Zelenski otkriva nove kontraofanzivne planove

Zelenski - rat u Ukrajini
36 komentara

Zapadna vojna tehnologija može omogućiti Kijevu da pokrene novu kontraofanzivu protiv Rusije, smatra ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

Dok su ukrajinske snage trenutno potisnute na bojno polje, Kijev se nada da će preokrenuti situaciju zahvaljujući pomoći Zapada, rekao je ukrajinski lider za njemački tabloid Bild ove sedmice.

„Rusija ima više ljudi, više oružja. Ali Zapad ima moderne sisteme naoružanja”, razmišljao je Zelenski. “Ako dobijemo proizvodne licence od naših partnera, onda se ne radi o broju ljudi. Radi se o kvaliteti oružja.”

Kijev već ima plan za novu kontraofanzivu protiv Rusije, rekao je Zelenski, ukazujući da zavisi od obnavljanja vojne pomoći SAD njegovoj zemlji i da će Zapad općenito pomoći Ukrajini da poveća domaću vojnu proizvodnju.

Prošle godine Ukrajina je pokušala kontraofanzivu; Očekivalo se da će trupe obučene i naoružane sa Zapada probiti ruske odbrambene linije i ostvariti veliku pobjedu. Međutim, uspjeli su samo sa zanemarljivim teritorijalnim dobitkom po cijenu desetina hiljada ukrajinskih vojnika i iscrpili njihove zalihe oružja. Rusija je procijenila ukrajinske vojne gubitke od početka juna do kraja oktobra 2023. na otprilike 90.000 vojnika, 600 tenkova i 1.900 drugih oklopnih vozila.

Vlada Zelenskog tvrdi da ne može pregovarati s Rusijom sve dok je predsjednik Vladimir Putin na vlasti i neće prihvatiti bilo kakav ishod sukoba koji ne podrazumijeva potpunu obnovu ukrajinskih granica prije 2014.

U profilu ukrajinskog lidera koji je prošlog novembra objavio magazin Time stoji da je njegova vjera u Ukrajinu koja preovladava bila “nepokretna, na ivici mesijanskog”. Neki od njegovih saradnika to su doživjeli kao zabludu, rekli su novinama.

kontraofanzivaRusiaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Gad
20 dana prije

Aha i jamačno će biti uspješna kao prethodna.

Zlovenac
20 dana prije

Po klaviru.

Ivan Bgd
20 dana prije

Ta kontraofanziva ce baciti Rusiju na kolena. Pobeda samo sto nije…

tihobl
20 dana prije

Englezi stalno fantziraju.
Pisu o kontraofanzivi 2025 kojom ce slomiti ruse.
Pisu o da se rusi spremaju za ofanzivu na Harkov (a Harkov je duplo veci od Gaze) i nadaju se da ce na Harkovu rusi polomiti zube.
I jos redovno idu fantazije o desantu na Krim.

Rusi stalno napreduju istim tempom, ne citaju sta englezi pisu. Na jesen englezi ce objaviti da je Kijev pobjedio, proslaviti pobjedu nad Rusijom ali ni to rusi nece procitati.

tuf
20 dana prije

Kažem ja vama da je Zelenski ništa više od prodajnog predstavnika američke vojne industrije. U svakoj prigodi ubacuje ‘sales pitch’ o “modernoj, kvalitetnoj” američkoj vojnoj opremi. No da li je tome tako? Zaboravimo sve manjkavosti američkih Javelina, haubica i tenkova kojima su Ukrajinci na prvoj liniji fronta frustrirani. Da li su barem dronovi kvalitetni? Ehm. Iz današnjeg članka WSJ-a:

“American drones have proved ineffective — Wall Street Journal

The American UAV manufacturing company Skydio hoped to demonstrate the effectiveness of their models on the battlefield to increase sales, but the plan failed.

UAVs cannot cope with Russian electronic warfare and are off course.

American—made drones are expensive, malfunction and difficult to repair,” say both the heads of companies producing the devices and the Ukrainian military.”

Tupko Glupko
20 dana prije

“Vlada Zelenskog tvrdi da ne može pregovarati s Rusijom sve dok je predsjednik Vladimir Putin na vlasti i neće prihvatiti bilo kakav ishod sukoba koji ne podrazumijeva potpunu obnovu ukrajinskih granica prije 2014.”

Putin je upravo izabran na novi petogodišnji mandat u Rusiji, a potpuna obnova ukrajinskih granica iz 2014. godine je fantazmagorija.
Glavno je pitanje kada će Ukrima dopizdit masovno ginuti za interese izuzetnih.

roberto
20 dana prije

Opa,evo da neće do moskve stić,za par dana…;)..opet su izgelda imali šmrkačko veče,pa mu razne nebuloze padaju na pamet..hehe

Tысяча = Tisuća
20 dana prije

Osvrćući se na neuspješnu protuofenzivu u ljeto 2023., ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy primijetio je ovaj tjedan da je operacija BILA osuđena na propast od samog početka.

“Rusi su znali gdje ćemo napasti”, rekao je Zelensky tijekom intervjua za medije Axela Springera u utorak.

Zelenskyy je prethodno na tiskovnoj konferenciji krajem veljače rekao da su planovi Ukrajine bili “na stolu Kremlja čak i prije početka protuofenzive”.

Da li glumac govori istinu?

Bruno
20 dana prije

Za Amerikance su Ukrainci komedija, a za Ruse satira. Satiru ih svaki dan u hiljadama ili tisućama. Opet je u pitanju neobrazovanje i glupost kurcomlata Zelenskog. Još jednom “Boj ne bije svijetlo oružije, već boj bije srce u junaka”. Fino čovjek kaže JUNAKA, ne junakinje. Šta će te jadne žene kada u sred napada dobiju mengu. Boli stomak , krvi na sve strane, pa nezna je li ranjena ili je menga. Zelenski je kreten. Svoju ženu skini sa naslovnica Voge-a u u rov , za primjer drugima da se i druge mogu ugledati i pridružiti. Samo moraš obećati da ćeš svima napumpati usta.

Papaya
20 dana prije

Kome prijeti Deputy Secretary of State Kurt Campbell

Ico
20 dana prije

Ponašanje VOLodimira ZELENskog sve više podsjeća na ponašanje Adolfa Hitlera u aprilu 1945. godine. VOLodimiru bi najbolje bilo da se ubije, obzirom koje je zlo nanio ukrajinskom narodu.

dupla kamilica
20 dana prije

Vratit će se spavaći iz hibernacije na logično.

Antee
20 dana prije

bit će da su mu hiber i dušan savjetovali tako hahahahahaha

Captain
20 dana prije

Ovo se zove palamuđenje a može sviranje ku*cu pa čak može biti i sviranje pišom po klaviru 🤣🤣🤣

Nesko
20 dana prije

Opet se narkoman nasmrkao pa lupeta. Pa i da dobiju licence, tehnologiju kako će praviti projektila. Rusi će im onda totalno polupati elektro energetski sistem, ali ovaj put do 100%. Drugo Rusi će uvek dobiti informacije o lokacijama tih fabrika. Jedino ako ih ne spuste na dubine veće od 500+ metara. Do 100 ili čak 200 metara ih mogu uništiti bez ikakvih problema kao dok popiješ kaficu. Jedan projektila, prvi ide i probija i razgrce teren a onda drugi overava. Za veće dubine može se potrošiti i treći, možda četvrti. Tako da uzaludan posao pokušavaju. FSB će uvek preko kartica ili plaćenika, saznati za lokacije. A onda idu Iskanderi ili čak hipersonicni. I to je sva filozofija.

duki
20 dana prije

Ovaj nadrogirani kepec i dalje živi na nekoj drugoj planeti 1 k svjetlosnih godina od zemlje !
Izgleda da su mu oči, uši i jezik potpuno odvojeni organi ,da svaki od njih radi samostalno ?jbg drogs!

Josip
20 dana prije

Bas trazi da mu Kijev bude res pecen..

tatamata
20 dana prije

novi pokolj u nekom trgovackom centru ili podmetanje bombe ispod necijeg auta???

Max
19 dana prije

Bunca.

luđak
18 dana prije

Moj normalni i pametni frend poznaje vojne tajne, ali ja ne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI