Albright pozvala Trumpa da se pazi sastanka s “bivšim časnikom KGB-a”

Donald Trump - Vladimir Putin
26 komentara

Šesnaest bivših ministara vanjskih poslova različitih zemalja uputilo je poruku Donaldu Trumpu koji će uskoro napustiti summit NATO pakta i sastati se s Vladimirom Putinom. Među potpisnicama ovog otvorenog pisma je i bivša američka državna tajnica Madeleine Albright. U intervjuu za Politico je istaknula kako je savjetovala čelniku Bijele kuće da bude oprezan u pregovorima s ruskim čelnikom, koji je, kako je rekla, uvijek bio vrlo pametan i disciplinirana.

Bivša američka državna tajnica Madeleine Albright i 15 bivših ministara vanjskih poslova iz “cijelog svijeta” su pozvali Donalda Trumpa “da ne jača pogoršanje odnosa s američkim zapadnim saveznicima”. U svojoj poruci također upozoravaju predsjednika da se suočava s opasnošću “grube pogreške,  ako ignorira prijetnju Putinove Rusije”, piše Politico, koji podsjeća “kako bivši diplomati, između ostalog, nisu zaboravili pohvaliti čelnika Bijele kuće”.

Na primjer, pohvalili su Trumpa što je uspio pritisnuti članove NATO pakta da povećaju potrošnju za “obranu”.

U ovom “prekrasnom društvu iz cijelog svijeta” su, uz Madeleine Albright, pismo potpisali bivši britanski diplomat David Miliband i Joshka Fisher iz Njemačke, prenosi internetski portal Atlantskog vijeća. Pismo su potpisali i Lloyd Axworthy iz Kanade, Erik Derycke (Belgija), Lamberto Dini (Italija), Benita Ferrero-Waldner (Austrija), Mircea Geoană (Rumunska), Marina Kaljurand (Estonija), Donald McKinnon (Novi Zeland), Daniel Mitov (Bugarska), Ana Palacio (Španjolska), Lydie Polfer (Luxembourg), Malcolm Rifkind (Velika Britanija), Jozias van Aartsen (Nizozemska) i Knut Vollebek (Norveška).

Odlučili su podijeliti svoja mišljenja uoči summita NATO pakta u Bruxellesu i Trumpovog sastanka s Vladimirom Putinom u Helsinkiju, objašnjava Politico.

Po mišljenju autora časopisa Politico, ova poruke savršeno ilustrira “dubinu transatlantske tjeskobe uzrokovane Trumpovim ponašanjem”.

“Uostalom, on je ne samo da ponižava američke saveznike u Europi, nago se zbližava s Putinom, dok Rusija prijeti njegovim zapadnim susjedima”, piše Nahal Toosi.

U Europi je mješavina straha i zbrke. Prošlo je jako dugo vremena otkada sam vidjela takve strahove i pokušavam shvatiti kakav stav zauzimaju Sjedinjene Države”, rekla je Albright u intervjuu za Politico.

Prema Madeleine Albright, anksioznost Europljana je posebice narasla nakon nedavnog summita G7. Na ovom sastanku je Trump “povrijedio dostojanstvo ” čelnika tako važnih američkih saveznika kao što su Kanada i Njemačka.

Madeleine Albright
FOTO: Madeleine Albright

“Nakon toga je otišao na susret s brutalnim sjevernokorejskim diktatorom Kimom Jong-unom, kojeg je obasjao pohvalama”, dodala je Madeleine Albright, bivša američka državna tajnica čije “životno djelo” našoj publici ne treba posebno pojašnjavati.

Sada se NATO čelnici boje ponavljanja situacije i da će im Trump “prirediti šibanje “, a potom će se “udvarati ” Putinu.

“Bit će iznenađenje ako se bude ponašao prijateljski i nastavio surađivati u pregovorima s čelnicima NATO-a”, sugerirala je Albright u intervjuu za Politico, što se nije dogodilo.

Trump se više puta žalio da Sjedinjene Države moraju snositi najveći dio troškova za NATO. S vremena na vrijeme je američki predsjednik izražavao savezništvo i uvjeravao druge da ga u potpunosti podržava, ali je ponekad izbjegavao odgovoriti na pitanje vjeruje li u načela kolektivne sigurnosti.

“Ti kontradiktorni signali su doveli do duboke zbrke kod europskih vođa, koji nisu navikli da se preispituju temeljna načela vojnog bloka. Oni doista ne razumiju što Trump želi”, rekla je Albright.

Potpisnika pisma upućenog Trumpu priznaju da suradnja s Rusijom može biti korisna u nekim područjima, uključujući rat u Siriji. No, oni ne žele zaboraviti “kako Moskva nastoji oslabiti utjecaj  Washingtona i posvađati  SAD s europskim saveznicima”.

“Svojim djelovanjem na Krimu i istočnoj Ukrajini je Rusija prekršila ukrajinski suverenitet i međunarodno pravo. Njezino uplitanje na izbore diljem svijeta potkopalo je vjerodostojnost demokracije. Zanemarivanjem ili priznanjem tih akcija ćete počiniti ozbiljnu pogrešku, izazivajući novu agresivnost i nestabilnost “, vjeruju gore navedeni potpisnici poruke.

Nedavno je Madeleine Albright objavila svoju novu knjigu “Fašizam – Upozorenje”, kojom osuđuje širenje autoritarnosti i kritizira Trumpa za njegovu “očitu ljubav ” prema diktatorima. Albright se najviše brine zbog Vladimira Putina, koji očigledno “uživa u podjeli između Sjedinjenih Država i Europe”.

“Morala sam se nositi s njim. Vrlo je pametan i discipliniran. Ako ga pritisne, Trump mora biti vrlo pažljiv, jer će pregovarati s bivšim časnikom KGB-a koji s vrlo lošim kartama igra vrlo, vrlo dobro”, rekla je Albright.

Usput, kad smo kod fašizma, podsjetimo na njenu izjavu kojom će ostati upamćena u povijesti o tome kako je odluka o uvođenju embarga Iraku bila teška, ali se isplatila, čak i ako je zbog ove odluke Washingtona umrlo 500 000 iračke djece.

Politico / Atlantic Council

Madeleine AlbrightNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fakesve
5 godine prije

Nije to poruka cuvaj se Putina nego cuvaj se nas ako ne pleses kako mi sviramo

Alen
5 godine prije

Cuj putin igra s losim kartama , putin ovaj put ima nikad bolje karte ili bolje receno ima ih u šahu…
Htjeli to ili ne tramp mora igrati kako putin kaze…
Inace i stara vjestica je uspanicena sta ce tramp dogovoriti s putinom oko sirije…
Zbilja se primjeti nikad veci strah cionista ….

Son of Alerik
5 godine prije

Nalazio se s druge strane bivši časnik KGB.a ili kakvi ajatolah, ako ima loše karte, teško će preveslati bilo koga. Pa i Trumpa. Putin ni u kom slučaju nema loše karte. Najprije – nema teret svjetske sile koja je odgovorna za svoje saveznike, nema teret održavanja vrijednosti i moći svjetske rezervne valute, nema pritiska migranata na ruske granice, nema straha od nedostatka nafte. A sve to Trump ima. Ruski problemi su prevelika izloženost Kini, loša demografska situacija, prevelik prostor na premalo ljudi, industrijsko kaskanje za Kinom i EU.ovisnost o naftnim prihodima. Trump je svoj mandat započeo mesijanski, eto on će spasiti SAD od deindustrijalizacije, ovisnosti o kineskoj proizvodnji, ovisnosti o europskim robama. Čini se da ga zatečeno savezništvo – tzv Zapad koji je EU i SAD ne impresionira previše. Njemu bi bilo svejedno da sutra Zapad budu SAD i Kina ili SAD i Rusija, ako to garantira dalju američku hegemoniju… Čitaj više »

tuf
5 godine prije

Ukratko: pod svaku cijenu se nastoji sprijeciti potencijalna eskalacija mira i suradnje

Neko ime
5 godine prije

Pa dobro, do kad ova baba misli vise trosit zrak na ovom planetu?!

Riddick
5 godine prije

To cega se oni plase vecinu sveta raduje , a cemu se oni raduju nama se kosa dize ,takvi ljudi su i dalje na uticajnim politickim pozicijama uprkos demokratiji ,sto govori o prividu demokratije, jedan novinar je jednom rekao da mozemo da odlucujemo o buducnosti drzave na izborima sigurno bi nam to zabranili.

rodoljub
5 godine prije

Ekipa vampira zeli i dalje vladati iz senke , a to se moze promeniti ako Tramp uspostavi manje neprijateljske odnose sa Rusijom . Kazem “manje neprijateljske”, jer prijateljske nije moguce – “dep state” to ne bi dozvolila .

Edo
5 godine prije

“Čuva se” Trump i bez njihove “brige”. U jednom danu, bez problema, ispriča 3 različite priče za istu stvar, a sutra kaže nešto četvrto. Bez imalo srama, svaki dogovor ili sporazum, pa i u pisanom obliku, SAD prekrše i izigraju kad nije koristan za njih. Stvarno ne znam čega treba da se čuva. Kakve karte u rukama? Pa to oni igraju pokericu sa opstankom svijeta i čovječanstva? Sve se svodi na to kako opelješiti ostale “igrače” a ne, voditi politiku na dobrobit svoje zemlje i cijelog svijeta.To i jeste razlika između Putina i Trumpa a kockari uvijek isto završe. Očito, SAD još uvijek ima jake poluge da handri EU i bez problema im zavrće uši. Nadam se da je s Rusijom bolja situacija ali upravo ta EU je poluga s kojom mogu pritiskati Rusiju. Nažalost, Rusija ne može ništa tu da uradi dok god EU, ili bolje reći njihovi lideri,… Čitaj više »

Spartak
5 godine prije

Do kada će ovaj pretpotopni reptil gmizati po Zemlji?

palermo
5 godine prije

Kada vidiš na što liče kreature poput ove češke Hazarke, Soroša, Brzezynskog i Rockefellera, nije za ludu ona Ickeova o ljudima-gušteri.
Ali kada se javlja ova rumunjska i bugarska šaka jada, pa lik iz jedne od najvećih praonica novca (Luksemburg), tragi-komedija!
Zio-nazije hvata panika, jer inače ne bi Satanyahoo opet dojurio Gazdi pred noge, i nudio mu maloumne prijedloge – potjerajte Irance iz Sirije i vama će Amerika skinuti sankcije.
Znači, država A nudi državi B, da će im država C ukinuti sankcije, ako državu D potjeraju iz države E, a istodobno država C je također nabila sankcije državi D, i država A ne nudi direktno državi D da će im država C ukinuti sankcije, a istodobno država A gotovo svakodnevno napada državu E. Ovog se Monty Python ne bi dosjetio, ali ne vjerujem da će Gazda pasti na ovu zio-nazi shizofreniju.

Mariola
5 godine prije

Pa sigurno da je pametan čovjek je rođen u rusiji a ne u americi

Baba
5 godine prije

Paklena babetina.

bbbb
5 godine prije

Fosil samo diže tenzije a ova dva će samo glumiti ono što je već prije odlučeno.

udav
5 godine prije

ma jok, najbolje da mi ameri izaberemo ovu babu umesto hitleri, jaooj, pa zasto objavljujete ovo uopste? jel to kao ubedjete nekoga da babe vladaju svetom, merkel, mej, … dosta bre vise sa babuskarama, koje ostaju poznate po debilnim bezdusnim izjavama, kao ova sa pola miliona dece kojui je po njoj vredelo zrtvovati!
dajte neke lepse i mladje politicarke, batal’te babuskare.

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Neka Madeleine Albright prvo objasni kako je postala vlasnica Kosovskog telkeoma, i dali je to uracunato u nezavisnost Kosova, MITO I KORUPCIJA po domace receno.

alan ford
5 godine prije

Madelaine Albright, hazarka, podrijetlom iz Češke, pravio ime i prezime: Jana Korbelova. Članica najužeg vrha Rockefellerovog “Vijeća za vanjske odnose”-CFR. CFR je predstavništvo tzv. duboke države i stvarna vlada SAD-a i EU u sjeni. Dalje ne treba objašnjavati.

Krešimir
5 godine prije

Albright američko ratnohuškačko zlo krvavih ruku

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI