tamo neće biti lako protjerati američke trupe. Trump je veoma zabrinut što će nakon Sirije, gdje Washington već izgubio bitku, možda izgubiti i kontrolu nad Irakom. Stoga je za njega ključno da ostane tamo, jer mu to jamči vojnu prisutnost u neposrednoj blizini iranskih granica.

Prema njegovim riječima, likvidacijom Sulejmanija Trump je želio oslabiti položaj Irana u Iraku, ali je postigao suprotan rezultat i sada će američki predsjednik izmisliti najciničnije izgovore kako bi tamo zadržao trupe.

Kada je Trump ponudio Iračanima da daju novac za američke vojne baze u njihovoj zemlji, on im je ponudio da plate vlastitu okupaciju.
Konačno, američke trupe su uzrok svih nevolja ove zemlje. S okupacijom je započelo razdoblje sa smrti stotina tisuća ljudi, milijunima izbjeglica i razaranja polovice zemlje. Amerikanci čak imaju obraza tvrditi da se bore protiv takozvane „Islamske države“, iako su je oni stvorili. Čak je i Obama priznao da je „ISIL posljedica agresije na Irak“.

Očito je da Trumpov apel za davanje novca za okupaciju pokazuje da će se SAD oduprijeti povlačenju trupa i neće htjeti napustiti Irak. Ali u Iraku će se povećati mržnja prema Washingtonu. Ako su do sada Amerikanci mogli tvrditi da pomažu lokalnoj vojsci i pružaju Bagdadu financijsku pomoć, sada je to razdoblje prošlost.

Istovremeno, Iran i Irak imaju potencijalne saveznike ne samo u Moskvi i Berlinu, već i u Sjedinjenim Državama. Prije svega, to su obični američki birači, koji sada traže političara koji će podržati povlačenje trupa s Bliskog istoka. Trump je jednom obećao da će to učiniti, ali to nije napravio.

Bilo tko da to izjavi, njegov će rejting odmah skočiti i tada će Trump imati ozbiljnih problema ne samo u vanjskoj politici, nego i unutarnjoj.

Zato, kada govorimo o eskalaciji na Bliskom istoku, treba zeti u obzir ove, ali i sve druge dijelove „slagalice“ koje smo naveli u prethodnim analizama. Kako će se situacija razvijati i kako će sve završiti, to je teško prognozirati. Možda je najbolje citirati Robeta Fiska, koji je desetljećima za britanske dnevne listove izvještavao s Bliskog istoka, koji je rezimirao događaje iz 2011. i na kraju rekao: „Nikada ne poričite sudbinu Bliskog istoka, moja kristalna kugla se davno razbila“.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
114 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Promatrač sa strane
Gost
Promatrač sa strane
1 godina prije

Nitko ne razumije i ne može riješiti bliskoistočnu jednadžbu sa puno nepoznanica?!

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Jednadžba je jasna: Izrael nikada neće dopustiti da im Iran preko Iraka i Sirije dođe na granice pa makar čitavi pustinjski pijesak bio natopljen krvlju.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Šta pijesak , planet druze , planet.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Brave new world
Da, za Izrael, do zadnje kapi USA placenika.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije

Pa jel im nije sad do granice sa hezbolahom.zar i rakete ne prelaze preko granice.

indy
Gost
indy
1 godina prije

pogotovu nakon genocida na muslimanskim i katoličkim palestincima,koji i danas traje

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Milanče iz čehe to ima u malom prstu. Ti ničemu ne razumiješ, u igri je preslagivanje globalista. Iran postaje centar upravljanja (nakon nuklearnog uništenja), amerika odlazi u povijest, itd, itd…

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Ivo

Gospodine Ivo,já tě cjenim,ono sto imám informacijama oko globalista, kako funkcionira globálna politika, znám dovoleno i previse.Nema smisla dá ti postavím straníci ili portál na ceskom,gdje o svému Tome písem,uredjujjem taj portál..za tvoju informaciju portál ima 36 milioná posjeta, iž švih država svijeta..dá nísta neznám, ničem nerazumijem sigurno nebi bilo toliko posjeta gdje posjetioci mogu Puno toga pročítati o politici,posebno globalnoj politici o stvarima kojí mnogi nemaju pojma nití ce káď razumjeti..toliko..Já samo nastojim škretnutí paznju o někim stvarima a Onaj tko zelí neka píše sto hoces i kako hoces o mění,moje znanje o svému Tome nemoze nítko uzeti..

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

…a znaš li uopšte ko te plaća?

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Mlata

ženini

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Punac 😂😂😂

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen, Subaru, uozbiljite se malo…Ničemu ne razumiješ,nijedno.

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Ivo

Hehehehe

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
Milance nerazumje, da nerazumje.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Mlata

Tu stranicu placam sám,ostali kojí suradjuju, řadě badává, a já Radim dobroj firmi i još dvije godine do penzije..to uredjujjem bez ikakvog honorářa i pára..nije své u novcu..

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Kudravi uber ales 😜

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije

Moše, ti ko stari operativac nemoj nam prodavati fore da si u Pragu pa ko fol zaboraviš isključiti češku tastaturu, toliko glupi nismo da mislimo da si čorav i senilan………….i da nije sve u novcu, ima nešto i u zlatu, znaju to ženini……….

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

kako ste zabavni, bolji od Rickya Gervaisa na dodjeli Zlatnih Globusa.
Kako samo Milan kao fol griješi dok piše, ma vrhunski.
I šta mislite, di je on zapravo? Odnosno tko je on? Nije valjda da je samo običan Hazbara zet?

Ajmo malo analizirati.
Zašto bi netko Iran pretvorio u novo sjedište globalizma? Niti ima razvijenu infrastrukturu, niti ima medije, niti ima kulturu koja bi bila prihvatljiva cijelom svijetu.
A da stvarno ima snagu to sve izgraditi u kratko vrijeme i nametnuti se na svjetskoj sceni, kolika bi bila cijena? Tko bi to trebao platiti?
Osamdeset milijuna ljudi, pa globalistički centar? Milane, možda zaista postoje skrivene sile koje pokušavaju vući konce čovječanstva, ali di baš kroz Iran, kad ima puno boljih kandidata?

Subaru, baš si mi dobar…Nosferatu stvarno smrdi po sumporu… i neki su njegovi potezi zaista sumnjivi i meni neshvatljivi.
Shvaćam da mu kao predstavniku jedne velike države, ona mora biti na prvom mjestu, ali ponekad radi baš kontraproduktivne poteze. Iskreno, ne vjerujem da funkcionira na kineskom principu, planiranja i do pedest godina unaprijed.
Cijena u ljudskim žrtvama , materijalnim dobrima je ponekad toliko velika, da se postavlja pitanje legitimnosti konačnog cilja. Žrtvujmo danas skoro sve da bi u neizvjesnoj budućnosti možda dobili nešto. Ne znam.
Ovo što se dešava u Ukrajini me potiče na takvo razmišljanje. Ono što su , prolaze, i još će, u Donbasu, kao i što se događa sa cijelom Ukrajinom, pravda se njegovom željom da im dopusti da im samima dođe u glavu da griješe. Ali pod koju cijenu?
U Siriji isto…čudne situacije, koje su mi bile sulude u svojoj nelogičnosti. Ponovni pad Palmire npr.
Kako se mogao dogoditi sa svim satelitima parkiranim iznad bojišta, termalnim i ostalim senzorima posijanim posvuda? Kao da su namjerno željeli da se prolije što više krvi.
Pa farsa sa S-300. I u Siriji i u Iranu.
Kako jedna Turska odmah dobije S-400 i “navodno” info koji spašava Erdogana od puča, i to nakon svih sr..a koja je napravio, dok Iran to dobije tek nakon epske borbe i prijetnji tužbom? I to ne S-400, nego slabiji, iako modernizirani model.
Zašto Iran ne može kupiti Su-35, dok Erdogan već pregovara o budućim Su-57?
Su-30, kao malo slabiju varijantu, su dobili i Kina i Indonezija i Alžir i Indija i Venezuela, Vijetnam, čak i Uganda.
Ali Iran je i dalje na starim američkim F-4, F-5 i Tomketima. Jedini MIG-ovi su kineske Chengdu kopije MIG-a 21, zaplijenjeni irački Mig-ovi 29 i oni dobiveni preko crnog tržišta.
Jedino što je iz Rusije došlo, ako se ne varam, su lovci-bombarderi Su-24 i jurišnici SU-25 (stari modeli i u malom broju). Zašto ako su saveznici i ako im Iran čuva pristup kroz južni koridor (preko Kaspijskog jezera)?
Da li to znači da među njima vlada nepovjerenje i da Rusi ne žele prejakog aktera na južnoj granici?
Zašto bi se Medvedev držao embarga (i to na isporuku obrambenog oružja, što S-300 je) kad su i sami bili pod sankcijama istih koji su embargo proglasili?
Shvatio bih da su Iranci htjeli kupiti Iskandere, Cirkone, sustav Bastion, ne znam, karikiram sad, Satanu ili Sinevu.
Ali odbijanje prodaje obrambenog sustava koji bi štitio njihova postrojenja od sudbine koja je zadesila Al Kibar u Siriji 2007. i prije toga Osirak u Iraku 1981. mogu objasniti samo skrivenim zajedničkim planom sa šesterokrakima. Ništa drugo nije logično.
Što ti misliš?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  pitiah

Recimo usa je poljacima isporucila odbrambene sisteme aegis , rusi kazu sistemi lako budu ofanzivni..
Isti slucaj s iranom , mozes naoruzati ali dobićes na granici prema rusiji iste odbrambene sisteme..
Kako ko od nas zna da iste nisu isporucili iranu ?
Široko je ratište pa s400 iranu moze znaciti napadački sistem prema rusiji u nekoj od zemalja blizu rusije…
Potezi se i onako vuku samo mic po mic i u stvari dok mi raspravljamo sta je ko kome trebao da da vjerovatno je to sve i spremno a onda kad krene pitaćeko se kad prije ..
Tako je počeo i rat na mom otoku .. Sve spremno bilo…Kad prije..

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Alen

Neutralisali su Deveselo i Ređikovo sa Rubežom i Cirkonom, ako je Nosferatu rus postaviće na Krim i Kalinjingrad Rubež. Svi esovi mogu biti balistićko oružje po zemljanim ciljevima, rusi imaju balistićka gađanja sa esovima a prije su S-300 imale nukleus glave, mogu ih i sad postaviti ako žele.

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije
Reply to  pitiah

@pitiah- Bravo! Zanimljivo kako su se za ovakve komentare do sada uglavnom dobijali minusi a ti same pluseve.
Naravno da Rusija dobro važe tko joj je bitniji a tko manje važan. I s obzirom na jake veze s Izraelom i istovremenu nepredvidivost Irana nije spremna podržati ,barem ne do kraja, bilo koga ko bi je mogao uvući u veliki, pa možda i nuklearni, rat. A Iran, barem na riječima, bi lako mogao zapaliti prvo BI pa potom i svijet. Iskeno meni se baš i ne ide pod ledinu samo zato što oni hoće sačuvati obraz i osvetiti (kao da smo u srednjem vijeku) generala.
Većini prolazi ispod radara da Izrael u principu nema ništa protiv Irana ali ima protiv njihovog nuk. programa i izvoza revolucije. Na BI, općeniti, nitko nije čistih ruku. Svi brzo sklapaju prijateljstva i još ih brže prekidaju uz obavezno međusobno podmetanje. Teško je naći neku drugu regiju sa toliko različitih interesa i toliko međusobne mržnje.

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Piretis

Iran će zapaliti BI i svijet, hahaha………………………neće čojzeneri haaa………..ti si pinokio Piretis, nisi krščanin za kog se predstavljaš!

Piretis
Member
Piretis
1 godina prije

@Subaru- Hm? Tko bi 1914 godine rekao da će požar, koji će zapaliti svijet, krenuti iz, nikad čuli, Sarajeva?
Jeli uopće važno tko je počeo kad jednom počne? A lako može početi, prvo Trump napravi što se ne radi tj ubije generala vojske s kojom nije u ratu, pa onda tuk na utuk, tko zna kakav odgovor, pa je blizu Pakistan i Izrael, obje nuklearne zemlje, pa Saudijci koji jedva čekaju da pokažu kako su nekakav faktor a nisu nikakav, pa Turska koja jedan dan ima jednog prijatelja a drugi nekog drugog, pa bi uz sve to još obnovila srednjevjekovno carstvo, i sve to na samoj granici najveće atomske sile, Rusije. Što ćeš više?

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Piretis

Istraži tko je stvorio današnji Iran i gdje je bio Home i zašto su njime smjenili Šaha i zašto Hometa rođeni brat ne priznaje jer njegov nije imao prst na ruci i zašto je uopće Šah smjenjen, kad to proučiš bit će ti jasnije.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Piretis

Soleimani je znao za rizik kojem se izlaže, znala je i iranska država.
Pa zašto se onda tako nonšalantno kretati od Libanona do Iraka?
Kao da je zazivao sudbinu. Navodno je rekao da je dovoljno dugo živio i da mu je želja umrijeti mučeničkom smrću.
Za nas nespojivo s razumom. Za šiite kažu normalno, i još se traži krvna osveta. Pa nisu si valjda umislili da su svi Husein kod Karbale?
Možda je stvarno mislio da se ovi neće usuditi, ali to mi djeluje prenaivno od njega. Vjerovatnije je želio poslužiti kao katalizator, ili su ga željeli iskoristiti kao takav neki iznad njega.

Zapravo bi Iranci mogli ispasti naivni na kraju ako provedu za svoje neprijatelje neprihvatljivu razinu osvete. A moraju nešto napraviti da ne izgube obraz u “osovini otpora”.
Stvaranjem simbola od generala, nametnuli su si veliku obavezu. Bilo bi lakše da su ga povukli iz operacija na terenu dok je bilo vrijeme.
Ne vjerujem da će Rusija i Kina podržati Iran 100% u eventualnom ratu. Dozirat će taman toliko da zagorčaju život Amerima, a Iran će platiti veliku cijenu u životima, tehnici i infrastukturi.
Amerikanci ovaj put najvjerovatnije neće ulaziti čizmom, jer (valjda) znaju da nemaju šanse (ipak Trump ne donosi strateške odluke), osvojiti zemlju s takvom geografijom.
Ali je dovoljno da ih unazade kako bi Izrael dobio još 30-50 relativno mirnih godina.
Ako Hezbollah napadne s juga Libanona (možda i hoće), Libanon će biti isto razoren, i svi socijalni programi i napredak kojeg je Hezbollah polučio, i koji su mu donijeli podršku i savezništvo s Maronitima, bi pali u vodu. Meni nije baš logično. Logičniji je status quo uz povremeno smirivanje tenzija.

Ali tko je rekao da je svijet logično mjesto a ljudi logična bića?

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  pitiah

Iran ima prednost izborne godine u usa … Oni će to obilato da iskoriste..
Ovaj ” folklor ” upravo tome služi…
Nadam se da će upaliti fazon jer ulozi su veliki..

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  pitiah

Sve to što si napisao meni je poznato ali ovako na kamari je lijepo za vidjeti zbog drugih, imaš dobru dedukciju, nisi programiran i misli ti vrludaju kroz svijest a ne podsvjest usađenog programa i zato tako dobro vidiš. Za Nosfertatua znam tko je i što je od kad sam čuo za njega, heksagonalni projekt, ima sve napisano tamo na forumu na večernjaku te moje tvrdnje, nije to od jučer da sam progledao. Ukrajina je hazarija cvaj, u Dnjepropetrovsku je zgotovljen hram za Šnersona, prouči lik i djelo njeogov i napise što treba uraditi sa rusima. Da je Nosferatu rus izbio bi do Pridnjestrovlja i Kijeva a Lavov ostavio ovima ali naravno da ne smije dirati tamo one u Dnjepropetrovsku, pa oni su mu nadređeni. Zato nije zagovarao Donbas i šutio je ko čkapi a pošto je Donbas neželjeno dijete na njega je tama bacila drvlje i kamenje a Krim kao dobio bez opaljenog metka, kao fol tamo su rusi pa je mogaao, moš si misliti koja režija tame i bradersa. Doveo Rusiju u nepovljan strateški položaj jer im je sad natoss i us armi u dvorištu za nabacit kamen na Moskvu a ne Standard SM III mod četiri ili pet. Dozvolio je da se sutra ponovi Šiki al sad 500 km od Moskve a ne 2.000 km. Kao znao uzeti Krim a nije znao obraniti Ukrajinu od braće mu. Sječam se dokumantarca gdje onaj šef ADL-a prića sa nekim ukrosom a ovaj ga gleda ko boga i veli da će sve uraditi za njih pinokije. Gdje je taj FSB da to sasjeće u korjenu, pa nema ga, radi za iste ko i Nosferatu. Kad je 11 odjel za zaštitu ustavnog poretka KGB-a vidio što se radi, šef tog odjela je proslijedio onima koji bi trebali braniti CCCP, da je došla demokracija to jest pustite nek unište CCCP oni koji ga stvoriše, The Thing čildrens. Andropov šef KGB-a i predsjednik iste krvi ko i flekavi, ko i Jelcinj, Nosferatu, Hruščov itd. Proda za judine škude uranija iz 50.000 nuklearnih glava i naoružava one koji će ga njime uništavati, kao megatons za megawat. I danas ciokauboji nemaju svoje gorivo za nuklearne elektrane i kupuju od rusa to jest onih koji ruse vode. Uništio rusko kemijsko oružje a ciokaubojsko ostalo netaknuto još mu u Gruziji prave laboratorij biološkog da ubije ruse ko glifosat travu. Napravio tvornicu za uništavanje plutonija kao po dogovoru a oni koji imaju tvornicu dolara vele da nemaju love za tvornicu pa su kao deponirali plutonij na “sigurno”. Eno uništava dvije Vojvode zbog kao dogovora a uskoro će po Rusiji padati Minutmeni. Izrezao četiri Ajkule, najveće ikad nukleus podmornice jer eto potpisan je sporazum a ovi imaju 18 Ohaja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Flekavi uništio 1800 SS-20 i ostalih a ovi 800 Peršinga. Flekavi uništio 200 SS-23 Oka-i a one bile u to vrijeme ispred svog vremena, ciozapad nije imao Iskanderovog oca. Jel trebam dalje? Tebi ne trebam, Ivi i ostalim isto………………

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Dobro,u osnovi jedino potvrdjujes sve sto je @Pitiah naveo u svojem komentaru a to je velika sumnja u ponasanje Rusije prema Iranu.Da se sad vratim na moj komentar od jucer koji glasi: Iran je doveden u situaciju da sto god uradi ne valja.Ako ne odgovori reciprocno to ce biti shvaceno kao slabost i sljedece sto mozemo ocekivati je raketa u predsjednicu rezidenciju u Teheranu (cini mi se iz prilozenih slika da Asad ceka zajedno sa Putinom u ruskoj vojnoj bazi da prodje opasnost od bombanja predsjednicke rezidencije u Damasku).Jedino logicno je odgovoriti reciprocno i istjerati na cistinu i tvog nosferatua i onog kineza sto mu zubi blinkaju ko u Suzy Orman sa porukom; il ces pomoc ili si sljedeci na redu.

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Mucke

Pitiah me pitao što mislim, ja mu odgovorio jer isto mislimo.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije
Reply to  Mucke

Ja Putinu ne bih dao da mi čuva leđa da sam Iranac. On je sada samo nužno zlo Iranu kako ne bi bio izolirani u potpunosti. Iranska embargirana nafta preko ruskih trgovaca sigurno ne ide za realnu cijenu. Čak mislim da će pomoć prije stići od Kine u ovom slučaju, za razliku od Sirije, gdje Kina nije imala strateški interes.
Pa on ima dijametralno suprotne ciljeve od Irana. Zašto bi iranski plin preko Sirije stizao na Mediteran kad ruski može preko Turske? Čiji je profit pitaj Subarua, nije da grije običnog Rusa, već se slijeva…
To što je intervenirao u Siriju je prvo: damage control (da riješi svoje islamiste, da se pobrine da akcije budu podalje od granica Izraela – vidi raspored ruskih savjetnika, koliko znam nikad se nisu približili Golanu, da kultivira Erdogana i privoli ga za svoje ciljeve…),
drugo: showcase of new weapon systems ili top bazar (pa zemljama Perzijskog zaljeva i Turskoj (nominalno “protivnicima”) je prodao više oružja nego svojim “saveznicima”),
treće: stalna prisutnost na Mediteranu (ne znam, pada mi na pamet zajedničko korištenje Leviathana s Izraelom i njegovo osiguravanje),
četvrto:privid borbe za ruske interese u vrijeme zastoja na ukrajinskom žarištu (za domaće potrebe održavanja rejtinga). Možda uvaženi kolega može još što dodati, ovo mi je prvo palo u oko.

Priznajmo jedno. Iranci su nam simpatični jer se suprotstavljaju Amerikancima, jer su žrtve sankcija i trpe pritiske iako su dali ruku pomirenja i suradnje.
Ali istovremeno, oni se (kao i Izraelci sa svoje strane, Saudi sa svoje) upliću u unutarnje odnose gotovo svih zemalja na BI, a onih sa šiitskom populacijom svih.
Neka od tih uplitanja su predstraže zaštite islamske revolucije, ali su neke bile čisto ofanzivne prirode.
Želim reći da Iranci nisu cvijeće i da i oni prvenstveno gledaju svoj interes kao i Rusi svoj. A on je u mnogočemu suprotan ruskom, a ako dobro pogađam i rusko-izraelskom.
Zato suradnja nikad neće biti stopostotna, i figa će uvijek bit u džepu.

pitiah
Gost
pitiah
1 godina prije

moj naklon… ovdje ima nečeg što je i meni promaklo.
Hodorkovski pušten (kao, pritisak Zapada, hmm), Abramović gubernator, Vekselberg prijatelj…ima tu materijala za razmišljanje, i sve nekako potvrđuju tvoju tezu.
U Donbasu su svi vođe koji su samostalno izrasli iz otpora i koji su htjeli izlaz iz zaleđenog sukoba, umrli nasilnom smrću.
Vjerujem da Ukrajinci nisu iza eliminacija, jer se nisu pokazali pretjerano sposobnima.
Samo je Strelkov izbjegao tu sudbinu. Netko ga je proglasio monarhistom, ako se dobro sjećam, koji ne leži vlasti u Moskvi, ali mi je čudno da je jedini ostao živ. Kukavičje jaje možda ili dovoljno pametan da se makne na vrijeme?

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  pitiah

A Rotenbergeri, što da pričam o Rusiji kad njome vedre i oblaće isti ko i čemerikom i jewropom. Uzmi samo ovdje kod nas, istraži tko stoji iza kompanija “hrvatskih” kojima se po Grebuza štimaju poslovi u stotinama miljuna što kuna što jeura, tko misli da je drugačije u Rusiji, za čemeriku i jewropu se zna, je naivan. Sve prave domoljube po Donbasu su pokokali da ne ostanu tragovi jer je Donbas neželjeno dijete tame a Krim željeno, zato je Krim prošao mirno, za sada, a Donbas kalvariju jer nije imao dozvolu tame a tamin operativac za Rusiju je to znao i šutio ko čkapi, točno mu se sječam face kisele prepredene. Još spomenu hazarski kaganat a onog tko ga sredi ne, ma neda mi se. Strelkov je operativac ko i Nosferatu ali daleko nižeg ranga, tamo je bio da bi pokrenuo narod a znao je što će biti sa narodom i ostalim suborcima.

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  pitiah

ovo je jedna velika predstava,mi pijuni,jedino nemogu razumio kad se zastor digo,a neče se brzo spustit.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Milanče, samo si nam ti falio…možeš Čehe naivne mazati, litvance, sstonce…nemoj Srbima i Hrvatima prodavati tako nešto, nanjušimo te odmah

burt
Gost
burt
1 godina prije

Milanče opet prodavaš maglu sa svojim teorijama, prvo si govorio da su ga njegovi sredili a onda da je živ i da je sve namješteno, drži se ti prizvodnje piva

Brave new world
Gost
Brave new world
1 godina prije

Neće biti novog Vijetnama, a ako bude rata to će odrađivati avioni i krstareće rakete.
Po prvi put u povijesti jednoj zemlji su zaprijetili da će im rušiti kulturna dobra što je dosad neviđeno barbarstvo.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Pa i nije. U Iraku su popljačkali sve muzeje, odnešeni su povijesni predmeti neprocjenjive vrijednosti. Razlika je samo da su sad iskreni po tom pitanju.
A što opet govori da su očajni. Realno, mogli bi raditi taktički nukleari, sotone su spremne na sve. Sad se tek vidi koliko je bilo pogrešno za Siriju da se odrekne kemijskog naoružanja. Izrahell bi promislio dvaput. Subaru, skidam kapu, pomalo se materijaliziraju tvoje teze.

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Ivo

Drago mi je da se sječaš što sam govorio Ivo, da, Nosferatu je razoružao Siriju kemijskog zbog kao prijetnje iz čemerike da će Siriju zbombati a tim činom je omogučio ovo bestijalno raketno uriniranje po Siriji od strane šerko braće jer da joj je ostala kemija napada nebi bilo jer bi Assad mogao pući što mu napraviše od države i zapovjediti palite sve pa što bude. Ovako je Nosferatu otklonio tu mogučnost da ovi mogu srati po Siriji. Još mu braća ubiše one ruse i još se podsmijavaju rusima time da je to učinila ruska raketa. A on kao dotjerao S-300 da brani Siriju, koje kazalište za malu djecu. Zašto se ne kurče sa Kimom? Pa Kim ima 17 borbenih redova odbrane sa največim brojem na svijetu raketnih bacača prema podaničkim južnjacima, računaju nek žrtvuju deset ešalona korejaca onih sedam što preostanu će se preko leševa prošetati do mora i podaničke južne više neće biti. Vele da ako samo nanjuše da će biti zračni napad na njih i da se piloti spremaju imaju plan zasuti sve zračne luke i sve koncetracije gdje su ciojenkiji sa sarinom a poslije sa nukleusom. Piloti bi bili mrtvi a da nebi ni došli do zrakoplova. E sad zamisili što je sve Assad prošao i da ima kemiju i ovi znaju da će ju upotrebiti, bil ga napadali, tko god kaže da bi je dalabu. Koreja štiti sama sebe i ne smije se razoružavati ako sebi misli dobro a Siriju kao “štiti” Nosferatu pa joj je kemijsko nepotrebno, aha………………jel on rekao Assadu kad ga je nagovorio da se razoruža da ga neće štiti od šerko braće? Jel misliš da bi Assad pristao razoružati se da je znao da će ga ovi redovito zasipati………………

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Ponekad si trijezniji, ovdje alkohol + marihuana ne daju dobre savjete.
Hladne vode i van na cisti zrak.
Nosferatu je usao u Siriju kad su tata i dijete vec skoro zavrsili posao.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Loše Subaru, jako loše.
Kako ti pad na um porediti diktaturu porodice u SKoreji i najotvorenije sekularno društvo u islamskom svijetu koje nije bilo frtalj diktatorsko kao u SKoreji. ….ne ide to ni blizu osim što im je ista opasnost.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Razbojnici samo silu priznaju, bez sile si mali mis kojim se igraju.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije

Ok, ima smisla, ali koji izbor je tada imao Assad? Zasuti susjede i definitivno zrtvovati Siriju jednom zauvijek? Tamo nebi ostao kamen na kamenu i jos bi poginulo bar 2-3 miljona ljudi da je to napravio. Ja ne vjerujem da je on glup cpvjek jer nebi uspio ovoliko opstati, medjutim sto je mogao nego “poslusati” Vladu? Druga stvar da je bio u posjedu nuklearnog naoruzanja pa da ga je Vlado naputio da se istog rijesi, al da je imao nuklearno oruzje tada nikada nebi biti bio napadnut. Kemijsko oruzje je u biti sranje, opasno, ali sranje, s njim nije moguce niti priblizno manevrirati u politici kao s nuklearkama.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

GLUPOSTI..opet matrix teorije zavjere..ništa nisi pogodio

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo
Do sada, u novijoj povijesti, samo ISIS je rusio kulturne spomenike. I sada USA prijeti istim. Ne dovodi li to te dvije tvorevine u isti nivo?

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  nessy

Pa obje tvorevine imaju istog stvoritelja……….di nestadoše politeistički spomenici, tko ih sruši i u ime čega to jest koga……..

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

A, bio si na cistom zraku, vec sam se bojao.
Ovce vole monoteizam, inace nebi znale u kojem smijeru treba ici.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Nismo ovce …

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ti znas u kom pravcu ides?
Volis da vrijedjas ljude, nazivajuci ih ovcama?
Sta to govori o tebi?
Da si mnogo pametan, ili mozda, samo mozda, da si mnogo glup?
Retoricko pitanje.

Da ti ista znas, i da znas ista o pravcu, ne bi isao stranputicom.

Helena
Gost
Helena
1 godina prije

Čovek bez vere kao brod bez kormila. Svi u nešto veruju i žive neki mit, pa i ti, Bluesman.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  nessy

Ovo je samo verbalno ratovanje, pravog vrućeg rata neće biti, oni će se dogovoriti o zonama utjecaja, ne diraj ti moje pa ja neću tvoje, malo kompenzacije u novcu i posao ide dalje. Za mjesec dana se neće znati za ovu krizu koja to uopće i nije, jedna velika halabuka za obje strane.

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  kefir

Vručeg ne al odgovor žestoki da,nisu bez veze digli svoj sveti stjeg.

Ja sam
Gost
Ja sam
1 godina prije
Reply to  nessy

Srušila gamad koja danas palamudi o kulturi, a gadosti koje im je radila vlastita nacija opravdavaju i još im pjesme pjevaju i veličaju ih. Prosvjetitelji zla.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  nessy

@nessy

Naravno da dovodi. To zapravo govori da je sam SAD teroristička država i najveći generator terorizma u svijetu, što je nedavno indirektno priznao i jedan američki političar kojemu savjest očito nije dala mira. Zato Iranci s pravom nazivaju SAD “velikim sotonom”.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ivo

Predaja hemijskog oružja Ivo u ono doba je bila jedini pametan izbor,da uriniraju po njima i dan danas ali onomad su mogli izgubiti sve.

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nosferatu je i Rusiju razoružao od kemijskog a ciokauboji nisu………………sve za the nous……..gospodari kaosa vole da kaos traje što duže………..evo već pet milenija traje……….

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Po Godišnjaku vremenskom 7528.

Savio
Gost
Savio
1 godina prije

Ma nema, propala Rusija, sta “Nosferatu” uradi, evo vec se raspala, samo nam nisu javili?

Kakvih patologija ima na ovom portalu….

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

ISIL je to odrađivao, dio unuštavao, dio prodavao.
Što misliš, kome je prodavao kulturna dobra, čime su bila plačena ?

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije

Lako upravljati zemljom u kojoj narod nije složan,Irak ima preko 25 milijona stanovnika….to vam sve govori….

najnoviji, lazni forum nejm
Gost
najnoviji, lazni forum nejm
1 godina prije

A sta no bi u Bosni sa vjerskim i kulturnim spomenicima u novijoj povijesti?…………………….
Kako ono bi….. ”Ime da im se ne spominje…..

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Preoptimistički je očekivati potragu američkih birača za predsjednikom koji bi povukao trupe sa Bliskog istoka. Ima li uopče takvog potencialnog kandidata ? Bi li željeli imati birači takvoga ?
Iskustva “slobodnog svijeta” pokazuju da birači nagrađuju slanja nacionalnih vojski izvan granica zemlje.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije

Dobro… nebi rekao baš da će biti drugi Vijetnam ali bih rekao da će biti 100 puta gore od Afganistana a taj rat još nisu dobili a po svemu sudeći bit će neriješeno !! I ZAŠTO ZAUSTAVITI NEKA SE POTUKU PA DA VIDIMO JEDNOM ZA SVAGDA TKO JE TKO!!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Pedro del negro
Je li ti promislis prije, ili samo bubnes? Banditi imaju 1300 aviona, Iran 400, vecinom zastarjelih. Da imas 60 kila i sepavu nogu, bi li ti izazvao kvartovskog siledziju od 130 kila misica, na hrvanje, pa tko pobjedi? Ima drugih nacina da siledzija zakuka.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije
Reply to  nessy

Pa daj mi reci koju tehniku imaju Talibani i tko je u Afganistanu gotovo izgubio rat?? Sad zamisli koliko će im ti svi avioni biti od koristi kad se aktivira PZO koji nije mačji kašalj !!

nessy
Gost
nessy
1 godina prije

Pedro del negro
Talibani se bore gerilski. Da bacis A-bombu, mozes ubiti 50 talibana na okupu. Talibani nemaju gradove, industriju, hidroelektrane, vodoopskrbu. Nazalost, banditi su neusporedivo zracno nadmocni. Nece ni staviti cizmu na Iranski teritorij, jer je to unaprijed izgubljena bitka. Bombardirat ce sa visine, kukavicki, sto i jesu. Unistit ce infrastrukturu, izazvati milijarde stete. Zato se ne smije dozvoliti otvoreni rat. Da je rat opcija, Iran bi vec drugi dan opleo po USA bazama. Ne zapocinje se bitka koju znas da ne mozes dobiti.

Pedro del negro😎
Gost
Pedro del negro😎
1 godina prije
Reply to  nessy

Još misliš da je Iran pi…n dim??

neznanje
Gost
neznanje
1 godina prije

Što jedna budala pokvari sto pametnih ne popravi.

gost
Gost
gost
1 godina prije

Zašto bi Ruse zanimala deeskalacija? Glupost

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  gost

Možda ih zanima kontrola dešavanja, da im eskalacija ne izmakne kontroli.

nessy
Gost
nessy
1 godina prije
Reply to  gost

gost
Iz jednostavnog razloga sto joj ne treba krvavi rat na granici.

Tom
Gost
Tom
1 godina prije

Neznam jel vam promaknulo da je g sulejmani ubijen nakon sto je njemacka vlada proglasila hezbolah za teroristicku organizaciju

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
1 godina prije

Teško je bilo što predvidjeti, ali evo kako ja vidim stvari…
Ja mislim da sve ide ka onom što sam predviđao još prošle godine.
Samo nisam znao da će se dešavanja tako brzo odvijati.
US će biti potjeran sa Bliskog istoka. Da bi Iranci pristali na MIR, IZrael će se morati odreći nuklearnog oružja. Izrael se povlači sa Golanske visoravni i iz setelmenta koji su izgrađeni nelegano. Palestina će dobiti bezuvjetnu državnost.
Putin će ultimatumom i pokojom hipersoničnom raketom, vratiti NATO na zapad, tamo gdje je bio, Poljska će pretpiti neku štetu ali samo vojna infrastruktura. Njemačka će sigurnosno ponovo biti podijeljena na pola.
Nakon toga, odlazak US trupa iz Njemačke i Italije, Kosova, raspad NATO i francusko novo fomiranje (zajedničke) nove EU vojske.

Xxx

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije

Usporedba sa Vjetnamom je ne samo občna floskula, nego notorna glupost. U dijelu ove kolumne se navodi kako je USA izgubila bitku u Siriji, i strah od slične sudbine u Iraku. To je upravo ona točka oko koje će se i unutar same USA lomiti koplja, od Pentagona do Bijele Kuće. Gubitkom Iraka, USA definitivno nema što više tražiti na BI. Nazovimo to osovinom Iran-Rusija-Sirija bit ce kao nikada do sada jaka i homogena, ukoliko USA sa saveznicima zaista napusti Irak. Uz tu osovinu zasigurno će se najvjerojatnije indirektno naslanjati, Turska, Egipat, Jordan i možda još koja od manjih Arapsskih monarhija. Kako sada stvari na terenu stoje, u tijeku je zaista povlačenje Njemačkih snaga u Jordan, ukoliko sam dobro upamtio. Znači u ovom mogućem sukobu, možda se po prvi put dogodi da Amerika ostane u sukobu bez saveznika i pomagača. Ulog je zaista ogroman, prevelik za USA da bi ga se tek tako odrekli. I to je ono što će USA činiti najopasnijom do sada i mislim spremnom na sve, naravno bez uporabe nuklearnog oružja ali na potpuni vojni sukob sa Iranom. Taj sukob u koji ja osobno ne vjerujem, ali ukoliko se ipak dogodi, bit će težak, devastirajući i poguban za Iran. Ukoliko Iran i uspije proglasiti neku pobjedu, bit će to samo jedna Pirova pobjeda i ništa više. Napomena, ne vjerujem niti u najmanju mogućnost direktnog uplitanja Rusije u sukob. Jedino u tom slučaju, nije isključeno nuklearno naoružanje.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

I ne smijemo izjednačavati situaciju i ulogu Amerike u Siriji i u Iraku.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Sumnjam u nekakav sukob s iranom , prvo jer je izborna godina , drugo osim razaranja irana zapalio bi čitav bliski istok i usput srušio globalnu ekonomiju i samu usa..
Vjerovatno će sačekati drugi mandat da to učini..

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Alen

Neće ako Nosferatu promjeni stranu i načička Iran ko Hmejm puta tisuću.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Povuće se on subaru , nista ne brini , ali samo na kratko , dok dobije izbore i eto ga nazad sa bjutiful , stejt of d art , gansima..
Siutacija je prilično zeznuta i ako tramp izgubi izbore nema šanse da će novi usa predsjednik nastaviti ovu politiku tako da im je jedini izlaz da ovo tramp zavrsi… Bibi će u medjuvremenu ponavljati izbore do iduće godine..

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Alen

Alene jednom sam pričao tu nešto u svezi Putina i njegovog prvog odlaska u Teheran, ako si čitao ispričavam se. Legenda kaže da su rekli da će na Putina biti izvršen atentat u Teheranu, rusi rekli nek mu dlaka sa glave fali preorat čemo sve jenki baze u krugu 2000 km oko Teherana, nukleusom. Iz jedne ciokaubojske podmornice ispaljen Tomahawk prema Teheranu a oborio ga Patriot u Omanu. Kapetan podmornice netragom nestao a posada Patriota se samoubila jer su se kao posvađali i povadili pištolje. To je bilo u vrijeme kad su po čemerici vozili one Tomahawk sa nuks glavama u C-17 a kao “nije se znalo” da se vozikaju nuklearne rakete već kao neke sanduke. Hoću reći dovoljno je da se pusti službenim i neslužbenim kanalima da će se Iran braniti nukleusom od strane Rusije i Kine da se oni koji huškaju kauboje i jewropljane na Iran zamisle. Naravno ako je Nosferatu rus a ne netko drugi. Jedan kineski general je to izjavio ima desetak godina, dolsovno je spomneuo nuklerano oružje će upotrijebitio ali Iran neće dati tami da ga uništi. Volio bi da je taj general namjesto Xia.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Zbilja misliš da će ih to zaustaviti , veće je ovo od irana i bitnije , stremi ka višem cilju… Bliskoistična pozornica je samo uzrok , jedan od , ne cilj..

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Alen

Pa tko kaže da će ih zaustaviti, i onako žele spaliti nukleusom, kojeg su dali zemljanima, sjevernu poluloptu da smanje svijet za bebu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Još onaj period kad je rusija bila u rasulu , kad je sve bilo na dlanu , iran je tad jos mogao biti preoran , bliski istok isto , tad su još bili puni kao brod oruzja od ” sukoba* s cccp , svijet ih je smatrao oslobodiocima , sve im je moglo stati pod kapu..
Čemu ručna ? Tajming , vrijeme..
Malo ljudi konta kakav je osigurac vremenski hajnc kisindzer ugradio u unipolarnost usa ,s namjerom urusavanja… Opet tajming..
Štafetu zapada više nema ko da nosi , ide novi pax.
Vese zgodno poklopilo s nevjerivatnim ekonomsko vojnim uspinom kine i rusije , tajming..
Neoliberalni ekonomsko političi model se urusava sinhronizovano s usponom istoka.. , Slučajnost ?
Ne vidim ni da je uspon jednog uzrok pada drugog , kako to obicno biva..
Jedan se uzdize a drugi pada , sam od sebe ? Ili unutrašnja implozja , tajming..
Ručni rad je toliko očigledan ..

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Alen

Čemeriku urušavaju isti koji su je i stvorili, mantraju paxbebu………..

Andreey
Gost
Andreey
1 godina prije

E moj Subaru,

upotreba nuklearnog oružja velikih sila, koje su USA, Kina i Rusija između sebe vodi totalnom uništenju tih država. Kinezi su toga svjesni a i Rusi. Jesu i u USA ali oni gube, tako da su oni ti koji bi mogli ne prepustiti svoju globalnu dominaciju Kinezima i Aziji i napraviti glupost, a nikako XI i Vadimir Vadimirović. Neće ovaj zadnji duo sigurno u izjavama…

Pošto je sada novogodišnje razdoblje molim kolega sa portala da skupimo novce i nabavimo našem dragom Subaruu jednog malog nosferatučića, da ga vodi doma i voli, mazi te uzgaja kako je on zamislio. Samo kada bude punoljetan, da ga vrati, da slučajno ne bi baš taj narastao nosferatu izazvao uništenje nuklearnim napadom…

Sretna ti nova Subaru i puno više optimizma ti želim!

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  Andreey

Budeš ti shvatio ako imaš ganglije ko Ivo…………

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Zar ti ne reče da poznaš Ivo bolje nego mi svi, zar ga onomad ne prozva kao preletača iz stranke u stranku….šta se to promjenilo, da nisi shvatio da si pogrešio ili ste sjeli kao ljudi i riješili nesporazum?

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije

Nosferatu nema mjenjati stranu dok dogovor sa Trumpom drzi.
Ustrajem iako vecini od vas to ne odgovara.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Alen

Ne vjerujem Alene da će to učiniti i u drugom mandatu, ali ne smijemo zaboraviti da je Iran na potezu. Ako ovi krenu, hebe im se za Trumpa u prvom kao i u drugom mandatu.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  Davor drugi

Mislim da je ovo više folklor , zastrašivanje , pritisak , kako hoćeš , ciljajući na trampovu izbornu godinu..
Usa jedino može otići s bliskog kao cccr , dakle internim raspadom , ostalo je samo spisak želja..
Ja sam još i prije ovih dogadjaja očekivao ovo , upravo radi pogodnosti trenutka , prvenstveno radi sirije tj kao neophodan potez za rjesenje sirije a preko nje iraka i uspostsve podrucja irana iraka i sirije s rusimam u siriji kao garant tog dijela bliskog…
Atentat na kasima je bijedan pokusaj da se to spriječi , tj samo da se trampu nanese udar na ego sto on nije skonto..
Realno kakav tramp ima izbor ?
Početi rat i unistiti ekonomiju usa
Povući se , sačekati novi mandat i krenuti žestoko
Ono sto mu iranci sigurno neće dati je vrijeme i zamotavanje do drugog mandata a ući u izbornu utrku s irancima na ledjima i odgovornosti za vojsku u iraku i mogući sukob većih razmjera nije nikako pametno u izbornoj godini
Na bliskom istoku vole teatralna prese.ravanja..

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Alen

Nekako mi se cini da ne razumijes da u ovom trenutku Iran zaboli neka stvar za Trump-ov mandat,nosferatuovo migoljenje ili kinesko sibicarenje.Iran je u situaciji da ce biti napadnut sta god da uradi, a kad je netko stjeran ledjima uza zid,nema bas puno izbora,ili ces udarit ili ces biti udaren.

Davor drugi
Gost
Davor drugi
1 godina prije
Reply to  Alen

Stvarno, da na BI vole teatralna pre.eravanja, je ništa drugo nego istina!

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  Alen

dobro razmišljanje,al ovi u teheranu nisu bez veze istakli barjak?ima jedna izvuko sam sablju nevračam je u korice bez krvi,tako nešto ide.a ovi još jače sveti barjak.

Teheranac
Gost
Teheranac
1 godina prije

Dio portalove analize ….. “Prema njegovim riječima, likvidacijom Sulejmanija Trump je želio oslabiti položaj Irana u Iraku, ali je postigao suprotan rezultat i sada će američki predsjednik izmisliti najciničnije izgovore kako bi tamo zadržao trupe.”
Samo da dodam.
Trump je rekao da je Amerika u 20-tak godina, znači od režiranog terorističkog napada 11. septembra 2001. godine na SAD, potrošila 7 triliona dolara i da nije postigla ništa. Ja mislim da će Amerika, ako izvede bilo kakav napad na Iran u slučaju da Teheran uputi vojnu odmazdu i osvetu na smrt generala Sulejmanija, biti primorana da potroši još toliko dolara i da će se na kraju podvijena repa morati vratiti na Divlji zapad. Stoga, mislim da bi Trump trebao dobro razmisliti svoj naredni potez.
Ako bude postupao prema uputama svojih savjetnika, koji su inače izabrali Trumpa upravo zbog toga što ne razumije ništa o politici i posljedicama svakog učinjenog poteza, američki predsjednik će se suočiti sa mnogo težim posljedicama za Ameriku i njene građane jer su to najzaduženiji narod u historiji i jedna pogrešna odluka ih može zaista odvesti u crno doba, mnogo gore nego 1929. godine kada su amerikanci od gladi umirali na ulicama svojih gradova. Teško je pretpostaviti šta će se dešavati, ali ja opet smatram – što sam u par navrata rekao u nekim komentarima na druge teme – da su Evropljani uveliko odgovorni (direktno i indirektno) za sve ovo što se događa na Bliskom istoku.

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Teheranac

@Teheranac

“Predsjednik parlamenta Ali Larijani je rekao da su zakonodavci donijeli odluku i da se Quds snagama iz Nacionalnog fonda za razvoj do kraja tekuće iranske godine, koja 19. ožujka 2020., isplati 200 milijuna eura. Ovaj novac će Quds snage potrošiti na svoje ‘redovne i izvanredne aktivnosti’. Podsjetimo da su ove snage osmišljene kao udarna elitna formacija za vojno-operativne i obavještajne operacije u inozemstvu, prije svega u široj regiji Bliskog istoka.”

Slažem se s Vašom tvrdnjom da su Europljani (direktno i indirektno) odgovorni za sve što se događa na Bliskom Istoku. Mislite li Vi da je Kolinda govorila o ovakvoj vrsti poslova (vojno-operativne i obavještajne) onda kada je spominjala posao za Hrvate koji je navodno dogovarala s Izraelcima za plaću 8 000 eura? 😉

P.S. – Inače, raditi za Irance je čast tako da mnogi Europljani s njima žele surađivati bez ugovora s vrtoglavim honorarima dok s Izraelcima i Amerikancima ne bi radili ni da im ponude dvostruko više od “Kolindinih 8 000 eura”. A kad smo kod toga, uopće je nevjerojatno da je ova tijekom predsjedničke kampanje suradnju s cionistima pokušala predstaviti kao svoj diplomatski, odnosno hrvatski gospodarski uspjeh. Srećom, od toga neće biti ništa jer dotična odlazi s Pantovčaka, a Milanović nije u stanju ni sebi ugovoriti unosan posao, a nekmoli nekom drugom. Tako, ostadoše cionisti u Hrvatskoj bez “jeftine radne snage” 😉

Andreey
Gost
Andreey
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora: žalostno za naše društvo je što je Kolinda dobila 47% glasova, znači pola Hrvata bi je ipak imalo za predsjednicu…

@Teheranac: nisam za imperiju zla, koju vode USA. Ali USA su daleko najnaoružanija država na svijetu. Samo njihov vojni proračun je 16 x veći npr. od ruskog, jer je i njihova ekonomija puno veća od ostalih, osim Kineske i može i uz štampanje novaca financirati beskonačne ratove. Privreda je osnova svega, a Iranska je konstantno pod pritiskom sankcija i ne može se razvijati kako bi htjela. I ako imperija zla odluči uništiti Iran to će i napraviti. Imaju dovoljno oružja, kako klasičnog, tako i nuklearnog. Ako s klasičnim ne izbrišu Iran ili mu unište infrastrukturu i privredu te pobiju više stotina tisuću ljudi, ići će i sa nuklearnim. Vjerojatno prvo taktičkim a onda i strateškim. Možda čak preskoče taktičko, pogotovo ako bude Iran malo duže ustrajao u tada već potpuno asimetričkoj borbi, jer će njegovi kapaciteti za simetričku biti uništeni. Iran se može braniti nekoliko dana, možda čak par tjedana sa napadima balističkih i krstarećih projektila na baze USA u regionu (čak i nanijeti neke značajnije žrtve i uništenje materijalnih potencijala) i može pribjeći terorističkim napadima na NATO vojnu i civilnu infrastrukturu te možda u USA. Ali više od toga neće moći napraviti. Tako da je Iran u teškom položaju, jer zbog njega najvjerojatnije direktno neće ići u rat ni Rusija a pogotovo ne Kina… I Iranu ostaje neki odgovor na ubistvo Sueimanija, jer ako ga nema imperija zla će to razumjeti kao slabost i ponovo udariti… Ako napravi (prejak) odgovor imperija zla će opet udariti žestoko, jer mora pokazati tko je “gazda”… I slijedi odgovor Irana, koji će biti žešći, a potom rat uništenja Irana… Tako da vjerojatno Iran ne može izbjeći uništenje, koje će se se vidjeti u uništenoj infrastrukturi, privredi, mnogo mrtvih i ranjenih… Na žalost povratak Irana u kameno doba. Najbolje bi Iran prošao ako bi koristio sličnu taktiku kao SIrija, a to je ne direktno odgovarati na provokacije Izraela, u Iranovom slučaju na provokacije USA i Izraela. Istovremeno jačati privredni i vojni potencijal, dok Kina i Azija uz neku podršku Rusije (Rusija nije bitna u privrednom smislu, dok u vojnom je ali prvenstveno u odbrani svoje zemlje a ne vođenju većih ratnih operacija više od 700-1.000 km van svojih granica) ne ojačaju toliko, da imperija zla neće više moći direktno udariti po Iranu, jer će ga moći zaštiti Kina sa saveznicima. Ovo drugo dolazi tek negdje iza 2025 i mislim da imperija zla neće toliko dugo čekati, neće dopustiti da izgubi dominaciju… A rat sa Iranom bi mogao biti i priprema na rat sa Kinom… Tako da na kraju ipak predstoji uništenje Irana ali uz žrtve USA, koje neće biti male, pa možda konačno stanovništvo USA na kraju zaustaviti taj rat i spriječiti totalno uništenje jedne države i nacije… I zapravo se imperija za uruši sa unutrašnjim a ne vanjskim pritiskom…

Lijepi pozdrav svim dobronamjernima!

Kora
Gost
Kora
1 godina prije
Reply to  Andreey

@Andreey

Imate vrlo čudna predviđanja i teze za koje ne nalazim baš čvrste osnove i argumente. Osobno, ne mislim da su SAD “imperija” osim u medijskim napisima, niti da će ta “imperija” još dugo moći raditi što god i kome god želi, a pogotovo da će uspjeti uništiti perzijsko-iransku civilizaciju. Amerikanci, doduše, jesu primitivni divljaci s moćnim naoružanjem i destruktivnim mindsetom pa im ništa nije sveto, međutim daleko od toga da su nepobjedivi i nedodirljivi. Zapravo, u tu priču o nepobjedivosti SAD-a ne vjeruju čak niti američki saveznici, a nekmoli američki protivnici. Štoviše, Iran im je već davno dao do znanja da se može i zna nositi s njihovim zlim djelovanjem, i taj čvrsti stav Irana prema SAD-u neće se promijeniti Suleimanijevom smrću. Tako, štogod da SAD učini – od gospodarskih sankcija, uništenja kulturnih znamenitosti ili atentata na visoke iranske dužnosnike – Iranci će ih svojom mudrošću i iskustvom uvijek nadigrati. Dakako, žrtava će biti i na jednoj i na drugoj strani, ali u konačnici Iranci su oni koji ostaju nepobijeđeni. To će reći da ste Vi u svome komentaru, slučajno ili namjerno, malo zamijenili teze pa ste Irancima prorekli sudbinu koja ustvari očekuje Amerikance 😉

Andreey
Gost
Andreey
1 godina prije
Reply to  Kora

@Kora:
Ja samo pratim povijest i na osnovu te povijesti zaključujem što će napraviti imperija zla koje je predvođena USA, što sam i napisao, a ne da je USA sama imperija zla…
Svugdje gdje je imperija zla preko USA ratovala je ostavila uništenje, samo par zadnjih primjera: Sirija, Libija, Iraq, SRJ, Afganistan… Oni na kraju odu, možda čak poraženi, ali su sa svojim oružjem uništili države, kako njih infrastrukturu, tako i privredu, a bogami i stanovništvo. I tu su potrebna desetljeća mukotrpnog odricanja, da se dođe bilo kakvih normalnih uvjeta života. I ko je onda stvarno pobijedio? Da li si pobjednik ako ti je država devastirana, a onaj koga si pobijedio se dalje razvija na tvoj i račun država i nacija, koje je uništio. Čije korporacije na kraju “obnavljaju” ratom uništene države? Molim pročitaj izvješća samo iz bliske okoline – Srbije i njene južne pokrajine KiM koje su posljedice bombardiranja od samo 2 mjeseca… A koristilo se klasično naoružanje uz izuzetak bombi i municije sa osiromašenim uranom.
Niti ja želim Iranu nešto loše, naprotiv divim se njihovom stavu i odvažnosti – pogotovo nakon današnjih raketnih udara. Niti cijenim imperiju zla sa USA kao glavnim protagonistom iste. A da tz zapadni svijet jeste imperija to se vidi po njihovom vojno-političkom i privrednom djelovanju. Pa globalizacija je izmišljena kod njih i zbog njih. Oni su centar – imperija, koja živi na račun periferije – država koje tlači i izrabljuje. Mi (Balkan) možemo u najbolju ruku biti semi periferija iliti sluge imperije (za prljave poslove) i nikada živjeti kao oni, jer resursi putuju njima i od onih na periferiji i od onih u semi periferiji…
BTW i Milanović i Kolinda su dva lica istog novčića – sluga imperiji i njihovom modelu liberalnog kapitalizma… A to je Logično dosta dobro i opisao

Svako dobro i pamet u glavu!

indy
Gost
indy
1 godina prije
Reply to  Kora

Ako ništa ugledal se na njemce i povukli do evakuacije nazad u Kuvajt

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije
Reply to  Teheranac

Manji je problem koliko su potrosili,veci je problem sto povratka kapitala (u slucaju Sirije i Irana) nema.Ovrha im visi iznad glave ali misle da nema problema jer je Linic smislio predstecajnu nagodbu.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Zbilja ovaj svijet nije u vinklu…..
Amerikanci traže od Nijemaca, Francuza, ostale NATO buranije, da im plate za zaštitu od Rusa.
Onda u svojoj uzvišenoj mudrosti naprave svjetsko sranje…. I, šta biva?
Francuzi, Nijemci…. zovu, trče kod Rusa, vuku ih za rukav, da ih ovi besplatno, zaštite od posljedica kaubojske uzvišene mudrosti.
A i ostala NATO buranija, nešto se ukucila, skupila i umilno trepće okicama…… kao Milo dijete.
Najrađe bi da ih nema….. Nadaju se da će u fertutmi, pičvajzu koji slijedi, oni ostati neprimjećeni.
Zbilja ovaj svijet nije u vinklu…..
Il’ se meni samo čini.

burt
Gost
burt
1 godina prije

Putin se već ogradio od ekstremnih stajališta i prijetnji koje zadnjih nekoliko dana najavljuju izbezumljeni zapovjednici IRGC-a i raznih proiranskih milicija i Homeinijevi sljedbenici iz Irana, Iraka, Libanona itd. oni najavljuju sveti rat, put koji kroz Karbalu vodi u Jeruzalem, uništenje internacionalnog židovstva, zapaljenje Tel Aviva i Haife, ubojstvo Trumpa, napad na Bijelu kuću, oslobađanje robova od tiranije, vjersku revoluciju i kult samožrtvovanja i sakaćenja, uništenje zapadne demokracije kao dekadentne i uspostava novog poretka vjerske vlasti stopljene s državom, takva stajališta Putin je odbio i ne želi sudjelovati u takvom ratu, ruska mornarica napušta Omanski zaljev nakon vojnih vježbi i strani državljani koji mogu napuštaju to područje, ostaju SAD i Velika Britanija na braniku zapadne slobode i demokracije, živio Putin

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  burt

Ti već počeo s ratnom propagandom , polako , znaš da te tramp uvjek iznenadi ..

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije
Reply to  burt

Persijanci su to. Narod sa tradicijom pa i vojničkom. Sami se bore protiv ove pogane stoke koja je zatrovala Balkan osiromašenim uranijumom. Najviše Srbiju ali i ostali neće izbeći posledice rasipanja osiromašenog uranijuma. Sigurno je da ruska politika neće javno reći da će vojno podržati Iran. Pa i za Siriju su se ovi majmuni iznenadili. Kakav šok za stoku, Gruzija, Krim, Donjeck i na kraju Sirija. Da li je to kraj iznenađenima.? Nije sigurno. Nema potrebe da ruska i kineska mornarica ostanu u Omanskom zalivu jer treba da se sklone kako bi Iranci mogli nesmetano da gađaju ovu bagru. Na taj način se izbegava mogućnost greške tj potapanja savezničkih brodova. Dovoljan je Kalibar da pomogne ako zagusti. Ovaj pajac zvani Tramp-Denis napast, suviše se kockao slušajući raduikalne Republikance i to će neko platiti. Najverovatnije sirotinja oličena u vojsci SAD (Ramirez, Sančez…). Ramirez i Sančez su bili zarobljeni od strane pripadnika specijalnih jedinica vojske Jugoslavije u Makedoniji. To im je vojnička elita. Dvesto miliona za akcije koje treba da sprovede IGRC je para koju će oni znati da utroše
i to kad ovi majmuni to najmanje budu očekivali.

Istina
Gost
Istina
1 godina prije
Reply to  burt

Zašto su oni ubili Sukejmanija. Dali se on kretao po Americi ili po Izraelu. Znaci nije se smeo kretati po iraku. Zašto Izrael raketira siriju. Zašto SAD ima baze u Iraku. Znaci oni mogu se kretati slobodno po Iraku, a Iranci ne mogu se slobodno kretati.sta treba da rade Iranci po tebi? Sta bi bilo da je suprotno? Kad bi Iranci ubili nekog USA generala ? Ti reci šta bi radili Amerikanci jel bi napali do sad? Za mene svistanovnici bliskog istoka naročito muslimani su naivni ? Ratuju medjusobno? Zašto? Zato sto ih ovi huškaju. Prodaju im oružje kradu im naftu. Zar ne mogu da shvate šta se radi sa njima. Kako lako ih zavade.umesto da ulazu u ekonomiju Oni kupuju naoružanje da bi se medjusobno ubijali.

Max
Member
Max
1 godina prije

Ne bi to bio Vijetnam nego nešto deset puta gore od toga a ubijanje vojnih časnika zemlje so kojom niste u ratu je zločim , Jedns stvar je ubiti Pabla Escobara ili Bin Ladena a drugoi časnika vojske međunarodno priznate države članice UN a.

hancack
Gost
hancack
1 godina prije

Ja mislim da vi svi u komentarima zaboravljate da postoji granica rusije i irana na kaspijskom jezeru.To uveliko omogucava rusiji i iranu da zaajedno tuku amere ili da se rat prebaci malo sjevernije sto bi bio uvod u jos veci sukob od onog o kojem vi pisete.Prvenstveno mislim na slanje pvo jer iranu ljudstvo nije potrebno.Zamislite samo sta bi bilo da je rusija granicila sa srbijom kod nato bombrdiranja.Koliko znam a bio sam tamo radi se o astrahanu koji je udaljen od iranske granice svega par stotina kilometara i idealno mjesto za dostavu nauruzanja iranu.

esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
Gost
esofvinaefvinaeivniajewdvawdvawd
1 godina prije
Reply to  hancack

Bude li u nekom hipotetičkom slučaju situacija kao u Vijetnamu i Koreji da iza Irana stanu Rusija i Kina kao onomad CCCP i Kina onda nema zime za Iran. Rusi poslali PVO, zrakoplove i pilote a kinezi vojnike, u Koreji poginulo milju kineza, veli to profa Milinović.

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Nemožeš vjerovat šta se tu piše o NOSFERATU,kemijskom oružiju iz Sirije pa puno teorija zavjera o globalistima iz ČEŠKE pa do nuklearnog oružija.PUTIN je stigao u Siriju samo da smiri Asada i da se nemješaju ako MUŽAHEDINI ispale koju raketicu prema brodu,Izraelu po mogučnosti poljoprivrednom zemljištu ipak su naveli 13 ciljeva…a to će biti samo 1 cilj a to je neki ribarski brodić .Iranci 3 dana luduju po gradovima i lupetaju,vrište prijete a nesmiju ni metak ispalit jer znaju da je to kraj njihove države u ovom sastavu.SAD će uvijek uništiti svakoga tko im je prijetnja bez obzira na posljedice,a onaj SADR izgleda kao luđak on bi mogao biti sljedeći ako nastavi vrištat po Bagdadu a vođa Hezbolaha se jedino može skrivat po kanalizacijama BEJURTA—jer ga čeka MOSAD

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

Pijani rusi ne mogu sebe spasiti a kamo li svijet….

Seven-month-old baby freezes to death after Russian parents left it on a balcony in -20C temperatures for five hours ‘to sleep in the fresh air’.
A criminal investigation has been opened after a seven-month old baby froze to death after being put to sleep in a buggy on an outside balcony in eastern Russia on Sunday morning.

Nenad
Gost
Nenad
1 godina prije
Reply to  xxx

Pa neka tebe spasava onda onaj sto je izasao na ulicu i ubijao ljude jer mu se ucinilo da su zombiji.(Gledao previse seriju “Walkind Dead”.Inace mislim da su snimii vec 10 seriala tog sranja.

Andreey
Gost
Andreey
1 godina prije
Reply to  xxx

Kao to u našem “razvijenom svijetu” toga nema… Bolesnih i neodgovornih ljudi ima svuda… Ali ako želiš nekog demonizirati, onda puštaš takve vijesti o njemu, a svoje kriješ… Bolesna propaganda… Da nije bilo Rusa i Sovjeta za vrijeme 2. svjetskog rata ne bi ti danas pisao i govorio na hrvatskom jeziku…

Svako dobro i pamet u glavu!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Hasan Haidar Diab (56) je poznati hrvatski novinar i ratni izveštač…
“Jedan od njegovih sagovornika bio je i Iranski general Kasem Sulejmani, sa kojim je pričao u dva navrata, 2016. i 2017. godine, o čemu je pisao u autorkom tekstu za Večernji list.

Tom prilikom, Sulejmani mu je potvrdio svoj boravak na Balkanu tokom ratnih sukoba devedesetih godina prošlog veka.

– S generalom Sulejmanijem lično sam se susreo dva puta u Iranu, jednom u Teheranu na konferenciji 2016, a drugi put u gradu Mešadu godinu dana kasnije. Delovao je jako skromno, videlo se da je vagao svaku izgovorenu reč. Iako nismo dugo razgovarali, kada je saznao da dolazim iz Hrvatske, samo je dobacio pitanje: “Kakva je situacija u BiH?” Na moje pitanje da li je bio u BiH, Kasem mi je odgovorio: “Naravno da sam bio, ali davno, 1993. i 1994. Gde god muslimanima treba pomoć, ja sam tu”. Na rastanku sam mu rekao neka se čuva, a njegov je odgovor bio: ”Molite se za mene da poginem kao mučenik, to mi je najveća želja“ – naveo je Diab u tekstu.”

Šule
Gost
Šule
1 godina prije

Evo SAD šalje još 1000 vojnika prema Kuvajtu i prema S.Arabiji a jučer je bio ministar obrane u SAD..nema zajebancije svi ste uključeni u utakmicu ove godine…zato je Putin hitno stigao u Damask da Asada natjera da se nemješa u sukob koji će se desit ako iranci potope ribarski brod..od 13 ciljeva ili poljoprivredno zemljhište blizu baza…Izraelci su spremni za Libanon ako onaj iz kanalizacije izađe..NASARLAH

farre
Gost
farre
1 godina prije

Jebote ovaj Trump stvarno nije normalan. Bush i Co. morali iscenirat rušenje ona 3 nebodera u New Yorku, Powel se morao blamirati sa o onom epruvetom bojnog otrova pred UN a sve da dobiju legitimaciju za pljacku i silovanje. I sad bi Trump da se tek tako povlači iz Iraqa, a koji ima još toliko naše nafte. Stvarno ludak.
Jasno je da Impeachement jedino moguce rijesenje.

Zapravo je Trump jedan “Iskreni” (kao i svi Fasisti), on barem kaze sta hoce da radi

POVEZANE VIJESTI

Izbornik