Zeman raskrinkao London – “Novičok” je nedavno proizveden čak i u Češkoj

Milos Zeman
19 komentara

Jučer je češki predsjednik Miloš Zeman priznao da je njegova zemlja nedavno proizvela i uništila male količine bojnog otrova “Novičok”, tvari kojom su u britanskom gradu Salisburyu navodno otrovani bivši ruski obavještajac Sergej Skripal i njegova kćerka Julija. Nakon incidenta je London odmah rekao “kako jedini krivac može biti Rusija, jer je to bojni otrov koji se proizvodio u Sovjetskom Savezu, kasnije u Rusiji”.

London i dalje tvrdi kako je plin “Novičok” nastao isključivo u Rusiji, iako su u Moskvi više puta naglasili da u Rusiji otrovni agens nije proizveden, niti je pohranjen. Sada je to potvrdio i češki predsjednik, koji je odmah rekao kako ne može vjerovati  Londonu na temelju glasina i bez nepobitnih dokaza.

Proizveli smo, imali i testirali “Novičok”, iako u malim količinama. Znamo gdje i kada. Nećemo biti licemjerni. Ne treba lagati o tome”, rekao je Zeman u intervjuu za češku televiziju.

Češki predsjednik je podsjetio da je prije nekoliko dana naložio češkoj Vojnoj protuobavještajnoj službi da provjeri sve o bojnom otrovu koji se navodno koristio za trovanje Sergeja i Julije Skripal.

Zeman je rekao kako se njegovi podaci temelje na izvješću koje je izradila Vojna protuobavještajna služba Češke, koja je nervni agens označila kao A230, proizveden je i testiran od strane Vojnog istraživačkog instituta u Brnu, te da je riječ o “Novičoku”.

“Civilna protuobavještajna služba Češke  je predsjedniku dostavila drugo izvješće u kojem je navela kako nervni agens bio A234“, rekao je češki predsjednik.

Nakon što je proučavao izvješća obiju tajnih službi, Miloš Zeman je kao vjerodostojan uzeo onaj Vojne protuobavještajne službe, temeljen na zaključcima vojnog instituta iz Brna.

“Zaključak je da je “Novičok” ovdje proizveden i testiran, iako u malim količinama, a onda je uništen”, rekao je Miloš Zeman.

biolog labaratorija istrazivanje

“Licemjerno se pretvarati da to nije tako”, dodao je češki predsjednik.

Rusija tvrdi da je “Novičok” mogla proizvesti bilo koja zemlja koja raspolaže naprednom vojno-istraživačkom tehnologijom.

Češka vlada, uključujući premijera Andreja Babiša, ranije je tvrdila “kako “Novičok” nikada nije bio proizveden u Češkoj Republici”.

Zeman je od tajnih službi zatražio da istraže podrijetlo “Novičoka” u Češkoj Republici nakon što se vlada solidarizirala s Londonom i protjerala trojicu ruskih diplomata iz veleposlanstva u Pragu.

Češki predsjednik je rekao da je količina otrova proizvedena u institutu u Brnu bila mala i nakon ispitivanja je uništena.

“Češka ima izvrsnu jedinicu za kemijsko ratovanje i zato je testiranje opasnih tvari razumljivo i potrebno”, dodao je Zeman.

Ovu je mogućnost ranije navela glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, ističući da je porijeklo toksičnih tvari najvjerojatnije zemlja koje su od kraja ’90-ih provodile intenzivna istraživanja na projektu “Novičok”, uključujući i Veliku Britaniju, Slovačku, Češku, Švedsku i SAD.

Nakon jučerašnjeg priopćenja Miloša Zemana se oglasila i Rusija.

“Riječi češkog predsjednika Miloša Zemana o proizvodnji analognog nervnog agensa “Novičoku” u njegovoj zemlji dokazuju neutemeljenost londonskih optužbi protiv Rusije”, izjavio je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“S velikom sigurnošću smo tvrdili da se ta tvar može se proizvesti u različitim zemljama svijeta, posebno u zemljama u kojima, kako tvrde, imaju protuotrov. Tamo je vjerojatno proizveden nervni agens i posjeduju određenu količinu ove supstance”, rekao je Peskov i dodao kako je ovo “dodatan dokaz neutemeljenog stava britanskih vlasti”.

Peskov je rekao i kako su Zemanove riječi potvrda “apsolutno provokativne i avanturističke prirode cijele priče sa Skripalima”.

Prema njegovim riječima, “sada smo korak bliže trenutku kada će sve više zemalja početi shvaćati kako su bile uvučene u britansku avanturu”.

Izvor: Prague Monitor

Andrej BabišBojni otrovJulija SkripalMiloš ZemanNervni agens A234NovičokSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
5 godine prije

“Severnoatlantska alijansa nije znala da je pre bukvalno godinu dana Češka proizvela supstancu ’novičok’? Vi u to verujete? Samim tim se postavlja pitanje ko se bavio uopšte tim programom unutar same Alijanse? Želeli bismo da dobijemo zvanično saopštenje od NATO-a koje još zemlje su učestvovale u tom programu“, rekla je Zaharova na konferenciji za novinare.”
Naucnik koi je uvestovao u razvoju laze da su smjesne tvrdnje da je koristeno 50 do 100 grama agensa jet tolika bi kolicina agensa Novicok ubila citav graf Solzberi.(danas sam to procitao i nolako da nadjem clanak)

cool
5 godine prije

Na kraju ga svako selo može proizvesti, 🙂 .

Globalista
5 godine prije

Kako je Zeman jedním potezom u Ceskoj i šíře otpisao své oné kojí su bílí u bliskoj suradnji sa americkomi i britanskom drzavnom elitom.Nakon té izjave věc se sami poceli otkrivati ti spojenci sa svojim izjavama.Posto je Zeman jedan od kádrová globalista,perfektno odradjen posao i poklon Putinu za dobru suradnji,sve ide prema planu.

jupiter
5 godine prije

vazali vaginalis!!!!

mile danas
5 godine prije

stari sovjeto

Filip889
5 godine prije

Sad kad Miloš dobi srčani ili nešto

Dron
5 godine prije

To Zemane brate slavenski nedamo gubi germanskoj da seru po nama

milan
5 godine prije

Zeman! He, taj je mazani! Nesto ce za Cesku biti ekonomski vrlo povoljno odradjeno na relaciji Rusija-Ceska. Mozda instaliranje auto industije Skoda ili nesto oko nuklearke u Turskoj. Duboko je more!

rover70
5 godine prije

Imamo novu kovanicu: “Lažeš ko englez”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI