700 milijuna eura – Njemačka ministrica obrane optužena za nepotizam i nezakonito davanje ugovora

Ursula von der Leyen
28 komentara

U proteklih pet godina je njemačko ministarstvo obrane potrošilo više od 700 milijuna eura na vanjske konzultante, prenosi Die Welt. Sada će resorna ministrica Ursula von der Leyen biti u ulozi “ministrice samoobrane”, budući da je optužena za nepotizam i nepravilnu raspodjelu ugovora, prenosi njemački televizijski kanal.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen se 14. veljače pojavila pred istražnim povjerenstvom. Riječ je o suradnji njemačkog ministarstva s vanjskim konzultantima, koji su zemlju koštali milijune. Konkretno, ministrica je optužena za nepravilnu raspodjelu ugovora i nepotizam.

Njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen sada mora biti i “ministrica samoobrane”. U njenom uredu su višemilijunski ugovori navodno davani izbjegavajući zakone o javnoj nabavi. Bilo je čak i nepotizma. U stranci Die Linke vjeruju kako ministrica mora dati neopozivu ostavku.

“Ako komisija dokaže da je ministrica prekršila zakone o javnoj nabavi, onda će sigurno morati podnijeti ostavku”, izjavio je u intervjuu za Neue Osnabrücker Zeitung Alexander Neu, stručnjak za obranu stranke Die Linke.

U proteklih pet godina je njemačko ministarstvo obrane navodno potrošilo više od 700 milijuna eura na vanjske konzultante. Dio ovog iznosa je dobila i bivša zamjenica ministrice obrane, Katrin Suder. Prethodno je i sama bila konzultantica i rečeno je da je nadzirala raspodjelu naloga u ministarstvu.

Zeleni, Die Linke i Slobodna demokratska stranka žele pojasniti tri točke. Odgovornost i tko je znao za raspodjelu ugovora i tko kontrolira taj proces. Osim toga, važno je saznati koliko je novca poreznih obveznika potrošeno i kolika je šteta? I na kraju, zainteresirani su što će ministarstvo učiniti kako bi spriječilo buduću kriminalnu raspodjelu ugovora.

Ukupno je od 2014. zaključeno 3800 ugovora. Uglavnom su to bili projekti za strukturalnu reorganizaciju Bundeswehra i za područje informacijske tehnologije.

Sada ostaje da se vidi kakvu je tko ulogu imao u komunikaciji oko dodijele ugovora. U ožujku će istražno povjerenstvo početi ispitivati svjedoke, a do tada će biti jasno hoće li Ursula von der Leyen još uvijek kontrolirati svoj resor.

Die Welt

Die LinkeNATOUrsula von der Leyen
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
5 godine prije

HDZ-ovka ??

Serjoza
5 godine prije

Ursula se u@rala…

Adriana
5 godine prije

Svatko ima svoj M SAN.

Siniša
5 godine prije

Botno je da je njoj Rusija neprijatelj, platiće Nijemce sve.

crodaemon
5 godine prije

Ja ne vjerujem, švabe su poštene, u njih nema korupcije, korupcija je samo kod zatucanih balkanskih nazadnih plemena, a ne radišnih njemaca!

onaj najgl.......veći Dalton
5 godine prije

Koliko je bicikla mogla kupiti…….

Fatih
5 godine prije

OPET KRIVI RUSI……!!

nekoime
5 godine prije

Zaposlit će se u Hrvatskoj – kao vanjska konzultantica.

Zen
5 godine prije

Zanimljivo kako sve spodobe koji javno prozivaju Rusiju za ovo za ono kad tad se nađu u nekoj aferi ili završe na optuženičkoj klupi. Zanimljivo je da jako jako veliki broj ljudi ne preispituje njihov kredibilitet što pokazuje koliko smo naučeni i programirani.

HEKPCT
5 godine prije

Zašto netko takav može biti ministar obrane, a ja ne mogu?

jupiter
5 godine prije

starka …da! sad bas zgodna….doduse na ovoj fotki je ponajbolje ispala….

nije bitno tko
5 godine prije

Vidi, rastu joj brada i brkovi.

alan ford
5 godine prije

“Zeleni, Die Linke i Slobodna demokratska stranka žele pojasniti tri točke. Odgovornost i tko je znao za raspodjelu ugovora i tko kontrolira taj proces.” ————- He, he, he, koja komedija i zamazivanje očiju. Kobajagi “opozicija”, Zeleni, Linke i FDP,… a u svemu podržavaju vladajuću koaliciju CDU-SPD, u antiruskoj politici, u sankcijama protiv Rusije,..u masovnoj migraciji, i postepeniom uništenju Njemačke… Inače, ova bivša zamjenica ministrice obrane i tajnica Ursulina, Katrin Suder, je lezba i prije 3 godine je sudjelovala na skupu Bilderberga. Katrin Suder nalazi se na listi 89 osoba, kojima je ruska vlada prije 3 godine zabranila ulazak u Rusiju. Ursula von der Leyen je 3 puta uzastopce sudjelovala na skupu Bilderberga u zadnje 3 godine. Ona je Merkeličina osobna prijateljica i “univerzalno oružje”. U ranija dva mandata Merkeličine vlade, bila je ministrica obitelji, pa ministrica rada, a sada ministrica obrane. Ma žena sve zna, u sve se razumije. Njen… Čitaj više »

Fatih
5 godine prije

Dobro zboris…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI