Kreator ”Novičoka” uspoređuje živčani agens s nuklearnom bombom

Nuklearna eskplozija
12 komentara

Takozvana skupina živčanih sredstava ‘Novičok’, koju je SSSR razvio tijekom Hladnog rata, nedavno je dospjela u vijesti, a njemačke vlasti tvrde da je taj agens upotrijebljen za napad na ruskog oporbenog čelnika, Alekseja Navaljnog. U opsežnom intervjuu za Sputnjik, tvorac oružja otkrio je zašto su takve tvrdnje apsurdne.

Skupina kemijskog oružja Novičok (što u prijevodu znači ”početnik”) stvorena je kao odgovor na rad američkih istraživača na binarnim sredstvima za kemijsko oružje, a njegova je učinkovitost usporediva s učinkovitošću nuklearne bombe, izjavio je dr. Leonid Rink istraživač Državnog Instituta za organsku kemiju i tehnologiju. Nastavio je i dodao kako je upravo on odigravao glavnu ulogu u stvaranju tog oružja.

“Istraživanja i rad na agensu započeli su 1970-ih. Prije toga, u SSSR-u se smatralo da ne vrijedi izrađivati binarno oružje u kojem svaka od njegovih komponenti sama po sebi nije opasna. Doista, imali smo dovoljno arsenala za skladištenje opasnih mono-tvari raširenih na velikim područjima zemlje. No, krajem 1970-ih, Sjedinjene Države usvojile su prvi binarni sustav. Tada je Politbiro donio odluku o započinjanju s radom na ovom području. Izbor je pao na mene”, rekao je Rink za Sputnjik.

Prema kemičaru, početni razvojni tim bio je mali, sa samo sedam ljudi koji su imali pristup svim informacijama o ‘sustavu Novičok’. Agens je bio uključen u ispitivanje u pogonu za ispitivanje kemijskog oružja u gradu Šihani, oko 850 km jugoistočno od Moskve.

Kreatori oružja imali su niz zahtjeva, uključujući uvjet da binarni otrov ne bude zapaljiv, eksplozivan ili podložan smrzavanju, te da će se smrtonosni učinci otrovnog oružja raspršiti ubrzo nakon upotrebe.

Pojedinačno, spojevi otrova bili su tako niske toksičnosti da bi ih se, prema Rinkovim riječima, “trebalo jesti žlicom kako bi se postigao nekakav učinak”.

Smrtnost usporedna sa smrtnošću nuklearne bombe

Istodobno, Rink je rekao da je kombinirana smrtnost složenog otrova usporediva s nuklearnom bombom.

“Novičok je bio znatno jeftiniji od nuklearne bombe, a u slučaju njegove upotrebe svi neprijateljski objekti i oprema ostali bi netaknuti. Sve zgrade, sva oprema. Sve što bi bilo potrebno jest da se sve dezinficira i sterilizira, nakon čega bi se oprema i objekti ponovno mogli koristiti”, objasnio je znanstvenik rekavši kako je sustav naoružanja Sovjetska armija trebala koristiti na bojnom polju i razgraditi se nakon kratkog vremena.

Sustav Novičok bio je oružje za masovno uništavanje, a ne sredstvo za uklanjanje pojedinca, rekao je Rink. „Za eliminiranje pojedinaca postoje sredstva koja su učinkovitija i koja imaju odgodu toksičnosti za bilo koje planirano razdoblje koje želite: tjedan dana, duže i kraće. Mogu se koristiti u takvim količinama da nitko ne bi mogao pronaći tragove korištenja”, naglasio je.

Prema istraživaču, zapadne vlade doznale su za postojanje programa Novičok nakon što je Vil Mirzayanov, kromatograf zadužen za sprječavanje stranih obavještajnih službi za identificiranje molekula otrovnih kemikalija, objavio članke i knjigu o smrtonosnim agensima početkom 1990-ih te je pobjegao u Sjedinjene Države. Karakterizirajući Mirzajanova kao “terorista” ili “pomoćnika terorista”, Rink je rekao da će mu se jednog dana suditi za zločin pružanja informacija o tome kako stvoriti “Novičok” u laboratoriju potencijalnim teroristima.

Da je bio otrovan Novičokom, Navaljni bi bio mrtav prije nego što bi zakoračio u zrakoplov

Na upit o nedavnim navodima njemačke vlade o tome da je ruski oporbenjak Navaljni bio otrovan Novičokom, Rink je odbacio tvrdnje kao smiješne i objasnio zašto.

Prvo, rekao je, da je Navaljnog doista otrovao Novičok, on bi bio mrtav za 10 minuta. “Od prvih simptoma prošle bi minute. Smrt bi uslijedila za 10 minuta”.

Drugo, napomenuo je Rink, mogućnost stvarnog otkrivanja Novičoka u Navaljnovom sustavu bila bi blizu nule, s obzirom na to da je binarno oružje posebno dizajnirano za razgradnju odmah nakon uporabe.

“Mislim da bi sam Novičok vrlo brzo bio razgrađen u organizmu. Ali ti bi metabolički proizvodi mogli ostati u tijelu neko vrijeme. Sumnjam da bi bilo što od spojeva ostalo dva tjedna u njegovom organizmu. U to jako sumnjam. Štoviše, ne zaboravite da bi stvarno bilo potrebno vrlo malo tvari, tako mala količina da bi bilo nemoguće otkriti njezine tragove”, rekao je znanstvenik.

Rink je pojasnio da bi, otprilike, tisućiti miligram binarnog otrova pomnožen s težinom osobe u kilogramima bio dovoljan za smrtonosni učinak.

Ranije, nakon što je na Instagram računu Navaljnog bilo objavljeno kako je Novičok otkriven na bocama vode u hotelu gdje je Navaljni boravio, Rink je rekao da, ako je tvar na bocama stvarno kemijsko sredstvo sovjetske proizvodnje, tada bi svatko tko bi imao kontakt s tim bocama bio ubijen.

Rink je također izložio jezive detalje o tome kako binarni otrov djeluje kao i njegove simptome, uključujući stezanje zjenica i intenzivne grčeve mišića.

„To su tvari koje, zbog prekida živčanog impulsa, uzrokuju grčenje mišića, posebno mišića oka. Drugim riječima, očni mišići pokazuju suženje zjenice; postaje praktički nevidljiv čak i s tako malim dozama Novičoka da trovanja praktički nema. Ovaj se simptom pojavljuje odmah”, rekao je.

S tim u vezi, rekao je Rink, analiza fotografija Navaljnog, prije nego što je ušao u zrakoplov, fotografija zrakoplova, njegovog boravka u bolnici i na putu do drugog zrakoplova koji ga je odveo u Njemačku, pokazuje da ga Novičok nije mogao otrovati.

„Da je Navaljni bio otrovan Novičokom, ne bi stigao ni do jednog zrakoplova, ako bi popio nešto u hotelu, jer bi mu se oči zatvorile i ne bi mogao stići do zrakoplova ili bilo gdje drugdje. To jamčim 100 posto”, rekao je stručnjak za kemijsko oružje.

Razvijene između ranih 1970-ih i ranih 1990-ih, za takozvanu Novičok skupinu živčanih sredstava vojnog stupnja zapadne su zemlje doznale nakon objavljivanja Mirzayanovljevog djela, a detaljnije su saznale nakon što su američki stručnjaci za kemijsko oružje počeli raditi u laboratorijima širom bivšeg Sovjetskog Saveza devedesetih. Prema New York Timesu, Inženjerski korpus američke vojske stupio je u kontakt s Novičokom tijekom njihovog rada na dekontaminaciji Instituta za kemijska istraživanja Nukus u Uzbekistanu 1999. godine.

Rusija je uništila posljednju zalihu kemijskog oružja iz sovjetskog doba 2017. godine, pod nadzorom Organizacije za zabranu kemijskog oružja, u skladu sa svojim obvezama prema Konvenciji o kemijskom oružju, koju je Moskva ratificirala 1997. Za usporedbu, unatoč usvajanjem CWC-a, SAD još nije uništio vlastite zalihe kemijskog oružja, a Washington trenutno projicira potpuno uklanjanje klase oružja do 2023., nakon što je više puta pomaknuo rok.

Bio oružjeNovičok
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marko9
3 godine prije

Navalni je imao priliku da se stavi na stranu Rusije i ruskog naroda da je izjavio nesto kao ovako. Idem u Rusiju, idem u Omsk govoriti s lijecnicima koji su mi spasili zivot, trazit cu svu dokumentaciju, sve testove laboratorija. Ja sam taj koji najbolje znam tko mi je mogao prijeci i gdje sam se kretao 12 sati prije nego sto sam se razbolio i s kime sam imao kontakta. U Rusiji cu traziti od policije sve video snimke o mom kretanju…itd. Trazit cu s potpunim pravom sve dokumente njemackih institucija, sve dokumente koji ukazuju na navodno trovanje i prisustvo Novichoka iz tzv. nezavisnih anonimnih laboratorija iz Svedske i Francuske. Ja sam protiv uvodjenja sankcija na moju zemlju Rusiju. Protiv sam bilo kakvih pritisaka na Rusiju, jedino sto me interesira istina. No, Navalni je odabrao put izdajnika, on se ne identificira s ruskim narodom ni s Rusijom, on se stavlja… Čitaj više »

Stara kuka
3 godine prije

Evo primjera dobrog i edukativnog članka. Puno korisnih informacija na jednom mjestu, a jasno i jednostavno izloženih. Ovakvi bi trebali biti svi članci na portalu.

vinko
3 godine prije

@ Samir
Hvala na dobroj reportazi.
Molit cu vise ovako kvalitetnih i informatnih clanaka.
……………………………………………………………………………………………………………
Tek jedna napomena do dana danasnjeg – na mnogobrojne zahtjeve ruske vlade – Njemacka odbija pruziti lijecnicke dokaze o navodnom trovanju.

Istrazuj
3 godine prije

Odlican i logican uvodni clanak.

tongo
3 godine prije

Rink je pojasnio da bi, otprilike, tisućiti miligram binarnog otrova pomnožen s težinom osobe u kilogramima bio dovoljan za smrtonosni učinak. *** Iz ovog ispada da za osobu od 100 kg treba jedna desetina miligrama da ga ubije. *** Ovo sve sto pise u ovom clanku drzi vodu i za Skripale. Skripali su izasli iz kuce u 9 sati ujutro i tu su navodno pokupili otrov s kvake vrata. Zatim jedna osoba od oko 30 godina Julija i stariji covjek Sergej, njen otac su istovremeno sjeli na klupu u Shopping Mall praveci da su otrovani. Prva im je prisla –  Chief Nursing Officer for the British Army and her daughter. a primljeni su u bolnicu u 5 sati poslijepodne. I ostali zivi. Rusija nije vidjela nikakve dokaze. Sad je ispao ovaj cirkus s Navalni, Rusi nece nikad vidjeti dokaze. Sad se prica i da je Magniski isti otrovan s Novichokom. Kuda vode… Čitaj više »

NSU
3 godine prije

Sve rečeno, točka!

LZN
3 godine prije

Možda zapadni partneri upotrebljavaju novičok kojem je potekao rok upotrebe ili neki kineski novičok koji ne radi kako treba……….
Ptije bi čovjeka ubio kazačok nego ovi njihov novičok. Neka zapadni partneri upotrebe original robu, Made in U.S.S.R.

Max
3 godine prije

Evo potvrde onoga što sam pisao.

Bosanac
3 godine prije

Bockaju lava dok spava, kad dobiju po pički, neće više nikad imat priliku da bockaju.

david
3 godine prije

čovjek im je na izrazito uljudan i fin način rekao da je Rusija Navaljnog ili bilo koga koim smeta htjela eliminirati učinili bi to na puno stručniji i bolji način jer za pojedinačnu eliminaciju ima otrove koji se mogu tempirati i koji ne ostavljaju nikakav trag, a o kojima zapad može samo sanjati tako da Rusiju optuživati da nekog truje zastarjelim novičokom koji je u Rusiji u toj tehnologiji nešto poput kamene sjekire i davno izbačen iz naoružanja i primjene ispada smješno i samo pokazuje osnovnu neinformiranost onog tko optužuje, no ne treba iznenaditi i uopće nije čudno obzirom da na prisustvo virusa SARs-CoV-2 ljude testiraju testom čija je vjerovatnost da 100%tnom točnošću odredi zarazu jednaka bacanju novčića u zrak.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI