”Liječnici iz berlinske klinike, gdje je Navaljni bio liječen, nisu pronašli nikakve tragove otrova vojnog podrijetla”.

Navaljni
31 komentar

Prošlog mjeseca njemačke su vlasti priopćile da su Bundeswehrovom analizom uzoraka ruskog oporbenog blogera Alekseja Navaljnog pronađeni tragovi živčanog agensa skupine ‘Novičok’. Moskva je optužbe nazvala čudnima, ističući kako prije nego što je Navaljni prebačen u Njemačku, ruski liječnici, koji su ga liječili u Sibiru, nisu pronašli znakove otrova u njegovom sustavu.

Liječnici u sveučilišnoj bolnici Charite, u kojoj se liječio Aleksej Navaljni, nisu pronašli dokaze iz njegovih uzoraka koji bi ukazivali da je otrovan bilo kakvim otrovom vojnog podrijetla, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Liječnici u Omsku nisu pronašli tragove kemijskih vojnih sredstava, što su i iskreno priznali. Ali, želio bih vam skrenuti pozornost na to da činjenica koja ukazuje kako ni klinika Charite također nije pronašla otrovne tvari u svojim analizama; umjesto toga, oni su ‘pronađeni kasnije u klinici Bundeswehra”, rekao je Lavrov razgovarajući u ponedjeljak s članovima Udruženja europskih poduzeća u Rusiji.

“Još uvijek ne znamo jesu li Francuzi i Šveđani sami proveli test ili su im ih jednostavno dali Nijemci. No činjenica da naši partneri pokušavaju sve držati u tajnosti, nešto je što nas jako brine. Želimo pronaći istinu i nastojat ćemo to učiniti”, dodao je diplomat.

Istodobno, rekao je Lavrov, Moskva ne sumnja da će Europska Unija pokušati nametnuti nove sankcije Rusiji u vezi sa slučajem Navaljni, na temelju nedavno stvorene politike sankcija zbog navodnih kršenja pravila oko upotrebe kemijskog oružja, za koje je on primijetio da ne zahtijevaju činjeničnu osnovu ili široku raspravu svih strana optuženih za sudjelovanje u provedbi.

Prema Lavrovu, čini se da je politika ruskih zapadnih kolega, bilo u internetskom prostoru ili navodnoj uporabi kemijskog oružja, usmjerena na stvaranje novih institucija izvan Ujedinjenih naroda ili bilo kojeg drugog međunarodnog pravnog okvira, čime se omogućuje iznošenje činjenica, određivanje krivice i kazne u obliku nametanja sankcija, bez prethodnog saslušavanja mišljenja druge strane.

U subotu se rusko Ministarstvo vanjskih poslova žalilo na to da su njemački kolege odbili pružiti ruskom veleposlanstvu u Berlinu konzularni pristup Alekseju Navaljnom, otkako je otpušten iz klinike Charite. Prema Moskvi, ruski tužitelji poslali su njemačkoj strani četiri zahtjeva za pravnu pomoć za njihovu istragu zbog navodnog trovanja Navaljnog, no nitko od njih nije dobio odgovor.

Moskva je također oštro kritizirala Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) jer je tiho pružila njemačkoj strani ‘tehničku pomoć’ u slučaju Navaljni, bez obavještavanja Rusije, ističući da tvrdnje o trovanju “nisu nastale u Njemačkoj, nego u Rusiji” i da Rusija mora biti stranka koja će sudjelovati u istrazi.

Prošli tjedan Navaljni je optužio rusku vladu i predsjednika Vladimira Putina osobno da su ga otrovali, rekavši kako ne može smisliti nikakvo drugo objašnjenje za ono što mu se dogodilo. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, uzvratio je i te tvrdnje nazvao ”neistinitima, krajnje uvredljivima i neprihvatljivima” te otkrio kako Moskva “ima informacije” koje ukazuju na to da Navaljni surađuje sa Središnjom obavještajnom agencijom ili CIA-om.

U subotu je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio da će sankcije protiv Rusije “biti nemoguće izbjeći”, “ako OPCW potvrdi rezultate njemačkog, švedskog i francuskog laboratorija”.

Dr. Leonid Rink, jedan od kemičara koji su pomogli u stvaranju takozvane skupine otrova vojne klase Novičok, rekao je za Sputnjik da, da je Navaljni doista bio otrovan Novičokom, on bi bio mrtav za deset minuta i nikad ne bi stigao do zračne luke Tomsk ili svog zrakoplova.

Navaljni se srušio tijekom leta koji je išao iz Tomska prema Moskvi 20. kolovoza, nakon čega je njegov zrakoplov hitno sletio u Omsk, gdje su liječnici gotovo dva dana radili kako bi stabilizirali njegovo stanje. 22. kolovoza čarter let odvezao ga je u kliniku Charite u Berlinu. Tamo se postupno oporavljao, prije nego što je otpušten krajem prošlog mjeseca.

Aleksej NavaljniNovičokSergej Lavrov
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
3 godine prije

Kada odradi svoj prljavi posao mozda mu pronadju Zyklon B. Svabe su za to experti. Nazdravlje NeVoljni.

maky
3 godine prije

Mislim da nitko lud nebi javno priznao da su ga otrovali. Ne može se reći sa sigurnošću. Makar je naum Zapada ocrniti što više Rusiju i Kinu, tako da ipak malo više vjerujem Rusima, u ovom slučaju ma da ni oni nisu nikakva nevinašca Nitko nije, svi će jedni drugima uvalit K za vlastitu dobit. Rijetko komentiram, puno čitam. Ali kad sam počeo pratiti geopolitičku scenu prije desetak godina i što se sve u tih 10 godina izdešavalo te što se tek bude u budućnosti, ne piše nam se dobro. Kao domino efekt, događaj za događajem, sve veća i veća sra*a. Nikad se mi običan puk nećemo pobuniti, vozat će nas i dalje ko ovce i prije neg se snađemo evo NWO, the illumination of a thousand points of light. p. s. : tko nije neka pročita što nam je “dragi” Albert Pike kazao još onda. To pismo je do… Čitaj više »

Dabaa
3 godine prije

Naslov je malo sugestivan?
🙂
Dakle
Rusi koji kazu da nisu dobili izvjestava znaju da otrov nije poronadjen
A
Njemacka vlada koja se poziva na izvjestaj bolnice tvrde da otrova ima

Sparkling
3 godine prije

Kada ti jedna veličina takvog kalibra diplomata kao što je Sergej Lavrov kaže da liječnici u toj dotičnoj bolnici nisu pronašli nikakav uzorak vojnog otrova, onda se trebaju zamisliti ti “izuzetni” demokrati o svojim nebulozama koje iznose. Jer Lavrov je zadnja diplomacka stepenica u koliko-toliko pristojnom komuniciranju. Zaključite sami što im poručuju Ruski vjesnici diplomacije.

Marko9
3 godine prije

Dobra reportaza od Logicnog. Hvala Moze li netko baciti vise svjetla na ovaj paragraf? Lavrov: “Liječnici u Omsku nisu pronašli tragove kemijskih vojnih sredstava, što su i iskreno priznali. Ali, želio bih vam skrenuti pozornost na to da činjenica koja ukazuje kako ni klinika Charite također nije pronašla otrovne tvari u svojim analizama; umjesto toga, oni su ‘pronađeni kasnije u klinici Bundeswehra” Vjerujem da Lavrov govori istinu ali odakle njemu ta informacija? Zelim skrenuti svim onim koji imaju interes na ovu temu slijedece. Americke novine su javile prije tri dana da je ruska vlada kontaktira OPCW i trazila pomoc od njih gledu Navalnija.To je bilo sve, nisu htijeli nagadjati ni komentirati. U Rusiji se nalazi odjeca od Navalnija koja je puna DNA tako da se tu ne moze manipulirati. Takodjer u Rusiji imaju “zive” uzorke krvi i mokrace od Navalnija i nema one znanosti koja moze tu muljati, znamo iz… Čitaj više »

Stjepan Vujec
3 godine prije

Činjenice kod zapadnih igrača ionako nikad nisu bile važne, napravi se storry i plasira u javnost, novinaru da bude tema što šokantnija radi prodaje novina, dodaju čilija, soli i bibera nek se SSZ zabavlja.

Marko9
3 godine prije

Moze li netko baciti vise svjetla na ovaj paragraf?
Lavrov:
“Liječnici u Omsku nisu pronašli tragove kemijskih vojnih sredstava, što su i iskreno priznali. Ali, želio bih vam skrenuti pozornost na to da činjenica koja ukazuje kako ni klinika Charite također nije pronašla otrovne tvari u svojim analizama; umjesto toga, oni su ‘pronađeni kasnije u klinici Bundeswehra”

*******************************************************

Sad su mi proradili klikovi na osnovu cega je Lavrov to izjavio, pa na osnovu izvjestaja koji su dolazili/optuzbi iz Njemacke.
Na osnovu redoslijeda.

Nijemci su 15 dana tvrdili da je caj, kasnije su promijenili pricu.
Cime su ga njemacki doktori lijecili kad oni nisu mogli znati “laboratorijski” sto je uzrok njegove bolesti?
Ne moze se naci vise mrznje ngdje u Rusiji naspram Rusije nego kod Navalnija i njegove uske grupe ljudi.
Ovo je teska mentalna bolest.

Max
3 godine prije

Naravno da nisu jer bi taj otrov ubio Navaljnog i sve oko njega. Čista namještaljka.

Bosanac
3 godine prije

I Trump je treb’o svoju kampanju zasnovat na Novičoku ….dobio bi i demokratske glasove 🙂

užio
3 godine prije

MOSCOW—Russia has invited the leading international chemical-weapons watchdog to help with the case of Kremlin critic Alexei Navalny, who German authorities said was poisoned with a military-grade nerve agent, in the latest development in an incident that has drawn international condemnation. 
The Organization for the Prohibition of Chemical Weapons said Monday it had received a request from Moscow to deploy a team to Russia and was in consultations over exactly what kind of assistance it could provide. 

Alex
3 godine prije

Alternativna istina… Netragom nestala viteška vremena…”laž je istina”… Orwell.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI