Zelenski mijenja stav o ključnoj bitci u Donbasu

Zelenski
27 komentara

Grad Artjomovsk, koji Ukrajina zove Bakhmut, važan je Kijevu, ali ga neće braniti ni po koju cijenu, rekao je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Ranije ovog mjeseca, Zelenski je insistirao da „niko neće predati Bakhmuta. Borićemo se dokle god budemo mogli.”

Međutim, on je dao drugačije mišljenje kada su ga pitali da li je vredno gubiti ljude da bi zadržao kontrolu nad strateškim rešenjem u Donbasu tokom intervjua za italijanski list Corriere della Sera u nedelju.

“Za nas je važno da to odbranimo, ali ne po svaku cijenu i ne dok svi ne pomru. Borićemo se dok to bude razumno”, odgovorio je ukrajinski lider.

Pokušaj da se zadrži Artjomovsk je ključan jer „Rusi žele da nastave prema [većim gradovima] Kramatorsku i Slavjansku, do granica Donbasa i do Dnjepra“, objasnio je on.

„Opiremo se i, u međuvremenu, pripremamo se za naš sledeći kontranapad“, rekao je Zelenski.

Artjomovsk je glavno ukrajinsko uporište i logističko čvorište u Narodnoj Republici Donjeck (DNR). Ključni grad je sada na ivici da bude opkoljen od strane ruskih snaga nakon bitke koja je trajala mjesecima i koju je sam Zelenski opisao kao “pakao” za kijevske trupe.

Prema izvještajima zapadnih medija, američka vlada, koja je obećala da će podržati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, od kraja januara poziva Kijev da se povuče iz Artjomovska i umjesto toga da se pripremi za buduće kontraofanzive u drugim područjima. Međutim, Zelenski nije bio voljan da udovolji američkim zahtjevima. Visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su za Washington Post prošle sedmice da ukrajinski lider “pridaje simboličan značaj” gradu i strahuje od pada morala ako se preda.

Jan Gagin, savjetnik vršioca dužnosti šefa DPR Denisa Pušilna, rekao je u ponedjeljak da se Ukrajinci drže Artjomovska jer drugim naseljima u toj oblasti nedostaju odgovarajuća utvrđenja. “Nisu mislili da će morati da se povuku”, objasnio je. Obližnji grad Časov Jar, u koji su ukrajinski komandanti već premešteni, trenutno je nespreman da se odupre ruskom napredovanju, kaže Gagin.

ArtjomovskBahmutKijevrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
goran
1 godina prije

U Munchen su se izredali Natovci s prijetnjama Rusiji. Danas je stigao Biden u Kijev I prstom ubada Putina u oko. Biden nudi jos vise i mocnije oruzje Zelenskom. Japan poziva Ukrajinu da ucestvuje na skupu G7. Za dva dana drzi Putin govor. …Rusija napreduje s brzinom puzha u Donbasu, Ukrajinci ginu kao muhe. Rusija dovlaci jos pojacanje…U Europi nitko ne poziva na mir osim Madjarske. U Americi potpuno tisina I muk. Ovaj puta anglosaksi su odredili da Rusiju izbrisu s made svijeta. Bez otvorene podrske Kine mozda I uspiju. God bless Russia.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Eto mu djed Joea u Kiev baš sada ! Nadam se da djed Joe zna da je u Ukraine ne na Philippines a Rusi … Ta zavrijedjuje li stari Biden Joe barem jedan Kinzal o Ruske škrtice !!!??? Ta barem pola Amerike bi slavilo Putina nakon toga !!!!

Ivan
1 godina prije

Kad ce konacno terminirati tu nistariju koja je uvela ukrajinski narod u pakao?

Dragačevac
1 godina prije

Očekujem masovne izlive patetike i lažnog sažaljevanja pro zapadnih medija nad Bahmutom pardon nad Artjomovskom🇷🇺

Biće dosta toplih ljudskih intervjua sa razočaranim borcima OSU sa diskretnim SS obeležjima dok ih zapadni mediji teše…

I na kraju će jednog dana da ih odkače podpuno kao i Afganistan što su i da ih više ne pominju.

bruegel the elder
1 godina prije

After the liberation of Paraskovievka, the assault detachments of the Wagner PMCs broke through the defense of the AFU south-east of Berkhovka and advanced close to Yagodnoye.

bruegel the elder
1 godina prije

Wagner PMC entered Yagodnoe

Now all efforts are directed to the Berkhovka-Yagodnoe line towards the reservoir.

An auxiliary strike is launched on Dubovoe-Vasilevka in order to secure the flank, take control of the roads from Bakhmut and limit the maneuver with reserves.

Joe
1 godina prije

Pušiona gade. Pušiona!

Vojni analitičar
1 godina prije

Artjomovsk odnosno Bakhmut uopće nije posebno ključan. Ključno bi moglo biti jedino zauzimanje Slavjanska i Kramatorska jer bi nakon toga bio otvoren put do Dnjepra. Ali To su relativno veliki i sigurno dobro utvrđeni gradovi pa se Rusi neće upuštati u njihovo osvajanje jer bi mogli imati preteške gubitke. Kako izgleda ovo se pretvorilo u rat iscrpljivanja. I nisu samo Rusi ti koji nastoje iscrpiti Ukrajinu, nego to rade i Poljaci i ostale zapadne zemlje svojom “pomoći” koja samo produžujue rat i ukrajinsku agoniju. Plan je vjerojatno slijedeći: Ruse na kraju nitko neće moći spriječiti da uzmu što su namjerili. Ukrajina će iskrvariti i na kraju se slomiti, a Zapad se neće nakon toga upuštati u otvoreni rat s Rusijom. Poljaci će pak iskoristiti potpuni slom Ukrajine kao države i pokušati uzeti Galiciju odnosno zapadnu Ukrajinu, pri čemu će im ruska ovajanja samo ići na ruku i dati opravdanje za… Čitaj više »

Xam
1 godina prije

Ako je posredi dogovor, odnoso Rusima je najavljena poseta i odobrena od strane Rusa, smatrao bih da je to neprimereno ruskom obrazu, naročito pred godišnjicu.

Ako se čovek stvarno pojavio pred ruskim pragom na način kojim se svetu pokazuje da američki predsednik može komotno da šeta uz svoju ukrajinsku marionetu po sred Kijeva,
makar bih demonstrativno sproveo vazdušni napad, ne po Kijevu, nego po drugim gradovima, čisto da starca oteram u podrum.

Kao što je ništa mnogima bilo i potapanje Moskve, kao što je ništa bio defile svakog političkog Kurte i Murte marionetskog Zapada po Kijevu, kao što je ništa bila razmena zarobljenika Azova, kao što je ništa bilo gađanje Krimskog mosta…

Sve je to jedno ništa i ne treba se uopšte ulagati u to kako sve te stvari boje Rusiju.

Max
1 godina prije

Priprema narod na pad grada.

Daniil Harms
1 godina prije

Majmun govori što majmun od natističke elite čuje. On i alzheimer starčić, samo su figure u rukama zločinačkog društva iz sjene. Problem je njihov zagriz oraha tvrdog ko kamen. Rusiju rasparčati neće… ali su u slučaju poraza, u stanju uvući svijet u kataklizmu. Tada ni cmizdravi holivudski pajac Sean Penn, neće imati priliku celuloidnim igrokazom utjeloviti ukrajinsku lutku na koncu…

tihobl
1 godina prije

Zelenski je na vrhovnom stabu pitao generale – sta kad se povucemo iz Bahmuta? Rusi ce navaliti na Casov Jar pa cemo se morati povuci iz njega. A onda ce krenuti opkoljavati Kostantinovku pa se moramo povuci i iz nje, a to znaci bjezanija iz Torecka, Nju Jorka i sve do Avdejevke. Zatim ce poceti opkoljavati Kramatorsk, sto znaci povlacenje iz Severska … Zato je dao naredbu da se ne povlace iz Bahmuta, vec da izvuce ono sto je ostalo od prekaljenih jedinica i da ih zamjeni novomobilisanima. Eno na kijevskoj TV govore da je prosjecan zivitni vijek ukropa koji dodje u Bamut 4 sata, da svaku noc ubacuju po 500 ljudi , a da pred zoru izvace ranjene (koji imaju srece da prodju samo sa ranom). Zato ste mogli vidjati snimke sa ulica kako po sestorica se bore da savladaju mobilisanog i ubace ga u kombi, i jedva uspijevaju… Čitaj više »

Benty20
1 godina prije

Jedna je stvar sigurna i ne treba biti previše pametan za to zaključiti! Zapadna propaganda svakodnevno javlja o ruskim gubicima i pomalom kolapsu, odnosno manjku profesionalne vojske. Kako izvještavaju, u Ukrajini se bore rezervisti i neobučeni mladi vojnici. Glupo je sada vagati koliko je to propaganda, a koliko tu ima istine, ali pogledajmo drugu stranu. Koliko Ukrajina ima profesionalnih vojnika i koliko se ukrajinska strana može osloniti na svoje snage? Po zapadnim medijima izgleda da Ukrajinci ne ginu, nego samo tamane krvožedne Ruse. Međutim, ponekad procure i podaci iz zapadnih redova, pa su se tako ukrajinski gubici na dnevnoj bazi u jeku žešćih sukoba brojali u stotinama. Nedavno je jedan zapadni general izjavio da su dnevni gubici oko Bahmuta oko 150 vojnika… I sad se ova komičarska budala nekako prizemljuje i skale sam sebi u usta, te mu sad Bahmut i nije toliko važan! Izgleda da pomalo shvaća da je… Čitaj više »

Voltaire
1 godina prije

Vidi ovoga klovna !! stalno mjenjas iskaze…moras..jer bajden zaboravi sto je jucer rekao 🙂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI