Ruska policija otkriva što je i gdje je Navaljni jeo prije kobnog polijetanja

Navaljni slučaj
3 komentara

Aleksej Navaljni teško se razbolio tijekom leta koji je išao prema Moskvi iz Tomska 20. kolovoza, a njegov pomoćnik gotovo je odmah posumnjao da je ‘otrovan’. Liječnici koji su ga liječili, vršili su analize uzoraka krvi i urina i nisu pronašli tragove trovanja. Oporbeni političar prebačen je nakon toga, 22. kolovoza, u Njemačku.

Istražitelji sibirske savezne prometne policije ruskog Ministarstva unutarnjih poslova utvrdili su gdje je boravio Aleksej Navaljni i što je jeo prije leta od 20. kolovoza, nakon čega su te informacije objavljene i otkrivene za javnost.

Policija je uspjela utvrditi kompletnu kronologiju kretanja Navaljnog i njegove stranke u gradu Tomsku i okolici, uključujući rutu njihovih putovanja, gdje su boravili i mjesta koja su posjetili.

“Među tim mjestima su hotel Xander [u središnjem Tomsku] i restoran Velvet smješten neposredno uz hotel, unajmljeni stan u kojem se održao radni sastanak Navaljnovih simpatizera i bečka kavana u zračnoj luci Tomsk”, objavilo je Ministarstvo u izjavi za medije u petak.

“Prema dobivenim informacijama, Aleksej Anatoljevič Navaljni na tim je mjestima konzumirao hranu i piće, uključujući vino i alkoholni koktel”, dodala je policija.

Ministarstvo je preciziralo da je intervjuirano pet od šest osoba koje su pratile Navaljnog tijekom njegova putovanja, a samo je jedna, britanska stalna stanovnica Marina Pevhikh, to odbila. Prema informacijama Ministarstva, Pevhikh je 22. kolovoza krenula iz Rusije u Njemačku. “Njezino trenutačno mjesto boravka još se utvrđuje”, rekla je policija.

Istražitelji bi trebali analizirati primljene informacije i proučavati stručna mišljenja i druge materijale. Poduzete su zasebne mjere kako bi se utvrdilo gdje se nalaze putnici koji su letjeli s Navaljnim 20. kolovoza i kako bi se utvrdio identitet njegovog osobnog liječnika iz Moskve.

Ministarstvo je napomenulo kako priprema dodatni zahtjev za pravnu pomoć svojih njemačkih kolega, uključujući zahtjev za ruske istražitelje kako bi sudjelovali u istrazi oko Navaljnog u Njemačkoj.

Navaljni je hospitaliziran u Omsku, u Sibiru 22. kolovoza, nakon što mu je pozlilo tijekom leta iz Tomska prema Moskvi. Liječnici koji su mu spasili život zaključili su da je možda pretrpio katastrofalan pad razine šećera u krvi zbog postojećeg metaboličkog poremećaja. Prebačen je u kliniku u Berlinu 22. kolovoza. Prošli tjedan, analiza njemačkog vojnog laboratorija tvrdila je da je Navaljni bio otrovan takozvanim živčanim agensom iz skupine “Novičok”. Međutim, uzorci nalaza krvi i urina, koje su ruski liječnici analizirali prije njegovog premještanja iz zemlje, nisu pokazali nikakve znakove trovanja. Ruski dužnosnici negirali su navode Berlina o ‘trovanju’ i optužili Berlin za “pogrešne navode”, a da ruskoj strani o tom pitanju nisu pružili nikakve potkrepljujuće dokaze.

Aleksej NavaljniNovičok
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
3 godine prije

Marina Pevhikh je unuka Super Hika ?

tihobl
3 godine prije

Ko bi rekao: britanska stalna stanovnica Marina Pevhikh nestala nakon trovanja Navaljnog, a prije toga stalno bila uz njega.

Brainstorm
3 godine prije

policija otkrila sto je navaljni jeo- jeo je hranu.
hvala na informaciji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI