Američki piloti se žale da ih kineska vojska iz Džibutija “napada laserima”

f22
45 komentara

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Država je objavilo priopćenje kako su njihovi piloti iz baze u Džibutiju zadobili ozljede od vojnog lasera kojeg je tamo rasporedila kineska vojska.

U izjavi koju za CNN dala glasnogovornica Pentagona Sheryll Klinkel stoji da su u jednom slučaju dva američka pilota zrakoplova C-130 pretrpjela lakše ozljede oka prilikom slijetanja na pistu njihove baze u Džibutiju.

Ovo su vrlo ozbiljni incidenti i predstavljaju stvarnu prijetnju za pilote, naglasila je druga glasnogovornica američke vojske Dana White, koje je dodala da je Bijela kuća podnijela službenu diplomatsku tužbu i zatražila od Pekinga da istraži niz incidenata, navedeni i oni koji su se događali proteklih tjedana.

Dana White je naglasila kako su američke vlasti sigurne da je kineska vojska namjerno usmjerila lasere visoke snage prema američkim pilotima.

Dužnosnica Pentagona je za CNN rekla kako u Washingtonu vjeruju da Peking slične lasere koristi i kako bi ometao američke zrakoplove u spornim vodama Južnog kineskog mora.

djibouti dzibuti
FOTO: Mapa Džibuti

Prošlog petka je američka vojska priopćila da se laserske zrake emitiraju s mjesta na moru 750 metara udaljenog od kineske vojne baze u Džibutiju i zato su upozorili svoje pilote da svoje zrakoplove drže dalje od kritičnih koordinata.

Kina je otvorila svoju prvu vojnu bazu u Džibuti u srpnju 2017. godine, nekoliko kilometara sjeverozapadno od američke vojne baze “Kamp Lemonnier” u kojoj je raspoređeno 4000 američkih vojnika.

Washington istovremeno optužuje Peking za izgradnju i testiranje laserskog oružja, koje svojim smetnjama postaje sve veća  prijetnja Sjedinjenim Državama.

Kina kaže kako njezin tehnološki napredak u području laserske tehnologije usmjeren isključivo za mirnu uporabu.

Glasnogovornica kineskog Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying je izjavila kako su američke optužbe “potpuno nespojive s činjenicama”.

“Podsjetite ljude u Sjedinjenim Državama da trebaju obraćati pažnju na činjenice, a ne na neutemeljene optužbe”, rekla je Hua Chunying.

Međutim, američki dužnosnici su nedavno su izrazili zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Kine u Džibutiju, ističući kako je azijski div “tamo izgradio svoju prvu vojnu bazu i ima bliske gospodarske veze s tom zemljom”.

Kina je spremna

Džibuti se snažno oslanja na investicijski kapital kineske vlade i dvije zemlje imaju bliske diplomatske veze.

Krajem veljače su američke vlasti izrazile zabrinutost zbog plana vlade u Džibutiju ka Kini preda kontrolu nad glavnom komercijalnom lukom u zemlji. Prethodno su vlasti zemlje otkazale prethodni ugovor o operateru i zaplijenile luku.

Pentagon i vlasti u Washingtonu s razlogom strahuju, jer su Džibuti smatrali svojom ekskluzivnom zonom utjecaja.

No, sada bi luka, koja se nalazi pored kineske vojne baze, a ključna je logistička točka za američke, francuske, talijanske i japanske baze u Džibutiju, mogla prijeći u ruke kineskih ulagača.

Prvu pomorsku bazu u Africi je Kina izgradila u Džibutiju, a počeli su i radovi na kineskoj vojnoj bazi na teritoriju pakistanske luke Gwadar. Modernizacija zračne luke Jiwani u Pakistanu je već je u tijeku, što znači da kineska vojska želi biti prisutna na strateškim točkama na planeti.

Kina jača vojsku i gradi vojne baze u široj regiji – SAD žele nas protjerati iz Pacifika

Kamp Lemonnier"NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cool
5 godine prije

Lako moguće?

kladionicar
5 godine prije

Pa nek’ Amerikanci zaposle mr. Datu i porucnika Worfa, te im onda odgovore fotonskim torpedima.

rodoljub
5 godine prije

Previse vojnih baza po celom svetu imaju Amerikanci. Globalni okupatori .

Miljenko
5 godine prije

ha ha ha bravo kinezi prc fasistickoj tvorevini zapada ,vrijeme je da i oni osijete dio zla koje decenijama nanose postenom svijetu

shumadinac
5 godine prije

“Kina kaže kako njezin tehnološki napredak u području laserske tehnologije usmjeren isključivo za mirnu uporabu”
Hehehehe……..

taKi
5 godine prije

Kinezi se ufurali. I oni bi da budu face…

Alen
5 godine prije

Kinezi polako ,baza po baza i za koju deceniju kad se skućite bice ih vise od onih osamstotina americkih…

Ovo danas s bazama postalo bas popularno , ako zelis poslovati prvo izgradi bazu , dovuci vojsku pa radi biznis.. Izgleda da se osnove poslovanja nisu promjenile zadnjih par hiljada godina…

17 novembar
5 godine prije

mogla bi mala intervencija amerikanaca na djibuti . cisto da pokazu kinezima ko je gazda

chin be thon
5 godine prije

to su nevidljive betonjare

Alen
5 godine prije

Fire ze ✌laser✌ !!!

Franjo
5 godine prije

Kinezi su vec ozbiljni igraci, cute i rade nadam se da ce zaustaviti bolesno narcisoidne amere. Za razliku od Rusa Kinezi imaju obraz. Rusi kad ih osamaris oni okrenu drugi obraz pa treci pa cetvrti i tako u…………. Nedogled

Duki
5 godine prije

Jednostavno !neka svoje ubojite mašine oblože
Ogledalcima !i problem riješen!?????

PDVNK bre
5 godine prije

Nevezano za temu ali secate li se Vesli Klarka evo sta je rekao jos 2007 za Siriju i Irak https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw pogledaj te i recite slobodno da nema velikoga plana.

Kajzer Soze
5 godine prije

Paranoja i šizofrenija su dva lica iste medalje a ameri su očigledan primjer za to !

Rope
5 godine prije

Sta god su im kinezi napravili to je nista sta ove gnjide rade u svijetu i za nista ne odgovaraju,ali svemu ljepom dodje kraj pa ce tako i njima.

Tomica
5 godine prije

To je nepravda (Calimero). Kina ih bije laserima, Kuba nepoznatim audio oružjem, Rusi ne bezbjedno presreću njihove špijunske avione čim se primaknu ruskoj granici, neki se čak i brane kad su napadnuti od njih ili njihovih saveznika, … , ma svi se okomili na SADiste. Strašno.

Ivi tz
5 godine prije

Nekada su ovakve stvari bile nezamislive…ali dolaze vremena,kada Ce mnoge drzave poceti javno se suprostavljati ovim bolesnicima tj. Amerima

Castor
5 godine prije

Treba jednostavno tomahavcima pomesti kinesku bazu u Gibutiju, i tako jasno dati do znanja zutim rizojedima da Kina nije Amerika niti ce to ikada biti!

Antonio Cagapulito
5 godine prije

Oslijepite ih sve do jednoga!Hebite im majku imperijalističku!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI