fbpx

Bloomberg i Europska središnja banka tvrde da “euro nema alternative” i svi će ući u eurozonu

Euro novčanice - Svi moraju u eurozonu

“Euro nema alternative!” Ovim bi se riječima ukratko mogle opisati političke rasprave u Hrvatskoj o nužnosti ulaska zemlje u eurozonu, tvrdnja koja je začinjena argumentom da smo tu dužnost na sebe preuzeli potpisivanjem pretpristupnih ugovora tijekom pregovaračkog procesa.

Ali to uopće nije točno i nitko nikoga ne može prisiliti ni na što, samo ako političke elite zemlje odluče da ne žele biti dio kluba u kojem se novac isisava iz ekonomija pojedinih zemalja da bi se favorizirale druge, najviše Njemačka.

Češki premijer Andrej Babiš smatra da ima niz valjanih argumenata koje će upotrijebiti kako bi opravdao oklijevanje Češke da se pridruži zajedničkoj europskoj valutnoj zoni. Babiš je istaknuo i argumente iz nedavnog izvješća njemačkog Centra za europsku politiku (CEP) u kojem  stručnjaci tvrde da su samo Njemačka i Nizozemska imale koristi od ulaska u zonu jedinstvene europske valute, utemeljenu prije 20 godina.

Međutim, Leonid Bershidsky u članku za Bloomberg insistira da Babiš “griješi, ali ne samo zato što su zaključke Centra za europsku politiku osporili mnogi stručnjaci”.

“Ne trebamo euro, a svi oni koji ga podupiru moraju se upoznati s izvješćem njemačkog Centra za europsku politiku koje sadrži analizu i procjenu djelovanja valute na zemlje EU. Navodi se koje su zemlje bile na dobitku nakon usvajanja eura, a koje nisu. Mislim da ćete biti iznenađeni”, rekao Babiš.

Analitički centar CEP je prošlog mjeseca objavio izvješće Alessandra Gasparotta i Matiasa Kullasa o jedinstvenoj europskoj valuti. Stručnjaci su analizirali utjecaj eura na dobrobit sedam zemalja od 1999. do 2017. godine. Stručnjaci su pokušali utvrditi što bi se dogodilo s gospodarstvima sedam zemalja ako ne prihvate euro. U tu svrhu su stručnjaci usporedili dvije skupine zemalja koje su imale jasne i usporedive ekonomske pokazatelje prije ulaska u jedinstvenu europsku valutnu zonu. Razlika je u tome što je jedna skupina zemalja prihvatila euro, a druga nije.

Očito je da je najveća od sedam zemalja u smislu izvoza, kao i najbogatija po nominalnom BDP-u po stanovniku, najviše profitirala od pridruživanja jedinstvenoj europskoj valuti. Međutim, usvajanje eura je imalo i pozitivan učinak na prosperitet Grčke. Međutim, Gasparotti i Kullas tvrde da je euro Grčkoj koristio samo u prvih nekoliko godina od stvaranja jedinstvene europske valutne zone, a onda je zemlja pretrpjela ogromne gubitke. Prema njihovim izračunima, zbog utjecaja eura je grčki BDP u 2017. ostao bez 46,3 milijarde dolara.

Drugi neočekivani zaključak je da je Francuska s jakim izvozno orijentiranim gospodarstvom također pretrpjela velike gubitke zbog eura. Vjerojatno će francuski nacionalisti iz “Nacionalnog okupljanja” Marine Le Pen također koristiti izvješće CEP-a u debatama protiv svojih protivnika.

S druge strane, mnogi njemački ekonomisti, pristaše eura i njegovi protivnici, osporavaju nalaze stručnjaka CEP-a. Istaknuli su da se analiza ne može provesti na temelju ekonomskih trendova koji postoje u zemljama koje nisu prihvatile euro, jer su njihova gospodarstva previše različita od onih zemalja koje su prihvatile euro. Stavovi dobitnika Nobelove nagrade Josepha Stiglitza i njegovih istomišljenika su da je Njemačka imala i još uvijek ima najveće koristi od eura, a da se zemlje južne Europe postale žrtve zajedničke valute. Dakle, ove su analize bile prilično popularne i prije objavljivanja izvješća CEP-a. Ali i pristaše eura iznose niz argumenata u prilog eurozoni.

Prema protivnicima eura, najveći problem je što zemlje koje su usvojile euro više nisu mogle devalvirati svoju valutu u trenutku kada su bile suočene s ekonomskim šokovima, a devalvacija je potrebna kako bi se povećala njihova konkurentnost.

Vjeruje se da su vlade Portugala, Italije ili čak Francuske imale takvu priliku, nisu morale žrtvovati svoj gospodarski rast u korist “bogova” eurozone.

Međutim, predsjednik Europske središnje banke, Mario Draghi, tvrdi da je paneuropska monetarna unija zemljama dala više koristi od onih koje bi zemlje mogla imati od slobode da devalviraju svoje valute.

“Kada izvoz zemlje u velikoj mjeri ovisi o uvezenim resursima, nejasno je koje se koristi mogu postići smanjenjem tečaja”, tvrdi Draghi.

Argument o slobodi devalvacije je posebno jak u zemljama istočne i srednje Europe, kao što su Češka, Mađarska i Poljska. U znatnoj mjeri te zemlje svoj gospodarski rast duguju ulasku u regionalne opskrbne lance, a rast automobilske industrije u tim zemljama je jasan primjer te koristi.

S obzirom na ionako visok stupanj integracije u eurozonu, devalvacija nacionalne valute im neće dati posebne prednosti u smislu konkurentnosti. To se može vidjeti na primjeru Slovačke, koja je usvojila euro, a u istom je lancu opskrbe kao i zemlje koje su odbile pristupiti eurozoni. Tijekom globalne ekonomske krize, plutajući tečaj susjednih zemalja je deprecirao nacionalne valute za oko 30% u usporedbi sa slovačkom krunom vezanom za euro, ali ekonomski pokazatelji tih zemalja nisu postali bolji nego u Slovačkoj.

Dakle, glavne prepreke ulasku u eurozonu čaki nisu toliko ekonomske, iako se izvješće koje je objavio CEP nikako ne može odbaciti, nego političke. U Češkoj se samo 33% građana izjasnilo za ulazak u eurozonu. U Rumunjskoj ta brojka iznosi 69%, u Mađarskoj  59%, dok je u Poljskoj pristaša eura oko 48%.

Češka čvrsto  drži ostatak svog suvereniteta i Babiš to mora reći izravno. S obzirom na činjenicu da se cjelokupno europsko gospodarstvo nastavlja kretati putem sve većih integracija, širenje eurozone će se predstaviti kao prirodan i neizbježan proces.

U tom smislu, Babiš i ostali političari zemalja istočne i srednje Europe mogu birati između gubitka suvereniteta, čemu se protivi javno mnijenje, i odluke da podrže plan Berlina većoj integraciji EU. U drugom slučaju se govori o političkoj odluci koja bi označila puni kraj političkog suvereniteta zemalja koje još uvijek imaju manevarskog prostora za donošenje samostalnih odluka.

Hrvatska žuri u eurozonu iako je euro devastirao sve osim Njemačke i Nizozemske

CEP- Studien/20 Jahre Euro PDF

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
40 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Zona sumraka?

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Nisu nas mogli osvojiti puškom no kreditima, Eurom i podmočivanjem ide ko od šale. Ovaj pohod ih košta manje od dva aviona! Gdje češ jeftinie osvojenog teritorija!

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Od samog početka je jasno čemu služi Euro … To je samo jedan, uz pušku i batinu , od močnih alata za uspostavu potpune kontrole nad stanovništvom … preko njega se preljeva realna vrednos u ruke odabranih struktura i osiromašuju narodi …. Nametanju Eura ,narodi sa korumpiranim vodstvom , se tešno mogu oduprijeti ….

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Znamo čemu služi Euro ali ne znamo čemu služi Dollar osim da je: “grčki BDP u 2017. ostao bez 46,3 milijarde dolara”, analogno tome vjerojatno bi da su uveli Dollar gubici BDPa bili oko 40 milijardi eura. Eto ga.

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Euro i dolar imaju istoga gazdu i služe zajedno, u potpunosti istom cilju ….

Guest
Gost
Guest
1 godina prije

Monetarna suverenost je osnova suvereniteta neke države. Država koja nema svoju monetu ustvari ne postoji.

Kile
Gost
Kile
1 godina prije

Pa to i jest krajnji cilj, zar ne

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Naravno, monetarna suverenost Europe, što je u tome loše?

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Europa prije svega upoće nije suverena …to je umjetna tvorevina koja služi svog svoga gospodara …a to nisu europski europski narodi ,kako je deklarirano ….:)

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Kakvu suverenost ima recimo Texas ili Alabama, zapravo izaberi bilokoju državu Unije a sve su veće i jače od ovih novokomponovanih nastalih na raspadu Jugoslavije pa nas prosvijetli kakvu monetarnu suverenost te države imaju.

Toni
Gost
Toni
1 godina prije

U komentarima na ovom sajtu je uvijek primjetna doza teorije zavjere. Ova je tema, uz cjepivo, dušu dala za iracionalno. Uvijek se spominju “oni” koji nama oduzimaju “bogatstvo”. Ajde nek netko kaže Ameru iz Colorada ili Nevade da im je dolar uzeo suverenost. A bome i rubalj je u višenacionalnoj federaciji….Ali , nama koji smo sami uspjeli financijski uništit nekoliko država na Balkanu u povijesti, e na nas su se obrušili “oni”. Pa onda svi bježe radit kod “njih” i šalju te zavjerenički eure doma. A devalvacija? Sjetite se kako je to izgledalo osamdesetih u Jugi…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Teorija potkrijepljena činjenicama zove se – istina.
Drugo, postoji tendencija da se sve čega nema u masmedijima naziva teorijom zavjere.
Nije euro leteći tanjur.
Ali treba reći da i na ‘alternativnim sajtovima’ ima manipulacija (nije nitko ‘imun’ na lovu). Pa smo nedavno štošta vidjeli o 5G.
Tko je uopće mogao testirati 5G? Ja mislim samo onaj koji ga – ima.
A takvih nema puno…

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Nietzsche je rekao da je istina mobilna vojska metafora.
A ovdje se pojavljuju neki koje još muči demon Jugoslavije.
Zemlje koje više nema.
Ali izgleda da njih više muči nešto drugo.
Ljudsko sjećanje da uvijek može drugačije.
Jer je na njenim ruševinama nastalo nekoliko manjih, neuglednih država.
Čiji ih podanici masovno napuštaju.
Dok preostali izumiru.
P.S.
Koliki moraš biti idiot da vjeruješ nekome da bilo šta ”nema alternativu”.
Sve na ovom svijetu ima alternativu.
Ali, alternativa najčešće ne uključuje one koji govore da alternative nema.
U tom grmu leži zec.

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Dalton, zal za boljom davnom prosloscu ( nista nije crno- bijelo, bilo je i dobrog i loseg) ti je zal za vlastitom mladoscu, u pravilu. Svakome, tko je zivio u ex Yu je bilo bolje, jer je bio mladji 30-ak godina! Shvacas?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

@Miki maus
Nisam od onih koji misle da je Jugoslavija bila raj na zemlji.
Ali nisam ni od onih koji pljuju na sve što je predstavljala.
U krajnjem slučaju, tko meni daje za pravo da negiram i pljujem na nešto za što su neke generacije, vjerujući u bolje sutra sebe i svoje djece, ginule, žrtvovale sve što su imale. Što su neke stvari poslije krenule drugim putem, to je druga stvar.
I današnja Hrvatska je stvorena uz ljudske žrtve. A nije onakva kakvu su je Ti, koji su se za nju borili, zamišljali.
I, šta sad…….
Sadašnji svijet nije više isti onaj s kraja Hladnog rata koji je uz domaće faktore skrojio sadašnje post-jugoslavenske aranžmane. Svijet je u previranju, stvara se novi svjetski poredak. Možda se nazire i novi svjetski rat. Ništa od toga neće nas mimoići. A mi smo nesposobni da išta uradimo u vezi toga. Ne poduzimamo ni ono osnovno što bi i mogli, nego se bespogovorno prepuštamo da nam tuđini po tko zna koji put određuju sudbinu.
Pa bi tako vrlo lako mogli dobiti neku priliku za neke nove ratove. Za neka nova klanja. Da se još malo međusobno istrijebimo. I ovako nestajemo.
Pa možda nastanu još neke, bezveznije državice.
Ispričavam se, otišao sam predaleko……
P.S.
U pravu si. Ali to je i razumljivo.
Ljudski je imati žal za vremenom djetinjstva i mladosti.

otpisani
Gost
otpisani
1 godina prije

Daltone, u slijedećem ratu, koji je u nekoj budućnosti izvjestan, neće se ratovati protiv bivše braće, već protiv stranih eksploatatora, njihovih jataka i nacionalnih izdajica a za ponovnu uspospostavu bratstva i suvereniteta kakvog je imala naša bivša država…
——————————————————-
…svi koji sada lupetaju u nekakvoj suverenosti ovih nakaradnih kvazi-državica nemaju pojma što govore a kamo li da znaju kako to postići. Euro ili Kuna je sasvim svejedno u ovoj našoj situaciji … pa evo vam primjera – “Francuska s jakim izvozno orijentiranim gospodarstvom pretrpjela velike gubitke zbog eura” (??) …po toj logici, znači, da Hrvatska koja je (zna se), uvozno orijentirana može očekivati dobitak uvođenjem eura (!?) blabla bla itd.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Samo zato, zbog mladosti i nikako zbog daleko stabilnijeg i bezbrižnijeg života!?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Dalton:
Za situaciju nisu krivi drugi
nego dvadeset i prvi?

Amater
Gost
Amater
1 godina prije

Da. sjetimo se osamdesetih … bila je inflacija ,koja je prije svega otplatila kredite građana , nije bilo lihvarskih zelenaških ovrha , nije bilo kopanja po kontejnerima , ljudi su dobivali stanove , pa nije bilo beskučnika ,nije bilo pučkih kuhinja , jer ih nije trebalo , školstvo i zdravstvo je bilo besplatno , djeca radnika i seljaka su završavala fakultete , ispiti su se polagali a nisu ih bogati tate kupovali svojim ljenim genijalcima …običan mali čovjek je dostojanstveno živio od svoje plaće školovao svoju djecu ,ljetovao u odmaralištima svojih firmi po minimalnim cijenama i u starosti normalno živio od svoje zarađene mirovine….nije se morao bojati da će mu nekakav pokvarenjak uvaliti ugovor sa sitnim slovima koji će ga odvesti u oćaj i dužničko ropstvo,izbaciti na cestu iz stana , od toga ga je štitila država osamdesetih godina , a koga štiti danas ???? itd itd … jeli možda i to teorija zavjere ?????

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Amater
Jašta je!
🙂

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Daltone,
ljepotane, jedna stvar je ono što se u psihologiji naziva ‘optimizam pamćenja’, a posve drugo objektivni ekonomski pokazatelji. A i opipljive stvari: tvornice, kuće… rast populacije… da se ne radi samo o sjećanjima i nostalgiji.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

To je “žal za mladosti svojom”.

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Slažem se sa Vama svima.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Dakle, svi u stroj i mrš u IV EuroReich

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Netreba ici nikuda, 4-ti je vec stigao sam.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Maus
Od Guvernera se očekuje detaljnija analiza eura… ?

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Luce, samo ti mene stavi( kad postanes Presjednica) tamo di su novci, Centralna banka, Mirovinski fondovi( pogotovo drugi stup), pa cu ja sve temeljito ” izanilizirati”! P. S. dobices svoj dio( obilan), kao i drugi vazni fakori, necu te uzraditi, majke mi!!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

@Miki maus
Sve je bilo dobro…… i onda…… majke mi!
Đe me nađe……
🙂

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije

Dalton, da Luca nepomisli da cu je izlevatiti nakon sto me imenuje na neko vazno mjesto( vazno mjesto je ono di ima puno novaca u igri!), nesto kao ono- casna pionirska, ma di bi ja to napravio, taman posla ??!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Eurozona nema alternativu i ako ne uđemo u eurozonu nećemo imat mirovine . . . sve to već znamo, tako da dileme nema ☺

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
1 godina prije

Jedino smrt nema alternative.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Pa sad…kloniranje ovaca je počelo devedesetih…možda su prvi ljudski klonovi već punoljetni?
Još ‘samo’ prijenos svijesti ?

Imoslav
Gost
Imoslav
1 godina prije

To jest, smrt je alternativa svemu.

Grdi
Gost
Grdi
1 godina prije

Hoces neces moras !! ………….. kao u dobra stara vremena totalitarnog komunizma ………………. zivio EUSSR ! ……

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

USSR je umiljato mače

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

@Dečko sa ulice
kako misliš prevara? Pa njemci su jako dobro znali koliko će dobiti Eura za Marke, o kakvoj sad prevari pričaš? Njemačka je to jako kulturno odradila jer ih je pokopalo udruživanje sa istočnom njemačkom, to je ta cijena 50% gubitka vrijednosti i to su platili svi njemci, naravno. To su željeli to su platili. Jesmo li mi izgubli nešto, možda, ko nas tjerao da imamo DM u čarapama. 🙂

NSU
Gost
NSU
1 godina prije

Mogli ste napisati kako je Slovenija prošla u svemu tome. Ipak su nam oni najbliži susjedi.

alan ford
Gost
alan ford
1 godina prije

pa naravnoo da ce oni to tvrditi, ciohazarski lihvari

TV Bloomberg–vlasnik hazarski milijarder, Michael Bloomberg, bivsi gradonacelnik New Yorka i clan Rokefereovog CFR-a
ESB je filijala hazarskog FED-a, kriminalac Mario Draghi, clan Goldman Saksa i Rokefelerovog bankarskog kluba “Club of thirty”, te clan Bilderberga.
Draghi je 2001., kao menadzer GS-a, zajedno sa tadasnjom grckom vladom, lazirao financijsko stanje Grcke, da bi je tako ugurali un euro zonu.
Umjesto u zatvor, ovaj bandit je 2011. za nagradu dobio mjesto sefa ESB-a

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Konverzija kuna euro,ma da ne bi. Sav novac budem ulozio u krempite,baklave,I ljimunad.

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Krivi zakljucak. Od eura su profitirali najbogatiji dok je vecina popusila. Bez obzira na zemlju. To koja je zemlja profitirala je obicno mucenje vode

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
40
0
()
x