Berlin protiv Washingtona: “SAD nam neće sankcijama nametati svoj LNG”

Angela Merkel prijeti SAD-u
57 komentara

Nakon što je pokrenuo inicijativu za uspostavu neovisnog europskog sustava međunarodne naplate, kako bi od američkih sankcija zaštitio poslovanje europskih kompanija u Iranu, njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je izjavio kako je stajalište Washingtona, koji želi utjecati na europsku energetsku politiku kroz sankcije protiv Sjevernog toka 2, jednostavno neprihvatljivo.

Istaknuo je kako bi želja Washingtona da Europu opskrbljuje svojim ukapljenim plinom mogla biti dobrodošla, no odluke o kupnji tog goriva trebaju biti “temeljene na cijenama, a ne prisiljavanjem kroz sankcije”.

“Želja za utjecajem na europsku energetsku politiku putem sankcija je jednostavno neprihvatljiva”, izjavio je Maas.

Prema njegovim riječima, američke jednostrane sankcije protiv Rusije, Kine i Irana izravno utječu na njemačke tvrtke.

Direktor Wintershalla Mario Mehren je izjavio je kako će Europa trebati “Sjeverni tok 2” zbog rastuće potražnje i pada domaće proizvodnje.

“Primjerice, 2030. godine će Europska unija morati uvesti 400 milijardi kubnih metara prirodnog plina. Kako bismo zadovoljili sve veću potražnju, potrebni su nam pouzdani partneri. Kada projekt bude gotovo, “Sjeverni tok 2″ će osigurati dodatni kapacitet od 55 milijardi kubnih metara plina. To je plin koji Europi treba”, rekao je Mehren.

Prema njegovim riječima, važnost Rusije kao partnera EU u energetskim projektima će u budućnosti samo rasti.

Jens Müller, službeni predstavnik konzorcija “Nord Stream 2 AG”, izjavio je kako bi rad na offshore dijelu plinovoda u njemačkom Greifswaldu trebao biti gotov do kraja ove godine.

“Mi radimo strogo u skladu s dozvolama u dokumentima i prema zadanim uvjetima. U zaljevu Greifswald moramo završiti sav posao prije kraja godine, jer ptice nastavljaju sezonu i počinju leći mlade”, rekao je Jens Müller.

Prema njegovim riječima, tvrtka ima jasno definirane vremenske rokove u kojima može graditi “Sjeverni tok 2”.

“Ako ih se ne držimo, osobito ako su povezani s okolišem, morat ćemo pričekati do sljedeće godine”, rekao je Müller.

Bloomberg je naveo da njemačka kancelarka Angela Merkel zbog “Sjevernog toka 2”, odnosno zbog pitanja hoće li sve biti u redu ili neće, izgleda kao da je u stanju trajnog “strujnog udara”.

SAD trenutno razmatraju uvođenje sankcija protiv tvrtki koje sudjeluju u projektu “Sjeverni tok 2”, što je posebno razljutilo njemačkog ministra vanjskih poslova Heika Maasa.

 

Jens MüllerNord Stream 2 AGSjeverni tokSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
57 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hogar
5 godine prije

Nemačka je počela pomalo da talasa, ostali zasad ćute. Ako Ameri Nemcima ne daju po nosu, čuće se još glasova pobune, Ako im daju po nosu, ostatak EU će nastaviti da ćuti, ali će početi užurbane pripreme za istu stvar koju Švabe traže: zamenu za SWIFT i dedolarizaciju.

Dopizdilomi
5 godine prije

Konačno je došlo iz dupeta u glavu da EU mora zaštititi sebe i svoje interese a ne amere.

Mikojan
5 godine prije

Največi neprijatelj EU je USA i to odlično odrađuju preko NATO udruge, vrijeme je za EU vojsku i da netko poduči ameriku o slobodnom tržištu, demokraciji i ostalim građanskim slobodama.

Zadranin
5 godine prije

Vi se Njemci morate odlučiti želite li i dalje primati amerokenjsku kitu.

Ali, neki napredak se vidi.

nekoime
5 godine prije

Kaj nekome još nije jasno kako su sve akcije USA u posljednjih petnaestak godina usmjerene protiv EU, a Rusija, Iran, Sirija….su samo kolateralne žrtve?

Moreno
5 godine prije

SAD sa plinom ucjenjuje EU i dok to bezočno radi govori o eventualnoj ruskoj ucjeni EU sa plinom koja bi se eventualno mogla dogodit jednoga dana. To je sve bull shit kad se zna da plina ima dok se plin plaća. Tako je sa naftom bilo i u WWII, ali i u ratu 1990-ih kd su Hrvati Srbima prodavali naftu dok se ginilo na obe dvi strane. A šta se sustava plaćanja tiće njemački mnistar vanjskih poslova je NWO igrač koji bi opet tija napravit platni sustav koji je kompatibilan sa NWO di bi bila jedna svijetska valuta. Ni dolar ni euro nisu vječni jer se iz povijesti zna kako su sve fiat valute kroz povijest popropadale, i ništa se ne događa slučajno i radi se na tome da ako i kad dolar i euro propadnu bude sve spremno za prelazak na jedinstvenu globalnu valutu koja bi bila bezgotovinska. Globalisti… Čitaj više »

Janoš
5 godine prije

Ako se Europa (Njemačka) ikada ozbiljno pobuni i pokuša postati samostalna u pravom smislu te riječi, imat će ozbiljan rat na svom teritoriju. Americi nije isto izgubiti Bliski istok ili Europu. Razlika je ogromna. Izgubiti Europu bi za Ameriku bio smak svijeta.

Karma
5 godine prije

Hrvatska uz Njemacku !
Klub Imocana

posmatrac
5 godine prije

Meksiko, uzor liberalnog gospodarskog i socijalnog ustroja, tipična je i dobro poznata priča o tužnoj sudbini država koje su preuzele kriminalne infrastrukture, totalne korupcije koja se od vrha prema dnu kapilarno širi, i pasivnog gospodarstva – ovisnog o stranim investitorima i sitnišu koji ispada iz njihovih novčanika. To je inače i suština liberalne deluzije o tkzv. “ekonomiji kapanja”, čiji zagovornici i sljedbenici tvrde da će privlačenje stranih i moćnih igrača u domaće gospodarstvo temeljem ponude jeftine radne snage i usluga dovesti ako ne do prelijevanja, a ono barem kapanja dijela njihovoga bogatstva u ruke građana, čime bi se osjetno smanjila potreba državnih socijalnih transfera. Za sada, Meksiko je unutar sustava NAFTE uspio istovremeno stvoriti štetu i za sebe i za SAD. Za sebe gašenjem 8 milijuna radnih mjesta u poljoprivredi zbog povlaštenog uvoza američke hrane od čega je samo manji dio nadoknađen otvaranjem novih radnih njesta u industrijskim postrojenjima europskih… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI