„Život više neće biti isti“: Siroče iz Gaze priča kako je izgubio roditelje u izraelskom vazdušnom napadu

Pojas Gaze nakon konflikta
23 komentara

Iako se poštuje prekid vatre koji je postignut u petak, jedanaest dana neprijateljstava između Hamasa, koji održava faktičku kontrolu Pojasa Gaze, i Izraela odnijelo je živote više od 240 Palestinaca i 12 Izraelaca.

U pojasu Gaze se od petka održava primirje, nakon što su egipatski posrednici uspjeli da postignu prekid vatre između Izraela i Hamasa, militantne organizacije koja kontroliše enklavu.

Islamistička grupa prekinula je ispaljivanje raketa na Izrael, a ovaj je okončao svoje bombardovanje strateškim ciljevima unutar Pojasa, gdje je najmanje 240 ljudi već izgubilo život u jedanaest dana borbi.

Ako se prekid vatre nastavi i dvije strane na kraju postignu sporazum, u tom području će se uspostaviti mir i život će se vratiti u normalu.

Život opet neće biti normalan

Ali za Ahmeda al-Koulaka, 17-godišnjeg dječaka iz Gaze, život više nikada neće biti normalan. 16. maja izraelski ratni avioni bombardovali su zgradu u kojoj je živio, zatrpavši  njegove roditelje i četvoro braće i sestara žive.

„Bili smo kod kuće kad smo čuli ogromnu eksploziju“, sjeća se on.

“Sjećam se da je moja mama pojurila u moju sobu da zaštiti mene i braću i sestre. Ali zid se srušio i zatrpao nju i sve njih pod njim. Tada sam pao u nesvijest i kad sam napokon otvorio oči, čuo sam ljude kako viču: ‘Živ je!’ Ali umjesto da budem srećan, stalno sam se plašio i plakao.”

Izrael je više puta tvrdio da su vazdušni napadi bili usmjereni isključivo na vojne lokacije Hamasa i da šteta na civilnoj infrastrukturi poput stambenih zgrada, puteva i tornjeva nije bila namjerna.

Takođe je tvrdio da, kada se mislilo da su civili u ciljanoj zgradi, obavezno upozorilo stanovnike i nagovaralo ih da se evakuišu, ali al-Koulak kaže da to nije bio slučaj.

“Izraelska vojska nas nije upozorila. Oni kažu da ciljaju militante Hamasa, ali stvarnost je da su oni koje su ubili u toj zgradi bili civili. Oni su bili moja porodica”.

Prema prockenama, najmanje 100 žena i dkece ubijeno je tokom najnovije runde neprijateljstava. Mnoga dkeca su ostala siročad, povećavajući broj dosadašnjih desetina hiljada koji odrastaju u Pojasu bez roditelja.

Crna budućnost

Sada će sedamnaestogodišnjak boraviti kod bake i djeda koji ćće biti odgovorni za njegovo vaspitanje. Takođe će računati na pomoć Agencije Ujedinjenih nacija za Palestinske izbjeglice, koja je nedavno dobila novčani podsticaj od nove američke administracije u Washingtonu.

Al-Koulak kaže da se plaši onoga što bi moglo predstavljati njegovu budućnost. U oblasti u kojoj vlada rijetko pomaže i gdje se NVO bore sa pronalaženjem fanasijera, život siročadi mogao bi biti težak križ.

“Ne znam kako da nastavim život bez roditelja. I takođe se bojim da će me na kraju ubiti sljedeći izraelski udar.”

Sedamnaestogodišnjak se nada da će Izrael biti odgovoran za svoje postupke, ali takođe iskaljuje bijes na međunarodnu zajednicu zbog toga što nisu zaustavili izraelske zvaničnike u sprovođenju operacije i što suje “sjedili skrštenih ruku” gledajući kako je Gaza opet uništena.

Nekoliko država je takođe najavilo da će izdvojiti milione dolara za obnovu Pojasa. Takav je slučaj sa Egiptom koji se zakleo da će dati 500 miliona dolara, i takav je slučaj sa SAD. Ali za djecu poput al-Koulaka ovaj novac neće poboljšati stvarnost.

gazaIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
muzika
2 godine prije

HAMAS je u Siriji stao na stranu ISIS koji je odgovoran za preko pola milijuna mrtvih i nestalih, koliko je tu siročadi ostalo zbog terorista iz HAMASA.
Koliko je tu djece dekapitirano zbog islamističkog HAMASA.

stix
2 godine prije

Pogledajte i normalni Židovi protestuju evropom protiv ovih novopecenih, odabranih zlocinaca i dovedenih u okupiranoj Palestini

Siniša
2 godine prije

Nek se obrati hamasu, počeli se tući a nemaju s učim.

ledeno doba
2 godine prije

članak na neovisnom portalu, od prije 5-6 godina

izrael je pomogao u osnivanju hamasa

http://epochtimes.de/Fakten-zum-Israel-Palaestina-Konflikt-Israel-half-bei-der-Gruendung-der-Hamas-a1173789.html

ledeno doba
2 godine prije

– je su li stvarno Izrael i Mosad pomogli u osnivanju Hamasa… to ostavljam svakomu, neka misli što hoće.. ali ajmo malo logički.. misliti.. Izrael je 4. vojna sila na svijetu. Pun je oružja, kojega mu šalju braća iz SAD-a. Također ima i ogromne količine nuklearnog oružja, nitko ne zna koliko, jer to nitko ne smije kontrolirati. Jedino, SAD, Kina i Rusija imaju više oružja od Izraela. Hamas ima sve nekakovo staro naoružanje, stare raketne bacače i slično.. Izraelska armija, može ne samo spriječiti, da hamasove rakete padnu na izraelske gradove, već bi mogla uništiti Hamas . pogledajmo; i 2014., kada je izraelska armija također vršila masakr u Gazi i pobila 2000 civila, kao i sada, … postavlja se pitanje.. zašto dakle Izrael ne gađa Hamas, već bjesomučno ubija civile i sravni im sve sa zemljom.. Palestinci su stvarno najnesretniji narod na svijetu…ukradena im zemlja.. strpani su u logoru… izdani… Čitaj više »

prolaznik
2 godine prije

The tweets included screenshots of Wilder’s previous Facebook posts, in which she was critical of Zionists, including American Sheldon Adelson Fox News referred to Wilder’s hiring as a “second Middle East-related issue” for the AP after the organization’s offices in Gaza were bombed LONDON: The Associated Press (AP) has come under criticism for firing news associate Emily Wilder on Thursday for violating the company’s social media policies. The move drew backlash from journalists after it transpired that Wilder had been targeted by right-wing media outlets for her pro-Palestine activism in college.  Wilder confirmed that she was “terminated for violating the company’s social media policies in their News Values and Principles sometime between my start date on May 3 and yesterday,” adding that the AP did not detail which of her tweets broke its policies. While the organization usually refrains from commenting on personal matters, A spokesperson for the AP confirmed on Thursday… Čitaj više »

Stribor Panov
2 godine prije

Amerikanci (CIA) su stvorili Talibane vojnom, medijskom i političkom potporom Muđahedinima u ratu protiv SSSR. Amerikanci (CIA) su stvorili Al-Qaidu vojnom, medijskom i političkom potporom za rat u Iraku, kontrolu SA i budući rat u Iranu. Amerikanci (CIA) su stvorili ISIS, Al Nusru i dr. vojnom, medijskom i političkom potporom za rat u Siriji (Mc Cain i društvo) te zbog pritiska na Rusiju infiltracijom fundamentalista u Čečeniju i druge muslimanske republike u RF. Amerikanci (CIA) pružaju vojnu, medijsku i političku potporu Ujgurima (preko Turske) te separatistima na Tajvanu protiv Kine. To je samo što se tiče Azije i Bliskog istoka, o Africi, Evropi a posebno L.Americi i potpori fašističkim vojnim huntama ne treba trošiti slova. Izrael (Mosad) je pomogao stvaranju Hamasa…..zašto? Matrica je ista. Stvoriš Proxy vojsku (što ekstremniju to bolje) za rat protiv primarnog neprijatelja a zatim je iskoristiš za rat protiv nje same i izgovor( terorizam,islamski fundamentalizam )… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Zmam kako joj je.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI