SAD žele da Danska kupi više Fighter Jet F-35, kako bi poboljšali nadzor na Arktiku

F-35 Fighter Jet
25 komentara

Nekoliko danskih strana izjasnilo se da je američki veleposlanik otišao predaleko nalažući Kopenhagenu kako trošiti svoj novac. Sjedinjene Države ohrabruju Dansku da kupi više borbenih zrakoplova F-35. Ovu poruku poslala je veleposlanica SAD-a u Danskoj Carla Sands.

Do sada je Danska od SAD-a kupila 27 zrakoplova F-35, ali najmanje pet takvih zrakoplova bit će trajno stacionirano u SAD-u.

„Neki danski zrakoplovi ostaju u Sjedinjenim Državama, jer će danski piloti biti obučeni u Arizoni, a oko 22 zrakoplova doći će u Dansku“, rekla je Sands za list Jyllands-Posten.

“Ovo nije puno zrakoplova u odnosu na 38-40 zrakoplova F-16 kojih imate danas. To je zapravo smanjenje broja zrakoplova, pa bi Danska vjerojatno trebala to razmotriti “, nastavila je Sands. Prema danskom ministarstvu obrane, zapravo se koristi samo 30 zrakoplova F-16.

Nadalje, veleposlanica Carla Sands izrazila je zabrinutost zbog NATO-ove nedovoljne snage i nadzora zrakoplova na Arktiku, pozivajući Kopenhagen da ispuni trogodišnja obećanja za jačanjem tamošnje obrane i nadzora.

Veleposlanica Sands osvrnula se na izvješće Ministarstva obrane za 2016. o zadacima na Arktiku u kojem je izražena zabrinutost zbog ruske vojne prisutnosti u regiji. Sands je također sugerirala kako je u izvješću nedostatak satelita, što odražava činjenicu da Danska ne nadzire nebo ili vode Grenlanda dovoljno dobro i tako zaostaje.

Vojno financiranje ostaje još jedno osjetljivo mjesto u američko-danskim odnosima, jer Washington traži od NATO-ovih članica da povećaju svoj obrambeni proračun na barem 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), u skladu sa summitom u Walesu 2014. godine.

Iako se Danska na kraju složila s 35,3 milijarde DKK (gotovo 5,2 milijarde USD), što je povećanje proračuna s 1,35 na 1,5 posto BDP-a 2023., to je još uvijek daleko od navedenog cilja.

Iako je Washington ranije zahtijevao da svaka država članica NATO-a predstavi plan o tome kako će povećati vojnu potrošnju do ciljane razine na samitu NATO-a u Londonu 3-4. prosinca, nije precizirano kakve će biti posljedice ako ne uspiju to postići.

Danska ministrica obrane, socijaldemokratkinja Trine Bramsen, naglasila je kako ne planiraju nabaviti više borbenih zrakoplova. Niti bi američki predsjednik Donald Trump trebao očekivati da će Kopenhagen, na summitu u Londonu, predstaviti plan za povećanje obrambenog proračuna, rekla je.

Otišla je predaleko

I socijaldemokrati i desničarska Danska narodna stranka zaključili su da je Carla Sands otišla predaleko nalažući Kopenhagenu kako trošiti svoj obrambeni proračun.

“Američkom veleposlaniku jednostavno nije moguće precizirati što točno Danska treba kupiti”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Danske Søren Espersen za list Altinget. Nazvao je to neprihvatljivim i naglasio da to nikada prije nije doživio.

“Nisam znao da je postala posrednik u trgovini zrakoplovima. Vjerujem da je prije svega bila diplomatkinja. Novost je da imamo ambasadora koji kaže da moramo kupiti zrakoplove određene marke “, rekao je glasnogovornik obrane socijaldemokrat Bjarne Laustsen. “Vjerojatno to ne bi rekla da smo za novi danski borbeni avion izabrali Eurofighter umjesto F-35”, dodao je.

Danska će dobiti ukupno 27 zrakoplova F-35, koje je proizveo američki Lockheed Martin između 2023. i 2027. Fighter Jets prethodno su pokrenuli dugu političku raspravu u Danskoj i utvrđeno je da imaju problema s razinom buke.

Američka diplomacijaF-35 Fighter Jet
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Lijepo je što maske padaju. Mogu samo misliti kako pričaju s plenki jem. To jest, kojim tonom i riječima mu se obraća pomoćna čistačica iz buzina.

Adriana
4 godine prije

NATO službene novine: članak 5. Sporazuma mijenja se u članak F-35. Sve iz članka 5 se mijenja i glasi: zaštita članica od slučaja do slučaja, kako mi odredimo, ako nas bude volja i ako je plaćeno koliko odredimo.

čičaToma
4 godine prije

Interesantno kako se nekima specifična tematika čak i nameće, dok drugima……uskraćuje, minira…?

Trubadur
4 godine prije

Savijanje ruku je obavezno…. Nitko sam od sebe neče, da kupi ovaj 10 puta preskupi krš….

JumpingJackFlash
4 godine prije

Danci ionako Amerima stalno vire iz ispušne cijevi (barem što se tiče stava prema Rusiji). Pa šta se sad toliko sekiraju kad im Ameri kažu šta treba da rade? Jesu li oni “jarani” ili nisu? Prodat će im Ameri “garant” najbolju tehniku i nakon toga će Danska biti 300% sigurna od invazije s istoka (čega se Skandinavci najviše u životu plaše, dok im neki garavi tipovi “decu delaju”)…

basso
4 godine prije

Ako ih brine Arktik,neka daju Dancima avione besplatno.

Sparkling
4 godine prije

Da,da, prodat ćeš ti Grenland ili za lovu ili za podvodni F-35.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Američka mlada je poslala pozivnice za svatove. Uz spisak poklona i ime dućana u kojoj se mogu kupit. Danskoj se baš i ne ide….. ali jbg….. Kraljici bilo dosadno, izašla u dvorište, vanka, na čistu ariju. Malo čeprkala oko selena i petrusimena. Kad ju je zazva poštar. Baba potpisala. Da je primila pozivnicu. S poštarom zapalila španjulet. Rekla mu da joj ne daju pušit unutra. Čovik zaplaka… Nti sve vide šta nebo držu, a di su njena prava. Ni duvan joj ne daju zapalit. U kući. Pa ti budi kraljica. Još joj neće dat ni Harry Pottera čitat. A ona to puno voli. U Danskoj se zna red. Jesi potpisa? Jesi. Gotovo. Crno na bijelo. Taknuto – maknuto….. Kao u Srbiji. U Vranje…. nema laganje, nema ono puj pike – ne važi. Nije to kao u Hrvatskoj. Da predsjednika kaznenog suda ne može nać poštar. A zvonio je dvaput. Kojeg… Čitaj više »

benty20
4 godine prije

Kako da se isplati bezobrazno plaćen projekt? Pa jednostavno – crni petak tokom cijele godine na model F-35 i ajmo ludi ministri obrane, premijeri, predsjednici, zastupnici…, navalite na ovu jedinstvenu priliku!

FATIH
4 godine prije

SLAVNA DANSKA VOJSKA…….
SOJGU JE ZABRINUT………

.

Max
4 godine prije

Baš to htjedoh napisati kolega Ivo ako ovako razgovaraju s razvijenom zemljom kako razgovaraju sa sirotinjom.

politicki nekorektan
4 godine prije

….badava im f35…sve njih prepisa djed mraz sa svojim jelenima …ho,ho ,hoooo…

Laki Topalović
4 godine prije

Možda turski višak?

Trt
4 godine prije

Send in the Danish.

Sarmat
4 godine prije

Ha, ha, ambasada (usanska) kaže da moraju kupiti zrakoplove “određene marke”. I Danci se tome čude! Koji moroni. Pa čemu inače ambasade u vazalnoj zemlji i služe ako ne takvom reketarenju. To su trgovački putnici usanske kapitalokracije. Ako ne kupi ova garnitura na vlasti, postavit će se druga koja će slušati. Ili treća. Sve dokk ne poslušaju. Ili će ostati bez Grenlanda. Recimo.

Ivi.tz
4 godine prije

Da nije smiješno,bilo bi žalosno…a ovako je obadvoje.hehhe

opet ja
4 godine prije

Najgluplje od svega ovoga je što F-35 ima tzv. “short legs”, odnosno nedovolajn dolet, pa Danska čak ni sa Grenlanda ne bii mogla da kontroliše nebo ni blizu Arktika, a mislim da nemaju vojnu avijaciju stacioniranu na Grenlandu. USAF zbog nabavke F-35 mora da obnovi i uveća svoju flotu avio tankera jer ne mogu daleko da stignu. Kažu da zato Kinezi razvijaju J-20 sa raketama v-v dugog dometa da bi obarali pre svih tankere, jer bez njih F-35 ne može nikuda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI