Zelenski u sukobu sa najvišim generalom

Zelenski govor u Kongresu SAD
64 komentara

U toku je unutrašnji sukob između ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog i generala Valerija Zalužnog, vrhovnog komandanta oružanih snaga, prema vladinim izvorima na koje se u ponedjeljak poziva Bild. Insajderi iz Kijeva rekli su njemačkom tabloidu da je vojni komandant prije nekoliko sedmica pozvao na povlačenje iz ključnog grada Donbasa.

Zalužni je savjetovao predsjednika da napusti Artjomovsk, koji se u Ukrajini zove Bakhmut, umjesto da nastavi da ga brani dok ruske trupe prijete da preuzmu kontrolu nad gradom, navodi list. Međutim, ukrajinski vođa proglasio je grad tvrđavom i odbio da se povuče.

Usred intenzivnih borbi za Artjomovsk ove godine, ruske snage su ostvarile značajan napredak. Jevgenij Prigožin, čelnik privatne vojne kompanije Wagner Group, izjavio je prošlog petka da je grad „de-fakto potpuno opkoljena“, sa samo jednim putem za moguću evakuaciju.

Prema američkim medijima, Washington poziva Zelenskog da se povuče iz Artjomovska od kraja januara i fokusira se na pripremu velike kontraofanzive na proljeće koristeći oružje koje je isporučilo Zapad, ali ukrajinski predsjednik strahuje da će takav potez izazvati pad morala.

Grad je dio ukrajinske odbrambene linije od 70 km koja je stvorena otkako je Kijev započeo borbe u Donbasu 2014. Američki zvaničnici su ocijenili da njegov gubitak od Rusije neće uticati na stratešku situaciju.

Izvori Bilda tvrde da ukrajinske trupe na terenu u Artjomovsku “ne razumiju zašto se grad drži” i vjeruju da su se trebale povući odavno. Zelenski je nedavno izjavio da će ga ukrajinske snage braniti sve dok “ostane razumno” da to učine.

Njemački tabloid je također primijetio da Zalužnijeva popularnost, koju je postigao za vođenje vojne kampanje protiv Rusije, čini ga održivim izazivačem Zelenskom u potencijalnoj predsjedničkoj utrci. General nije javno najavio nikakvu ambiciju da se kandiduje za funkciju, ali u Ukrajini već mjesecima kruže glasine o zabrinutosti Zelenskog zbog moguće konkurencije.

BahmutrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
64 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

To se uvek dogadja kada stvari idu loše. Zna se šta je u pitanju. Zalužni rezonuje vojnički, a Zeleni sprovodi naloge gazde iz Vašingtona. Hazari uništavaju Ukrajince.

Гавран
1 godina prije

Taman su Rusi dovikli silno naoružanje oko Bahmuta i sad on treba da padne. Put za dotur municije i trupa se drži pod vatrom ali se ne zatvara.
Pitanje Ukrajinske prolećne ofanzive je verovatno rešeno u Bahmutu. Najboljih trupa više nema.

Гавран
1 godina prije

Stvaranje nove, snažne, Hazarske države na tlu Ukrajine bi okolno Slovensko stanovništvo dovelo u status Palestinaca. Temelj države se fundira ritualnim žrtvovanjem Ukrajinaca i destrukcijom Hrišćanstva.

Noname
1 godina prije

SAD i saveznici namjeravaju okončati sukob u Ukrajini mirnim pregovorima, a istovremeno dopustiti da zemlja bude podijeljena na dva dijela, rekao je kolumnist National Reviewa Noah Rothman. “Zapadni entuzijazam za ukrajinsko pitanje nastavit će opadati sve dok vlada Zelenskog ne bude postavljena pred svršenu stvar. U ovom trenutku Ukrajina će biti doslovno podijeljena, i to uz odobrenje svojih takozvanih pristaša”, kaže se u članku. Prema autoru, Oružane snage Ukrajine su preslabe da se odupru ruskim trupama i dođu do granica Ukrajine 1991. godine. Osim toga, operacije protuofenzive i zauzimanja Donbasa i Krima bit će preskupe za američke i europske saveznike, budući da će zahtijevati ogromne količine streljiva, opreme, kao i zračnu potporu i pristup stranim obavještajnim podacima, rekao je Rotman. Ruska strana, naprotiv, neće prepustiti niti pedalj novog teritorija. U takvoj situaciji najrealniji izgleda scenarij rasparčavanja Ukrajine nakon diplomatskih pregovora, smatra stručnjak. Berlin, Pariz i Washington prihvatit će postojanje destabilizirane države na… Čitaj više »

Noname
1 godina prije

Britanci su zabrinuti da će tenkovi Challenger osramotiti Englesku pred cijelim svijetom kada stignu u Ukrajinu. Vojni stručnjaci kažu da Oružane snage Ukrajine neće moći učinkovito koristiti ovu tehniku ​​zbog njenih nedostataka. London, imamo problem. Tenkovi “Challenger” mogu učiniti medvjeđu uslugu Britaniji u Ukrajini, ako dokažu svoju potpunu nepodobnost u tijeku neprijateljstava. A za to postoje svi preduvjeti, piše Military Watch. Prvo, Challengeri imaju užljebljenu cijev, za razliku od većine drugih tenkova. To sprječava korištenje standardnih NATO tenkovskih metaka. Odnosno, Ukrajina će moći nadoknaditi streljivo samo u samoj Britaniji, koja nema razvijenu vojnu proizvodnju. To znači da će biti malo streljiva i trebat će puno vremena da se stigne do Ukrajine. Drugo, Challengeri imaju debeli oklop, ali se sastoji od običnog čelika. U leguri nema kompozitnih materijala, kao ni zaštite od eksplozije. Osim toga, tenk nema protukumulativni zaslon i zaštitu streljiva od detonacije. To znači da jedan pogodak može uzrokovati katastrofalnu eksploziju. To je bio slučaj sa starim ruskim… Čitaj više »

Lećima
1 godina prije

Kaze Zelenski da ce dovesti jos vise Ukrajinaca u Bakhmut na klanje I da Rusi nesmu osloboditi taj grad.

Noname
1 godina prije

A Poljaci totalno pukli.

Poljski energetski koncern Orlen želi od Rusije povratiti odštetu za prestanak opskrbe naftom i plinom. To je izjavio šef grupe poljskih tvrtki Daniel Obaitek.
Najveći poljski koncern Orlen, koji se bavi vađenjem, preradom i prodajom nafte i benzina u Poljskoj, Češkoj, Njemačkoj i baltičkim zemljama, mogao bi od ruskih kompanija pokušati dobiti odštetu za obustavu isporuke nafte i plina. Tvrtka je trebala dobiti naftu, ali rutni nalozi s plaćanjem nisu izdani, a Poljska je odbila kupnju nafte iz Rusije morem.
Budući da Poljska ne dobiva naftu i plin, želi primiti barem novac.
Razmotrit ćemo ovo pitanje. Sve je to sadržano u ugovorima o kojima ja ne mogu govoriti. Proučava se pitanje odštete od Rusije,
rekao je Daniel Obaitek.
Ranije je objavljeno da poljske vlasti planiraju tražiti odštetu od Europske unije za tenkove isporučene ukrajinskim vojnicima. U Poljskoj smatraju da im je EU jednostavno dužna nadoknaditi sve troškove.

Herc
1 godina prije

Ubiće ga Ukri još do malo ,a do kraja ljeta Putin koliko jami toliko će imati.
Najnovija budalaština rvackog indexa,koje su prenijeli od nekakvih britanskih obavještajaca da Rusi koji odavno nemaju municije ni raketa ni hrane a Putin je umro prošle godine od leukemije napadaju Ukre sa lopatama kao nekad indijanci sa tomahavkom Pa ko čita tu debilnu gamad osim istih pderchina kao oni.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovo na kraju teksta – izbori za ukrajinskog predsjednika tek su u ožujku 2024., a do tada tko zna što će biti i sa Zelenskim i sa Zalužnim.

Izgleda da komičar i glumac ipak sjedi na dvije stolice – pušta ukrajinsku vojsku da uzaludno masovno gine u Bahmutu/Artjomovsku, što odgovara Rusiji.

Max
1 godina prije

Artemjovsk je pao dok se oni svađaju,

Marko
1 godina prije

ma pošto u politici nista nije slucajno… nebi me nimalo cudilo da je ovo sve jedna velika predstava, a u glavnim ulogama su Zeleni, G.I.Joe i Čelavko.. svi zajedno u jednoj velikoj predstavi nazvanoj siromašenje i inflacija EUa i naivnih građana…
lagali su nas s koronom, htjeli nas pobit sve, zasto bi im bilo sta dalje vjerovali ??

tihobl
1 godina prije

Sledeci kotlic bice Toreck.
Tamo su 8 godina gradjena utvrdjenja.

MNK
1 godina prije

Netko je rekao nekome, u stvari ne zna se sto. “Bild” to je tabloid za maloumne ljude, kao sto je britanski “The Sun”.

hiber
1 godina prije

To je u suprotnosti sa vašim dosadašnjim tvrdnjama. Pa rat vode američki generali pa kako bi Zelenski uopće mogao na to utjecati. Rusi su osvajanje Maripolja platili oslobođenjem Hersonom, Izjuma i Harkivske oblasti. Pitanje je, osim glupo izgubljenih života, čime će morati plaćati osvajanje Bakhmuta, ako ga uopće osvoje. Očito su Rusi mnogo slabiji kad moraju utrošiti mjesece i 500 ljudi dnevno protiv max. 3.000 ukrainaca.

noppo
1 godina prije

Ukrajinu če zapad vjerovatno napustit. Za dominaciju $$$ nije toliko bitna. Bitnije so zemlje bliskog istoka (Iran, Saudijska Arabija, Irak) i Kina.

hiber
1 godina prije

Bahkmut je vojno potpuno nevažan i služi sa klanicu trupa. U svakom sličaju dok Rusi gube 5-6 puta vise trupa isplati ga se držati. Šojguova noćna mora je Vohledar. Iza njega su dvije uzvisine od 250 metara koje su u zimskom periodu ruse i oklop samljele u komade. Sada ih, u blatnom periodu, moraju zauzeti pješadijom, inače u kasno proljeće riskiraju siguran gubitak Mariopulja, a to znači kraj rata za Ruse.

burt
1 godina prije

Bakhmut je primjer sulude ruske politike, napustili su strateški važne gradove Herson i Izjum i sad pokušavaju postići neku pobjedu pod svaku cijenu i nemilice troše trupe oko Bakhmuta, Wagnerovi kriminalci su za rusku vodstvo samo zamjenjivi brojevi a i regularna vojska im ništa ne znači, na kraju će se pokazati da ruski zapovjednici nisu dorasli zapadnim ni intelektualno ni po sposobnostima

Гавран
1 godina prije

Biće zanimljivo u Pridnjestrovlju. Ruski kontingent je mali a Ukri se grupišu za napad. I..onda su im Rusi nešto na uho rekli pa sada nema vesti. Verovatno da će upotrebiti nukl. bombe lokalnog značaja.

nessy
1 godina prije

Pa naravno da je u sukobu sa generalom. Sta uopce zna taj umisljeni general u odnosu na trecerazrednog komicara kojem je ‘highlight’ karijere sviranje… na klaviru. Ginu ljudi? Koga briga. Pa valjda je Zelenski proveo dovoljno sati na ‘Call of Duty’ i ‘Medal of Honor’, da moze voditi taktiku i strategiju rata sa nadmocnim neprijateljem. Ah, ti generali… oni misle da se ratovi vode kako su ucili u akademijama. Izvuci ljude iz bezizlazne situacije? Besmislica! Zelenski zna bolje!

burt
1 godina prije

ukrajinski dužnosnici su rekli da neće biti milosti prema petokolonašima na Krimu a znali su i mjesta na kojima su živjeli petokolonaši u Hersonu pa su raketama pogađali njihove kuće i tako će i na Krimu, svim kolonostima bi bilo bolje da se pripremaju na odlazak sa Krima i povratak u Rusiju dok su komunikacije slobodne a i sami bi trebali shvatiti kad su vidjeli da se zadnje vrijeme udaralo po Mariupolju, Belgorodu, Kavkazu, okolici Moskve

gargamel
1 godina prije

Rusija minimalno mora da osvoji Odesu, tek tada ima smisla da čuju i saslušaju šta Nato predlaže.

Ivan
1 godina prije

Vojska treba koknuti Zelenskog i svi problemi Ukrajine su rijeseni..

Tihomir
1 godina prije

Čujem da Rusija više nema vojnika.svi su pobijeni i da gube ovaj rat

Ziv je Geza
1 godina prije

Vojni strucnjak neki akrap,upravo na htv dalekovidnici rece, da moze bitni pad bahmut nema nikakvu ulogu za daljni nastavak rata, te na pitanje propagandiste i rusofoba novinara, da li slijedi oluja poput hrvatske, odgovara , ne jedna vec vise njih.

Dakle sluzbena politika rh i javna medijska propaganda i nakon godinu dana histerije jos uvijek ne odustaje ni pedlja od narativa Putin=Milosevic;Rusija=Srbija;Donbas=Krajina…..

A Meta na ledjima je sve veca i veca.

Noname
1 godina prije

Ukrajina je već propala kao država, rekao je pukovnik Douglas McGregor, bivši savjetnik šefa Pentagona, na svom osobnom YouTube blogu.
“Ukrajina kao nacionalna država je već mrtva, po mom mišljenju. Četrdeset posto njegovih gradova i infrastrukture je uništeno. Cijela njezina industrijska baza, sve što je imalo realnu cijenu u Ukrajini, postalo je dijelom Rusije. To su tradicionalno regije u kojima žive Rusi “, rekao je vojnik.
McGregor je precizirao da su milijuni ljudi napustili zemlju tijekom godine, a njezino se stanovništvo smanjilo s 38 milijuna na oko 18-22. 
U veljači je bivši obavještajni časnik američkih marinaca Scott Ritter predvidio predaju ukrajinskih oružanih snaga do listopada ove godine. Prema riječima stručnjaka, Ukrajina će prestati primati zapadno streljivo do sredine ljeta, a Kijev će biti poražen na jesen.

Milac
1 godina prije

oni se pitaju u Ukrajini isto kao i ja u svojoj kuci.

tatamata
1 godina prije

sto ? Nikako d ga nauci kako se qulcem svira klavir

Noname
1 godina prije

Ukrajinska tvrđava neizbježno će pasti pod pritiskom Wagner PMC-a, smatra Stanislav Krapivnik, bivši časnik američke vojske.
Situacija za ukrajinske jedinice u Bakhmutu je blizu kritične. Ukrajinsko zapovjedništvo je davno trebalo povući svoje trupe iz grada u Donbasu, rekao je Krapivnik.”Ako je vjerovati statistici Mossada, onda je omjer gubitaka 8:1. Ako računamo gubitke NATO plaćenika i instruktora, onda gubici dosežu gotovo 10:1″, naveo je Krapivnik podatke iz Bakhmuta.
S ovakvim vatrenim pritiskom Wagnerove skupine Oružane snage Ukrajine nemaju šanse zadržati grad. Prije ili kasnije, ukrajinska tvrđava u Bakhmutu će pasti. Ukrajinsko vodstvo je toga itekako svjesno. Grad je odavno trebao biti napušten, zaključio je američki časnik.          

Noname
1 godina prije

16-godišnji dječak iz Harkova dobio je poziv, unatoč činjenici da je dob za regrutaciju u Ukrajini 18 godina. Ne želeći se boriti za ukrajinsku vladu, dječak je počinio samoubojstvo. Dječak je tvrdio da je nedavno sahranio svog oca koji je poginuo u ratu. Sam tinejdžer ne želi “trunuti u rovu” za kijevski režim. Velik broj tinejdžera ilegalno je mobiliziran u Ukrajini. Mnogo ih je poslano da se bore u najopasnijim područjima, poput Bakhmuta.  U ljeto 2022. Vrhovna Rada Ukrajine bila je spremna razmotriti nacrt zakona o regrutaciji u vojsku dječaka od 16 godina. Do sada nijedan zakon nije usvojen. “Vrhovna Rada Ukrajine spremna je razmotriti prijedlog zakona koji bi omogućio mobilizaciju djece od šesnaest godina! Ukrajinci! Shvaćate li da Zelensky ne osuđuje samo vas odrasle na smrt, već želi uzeti i vašu djecu. Ukrajina je konačno pretvorena u nacističku Njemačku iz 1945. godine”, napisao je formirani ukrajinski zastupnik Kiva. Nažalost, kijevski režim nastavlja ilegalnu mobilizaciju,… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

“…sam grad Bakmut je prirodni centar regije. Mesto gde se svi lokalni putevi i zeleznica ukrstaju. Ako kontrolises Bakmut,ti kontrolises saobracaj za celu regiju i bez tvoje dozvole nista ne moze uci ili izaci. Zato je bitka za Bakmut tako vazna ali i najveca bitka u celom ratu.Veca i od bitke za Mariopolj sto se i jasno vidi po ulozenom ljudstvu i tehnici. Cena je ogromna i sad se vec meri u desetinama hiljada zivota mesecno. U ocajnom potezu da zaustavi ili barem uspori napad Vagnera,Ukr armija podize most u vazduh.Ali vrlo brzo se pojavise slike tog mosta uz objasnjenje da nije jasno da li su taj most podigli da bi usporili Vagner ili zabranili sopstvenim ljudima da izadju? ———— Sputnik IT Ruska vojska pogodila je zapovjedno mjesto “Azov” u regiji Zaporožje 15:00 h/05.03.2023 Rusko ministarstvo obrane: Ruska vojska pogodila je zapovjedni punkt “Azov” u regiji Zaporožje Ruske trupe napale… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak1: “Zajedno sa lakom tehnikom i borcima 30. motorizovane brigade stižu različite grupe Teritorijalne odbrane, Narodne garde i granične službe, kao i jedinice policije, koje su glavne snage napustile prilikom povlačenja iz istočnih delova grada. . Ove formacije su retroaktivno uključene u sastav brigade da bi se sakrio stvarni nivo gubitaka. Koordinacija, komunikacija i kontrola brigade su poremećeni, a vodovi, čete i bataljoni 30. motorizovane brigade moraju da budu popunjeni slučajno preživelim i povređenim vojnicima. ———– 🇺🇸🇷🇺 Sve više Amerikanaca počinje da vidi Vladimira Putina kao heroja i predsednika kakvog bi želeli da vide u svojoj zemlji. Kolumnistica American Thinker-a Laura Vellington pisala je o rastućem trendu društvenih medija. Ona je napomenula da je ranije ograničena popularnost ruskog lidera u Sjedinjenim Državama posledica njegove posvećenosti sportu i zdravom načinu života. Ali u poslednje vreme trend se promenio. Amerikanci vide Putina kao čoveka koji brine o svojoj zemlji i svom narodu… Čitaj više »

Lucija, prva
1 godina prije

Nastavak2: “Prema voditelju, ideja o oslobađanju Krima od Rusije je kao oslobađanje Teksasa od Amerikanaca i predaja Meksiku . Nadalje, Putinov govor u ruskom parlamentu 21. veljače nazvao je jednim od najracionalnijih govora u posljednje vrijeme. Napolitano je rekao da ruski čelnik zna da iza sukoba u Ukrajini stoji Zapad i naglasio da je ta činjenica “opće poznata” . Čak je ponovno istaknuo da je jedan od čimbenika koji je zaoštrio ukrajinsku krizu širenje NATO-a . Nekoliko političara, stručnjaka i analitičara tvrdi da je Zapad prešao nekoliko crvenih linija u odnosima s Moskvom , što je rezultiralo sukobom u Ukrajini. Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a bivši službenik CIA-e Raymond McGovern naznačio je da je okidač krize u Ukrajini bilo kršenje američkog obećanja da neće širiti NATO. ————– “Ne vidim razloga za borbu“: intervju sa ukrajinskom vojnikom . Vojnik 92. ombr Oružanih snaga Ukrajine govori istinu o životu na prvoj liniji… Čitaj više »

Karma
1 godina prije

Boge mi rusi lopatama gaze nato masineriju. Hahaha
Hazarija je bordel bez struje, jadni ukrajinci a i rusi sta moraju tamo bauljat. Tuzna prica dva slavenska naroda ili isti narod manipuliran od sotona 13. plemena

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI