Je li Mike Pompeo svjestan da je Rusiji prijetio likvidacijom njenih generala?

Mike POmpeo
74 komentara

Prije nekoliko dana je američki državni tajnik Mike Pompeo rekao „kako je ubojstvo iranskog generala bilo upozorenje i Rusiji i Kini, jer je to njihova nova strategija za odvraćanje neprijateljske prijetnje“. Iako smo prenijeli vijest, očito je nismo dobro razumjeli, ili je barem nismo razumjeli onako kako su je protumačili Rusi, a prema njihovom mišljenju, iako ne izravno, Pompeo je zaprijetio eliminacijom ruskih generala prema scenariju likvidacije Suleimanija, što znatno mijenja kontekst izjave.

Podsjetimo, tumačeći Pompeovu izjavu, ruski su stručnjaci i politički analitičari razumjeli da je američki državni tajnik Mike Pompeo počeo prijetiti Rusiji napadima prema scenariju eliminacije iranskog generala Qassema Sulejmanija, izrazivši spremnost Washingtona i na takve korake.

Kao što smo izvijestili, prema Mikeu Pompeu je uništavanje Sulejmanija „nova američka strategija za odvraćanje protivnika, a odnosi se ne samo na Iran, nego i na Rusiju i Kinu“.

Ako bolje saslušamo riječi američkog državnog tajnika, one ukazuju ne samo na upozorenje, nego i na spremnost za napade na rusku vojsku i, po mogućnosti, visoke dužnosnike Ruske Federacije.

“Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je u ponedjeljak da je Qassem Sulejmani ubijen kao dio šire strategije za suzbijanje prijetnji američkih protivnika, koja se odnosi i na Kinu i Rusiju”, izvijestio je Reuters.

Pompeo je napomenuo kako SAD u ovom trenutku SAD koriste princip „snažnog pristupa“ protiv Irana, međutim, naglasio je da će se to odnositi na sve neprijatelje i potencijalne protivnike Sjedinjenih Američkih Država.

“Amerika sada zauzima najoštriji stav prema Iranu ikada. Ali važnost odvraćanja nije ograničena samo na Iran. U svakom slučaju, kako bismo zaštitili slobodu, moramo obuzdati svoje neprijatelje. To je cijela stvar u radu predsjednika Trumpa na tome da naša vojska bude najjača ikada”, rekao je američki državni tajnik.

Rusija je već odgovorila na izjavu Pompea, naglašavajući da su takve izjave neprihvatljive i da takve stvari s Rusijom neće funkcionirati.

Više stručnjaka je analiziralo ovu izjavu i svi su složni da „ako je likvidacija generala Sulejmanija dio strategije koja se primjenjuje ne samo protiv Islamske Republike, već je ista rezervirana i za Rusiju i Kinu, onda i ruski generali mogu biti meta američkog zrakoplovstva“.

Nema nikakve sumnje da je to bila izjava Mikea Pompea, ali se postavlja pitanje je li američki državni tajnik to rekao misleći ozbiljno ili je izrekao ovako ozbiljnu prijetnju uopće ne razmišljajući što govori. Ako je slučaj ovo drugo, onda odjel vanjskih poslova predsjedničke uprave jedne od najvećih svjetskih sila vodi čovjek koji ili je izgubio zdrav razum ili je toliko glup da ne može ocijeniti težinu svojih riječi.

Korotčenko: „To bi bio početak nuklearnog sukoba“

“Neka Pompeo objesi popis prijetnji na prsa i prošeta s njim oko State Departmenta. Ovo nije ozbiljan razgovor i takve stvari ne funkcioniraju s Rusijom. Uništavanje visokih vojnih zapovjednika u Rusiji ili inozemstvu bi  očito bio početak sukoba između nuklearnih sila. Washington to definitivno neće učiniti”, rekao je za ruski list Pogled Igor Korotčenko, vojni stručnjak i glavni urednik časopisa Nacionalna obrana.

“Operacije poput ubojstva Sulejmanija su isključene. Prodiranje napadačkih bespilotnih letjelica u naš zračni prostor smatrat će se aktom agresije. Washington kao da zaboravlja da smo nuklearna sila”, rekao je Korotčenko, komentirajući  riječi čelnika američkog State Departmenta da je iranski general Sulejmani ubijen kao dio “strategije zadržavanja koja se primjenjuje i protiv Rusije i Kine“.

„Američke prijetnje zvuče kao političke deklaracije. Ali u praksi ćemo, u slučaju neprijateljskih akcija Amerikanaca, dati težak odgovor”, rekao je Igor Korotčenko.

General Sulejmani ubijen je u napadu američkog napadačkog drona u Iraku, ali takva je operacija na ruskom teritoriju tehnički neizvodiva, rekao je izvor.

“Bilo koji strani vojni objekt koji se ilegalno nađe u zračnom prostoru Rusije bit će uništen nakon što se utvrdi da je riječ o vojnom objektu koji obavlja vojnu misiju”, rekao je Korotčenko.

“Rusija ima prilično učinkovit sustav protuzračne obrane i vojska je obilno opremljena svim vrstama ovih oružja. U Lenjingradskoj regiji su novi protuzračni raketni sustavi S-350 dizajnirani za borbu protiv krstarećih raketa. Počela je i serijska proizvodnja ovih sustava. Nekoliko puta godišnje, najmanje četiri do pet pukovnija sustava kompleksa S-400 budu predane oružanim snagama“, rekao je Korotčenko i spomenuo je nedavno potpisani “ugovor vrijedan 100 milijardi rubalja za isporuke vojsci protuzračnih raketnih sustava Tor-M2, uključujući poseban arktički sustav Tor-M2DT za obranu u ekstremnim vremenskim uvjetima i prilagođen arktičkom području”.

“To su sustavi protuzračne obrane najnovije  generacije sa zajamčenom apsolutnom vjerojatnošću udara u bilo koje ciljeve”, rekao je.

„Ali očito je da će SAD pokušati obuzdati Rusiju i Kinu na druge načine, političkim, vojno-strateškim i ekonomskim, metodama destabilizacije situacije unutar naših zemalja”, primijetio je Korotčenko.

Zapravo, neke takve mjere je spomenuo i Mike Pompeo. Ukazao je na isporuku smrtonosnog oružja Ukrajini “za obranu od ruskih separatista”, Trumpovu odluku da se povuče iz sporazuma o kontroli naoružanja i testove nove krstareće rakete srednjeg dometa koje provode Amerikanci.

Stoga bi s političkog stajališta Pompeove izjave trebalo ocijeniti kao manifestaciju moći u uvjetima globalne geopolitičke konkurencije.

“Sjedinjene Države gube položaj u svijetu, ali svejedno pokušavaju zadržati ulogu lidera u unipolarnom svijetu. Međutim, unipolarni model danas ne može biti model održivog razvoja. Rusija i Kina su samodostatni centri”, sažeo je Igor Korotčenko.

Nakon više izjava iz Rusije kojima se odgovorilo Mikeu Pompeu, američki državni tajnik se više nije oglasio na ovu temu i jednostavno je prešao na druge, kao da nije izjavio ništa posebno. Iskreno, čak i ovdje nismo povezali prijetnju s mogućim američkim napadima u kojima bi mete bile visoki ruski i kineski vojni zapovjednici, ranga Qassema Sulejmanija u Iranu. Pretpostavljam da nam je to svima bilo nepojmljivo, ali Rusima očito nije. Stoga su jasno poručili Pompeu neka proba, ako misli da je u stanju provesti takvu operaciju. A čak i da uspije, što bi bilo moguće ako se SAD odluče likvidirati nekog od ruskih generala u Siriji, na primjer, to neće proći bez posljedica. Konačno, odgovorio je i Iran, tako da ni Rusija ni Kina ne bi mogle učiniti manje, iako bi to značilo eskalaciju koja bi mogla završiti nuklearnim ratom u kojem, kako je rekao Vladimir Putin, neće biti pobjednika, samo je pitanje tko će završiti u raju, a tko u paklu.

Mike Pompeo: Ubojstvo Sulejmanija je bilo upozorenje i Rusiji i Kini

Američka diplomacijaAmeričke prijetnjeUbojstvo Sulejmania
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
4 godine prije

Ni dan danas mi to nije jasno,
a ni noć noćas !

Fernando
4 godine prije

Pa šta je tu novog? Oni prijete još od 1900te prijetili su indijancima, britancima, francuzima, meksikancima, njemcima, japancima, rusima, kinezima, vjetnamcima, koreancima, kubancima,, afganistancima, iračanima, libijcima, sirijcima, mijanmarcima, indonežanima, turcima, jordancima, sadijcima, jemencima, grcima, bugarima, nigerijcima, malijcima, angolcima,
palestincima, libanoncima, egipćanima, venecuelancima, panamcima, kostarikancima, bolivijancima, argentincima, brazilcima, kolumbijcima, alžircima, pakistancima, indijcima, filipincima, , somalijcima, sudancima, eritrejcima, malijcima, južnoafrikancima, austrijancima, pa i srbima. Ako sam neke izostavio oprostite mi. Uglavnom oni prijete svima na Svijetu oni su protiv 2/3 Svijeta protiv su 5 milijardi ljudi već danas. Gdje toga ima da u 120 godina postojanja prijete 2/3 država????? Ovaj debeli je skroz lud. Mucho locco amigo mucho, grande svinjito prasito !!!

Mmm
4 godine prije

Rusi ce uzvratiti na takav cin jednako kako su uzvratili Izraelcima na rusenje aviona i pogibiju 20-ak ruskih vojnika,ili kao sto su uzvratili Turcima za rusenje aviona

Ivo
4 godine prije

Što si više nesiguran to više laješ, ovo vrijedi kako za malene pse, tako i za američke ‘lidere’. Pompeo je debll koji lupeta ovisno o vrsti supstance koju ušmrče taj dan, teško da ikad zna što zapravo govori.

U svakom slučaju Iran je odgovorio na tu ‘novu strategiju ‘, podaci o mrtvim teroristima u Al asad bazi se skrivaju, a eventualni ruski odgovor na takvo što je svima dobro poznat.
U stvarnosti, nakon što ove bud@le tipa pimpeo izvale nešto za domaću publiku, njihovi handleri odmah zovu tajnicu ruskog vojnog atašea u Washingtonu i ispričavaju se zbog najnovije gluposti njihovog šefa, te objašnjavaju da im na pamet ne pada išta slično.

Muppet show
4 godine prije

Kad ides polagati za buss, brod, avion moras pricati sa psihijatrom i da te ocjeni. Dobijes papirice i rijesavas ih i onda te gleda,mjeri itd. Ovaj pritisce crvena dugmad raketica koje mogu izazvati totalno ludilo i game over monkey planet u par minuta i nitko nije sa budaletinom popricao? Uvesti odmah psiho i droga test na visoke “politicare”.
Ovaj je puko ko kokica u loncu. Prestrasno ali istinito.

Siniša
4 godine prije

Kora….”pompterizam”?

Venom
4 godine prije

“. Iako smo prenijeli vijest, očito je nismo dobro razumjeli, ili je barem nismo razumjeli ”
———————————————————————————————————————————————————————–
Ja sam je izuzetno dobro od prve razumijo i zato napisao, da je Pompejo zaboravijo, kako su Kinezi pred kučom i ženom i djecom ubili analitičara CIA koji je markirao kinesku ambasadu u Beogradu !

A Rusi če jim rezati i glave i noge i ruke, kao što su to uradili engleskom agentu Lionel Crabb-u i ostalim kad su previše čačkao mečku !

eks
4 godine prije

To je prava politika Amerikenjaca. Bez diplomatije, razbojnički i osiono. Medjutim, batina ima dva kraja. Ko ne veruje, neka proveri.

shumadinac
4 godine prije

” Prodiranje napadačkih bespilotnih letjelica u naš zračni prostor smatrat će se aktom agresije. Washington kao da zaboravlja da smo nuklearna sila”, rekao je Korotčenko” – ni Suleimani nije ubijen u Iranu…

Ne čudi me reakcija Rusije ali sam siguran da Pompeo nije hteo da kaže to što Rusi naglašavaju. Siguran sam jer političari pričaju priče za mase a ako ni mi ovde nismo reagovali kako će reagovati oni koji slabo prate politiku?
Ipak, ta teza je interesantna – dala bi se razvijati ali možda malo kasnije.

nomen est omen
4 godine prije

Smiješno je iti pomisliti da bi se Amerikanci usudili smaknuti jednog ruskog ili kineskog generala, osim ako se nisu zaželjeli malo rata i na tlu Amerike, a u što čisto sumnjam. Pompeo bezveze lupa ne bi li digao sebi cijenu i isprovocirao “protivnike”. Jedini prikladan verbalni odgovor na tu provalu bio bi trolanje kvalitetnije od Pompeovog, što sigurno ne predstavlja neki problem. Budnost se, s druge strane, naravno mora podići jer nikad ne možeš biti skroz siguran s pacijentima kojima je rat najvažniji izvozni proizvod.

Tupko Glupko
4 godine prije

Ovo je retorika koju Pompeo namjerno radi da još više ogadi izuzetne svijetu. Barem znamo da je Trumpov čovjek, jer i on to radi. Kao što je Kolinda Grabar Kitarović namjerno radila protiv sebe na nedavnim predsjedničkim izborima govoreći da će zagrebačkom gradonačelniku Bandiću opterećenim mnogim aferama (koji svojim “žetončićima” održava HDZ na vlasti u hrvatskom Saboru, a vlada i u Zagrebačkoj skupštini skupa sa HDZ-om) nositi po potrebi kolače u zatvor, pjevajući mu privatno na rođendanu i davajući mu tortu sa logom predsjednice na kojoj je njih dvoje nasmiješenih sa ružičastim naočalama, zatim govoreći da ona sređuje poslove tako da će Hrvati imati plaće od 8.000 eura, kao i druge gafove. Takve stvari ne bi radile ni cure u višim razredima osnovne škole. Moje je mišljenje ili da je ucijenjena nečime ili je instruirana da to napravi, tj. izgubi izbore. Smatram da je u višim sferama odlučeno da Milanović… Čitaj više »

aioefvpabfvrbawiecvwidcuwndcwedcw
4 godine prije

Onomad kad je Nosferatu posjetio Teheran bila je izjava sa ruske strane, na opetovane prijetnje atentatom na njega, da će nukleusom preorati sve ciokaubojsko u krugu 2.000 km od Teherana ako Putku bude falila dlaka sa glave. Valjda je tako i za generale, jer ne znam jel Nosferatua netko obavijestio ako ti ubiju generala da je to objava rata, zna li on da rusi vode rat sa istima deset stoljeća………………..

Kažun
4 godine prije

Od svih ovih izuzetnih najnormalniji je bio genaral “Ludi Pas”.

Neprijatelji
4 godine prije

ne smeju razgovarati …

American_dreams
4 godine prije

Rusija ,Sjeverna Koreja i Iran,kao tri brata uboga,smijesno je vise slusati te njihove papazjanije o njihovom toboze super oruzju i prijetnje zapadu ratom.U nemoci da se nametnu kao neki bitni faktor ostatku svijeta, svaki dan ponavljaju kako su nepobjedivi a u sustini su nebitni.To njihovo toboze super oruzje sluzi im da ohrabruju sami sebe,sve u svemu ,tuzno je taj teatar apsurda gledati.

politicki nekorektan
4 godine prije

….jedino sto ovi moroni postuju je sila ….jedino sto ce ih natjerati na razmisljanje je strah…sve ostalo je bla,bla… mali kim ih je prokljuvio , nabavio je veeeliku batinu i kaze ajde da vidimo tko ce prvi? …svasta govore o njemu, ali ga nitko ne dira..pametnome dosta…a, ovome vepru , mozdani holesterol ometa normalnu razmjenu podataka unutar te lubenice na ramenima…

KUga
4 godine prije

Ali evo prema jednom drugom clanku ovdije na portalu; izgleda da ce se uskoro vulkan Yelowstone pobrinuti da obuzda neobuzadanu arogantnu prijetecu silu, i da dodam; nedaj Boze duga cekanja.

Siniša
4 godine prije

Ovaj Pompterista od jednog drveta ne vidi šumu punu problema….naslov je možda Pompezan ali članak dočarava moguće probleme.
http://www.pravda.rs/lat/2020/1/22/americki-farmeri-masovno-bankrotiraju-zbog-putina-brutalna-osveta-rusije-najnoviji-manevar-moskve-i-pekinga-sahranjuje-poljoprivredu-sad/

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

”Operetni likovi igraju tragediju čovječanstva.”
Ima davno tome……. reče Karl Kraus.

jbg
4 godine prije

Ja ipak mislim, da su američki kreteni sposobni sjebati svijet za svoje glupo razmišljanje.
Od uvijek govorim, da je ranjena zvijer najopasnija

Z.A.
4 godine prije

Ubistvom Sulejmanija je otvorena Pandorina kutija. Da bogda ovo ubistvo Sulejmanija na ovakav nacin ostane izolovano. Nemogu da zamislim da bi neko imao hrabrosti i snage da na ovakav nacin eliminise recimo Sojgua ili Gerasimova ali danas se covjek nesmije zakleti u nista. Ubistvom Sulejmanija je prokoracena crvena linija dokle se smije ici u obracunu sa svojim protivnicima. I ovo sto izjavljuje Pompeo netreba nikog da cudi , niti je on glup a ni lud . Jednostavno rukavica je bacena( ubistvom Sulejmanija) protivnicima Amerike sta ih moze snaci. Ubistvo Sulejmanija je probni balon .Samo sam misljenja da su amerikanci dobili odgovor napadom na njihovu bazu u Iraku i to od onih kojim sada Pompeo upucuje istovjetne poruke ko sto su ih slali i Sulejmaniju. Nigdje ne postoji objasnjenje barem ga ja nisam procitao nigdje zasto stelt avioni F35 i Patrioti nisu reagovali da uniste Iranske rakete,to je zbilja velika nepoznanica.… Čitaj više »

neznanje
4 godine prije

Zar vi, u redakciji, doista niste shvatili što je bilo izrećeno?!? Dečki naučite čitati.

Pedro del negro😎
4 godine prije

Eee Đe češ na Rusiju pa nije to Hollywoodski blockbuster!!😟😟. 🇷🇺🇷🇺🇷🇺

Sardelino
4 godine prije

Povijesno provjerena istina:
Bahatost je uvijek predhodnica pada.

Max
4 godine prije

Kao što sam na toj temi napisao opasno je nešto poručivati ubojstvima i još njima javno prijetiti drugim suverenim državama.

nije bitno tko
4 godine prije

Amerikanci više od sto godina koriste terorističke metode, tako da izjava Pompea nije ništa novo. Pa USA je i nastala na osnovi holokavstva, robovlastništva i pljačkanja nemočnih. Doseljeni hazarski sionisti su tu praksu posle prenijeli na celi svet.

brusilica
4 godine prije

Dosla americka vojna delegacija u Beograd.Pita americki general Srpskog generala kako je to ratovati sa najjacom silom na svijetu.Neznam ,jos nismo ratovali sa Rusijom odgovori mu Srpski general koji je poslije toga odmah penzionisan

imalijosnade
4 godine prije

koje im tip ima mike pom ko u copolinim.filmovima .posjeca na stari rim kad vec gorio.. idem povracat..

Perun
4 godine prije

Ovaj lik ne zasluzuje (citaj Mike pompeo) ne zasluzuje dublju analizu postupaka i onoga sto govori ….PS Senilnost i paranoja u americi su veliki problem a nemaju dobar zdravstveni sustav i brigu o likovoma poput ovog ,,klovna ” Mikea pompea ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI