Američko vazduhoplovstvo rasporedilo F-15E Strike Eagle u Tursku

F-15E-Strike-Eagle
40 komentara

Vazduhoplovne snage SAD su rasporedile borbene avione F-15E Strike Eagle iz 494. lovačkog skvadrona u Tursku.

Piloti na F15-E Strike Eagel i zemaljska oprema 494. lovačkog skvadrona, 48. lovačkog krila iz RAF Lakenheata u Engleskoj su već stigli u treću po veličini tursku vazduhoplovnu bazu Konya.

Prema saopštenju za štampu američkog vazduhoplovstva, avioni F-15E prebačeni su u Tursku radi učešća u vježbi “Anatolian Eagle 19” u kojoj će učestvovati turska kao i druge savezničke i partnerske zemlje.

Vježba će se fokusirati na poboljšanje spremnosti i borbene gotovosti među jedinicama koje učestvuju. Vježbe poput ove poboljšavaju sposobnost saveznika i partnera da učinkovitije odgovore na regionalne krize i zadovolje vlastite sigurnosne izazove.

“Anatolian Eagle 19” se održava u vazdušnoj bazi Konya u Turskoj i uključuje druga vazduhoplovstva iako tačni učesnici nisu objelodanjeni.

Preseljenje borbenih aviona se odvija u pozadini pogoršanja odnosa između Turske i SAD nakon turske odluke da kupi PVO sistem S-400 od Rusije.

NATOsjedinjene američke državeturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Džugašvili
4 godine prije

Što bi to trebalo značiti, da Amerika razmješta svoje taktičke bombardere F 15 E u Tursku, sa kojom je u velikom sporu oko turske nabave ruskih PZO sistema S 400? Mislim, da nam to nakazuje dvije stvari: Prvo, da će amerika ipak popustiti u sporu s Turskom i progledati joj kroz prste u vezi posla sa Rusima, jer bi u suprotnom primjeru prije mogli očekivati selenje američkih vojnih efektiva iz turskih baza i drugo: Amerika gomila sile zbog mogućeg rata sa Iranom, koji su već eksplicitno osudili, da je izvršio napad na tankere u Hormuškom prolazu. Amerika sada širom svijeta nastoji pridobiti potporu protiv Irana i isto tako trudi se dokazati, da Iran uistinu stoji iza tih napada. Slijedeći dani će nam više toga otkriti, ali skoro je sigurno, da sve vodi k ratnom stanju između SAD i Irana!

ventilator
4 godine prije

Da ovo nije uvertira operi…..ERDOGANE PRVI PUT NAM NIJE USPJELO, SADA SU NAM ŠANSE POVEĆANE……

Kažun
4 godine prije

Molim admina sa portala Logično,da komentatori obavezno
daju svoju e -mail adresu jer na portalu se javljaju isti
komentatori pod različitim imenima.Ako je portal pod nečijim
pritiskom,onda dajte na znanje tkom je to.Pozdrav N.Babiću
i željom da se dobro odmori na G.O.
Onima koji su nepoželjni na Portalu,možete im poslati poruku.

Majk Majers
4 godine prije

Oće i Rusi vježbat sa svojim partnerima? U biti oni to i rade redovno, na Baltiku

hutimir
4 godine prije

ko još vozi tu staru kantu osim amera i iranaca….iran sa dobrim razlogom a amere hebe cijena goriva buhahahah

Max
4 godine prije

Možda skrećem sa teme ali me zanima jedno: Ako su F35 i F22 tako dobri zašto dovode modifikacije aviona starog 40 godina? pa zato što su F14 Tomcat i F15 strike eagle odlični avioni a F22 i F35 obične kante , Eto zašto.

Kile
4 godine prije

Ufff dvije legende F14 i F15 tako blizu na granici, F14 mi je ipak nekako draži, ima da ih Iran razguzi sa starom pilom hehe

Grom
4 godine prije

Turska je trojanski konj NATO saveza.

PPNLutko
4 godine prije

Pa, jesu li avione poslali Amerikanci ili RAF? Naime, RAF su Royal Air Force – britanske zračne snage. Amerikanci su trenutno u političkom konfliktu sa Turskom i teško mi je vjerovati kako bi slali svoje avione na vježbu u takovoj situaciji.
A i sam autor članka je napisao kako su stigli avioni RAF-a iz Lakenheata u Engleskoj.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI