Ako Turska stekne ruske S-400, SAD će je sankcionirati po zakonu CAATSA

S-400 - Triumf

U slučaju da Turska stekne ruske sustave protuzračne obrane S-400, Washington će protiv svog NATO saveznika uvesti sankcije, izvijestio je američki State Department.

“Turska se suočava s kvalitativnom promjenom u odnosima sa Sjedinjenim Državama, ako stekne sustave S-400”, izjavio je pomoćnik američkog državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja Aaron Wess Mitchell.

Istaknuo je kako su američki predstavnici tijekom kontakata na višim razinama govorili o mogućim posljedicama kupnje S-400 od strane Ankare.

“Učinit ćemo to, a kada utvrdimo da se transakcija dogodila, nametnut ćemo sankcije u skladu s dijelom 231 zakona CAATSA”, kazao je Aaron Wess Mitchell.

State Department naglasio je kako će se odnosi između dviju zemalja “teško vratiti” u normalu.

Jučer je američki State Department priopćio kako je za SAD trenutno “prioritet spriječiti Ankaru da kupi ruske protuzračne raketne sustave S-400”.

Ranije je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu istaknuo je kako će zemlja kupiti iz Rusije sustave S-400 i kako je to pitanje zatvoreno.

Podsjetimo da je zakon CAATSA zapravo  “Zakon o suzbijanju američkih protivnika putem sankcija” i nije jasno kako će se njime sankcionirati Turska, koja je još uvijek članica NATO pakta i formalno saveznik Zapada.

Section 231 of CAATSA

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
fiveri
Gost
fiveri

Da pogledam cemu sluzi s-400 Turskoj. 1) Obrana od Grcke? Ne iz razloga sto Grcka nema ekonomskih i politickih ciljeva u turskoj ako zanemarimo grcku manjinu u Turskoj. 2) protiv Cipra? sama napomena je smijesnna> 3) porotiv Kurda? (bez komentara). 4) protiv Irana? ta opcija nije u bliskoj buducnosi realna ali daljnim razvojem na BI bi mogla biti. 5) protiv Rusije? Manje vjerojatno jer osim sto poznaju dijelovanje samog sustava RF je mnogo vazniji ekonomski odnos prema turskoj kao i obratno 6) protiv Iraka? Turci obozavaju kada iracka vlada salje avione na Kurde. 7) protiv Sirije? Da je oruzije ofanzivnoga… Pročitaj više »

Adriana
Gost
Adriana

Bravo. Čista logika u zaključivanju.

Stex
Gost
Stex

In medias res… piši i dalje

Galus 92
Gost
Galus 92

Dobro pitanje, čemu bi trebale poslužiti te ruske protuavionske rakete S 400!? Da bi dobili odgovor ili barem dio odgovora na to pitanje, moramo se prisjetiti nekih izjava turskog predsjednika Erdogana iz kojih se prilično jasno mogu isčitati njegove buduće namjere, a sada, poslije pobjede na ovim zadnjim izborima, on će pridobiti apspolutnu vlast u Turskoj i te njegove namjere će on po svoj prilici pokušati i ostvariti! Naime, Erdogan je jednom prilikom u svom javnom nastupu izjavio, da su neki otoci (ostrva) u Egejskom moru, koji su sada u posjedu Grčke, bili 1923 godine nepravedno oduzeti Turskoj i to… Pročitaj više »

Miller
Gost
Miller

Ovo je budalastina. Pokusavaju Ameri da isprave svoju glupost kojom su otjerali Turke i dobrim djelom time izgubili potrebnu podrsku za rat u Siriju. Vec je Erdoganu obecan dio Sirije do Eufrata, Mambij napustaju Ameri i Francuzi. Kurdi nisu niti mogu biti zamjena za podrsku Turske. A svako moze da prica sta hoce…pa i ove birokrate.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic

Prijetnjama pokušavaju zabraniti kupnju, to je dokaz koliko su nisko pali. E moji Ameri cijeli svijet će se na kraju pobuniti protiv vas.

Jole
Gost
Jole

Nije ništa nikom obećano.Svakako da će Turska imati utjecaj u Siriji,posebno tamo gdje su Turkomani prisutni,ali to neće biti dio Turske.
Turska ima izuzetno važan geostrateški položaj i unatoč tome što pokazuju mišiće,Ameri bi mogli izgubiti više od Turske,Dovoljno je da ih potjeraju iz Incirlika jer za vojnu bazu na toj poziciji nemaju alternative.

Dosta
Gost
Dosta

Kupi ih Erdogane,pa što košta da košta i napuni ih nuklearnim oružjem te ispali na Izrael da nestane te rasističke zemlje.Navodno je u drugom svjetskom ratu nastradalo oko 5 miliona židova,ali su oni od 1948. pobili barem dvaput toliko arapa,palestinaca i perzijanaca.
Jednu ostavi i napuni je izmetom,pa je ispali na kraljevsku obitelj u Rijadu.

Riddick
Gost
King
Gost
King

Nedaaj se sultaneee,u inat amerima približi se caru putinu …

POVEZANE VIJESTI

Izbornik