Zemlja EU šalje jurišne helikoptere u Ukrajinu

Helikopter Mi-24
51 komentar

Češka vlada donirala je Ukrajini jurišne helikoptere sovjetske proizvodnje, a u narednim sedmicama otvorit će svoje servise za cijeli niz oklopnih vozila koje koriste kijevske snage, objavio je Wall Street Journal u srijedu. Donacija i velika eskalacija umiješanosti Praga u Ukrajini, desila se  nakon razgovora sa SAD-om.

Helikopteri – topovnjaci Mi-24 iz 1970-ih – raspoređeni su u Ukrajinu proteklih sedmica, izvještavaju  novine. Ranije ove sedmice, američki ministar odbrane Lloyd Austin  zahvalio je Pragu na obezbjeđenju helikoptera, nakon konferencije koja je imala za cilj okupiti američke saveznike da naoružaju Kijev.

Češka je već isporučila tenkove i protutenkovsko oružje Ukrajini, a zajedno sa Slovačkom popravlja ukrajinska laka oklopna vozila u svojim remontnim pogonima. Međutim, uskoro će proširiti ovu uslugu kako bi se “remontovao čitav niz tipova vozila koje koriste ukrajinske kopnene snage”, rekao je češki zvaničnik, a prenosi Wall Street Journal.

“To je početak onoga što će vjerovatno biti veći napor”, rekao je zvaničnik. Međutim, zamjenik ministra odbrane Tomas Kopecny priznao je da bi otvaranje zemlje kao popravke za njenog susjeda predstavljalo “rizik” i da bi se moglo smatrati učešćem Češke u sukobu.

Moskva je već optužila SAD i njihove saveznike da vode “rat po punomoćju” protiv Rusije putem njihovog snabdijevanja ukrajinskim snagama oružja, obuke i obavještajnih podataka. Rusija je takođe izvodila redovne napade na skladišta zapadnog oružja u Ukrajini, proglašavajući ih “legitimnim ciljevima”.

Usred priliva stranog oružja, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba priznao je u srijedu da je situacija u regionu Donbasa – gdje ruske snage stalno napreduju na gradove i utvrđenja pod kontrolom Ukrajine – “izuzetno loša”. Međutim, Kuleba je nastavio ovu prognozu sa zahtjevom za više zapadnog naoružanja – u ovom slučaju, američkih raketnih bacača M270 MLRS, za koje je rekao da bi mogli omogućiti snagama njegove zemlje da izdrže duže.

Češkahelikopteriukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Kak su krenuli, svi će ostati bez vojne opreme, i sve što netko treba je jednostavno ušetati u te države i osvojiti ih bez ispaljenog metka.

1 godina prije

Kad ima jedna zemlja najbolji PVO sistem na svijetu, a druga zemlja šalje 50 godina stare helikoptere, “kao pomoč” ta zemlja nije ništa drugo nego ubica…
Još jedna od sistemskih glooposti… ja samo neznam, KOME TO PRODAJU????!!!!
Šta če ta zemlja govoriti nakon završetka te sramote?

nekoime
1 godina prije

Mogli bi i Rusi poslati Česima helikoptere.

mrdo
1 godina prije

Rusi kontrolišu nebo iznad bivše Ukrajine. Čim se pojave u bivšoj Ukrajini, ti jurišni helikopteri postaju trenažni helikopteri za ruski RV PVO. Baš fino od Čeha što pomažu Rusima u treningu.

mrdo
1 godina prije

Koje kamikaze će da pilotiraju tim zrakomlatima. Češki ili ukro?

Jednostavno receno
1 godina prije

Ovo je slično kada dođe tetka iz njemačke pa ti donese milku a za uzvrat te hebe čitav godišnji. Tako i ovi poslali im ne uptrebljivo oružje, leteće sanduke a za uzvrat će im uzeti sve. Al neka kako kažu dok je budala pametni će živjeti.

Prdimir
1 godina prije

Rusija kontrolira nebo a vidim i dosta pruga i vojnih baza je otislo k vragu sve do poljske granice….Opet bude puno zeljeza po livadama. Ako uopce dode do toga da polete.
Razbucavaju ih ko beba zvecku a narod jedva docekao bracu slavene…uglavnom placu za ukrajinom samo nis koristi, povezani mafijasi, profesionalni politicari i tumpleki…isto ko kod nas 🙂
PS. Ima snimka ukrajinskih zarobljenika koji se ne znaju postrojiti….sramota

1 godina prije

Šta helikopter znači danas?
Kad su Zelenski i Britanci slali elitne jedinice na Zmijsko ostrvo, prvo su Rusi srušili sve, što je letjelo. Avione i helikoptere.
Kad su kreatori, gloopi ko noč, pripremali drugi val napada, Rusi su jim razbili sve helikoptere u Odesi, na pisti… Kad su bili več siromahi i njihovi instruktori ukrcani…
Rusi su znali njihove položaje, ali jih nisu napadali, dok jih nisu pokušali upotrjebiti…
Tako politika, kao vojno vodstvo zapada, sve nevjerovatno gloopi ljudi!
Ja neznam šta je sa tim ljudima? Zabavljaju se šaljuči hiljade, desetine hiljada, ljudi u smrt?

tuf
1 godina prije

Glineni golubovi koji će biti srušeni nakon prve ili druge akcije – a Česi neće dobiti zamjenske tko zna koliko vremena. Vidimo da Poljaci već pi*de na Nijemce jer neće u dogledno vrijeme dobiti obećane tenkove – a svoje su poslali na reciklažu u Ukrajinu.
Ukrajinska vojska je zaista odlična u reciklaži i zbrinjavanju oružja, koliko oni NLAW-a i Javelina potroše tjedno – nikakva američka i britanska vojna industrija to ne može u kratkom roku nadomjestiti.
Da malo okrenem na šalu, netko poput Kine, kada bi imali imperijalne ambicije, čekali bi još koji mjesec da Europa u Ukrajini potroši preostale zalihe oružja i onda kada bi krenuli doslovno bi Europu osvojili za mjesec dana.

Cinco
1 godina prije

Zakharova je rekla da će Ruska Federacija odgovoriti protjerivanjem zapadnih medija Ili US Rana medija u slučaju blokiranja brifinga Ministarstva vanjskih poslova na YouTubeu

ZZZ 🇭🇷
1 godina prije

Ukrajinci tajno prodaju Javenile Pobunjenicima u Donbasu

1 godina prije

Evo ga… Prvi več “prizemljen”.
Na brifingu Konašenka, 10.43….
Vjerovatno vam je poznato, da posada obično ne preživljava….

mrdo
1 godina prije

Izraelci blokirali (licenca) švabama i kaubojima da prodaju antitenkovske rakete ukro-nacistima. Prpa ih ruske odmazde. Češke ovce grlom u jagode po naređenju iz Vašingtona.
Ahmat sila!
——————————
Israel blocks Ukraine missile deal – media
Tel Aviv rejected the US request to allow Germany to supply Ukraine with Spike anti-tank missiles
Israel will not permit Germany to sell Spike anti-tank missiles to Ukraine
Israel is concerned that Russian soldiers could be killed by Israeli-made weapons… (RT)
——————————

ZZZ
1 godina prije

Istorija se ponavlja. I u WWII, tadašnja Čehoslovačka radila je punom parom na naoružavanju vermahta.
Pošto se istorija ponavlja, ponoviće se i ishod. Samo što će posle novog ishoda i Češka i Slovačka ostati zauvek pod okupacijom Rusa. Nisu izvukli pouku iz prethodne okupacije!

Max
1 godina prije

Rusi dobro znaju te stare ali pouzdane nodele helikoptera.

Lucija, prva
1 godina prije

“Helikopter je bio u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva do 2006. godine, kada su zbog skupog održavanja i nedostatka rezervnih dijelova, prizemljeni i otpisani te će biti prodani za rezervne dijelove u treće zemlje, iako je riječ o ODLIČNOM JURIŠNOM HELIKOPTERU, koje je bilo RELATIVNO LAKO DOVESTI U UPORABLJIVO STANJE.”

Zaboravili ste ovo?

I nije se radilo samo o Mi- 24.
Bilo je tu i Mi-25 i Mi- 35.

Sve je to još onda otišlo za – Ukrajinu.

Praetorian
1 godina prije

Rjesavanje ruske tehnike, koju Amerika zeli iskorijeniti iz svih clanica NATO pakta, kako bi im mogla prodati svoju tehniku. Pametno

Mali Boro
1 godina prije

Dok glupi Evropljani doniraju Ukrajini , Ameri im to debelo naplaćuju. Od onih 40 milijardi dolara kredita Ukrajini od Amerika, 24 milijarde idu odmah Američkim proizvođačima oružja.

rade
1 godina prije

Nije mi jasno zasto Rusija ovo sve trpi.Moraju staviti do znanja da je naoruzavanje ukrajinskih nacista isto kao i agresija na Rusiju.Onda kad Cesi isporuce oruzje,nuklearno bombardovati Cesku.Zasto se Rusi boje nuklearnog rata,a amerikanci i Nato ne?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI