Zemlja Kandidat za NATO ostavlja svog susjeda iza sebe

NATO
8 komentara

Nakon što je objavila da će Finska i Švedska zajedno ući u NATO, finska vlada se sada sprema da ostavi svog susjeda iza sebe, objavio je u ponedjeljak dnevnik Iltalehti, pozivajući se na insajderske izvore. 

Finski predsjednik Sauli Niinisto pozvao je lidere političkih stranaka u svoju rezidenciju u Mantyniemi prošlog četvrtka kako bi razgovarali o situaciji, navodi agencija. Na sastanku je dogovoreno da se u javnim nastupima slijedi „jedinstvena linija“. Privatno, međutim, Finska je spremna da nastavi sama.

„Mi smo granični susjed Rusije. Geopolitički položaj Švedske je prilično drugačiji od našeg”, rekao je jedan izvor za Iltalehti, objašnjavajući žurbe.

Prošlog mjeseca, ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto rekao je u intervjuu da bi Helsinki trebao istražiti opcije ako Ankara nastavi da blokira Stockholm, ali je brzo povukao komentare kako bi ostao u skladu sa zvaničnom politikom vlade.

Prema Iltalehtijevom izvoru, samo Lijeva alijansa ima primjedbe na to da Finska nastavi bez Švedske. Budući da imaju samo 16 mjesta u finskom parlamentu, njihovo protivljenje je nebitno, rekao je izvor.

Zvaničan stav NATO-a je da obje zemlje treba da budu primljene u isto vrijeme. Njihove prijave su ratificirale sve članice osim Mađarske – za koju se očekuje da će ih odobriti sljedećeg mjeseca – i Turske. Ankara je rekla da će dati zeleno svjetlo Finskoj, ali da je Švedska druga stvar.

Švedska i Finska najavile su prošle godine da će napustiti svoju istorijsku neutralnost i podnijeti zahtjev za pridruživanje vojnom bloku koji predvode SAD, navodeći kao razlog eskalaciju sukoba u Ukrajini. Rusija je njihov potez opisala kao “ozbiljnu grešku s dugotrajnim posljedicama”.

NATO je izrazio preferenciju za prijem obje zemlje zajedno. Vlada u Ankari se usprotivila, međutim, navodeći stalne probleme sa Stockholmom, uključujući embargo na oružje, kurdski aktivisti koje je Türkiye klasifikovala kao teroriste, i – nedavno – reklamni trik koji uključuje spaljivanje Kurana.

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, rekao je prošle sedmice da se Stokholm nije pridržavao prošloljetnog dogovora da se krene na kurdske “teroriste” i da je njegov odgovor na spaljivanje Kurana ispred turske ambasade u Stockholmu “potpuno neprihvatljiv .”

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom bi trebao posjetiti Finsku u utorak kako bi razgovarao o opcijama, navodi Iltalehti. Izvori izdanja u Helsinkiju nadaju se da bi novi švedski antiteroristički zakoni – koji bi trebali stupiti na snagu u junu – mogli uvjeriti Erdogana da popusti.

FinskaNATOrusijaŠvedskaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Kao u crtanom filmu.

Zlovenac
1 godina prije

Dobro su amerigosi razorili Tursku. E sad če Švedi poslat svoje stručnjake i sve če završiti s happy endom.

goran
1 godina prije

nečete vi švedzani i finci tako brzo u nato,sve dok ne ispunite zahtjeve turske.
sad pokažite koliko ste veliki demokrati

tihobl
1 godina prije

Nakon sto je Holandija pripojila svoju vojsku nemackoj vojsci isto se sprema i Finska. Pregovori o pripajanju su daleko otisli. Opet ce finci nositi nemacke sljemove.

Joe
1 godina prije

Zapali sad netko jedan dva (ono ka Švedskoj da ne imenujem) i spasi vas jada . Malo ste se ka zaletili, a branili bi vas svejedno. Učite od Tite on bi odigra igru majstorski, sve uzet a ništa ne dat.

CroExit
1 godina prije

“Geopolitički položaj Švedske je prilično drugačiji od našeg.” – da, da samo par minuta drugačiji (čitaj bliži).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI