Bugarski premijer: “Hvala Rusiji na slobodi, ali Bugarska je EU i NATO”

Boyko Borisov
28 komentara

Kulturne i vjerske veze između Bugarske i Rusije su važne i Bugari su zahvalni Rusima što su ih oslobodili od Turaka, ali je Bugarska je donijela “jasnu odluku” da postane članica EU i NATO pakta, a u njenu prozapadnu orijentaciju “ne treba ni najmanje sumnjati”.

“Bugarske kulturne i vjerske veze s Rusijom su važne. Nismo zaboravili da je tisuće Rusa poginulo u oslobađanju Bugarske od Otomanskog Carstva. Reći ću da smo im zahvalni, normalno”, izjavio je premijer Bugarske Bojko Borisov u intervjuu za Neue Zürcher Zeitung.

“Međutim, ne može biti ni najmanje sumnje da pripadamo EU i NATO savezu. Bugarska je dokazala da je ona lojalna i disciplinirana članica te zajednice. Nema potrebe za izborom između Rusije i Zapada. Bugarska je EU, Bugarska je NATO. Povijest, kultura, poslovanje i tradicija su jedna stvar, no prozapadna orijentacija je odluka koju smo kao zemlja jasno odabrali”, dodao je bugarski premijer.

Što se tiče trovanja ruskog bivšeg špijuna Sergeja Skripala, strože mjere protiv Rusije trebale bi se poduzeti samo ako se predoče novi dokazi, rekao je Borisov.

“Dobro se sjećam kako smo bez pouzdanih dokaza napali Irak. Onda se Tony Blair morao ispričavati”, rekao je bugarski premijer za Neue Zürcher Zeitung.

Istanbulsku konvenciju su blokirali bivši komunisti

Bugarska također ima problema s ratifikacijom sporne Istanbulske konvencije, koju je vlada Bojka Borisova uputila u proceduru, ali su socijalisti i bivši komunisti bili najveći protivnici ratifikacije i trenutno je ratifikacija “na čekanju”.

Jedna od stranaka je prijetila da će izaći iz koalicije i Borisov je morao odgoditi ratifikaciju spornog dokumenta, iako je prošao glasanje u vladi.

Vlada je usvojila Istanbulsku konvenciju jer nastoji zaštititi žene i djecu od nasilja u obitelji. Ali su socijalisti i bivši komunisti uspjeli uplašiti društvo. Prebacili su raspravu sa zaštite na navodno uvođenje “trećeg spola”. Stoga smo morali povući konvenciju, kako bismo nastavili raspravu o ovom pitanju kasnije u mirnijoj atmosferi. To su odlučili ljudi, a riječ naroda je Božja riječ, kako kažemo u Bugarskoj. Glavni krivci su socijalisti i njima bliski predsjednik Rumen Radev. Oni moraju objasniti zašto podržavaju obiteljsko nasilje”, rekao je Borisov, iako je i sam do 1990. bio član Komunističke partije Bugarske, kasnije čelnik “Nacionalnog pokreta Simeon II”, a sada čelnik vladajuće koalicije desnog centra “Građana za europski razvoj Bugarske” (GERB).

Izvor: NZZ

NATOSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
HEKPCT
6 godine prije

Svi su oni Milo Đukanović.

Rustam
6 godine prije

NATO je sa laznim dokazom napao Irak prouzrocivsi smrt i patnje stotina tisuca ljudi, ali Tony Blair se ispricao i mi smo i dalje lojalna i disciplinirana clanica NATO-a.
A mozda da vas Turska u najboljoj namjeri opet okupira, desetkuje stanovnistvo, a onda se javno isprica?

milan
6 godine prije

Bugari, valjda nisu njihovi drzavnici? Premnogo su oni preuzeli od Turaka. Ne moze se ih razumjeti, buridanovi osli, drzavnicka sizofrenija zato su i mnogo cenjeni u svijetu! Samo, ideoloska konstanta im je izdaja i prevara. “Mersi” netrebaju mi.

mars
6 godine prije

Vrijeme EU i NATO-a je prošlo. Već sada se vidi da svjetska politika gazi u smjeru u kojem najjači i najveći gledaju samo sebe i svoj interes zanemarujući i potiskujući interese asocijacija i saveza koje su stvorili i kojih su još uvijek aktivni formalni članovi. I oni manji u tim savezima i asocijacijama još uvijek po inerciji slijede zacrtani put, ali će i oni onda kada najveći odbace te asocijacije kao nepotreban teret, poći svojim putem. A to neminovno vodi do urušavanja tih asocijacija i saveza, što se neće desiti preko noći već postepeno ali sigurno. I šta će onda ti manji nego brže – bolje tražiti zaštitu nekog od najjačih kako ih ne bi progutale ribe krupnije od njih. I u takvoj opštoj situaciji i vladajućim svjetskim odnosima, vrlo je lako moguće da bude – eto opet Turaka u Bugarsku i Srbiju, Poljaka u Češku, Austrijanaca u Sloveniju, Talijana… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Nu , komunisti ljuti protiv Istanbulske u Bugarskoj, as ti Gospe. Dobro, u SFRJ je bilo dosta toga “protuprirodni blud”, i robija, ali je na nešto stavljen moratorij, nešto je ostalo. Npr. Opsceno ponašanje na javnom mjestu je redefinirano. Sac možeš odat gole gu*ice po gradu, ali je jedan kažnjen u ZG jer se, božmiprosti, pomokrio na javnom mjestu, a javnih WC-a na svakih 5 km. ovo što se tiče Rusa, mislim da je i Vučić kao Borisov.

Slažem se
6 godine prije

Pa tamo vam je i mjesto. Bolje niste ni zaslužili.

Rade_s
6 godine prije

Ne vjerujem da je Rusija jos uvijek blizu potpune nezavisnosti. Ove lazne banana drzave sa Balkana Rusija je davno otpisala. Kada Rusija bude potpuno nezavisna, nikako nebi trebala da zaboravi ova vremena a jos manje da pokusa da te banana drzavice vrati pod neki svoj interes. Rusija je 1/4 svijeta i dovoljna ce biti sama sebi kada se rijesi lanaca. Sve vise rusa zna ko su im najveci neprijatelji bili kroz istoriju.To nisu nikakvi amerikanci, britanci, njemci, jos manje turci, poljaci i drugi okupirani narodi. Propagandi je hrana neuka rulja. Demokratiji isto tako. Isto pogonsko gorivo je hrana i korumpiranim vladama. Nema amnestije za tu rulju. Ovaj put rulja mora da plati cijenu. Cijena je vjerovanje u laz. To je smrtna presuda rulji kojoj lanci vise nisu ni potrebni. Ona je dobrovoljni rob.

Nono
6 godine prije

Nije nešto strašno , ali Rusi ne zaboravljaju , bit će naplativo za 10-50-100-300 godina , to je 100% . Poljaci su 1919 nakon “Čuda na Visli” pobili ratne zarobljenike. Čekalo se 20 godina za kontra zločin Katynska šuma. Nakon 5 godina Churchill je prekljinao Staljina da uđe u Varšavu . Nisu htjeli dok ih Wermacht nije posve uništio. Itd…. Dakle bit će nešto u dalekoj budućnosti . Frka je pomagaj …. eto ti EU i NATO.

tuf
6 godine prije

Bugarskoj je super u EU i NATO. Pola Sofije posluzuju jedna ambulantna kola. To im je njihova borba dala.
Napravljen je dokumentarac na tu temu, gdje prate bugarsku ekipu hitne pomoci. Evo, ovo je stvarnost Bugarske danas:
https://en.wikipedia.org/wiki/Sofia%27s_Last_Ambulance
Kakav uzas je to morao biti za vrijeme socijalizma, gdje je hitna pomoc funkcionirala. Brrr…
Dajte nam prozapadne orijentacije ! Dajte nam te europske vrijednosti ! Necemo stotine milijune dolara od tranzicije energenata ! Pa makar pomrli svi do jednoga !

nebugar
6 godine prije

Jednostavno, bugar (namerno malo slovo).

bbbb
6 godine prije

Osjeća se i kod visprenih realni pesimizam, THE SAKER: Nemojte se ničem dobrom nadati i ništa dobro neće doći – LOŠ SCENARIO ZA RUSIJU I SVET

rodoljub
6 godine prije

Borisov je licemerna NATO podguzna musica.

m.ivanisevic
6 godine prije

Vi ste napali Irak? Ajde jado pokrij se ušima i zavuci se još dublje u Američki š.pak.

eu kolonija
6 godine prije

rumen radev, predsjednik bugarske, koji je na posljednjim izborima pobjedio bojka borisova i njegovu stranku ne misli tako. on misli suprotno od bojka borisova tj. da se bugarska treba više vezati za rusiju ali eto netko je odlucio da je mišljenje ovoga krelca bitno a ne i misljenje rumena radeva

davor
6 godine prije

Blaga šizofrenija. Kao “znamo da su na zapadu muljatori ali smo ih odabrali”. “Znamo da su Britanci lagali oko Skripala ali su nam saveznici”. He moj narode.. Nažalost svako od nas ima barem jednog u kući ili u prijateljstvu koji slično razmišlja

Spartak
6 godine prije

Ovaj Borisov, trenutno na vrhu bugarske piramide uhljeba, ponaša se kao i svi europski politikantski uhljebi. Slušaju banksterske gazde, gledaju svoj osobni interes i to je sve. Briga njih za bugarski ili bilo koji narod. Svi su oni isti, klonirani ljigavci koji su naučili kako se laktovima i obećanjima progurati na čelne pozicije neke od tzv. demokratskih stranaka i ovdje glumiti “političare”. A zapravo su nule, društveno manje korisni od nekog poštenog čistača ulica, zahvaljujući čijem radu je ulica čista. To je sve politikantski ološ. Konkretno, razgovarao sam s mnogim Bugarima, i oni imaju posve drukčije mišljenje iz želje od tog Borisova. Posve isto kao kod nas u Hrvatskoj. Pa ovaj naš Borisov, ili kako se već zove, nema ni 10% podrške naroda. Ali na izborima taj ološ uvijek pobjeđuje, jer je demonkracija tako konstruirana, namjerno. Kao kokcarnica. Na koji god broj da igrači igraju, kockarnica uvijek zarađuje. Tako i… Čitaj više »

Zvrk
6 godine prije

ovaj lik je bio tipičan politički konvertit. od karijeriste u bivšoj partiji do lokalnog mafijaša. ali eto i takav je dospio do premijerske pozicije. tu negdje je al pari s đukanovićem koji je nešto profinjeniji…a haradinaj, e taj je kasapin doslovno. ali za europske vrijednosti i takvi su svjetionik demokracije.

Ive
6 godine prije

Auuu bre bratko, mnogo licis na turca, mora da gu imas turskite geni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI