Američki marinci žele trenirati na ruskim helikopterima Mi-24 i Mi-17

Mi-35 Hind 24
21 komentar

Američki marinci su zatražili dva ruska helikoptera, među najpopularnijima u povijesti zrakoplovstva, borbeni jurišni Mi-24 i transportni višenamjenski Mi-17. Potrebni su im za obuku u bazi u Yumi u Arizoni, piše stručni časopis Marine Corps Times. Tko je dao zapovijed za nabavu helikoptera za obuku marinaca i tko bi ih trebao dostaviti, nije navedeno.

Nabavu marinci pojašnjavaju “tehničkim karakteristikama ruskih helikoptera”.

“Jurišni helikopter, zbog svoje veličine, profila leta, vatrenog oružja i obrambenih sposobnosti manevriranja, predstavlja jedinstvenu prijetnju o realnoj i vjerodostojnoj neprijateljskoj silu”, stoji u ponudi, što znači da bi u dijelu obuke ovi helikopteri “glumili neprijatelja”.

Kao što planira zapovjedništvo marinaca, oni borbeni helikopteri su namijenjeni za obuku marinaca u pružanju bliske potpore snagama protiv konvencionalnog neprijatelja, za provedbu zračnih udara i  protuzračne obrane.

U narudžbi se traži i da helikopteri mogu provoditi “prikupljanje obavještajnih podataka “ i “napade na ciljeve na kopnu”.

U vježbama će helikopteri djelovati kao “agresorska sila” i simulirat će sve borbene zadaće.

Helikoptere će isporučiti strani dobavljač koji pobijedi na natječaju. Dobavljač će morati poučiti Amerikance koji se žele upoznati s ruskom tehnologijom, jer je američka vojska zainteresirana da sazna sve snage i slabosti helikoptera “stranog neprijatelja”.

Zanimljivost je da američki marinski korpus jedini koji se može koristiti izvan zemlje bez koordinacije s Kongresom.

Bivši visoki dužnosnik ruskog Ministarstva obrane, general Jevgenij Bužinski je sugerirao da bi marinci Mi-17 i Mi-24 mogli dobiti od NATO saveznika – Poljske, Bugarske ili Hrvatske.

HRZ Mi-171Sh
FOTO: Helikopter model Mi-171Sh HRZ

Hrvatska ima više verzija helikoptera Mi-17. Ovaj se model koristi kao spasilački helikopter, može biti naoružan raznovrsnim asortimanom raketa, projektila i topova. Može izvršavati zadaće napada, zračne podrške, elektronskog praćenja i snimanja. Mi-17 može bili i medicinski ili spasilački, prevoziti teret, uključujući i dugačke terete koji kroz zadnja vrata izlaze iz gabarita kabine, kao i specijalne terete obješene ispod helikoptera. Ovisno o namjeni, može prevoziti od 20 do 30 vojnika ili ranjenika.

General Bužinski ne vjeruje da SAD ove helikoptere žele koristiti u pripremi za sučeljavanje s ruskim oružanim snagama, nego za moguće operacije protiv zemalja takozvanog “Trećeg svijeta”.

“To može biti jedna od strana sukoba u Afganistanu, Siriji ili u nekim afričkim zemljama”, rekao je Bužinski.

Sovjetska vojska je helikopter Mi-24 uvela u službu 1971. godine, a proizvodnja helikoptera Mi-17 je počela krajem ’80-ih. Koristili su se u mnogim oružanim sukobima, od u Afganistana, Irana i Iraka, do mirovnoj misiji ruskog kontingenta na području bivše Jugoslavije.

Izvor: Marine Corps Times

 

agresorMali drzavamarinciMi-24NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Je baš će ih dobit iz Hrvatske.
Cigo čeka u niskom startu da Krstičević kaže da pokupe Mi 24 što su istrunuli kao ”neperspektivni”.
A Ameri ih kao nemaju. Samo se ne mogu sjetiti u kojem su skladištu.
Kao i neki što nisu mogli pronaći akumulatore za Migove 29.

antun comb
5 godine prije

Američki marinci žele trenirati na ruskim helikopterima Mi-24 i Mi-17……ahahaaaa a pazi naslova… ne zele oni trenirati na njima, nego zele trenirati kako da ih sruse, njima trebaju potencijalne letece mete za trening a ne helicopter na kome ce “trenirati”. kad procitas naslov ispada da zele trenirati na ruskim helikopterima jel su kao bolji, sigurniji od americkih.

eu kolonija
5 godine prije

neka i oni vide što su leteće tvrđave. samo ovo što budu vidjeli neka pomnože sa 2,3,…n puta jer svi ruski noviji helikopteri su savršeniji

Busola
5 godine prije

A naši sirotaneri ih ostavili da trunu… Inteligencija je to odbaci mi 24 i dobi od Amerikanaca onog komarca kojeg puščano zrno probija na kilometar…

Adriana
5 godine prije

Treba im za “false flag” delanja.

Raptor
5 godine prije

Mi 17 vozi u bilo kojim meteo uvjetima, provjereno i zato NATO koristi privatne ukrajinske tvrtke u Afganistanu za svaku zračnu operaciju transporta, jer NATO helikopteri ne lete po pustinji i ekstremnim uvjetima, tj. lete ali održavanje letjelice u letnom stanju je skoro pa nemoguće, preskupo i neodrživo.

igi
5 godine prije

….bahatost i prepotencija je uzrok svih ratova….od novijeg doba…ww1 austrougari protiv srbije koja je bila veličina jedne njihove provincije…..ww2 njemačka protiv poljske koja je konjima jurišala na oklop….amerikanci počeli slaviti pobjedu u korejskom ratu a onda preko noći kinezi obrisali pod sa njima….francuzi protiv ho ši mina ukopani na brdu smatrali su da vijetnamci zbog konfiguracije terena ne mogu dovući potrebne snage a ovi teret prebacili na biciklima uz šaku riže dnevno….itd,itd,….američka prepotencija dovest će do globalnog rata koji će puzajući zapaliti planetu.

Petar
5 godine prije

Devedesetih je Hrvatska nabavila nekoliko komada Mi 24 koristili su ih kod probijanja blokade Bihaća.Noooo hrvatska tada nije imala pilote koji bi letjeli na njima pa su unajmljivani ruski piloti koji su na misije letjeli bez oznaka za slučaj da ih sruše.Imao sam priliku vidjeti ga u letu na niskoj visini auuuu bome je glasan jebena lokomotiva.

sanctions
5 godine prije

prilika za trojanskog konja

f16metuzalem
5 godine prije

a ja se pitam zašto nam poklanjaju njihove ? sad je jasno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI