SAD „dopustile“ Bjelorusiji da surađuje s Rusijom

Mike Pompeo
24 komentara

Američki državni tajnik Mike Pompeo se, nakon posjete Kijevu, sastao se u Minsku s predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom.

„Američke vlasti ne postavljaju Bjelorusiji izbor između suradnje s Moskvom ili s Washingtonom“, rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo novinarima tijekom konferencije u Kijevu.

Kao što je objasnio Pompeo, “Washington razumije da Bjelorusija ima dugu povijest odnosa s Rusijom“.

„Ne, mi ne govorimo o izboru između nas i Rusije”, rekao je Pompeo.

Istovremeno, Pompeo se prisjetio „problema ljudskih prava“ u Bjelorusiji, napominjući da „Sjedinjene Države rade na pitanjima ljudskih prava i zabrinute su zbog tog pitanja“.

„Promicat ćemo te reforme kako bi ljudska prava bila zaštićena. Uvjereni smo da zajedno možemo uspjeti”, rekao je američki državni tajnik u Minsku.

Američki državni tajnik postao je najviši američki dužnosnik koji je posjetio Bjelorusiju u više od 15 godina. Obećao je predsjedniku Lukašenku da će imenovati američkog ambasadora u Bjelorusiji, prenosi DW.

Pompeo se danas sastao s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku. Na sastanku je ipak rekao kako je Washington „spreman podržati neovisnost Bjelorusije“, ali da to neće biti uvjetovano izborom između Moskve i Washingtona.

Pompeo je podsjetio da još uvijek postoji niz američkih sankcija protiv bjeloruskih poduzeća koje su uvedene u razdoblju od 2007. do 2008. godine. Nakon toga su zemlje uzajamno opozvale ambasadore i spustile razinu diplomatskih misija na privremenog otpravnika poslova.

Pompeova posjeta Minsku dio je turneje od 29. siječnja do 4. veljače, tijekom koje je državni tajnik već posjetio Veliku Britaniju i Ukrajinu. Nakon posjeta Bjelorusiji, Pompeo će se uputiti u Kazahstan i Uzbekistan.

Američka diplomacija
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
FRANO
4 godine prije

KAKVE LI POVIJESNO -GEOPOLITIČKE I GEOSTRATEŠKE NENORMALNOSTI ILI DA KAŽEM SRAMOTE ,DA JEDNA AMERIKA ODREĐUJE GEPOLITIČKO I GEOSTRATEŠKO PONAŠANJE BJELO -RUSIJE ,PREMA DANAŠNJOJ VELIKOJ RUSIJI,DOJUČERAŠNJOJ ZAJEDNIČKOJ DRŽAVNOJ ZAJEDNICI . TO JE PRAVA POVIJESNA ,KULTURNA I SRAMOTA PODNEBLJA KOJE IH NATKRIVA,REKOA B I HEGEL ,JER JE ON PREMA PODNEBLJU ODREĐIVAO ,RAZVOJ ,NAPREDAK I PONAŠANJE NJEGOVIH ŽITELJA.

Siniša
4 godine prije

Sjeverni tok neće koštati samo Ukrainu.

Svemir
4 godine prije

Lukašenko bi trebao trolovati Amere izjavama da je zabrinut za problem ljudskih prava u Americi, s’obzirom da 40 miliona amerikanaca živi ispod linije bede i nema najosnovnije zdravstveno osiguranje.

Laki Topalović
4 godine prije

Navodnike u naslovu nitko ne vidi, tj, da je Pompeo poludio, jer Rusija i Bjelorusija upravo vode pregovore o jačanju federacije

Z.A.
4 godine prije

Samo ovde u tekstu Sase F. fali i ponuda Pompea za isporuku nafte Bjelorusiji od strane Amerike po 100% trzisnim cijenama u kolicinama koje potazuje Bjelorusija. Predlog od strane Pompea dolazi zbog spora Rusije i Bjelorusije o isporuci nafte . Postoji spor oko isporuke nafte od strane Rusije Bjelorusiji i Pompeo na ovaj nacin pokusava pomazuci Lukasenku privuci ga u svoju orbitu . Pompeo popunjava vakum koji je nastao sporom ove dvije zemlje

milan
4 godine prije

Labudji pjev Pumpina…..prodaje muda od labuda 🙂 . Kao nudi mrkvu, šuplja na prvi pogled, došao da popriča u stvari sa V.V. Putinom jer ga je Putin otpilio unaprijed.

Max
4 godine prije

Što znači dvije stvari ili Amerikanci ne mogu odvući Bjelorusiju u svoj tabor ili im ne treba . Mislim da je prva varijanta točnija.

Rolling Bluesman
4 godine prije

Lukasenko danas, kao nekad Tito, hoce sjediti na dvije stolice. Zica od Putina i ucjenjuje.

politicki nekorektan
4 godine prije

…lukasenko vrda dupetom tamo-vamo….moglo bi mu nesto uletjeti….pompeo mu nudi klasicni anglodil—vi nama pitu, mi vama kitu….

nessy
4 godine prije

Kako su samo fini i dobrostivi gospodari svemira. Eto, milosrdni, kakvi vec jesu, nece popizditi sto ce Bjelorusija trgovati sa zemljom, prvim susjedom, kao sto trguje vec stoljecima. E, stvarno zasluzuju nagradu u vidu, recimo, balzamirane batine magarca, pa da se mogu medjusobno lupati po glavama, na razuzdanim zabavama, za koje nitko ne zna da se odvijaju.
Jos nesto. Neki prosjecan politicar, bi Lukasenku rekao, da se odluci, da ne moze tamo i ovamo. Ali, prateci Putinov “minuli rad”, covjek ocito zna sto radi, i konta u pozadini “bit ce po moju, prije ili kasnije”.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI