Ako SAD blokiraju izvoz iranske nafte, vojska Irana će zauzvrat blokirati Hormuški tjesnac

protubrodska raketa Nasr-1
54 komentara

Nakon što je Washington Iransku revolucionarnu gardu i njezine Quds snage proglasio “terorističkom organizacijom”, Teheran je odgovorio stavljanjem na popis “terorističkih organizacija” Središnjeg zapovjedništva američke vojske (USCentCom). Sada imamo apsurdnu situaciju potaknutu od strane Donalda Trumpa, da su dvije suverene zemlje, članice Ujedinjenih naroda obostrano regularne vojne formacije druge strane proglasile terorističkim organizacijama. Podsjetimo da CentCom ima brojne trupe i baze diljem Bliskog istoka, baš kao što IRGC i Quds snage imaju savjetnike i njima odane lokalne šiitske milicije od Libanona preko Sirije i Iraka do Afganistana i Jemena.

Iran je prije manje od dva tjedna upozorio SAD da se svojim vojnim brodovima ne približavaju brodovima Iranske revolucionarne garde u Hormuškom tjesnacu, ali je takav manevar, obzirom na uski plovni put pri ulasku u Perzijski zaljev, nemoguće provesti.

Nakon toga je američka uprava poručila da će zabraniti izvoz iranske nafte i uvesti embargo Teheranu na globalnoj razini. Iran je spreman i na ovaj scenarij.

Zapovjednik Iranske revolucionarne garde upozorava da će Iran, ako ga itko pokušava zaustaviti u korištenju ovog strateškog plovnog puta, zatvoriti Hormuški tjesnac.

“Prema međunarodnim standardima, Hormušski tjesnac je pomorsko raskrižje, pa ćemo ga, u slučaju da ga ne možemo proći, zatvoriti”, rekao je zapovjednik mornaričkih snaga IRGC, kontraadmiral Ali Reza Tangsiri.

Ovim izjavama je iranska vojna komanda odgovorila na novu prijetnju koju Washingtona da će potpuno zaustaviti iranski izvoz nafte, ukidajući od danas izuzeća na sankcije koja su se odnosila na neke zemlje koje uvoze iransku naftu.

Hormuški moreuz
FOTO: Hormuški moreuz i domet iranskog protivbrodskog sistema Noor

Podtajnik državnog tajnika za energetske resurse Sjedinjenih Država, Frank Fannon, izjavio je 17. travnja da je cilj američke administracije “smanjiti iranski izvoz na nulu što je prije moguće”.

Kontraadmiral Ali Reza Tangsiri je na konferenciji za novinare rekao kako oružane snage Irana neće oklijevati odgovoriti na minimalnu prijetnju teritorijalnim vodama zemlje i branit će legitimna prava nacije.

Visoki vojni zapovjednik je također odbacilo stranu vojnu nazočnost u Perzijskom zaljevu, jer, prema njegovim riječima, to potkopava regionalnu sigurnost.

Što se tiče američkih sankcija protiv Islamske Republike, kontraadmiral Tangsiri je rekao da one ne samo da nisu utjecale na iransku vojnu moć, već su pojačale obrambene sposobnosti zemlje.

U svibnju prošle godine su se Sjedinjene Države povukle iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. godine između Irana i “Skupine 5 + 1”, koju su tada činile SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina, plus Njemačka, te ponovno uvele sankcije protiv Teherana. Od tada Washington bezuspješno pokušava prisiliti iranske klijente da prestanu kupovati iransku naftu.

Iranske vlasti, uključujući predsjednika Hasana Rohanija, s prijezirom odbacuju prijetnje Washingtona i obećale su da će u potpunosti blokirati prolaz nafte kroz Hormuški tjesnac, ako Iran ne bude mogao izvoziti vlastitu.

Otprilike jedna trećina nafte koju svijet troši prolazi brodovima kroz Hormuški tjesnac, jedna od najvažnijih strateških točaka planeta koja se nalazi na ušću Perzijskog zaljeva.

Iran upozorava SAD da ne prilazi brodovima IRGC, ali to je u Hormuškom tjesnacu nemoguće

 

Hormuški tjesnacKontraadmiral Ali Reza TangsiriNafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
wasbewill
5 godine prije

E jesu se ovi Ameri osilili.. ali naravno svi znamo ko stoji iza svega i ko Ameriku koristi kao svoj alat za svoje zle namjere. Nadam se da će imati takav pad da će odmah nakon zavladati zlatno doba civilizacije.

Bracki Kamen
5 godine prije

Proglašenje regularnih oružanih snaga.. Za teroriste nije apsurd.. Već vrlo ozbiljna priprema za rat.. Zatvaranje tjesnac ce biti povod.. U ovom svijetu je trenutno malo mudrih glava.. Tama ce nas sve pojesti..

avatar
5 godine prije

Što reći koju posluku porati,ode cijena nafte u nebo.Zbog dva ovna na brvnu treba da plaća cijeli svijet.

eu kolonija
5 godine prije

amerika razumije samo jezik sile

zzlovenac
5 godine prije

nek naliju betonom i naprave naftovod

zzlovenac
5 godine prije

živio šah reza !

zzlovenac
5 godine prije

budala,sam sebi poskupljuje naftu….neka ja idem pješke

Drazen
5 godine prije

Dok se oni prepucavaju mi se vozimo biciklima jer je benzin preskup .

Borac2
5 godine prije

Kada su sve karte potrosene protiv Assada, sada cak blokiraju iransku naftu da bi tankerima dosla iz irana do Tartusa.
Kurde su ameri naterali da naftu prodaju turcima i izraelu kako bi slabila sirijska vlada.
Amerikanci su cak postigli da je egipat skoro blokirao prolaz iranskih tankera kroz suez. No unatoc svemu, Iranski i Ruski (krimski) tankeri su dokirali u Tartusu jucer i isporucili nafru+plin.

Wtf
5 godine prije

Znači, i taj show će uskoro… Bas razmisljam, nemas se vise nigdje sklonit. Prije se bjezalo u njemacku npr. A di cemo sad hehe?

mane
5 godine prije

da ce ameri napasti iran jasno je jos pre desetak godina.sta i ocekivati kad se ljudi vise brinu oko cene nafte nego samog rata.pare,pare proklete pare.

JumpingJackFlash
5 godine prije

Bit će interesantno ako koja iranska raketa promaši metu i pogodi grad Dubai… Koja će to bježanija biti iz emirata…

Mercury
5 godine prije

I onda će za probleme u gospodarstvu biti kriva nesposobna vlada…

Sad su im već uspjeli nabiti inflaciju na oko 40%.

Moreno
5 godine prije

Ratna prijetnja Venezueli se malo smanjila, danas je na tapetu Iran, Ukrajina i Sjeverna Koreja čekaju kad će opet doć na red.

Bitno je održavanje nestabiknosti i generiranje kaosa.

Mi neznamo oće li i kad će rat, ali znamo ko ratove priprema i pokreće.

Trubadur
5 godine prije

USrA vrlo dobro zna, da bi rat sa Iranom vrlo moguče proizveo WWIII… Tu ne bi niti Kina više prešla preko toga lagano, kao jasno ni Rusija, pa čak ni Turska….. A sve su to veliki igrači …. Ova zaoštravanja sa strane svijetskog hegemona, tako više liči na psa koji puno laje ali malo ujeda, pošto mu zbog istrošenosti ispali skoro pa več svi zubi….

Miki mausi
5 godine prije

Moglo bi doci do nereda i zatvaranja Hormuza. US ima tu itekako interesa da tako bude, ogroman novac je u pitanju. US naftne kompanije su mocne, zatvaranjem Hormuza, nafta ode u nebo, spas za US kompanije koje se bave vadjenjem ugljikovodika iz skrljevca( spasili bi stotine milijardi $ koje su ulozili u taj balon), e sad, imaju 2 problema( da nemaju, vec bi krenuli),sve sto vrijedi za dobit US, vrijedi i za Rusiju. Drugi, tesko da bi to ostao lokalni sukob, Iran je tvrd orah, Rusija i Kina nemogu ostati po strani, ne zbog Irana, nego sebe samih. Jedino ako US nije odlucila krenutu va bank, lako moguce. Kad si desetljecima najaci, tesko di je shvatiti da su stigli novi igraci, jaki kao i ti, koji te se neboje i koji su spremni na sukob sa tobom. Ego je vrazija stvar, ima ga svatko, kako pojedinac, tako i nacije i… Čitaj više »

Ivo
5 godine prije

Sa svom svojom flotom i avijacijom, usa više nije u stanju garantirati sigurnost plovnih puteva. Raketna tehnologija je u korijenu promjenila odnos snaga, i to se sad jasno vidi. S nosačima aviona sad mogu eventualno napadati zemlje trećeg svijeta, a i njih vrlo oprezno. Do 200 km od obale sve vojne brodove potapaju i Houthi, da ne idemo dalje do opremljenijih vojski. Ono što je nejasno je ponašanje psihopata u washingtonu. Rade na korist vlastite štete, i cijela ova predstava s trumpom, pompeom, boltonom i ostalim nakazama ima smisla jedino ako se usa definitivno priprema za rat, ili ukoliko su ovi debili postavljeni da kontrolirano uruše usa imperiju iznutra. I dalje ne vjerujem da itko od njih trojice ima stvarnu moć, jednostavno nemaju intelektualne kapacitete da budu vrhovni kontrolori. Ponašanje izrahella ima smisla. Odnos snaga se mijenja na njihovu štetu, i oni jednostavno to moraju spriječiti, dok ne postanu beznadežno… Čitaj više »

Suze Roni
5 godine prije

Niti Rusija niti Kina nece dozvoliti nikakve ciokazarske orgije po Iranu.A niti Iran nije macji kasalj,skupa sa svojim saveznicima.Daleko je ovo od pocetka rata iako nije posve nemoguce da stvari izmaknu kontroli.

HEKPCT
5 godine prije

Ma kakav rat s Iranom, kakvi bakrači. Američki udar na Iran bio bi kratak i fatalan za svaki američki brod u dometu ruskih satelita i iranskih raketa. Nisu u stanju napasti Venecuelu, al će zato napast Iran, kako da ne. A Kina i Rusija će se toliko uplašiti da će im se pridružiti u demokratizaciji Irana. Hau jes nou. Taj film nebute gledali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI