Zelensky obećava da će ojačati ključni grad Donbasa

Zelenski
41 komentar

Ukrajinski položaji u strateškom Donbasu, gradu Artjomovsku, poznatom i kao Bahmut, koji je navodno skoro u potpunosti opkoljen ruskim snagama, biće ojačani, obećao je predsednik Vladimir Zelenski.

Borba za Artjomovsk – glavno uporište i logistički centar kijevskih snaga u ruskoj Narodnoj Republici Donjeck – bjesni od avgusta.

U video obraćanju u srijedu kasno, Zelenski je govorio o odlukama donesenim tokom sastanka koji je imao sa najvišim ukrajinskim vojnim dužnosnicima ranije tog dana, a koji je sadržavao ” izvještaje vrhovnog komandanta, obavještajnih službi i zapovjednika rukovođenja”.

Bakhmut i Khortitsa, najveće ostrvo na rijeci Dnjepar, koje je dio ukrajinskog grada Zaporožja, ostaju ” glavni fokus” za oružane snage zemlje, rekao je on.

“Jasan stav cjelokupnog štaba je da se taj pravac pojača, da se okupatorima nanese maksimalna moguća šteta”, naveo je predsjednik.

Ured Zelenskog također je u odvojenom saopćenju naveo da je na skupu visokog profila izražen “zajednički stav u vezi sa daljnjim držanjem i odbranom grada Bakhmuta” .

Ruske snage su zauzele nekoliko sela u regionu, a nedavno su gotovo opkolile grad, kaže šef privatne vojne kompanije Wagner Evgenij Prigožin. Ranije ovog mjeseca, on je izjavio da ruske trupe imaju punu kontrolu nad istočnim dijelom Artjomovska.

Zelensky je više puta insistirao da neće predati grad, uprkos izvještajima da su ga SAD navodno pozvale da se povuče i fokusira na druge dijelove linije fronta.

U intervjuu za CNN prošle nedelje, ukrajinski lider je objasnio da je bitka za Artjomovsk/Bahmut bila “taktička” za njegovu zemlju i da bi Rusija, ako bi preuzela kontrolu nad uporištem, imala “otvoreni put” ka još Kijevu. držao delove Donbasa.

Politico je u nedjelju izvijestio da je fiksacija Zelenskog na Artjomovsk dovela do “pucanja” odnosa između Kijeva i njegovog glavnog pristalice Washingtona. Zvaničnici Bajdenove administracije rekli su agenciji da su zabrinuti da bi “trošenje toliko ljudstva i municije” moglo učiniti Ukrajinu nesposobnom da pokrene kontraofanzivu protiv ruskih snaga na drugim mjestima.

Bakhmutrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alexosijek
1 godina prije

Na ratištu ništa novo!! Samo licemjerje i glupost političara – i smrti i sakaćenja vojnika!…lp

borjana
1 godina prije

Bio jednom jedan mali firer, također dobar glumac, također crnomanjastog izgleda ali je imao male brčiće i htio pod svaku cijenu zaposjesti i zadržati jedan grad, koji se zvao Staljingrad…

Lupo
1 godina prije

Zelenski je uzrokovao stotine tisuca ubijenih ljudi da bi udovoljio svojim gazdama u Washington. Ukrajina je morala biti neutralna.

NOVI STARI
1 godina prije

bem ti taktiku…tip je pod drogom, ili lud, ili nema pojma?

eks
1 godina prije

Kurcosvirac se uživeo u ulogu firera .

Eto
1 godina prije

Kada padne Putin, Zapad ne smije ponoviti gresku 1990. I sacuvati rusiju u komadu

Ivan
1 godina prije

Kada ce konacno Rusi ubiti to ukrajinsko / zidovsko smece

tihobl
1 godina prije

Након обарања америчког дрона, амерички сенатор Линдзи Грем позвао је Бајденову администрацију да упозори Москву да ће руски авиони бити оборени у међународном свемиру када се приближе објектима у земљи. У одговору на то, руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов је приметио да такве изјаве „надилазе здрав разум“.

„Намерни напад на руску летелицу у неутралном ваздушном простору није само злочин по међународном праву, већ и отворена објава рата највећој нуклеарној сили“, рекао је Антонов.

tihobl
1 godina prije

Према обавештајним подацима украјинских медија, Андреј Колесников је „погинуо” у марту прошле године, али је пре неки дан дао интервју руском новинару.

Karma
1 godina prije

Gad profiterski

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukre će Zapad pustiti niz vodu.
Samo je pitanje vremena.
Nije da se nije znalo od prvog dana rata.
A Zelenski (i njegovi prethodnici, da se ne zavaravamo) je ovdje da nanese maksimalnu štetu Ukrajini i ukrajinskom narodu.

Kolapsira ubrzano financijski sustav na Zapadu, a onda će Ukri Zapadu biti zadnja rupa na svirali.

Ovo sa sankcijama Rusiji i sabotiranju Sjevernog Toka pokazalo se kao najgluplji potez Europe još od Drugog svjetskog rata.

Гавран
1 godina prije

“Politico je u nedjelju izvijestio da je fiksacija Zelenskog na Artjomovsk dovela do “pucanja” odnosa između Kijeva i njegovog glavnog pristalice Washingtona”

Sve obrnuto pa zamešano, pa malo soli i bibera.

Zelenomor bi se jedino malo bunio, više sebi u bradu, da mu narede da pređe sa kokaina na heroin.

Max
1 godina prije

Ne znam tko su Ukrajinski stratezi ali mi nije jasno kako ne znaju da rat protiv Rusije koji se temelji na iscrpljivanju ne mogu dobiti.

Zvrk
1 godina prije

Bogami, topografiju Artemovska poznajem bolje nego topografiju vlastitog grada!

burt
1 godina prije

ruske kadrovske jedinice koje su se prije godinu dana 100% sastojale od profesionalnih vojnika sada su većinom sastavljene od rezervista koji nemaju sposobnosti i motiva da kreću u ofenzivna djelovanja, ne postoji nikakva velika vojska koja će iz Rusije krenuti prema Harkovu i Sumyu i iz Bjeloursije prema Kijevu, to su sve dezinformacije u srpskim medijima ali i oni sami priznaju da nemaju pojma zašto se ne pokreću ofenzive iz tih područja a Ukrajinci prema planu dobijaju najsuvremenije protuavionske sisteme, oklopna vozila i samohodnu artiljeriju

Noname
1 godina prije

Ukrajina će biti poražena bez slanja NATO trupa – potpukovnik američke vojske. Oružane snage Ukrajine uskoro će početi gubiti tlo bez potpore vojski zemalja Sjevernoatlantskog saveza, rekao je potpukovnik američkih oružanih snaga Tony Shaffer.
U intervjuu s novinarom Stevenom Gardnerom, vojska je izrazila uvjerenje da ukrajinski borci neće moći dobiti bitku za Bakhmut, kao ni u dugotrajnom ratu, bez dodatnih kopnenih snaga izvana. Napomenuo je da je takva negativna prognoza nezgodna za Sjedinjene Države, ali se temelji na stvarnim činjenicama.
Prema Schafferu, zapadni stručnjaci griješe da Bakhmut nema stratešku važnost za ukrajinske trupe. Podsjetio je da je grad logističko središte koje opskrbljuje Oružane snage Ukrajine u Donbasu.
Ranije je bivši savjetnik Pentagona, pukovnik Douglas McGregor, rekao da bi pad Bakhmuta srušio južni front Oružanih snaga Ukrajine.

Noname
1 godina prije

Stručnjaci ruskog vojnog odjela pronašli su palu američku bespilotnu letjelicu MQ-9 Reaper na dan incidenta, javlja ForPost pozivajući se na izvor upoznat s detaljima operacije.
Napominje se da je dron pronađen 60 kilometara od Sevastopolja, na dubini od oko 850-900 metara. Prema publikaciji, sada ruski ratni brod dežura na mjestu nesreće, a stručnjaci odlučuju o daljnjim radnjama za podizanje bespilotne letjelice s morskog dna.
Kako je pojasnio izvor portala, za izvlačenje je potrebno koristiti sredstva koja su korištena u izvlačenju potonulih dubinskih podmornica. Napomenuo je da takva sredstva imaju vojska i mornarica.
Ranije je John Kirby, koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, rekao da Sjedinjene Države vjerojatno neće moći izvući olupinu MQ-9 iz mora. Tajnik Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev rekao je da će ruska strana pokušati nabaviti američki dron.

Noname
1 godina prije

Pomnožite s pet. Klincevič je komentirao procjenu Zapada o 100.000 mrtvih ukrajinskih vojnika. U stvarnim procjenama vrijedi uzeti u obzir dostupne izjave rodbine o nestalim vojnicima. Nenadoknadivi gubici Kijeva u godinu dana, od početka specijalne vojne operacije, mogu doseći pola milijuna ljudi. Takvu ocjenu u intervjuu za FAN dao je političar, bivši senator Vijeća Federacije Franz Klintsevich. Ranije je Politico, pozivajući se na podatke američkih dužnosnika, zaključio da je tijekom godine neprijateljstava Kijev izgubio više od 100.000 boraca, uključujući i najobučenije osoblje. U većini slučajeva ti su gubici pali na obranu Bakhmuta. “Nažalost, strani novinari obmanjuju ljude i svi bismo voljeli da je ta brojka poštena, ali samo u zatvorenom mišljenju tajnih službi zemalja NATO-a procurila je brojka od 257.000 mrtvih godišnje. No, stalno me muči nešto drugo, prije samo četiri mjeseca službeno je rečeno da je UN-u podneseno 294.000 prijava obitelji Komiteta vojničkih majki Ukrajine da su njihovi rođaci nestali”, rekao je Franz Klintsevich,… Čitaj više »

Motorola
1 godina prije

Rusija priprema veliku informativnu kampanju za regrutiranje vojnika profesionalaca. Piše o tome Ura.ru.
Prema publikaciji, početak kampanje bio je zakazan za 1. travnja, s početkom proljetnog vojnog roka.
Do kraja godine u Oružane snage diljem zemlje planiraju zaposliti oko 400.000 profesionalnih vojnika. Napominje se da je ulaz već poslan regijama i da su guverneri započeli pripremni rad.
U izvješću se dodaje da je neformalna obuka započela u veljači. Angažiranjem izvođača bavit će se lokalni vojni uredi.

NOVI STARI
1 godina prije

5-6 koja sila na 1000 km fronta?

404
1 godina prije

Ti se radije vrati u svoju ludaru.

abc
1 godina prije

Sve to sranje če Rusi rušiti sa lakočom i dokazati kako slabo je zapadno naoružanje, o čemu več govore i američki stručnjaci..
Opet se veseliš za đabe…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI