Crna Gora je za navodni pokušaj “državnog udara” osudila Rusiju, tek onda svoju opoziciju

Crna Gora
60 komentara

Viši sud u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, 9. svibnja je osudio optuženike iz slučaja takozvanog “državnog udara” 2016. godine, među kojima su bila i dva ruska državljana, Vladimir Popov i Eduard Šišmakov. Sudeći po zatvorskim kaznama na koje su u odsutnosti osuđeni Rusi, oni su se za ustavni poredak Crne Gore pokazali  mnogo opasnijima od ostalih “urotnika”. Vladimir Popov je osuđen na 12 godina zatvora, a Eduard Šišmakov na 15. Osim toga, ruski državljani su posebno optuženi i za terorizam.

“Svaki član zločinačke organizacije je imao unaprijed određen zadatak i ulogu. Kriminalna organizacija je bila spremna na nasilje, a svi su bili svjesni svojih postupaka i znali da su te radnje nezakonite”, kazala je Suzana Mugoša tijekom izricanja kazne.

Čelnike crnogorske opozicijske Demokratske fronte, Milana Kneževića i Andriju Mandića, lokalni sud se osudio na pet godina zatvora, a srpskog umirovljenog generala Bratislava Dikića na osam godina.

Podsjetimo se da je na dan parlamentarnih izbora 16. listopada 2016. crnogorsko vodstvo optužilo čelnike oporbene Demokratske fronte za pokušaj svrgavanja i likvidaciju lidera vladajuće Demokratske socijalističke stranke Mila Đukanovića, kako bi se spriječilo da Crna Gora uđe u NATO. Osim navedenih osoba, podignute su optužnice protiv brojnih građana Rusije i Srbije.

Kasnije su crnogorske vlasti izjavile da su grupu koja je planirala “eliminirati” Đukanovića osnovali Rusi Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, koji su, navodno, zaposlenici ruskih tajnih službi. Prema crnogorskom tužiteljstvu, Šišmakov je 2014. radio kao zamjenik vojnog atašea u Poljskoj, ali je protjeran iz zemlje zbog špijuniranja za Rusiju.

Jedan od optuženih čelnika crnogorske opozicije, Milan Knežević, za portal EA Daily je komentirao ishod suđenja.

Prema njegovim riječima, od samog početka suđenja je Demokratska fronta tvrdila da je to politički motiviran proces koji je trebao ostvariti nekoliko ciljeva. Trebao je ubrzati ulazak Crne Gore u NATO, optužiti Rusiju da je “geopolitička kuga” u regiji, a lidere najutjecajnijih opozicijskih stranaka Crne Gore prikazati kao političare koji žele destabilizirati zemlju.

“Tijekom cijelog suđenja smo bili zakinuti i unaprijed kažnjeni. Bilo nam je zabranjeno prisustvovati sjednicama do završetka sudske istrage jer smo otvoreno govorili o prirodi samog postupka i kazni koja je već bila u sudačkoj ladici”, kazao je Knežević.

Prema Knežević, “on je osobno, koliko god apsurdno zvučao, čak zadovoljan presudom”, budući da riječi sutkinje Suzane Mugoše samo potvrđuju istinitost izjava oporbe o tom važnom sudskom slučaju.

Penece-Crna-Gora
FOTO: Mikle Penece u Crnoj Gori

“Bila je to politički izopačena optužba bez jednog dokaza. Na Dan pobjede, 9. svibnja, ovaj je igrokaz dosegao svoj vrhunac u smislu odmjeravanja kazne, uključujući za zemlju koja je na oltaru borbe protiv fašizma položila 27 milijuna života, a osuđena je od strane neslobodnog pravosudnog sustava koji je pod punom kontrolom režima Mila Đukanovića”, kazao je Knežević

Napomenuo je da su dvojica Rusa, koje nitko od optuženih nikada nije vidio, što je dokazano nedostatkom relevantnih dokaza tijekom suđenja, u odsutnosti osuđeni na najdulje zatvorske kazne.

Ako bolje pogledamo, ruski urotnici su dobili 12 i 15 godina zatvora, umirovljeni srpski general osam godina, a čelnici crnogorske oporbe gotovo simbolične kazne za tako teško kazneno djelo. U tom smislu najveću krivnju za pokušaj provedbe državnog udara snosi Rusija, potom Srbija, a crnogorski oporbeni lideri su u navodnom “državnom udaru”, prema presudi, imali zanemarivu ulogu.

Odmah iza ruskih državljana slijedi umirovljeni srpski general Dikić, a onda mi, vođe Demokratske fronte, kao politički ideolozi cijelog takozvanog državnog udara. U opisu presude smo proglašeni krivima “za odlazak u Moskvu, gdje je, između sastanaka s visokim vladinim dužnosnicima, bilo dovoljno vremena za planiranje terorističkih akcija”, a naša retorika na predizbornim skupovima je jasno ukazala na to da govorimo protiv članstva Crne Gore u NATO paku. Osim toga, optužen sam i da tečno govorim ruski, što mi je pripisana kao otežavajuća okolnost”, nastavio je Milan Knežević, naglašavajući komentar britanskog veleposlanika u Crnoj Gori koji je izjavio “kako je dan izricanja kazne veliki dan i za Europu i za crnogorsku pravdu”.

Knežević je podsjetio da je kazna koju je izrekao Visoki sud u Podgorici prvostupanjska, a nakon što osuđeni dobiju pismenu odluku suda, imat će 15 dana za žalbu na ovu odluku.

“Sve ćemo analizirati s našim odvjetnicima, ali sam osobno protiv žalbe na presudu. Ne vjerujem crnogorskoj pravdi i ne očekujem pravdu ni od žalbenog suda. Ne vjerujem da će suci naći hrabrosti oduprijeti se volji braće Đukanović, koji su pravi autori ove kazne”, rekao je crnogorski političar.

Istovremeno, Knežević je naglasio kako to nikako ne znači da su on i njegov kolega Andrija Mandić spremni prihvatiti presudu.

“Mandić i ja smo izjavili da nas nitko, nevine, neće prisiliti u zatvor i da će nas svaki pokušaj prisilnog odvođenja u pritvor prisiliti na samoobranu. Spremni smo položiti naše živote kako bismo zaštitili vlastitu čast i dostojanstvo, načela koja smo zagovarali tijekom predizborne kampanje 2016. i, što je najvažnije, kako bi zaštitili istinu. Mi 2016. godine nismo planirali akcije protiv ustavnog poretka zemlje, samo smo željeli poraziti Demokratsku socijalističku stranku na redovitim izborima na legitiman način, nakon čega smo namjeravali organizirati referendum o ulasku Crne Gore u NATO”, kazao je Milan Knežević.

Milo Đukanović, John Kerry
FOTO: John Kerry i Milo Đukanović

On tvrdi da je crnogorski režim bio svjestan činjenice da se većina građana protivi članstvu zemlje u NATO paktu i da nisu sve zemlje Sjevernoatlantskog saveza bile spremne prihvatiti Crnu Goru u svoje redove.

“Stoga je bilo potrebno inscenirati “državni udar” na dan izbora. Tako je na izbore izišlo manje građana, Demokratska socijalistička stranka je osvojila većinu u parlamentu i bez referenduma i s nepotpunim sastavom parlamenta izglasala za ulazak zemlje u NATO”, objasnio je političar.

Knežević je dodao da Demokratska fronta očekuje reakciju Rusije i Srbije, kao i cijele međunarodne zajednice, na presudu crnogorskog suda, jer je usmjerena ne samo protiv njezinih čelnika.

“Ovo je kazna cijeloj ruskoj državi, budući da su, prema crnogorskom sudu, dva osuđena ruska državljana agenti ruske vojno-obavještajne službe GRU. Njima je navodno pomagalo još 50 agenata iste službe, koji su 15. i 16. listopada 2016. na Zlatiboru u Srbiji čekali daljnje upute. Ako Rusija vjeruje da to nije dovoljan razlog da progovori o presudi koja otvara sezonu lova na sve ruske građane diljem Europe, onda samo Demokratska fronta od nerazumnih optužbi može zaštititi članove svoje vlastite stranke i Rusiju”, rekao je Milan Knežević.

Prema njegovim riječima, činjenica da je, osim ruskih državljana, najmanje pet američkih državljana, navodno agenata CIA-e i FBI-a, koji su, zajedno s agentima ruskog GRU-a, planirali evakuirati i tako spasiti vođe Demokratske fronte 16. listopada 2016.

“To je potpuna besmislica. Ispostavlja se da su agenti GRU-a, FBI-a i CIA-e, zajedno s čelnicima Demokratske fronte, sudjelovali u napadu na ustavni poredak Crne Gore kako bi spriječili njeno članstvo u NATO paktu”, zaključio je crnogorski političar.

EADaily

Crna GoraMilan KneževićMilo ĐukanovićNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Riddick
4 godine prije

Ne mrze oni Ruse, dosta para su oni uložili u hotele i razno razne nekretnine, ovo Milo hoće da produži svoj rok trajanja jer ako ode s vlasti može da završi iza rešetaka u Italiji vrlo lako zbog šverca cigara, pa se ulizuje Amerikancima, ali ni oni ga nešto ne mirišu više.

DažBog
4 godine prije

Aaauuuuuu, na’ebali su Rusi.
Sada će im MiloGorci Milinom Praćkom zafrljočiti par Mildžala sa posvetom “Našoj pravoslavnoj braći od hipersoničnih MiloGoraca”

igi
4 godine prije

….čudan neki narod…u cetinju crnogorci koji se odriču njegoša a u srbiji u beogradu največi srbi…

Trubadur
4 godine prije

Crna Gora…. Zemlja magaraca i ovaca…. Plačati NATO a ne dobivati pare iz EU…. Ostali samo magarci…

eu kolonija
4 godine prije

pa neće valjda kineze optužiti za državni udar kada kinezi ne dolaze na crnogorsko primorje. moraš optužiti onoga koga najviše ima među turistima. to bi ti bilo isto da ti optužiš susjeda da ti je maznuo novčanik iz stana kada ti je bio u gostima a on se uopće ne druži s tobom. zato je najsigurnije da zovneš pravog prijatelja u stan a onda ga optužiš da ti je maznuo novčanik. tako je I milo pozvao ruske I srpske turiste u crnu goru, jer oni pune budžet crne gore, a onda ih pohapsio I optužio za državni udar. ali to ne smeta turističkoj organizaciji crne gore da I dalje plaćaju oglasivače a kako bi reklamirali crnogorsko primorje u srbiji I rusiji. ko bi se toga samo sjetio

Amater
4 godine prije

Narod velikog Njegosa … nasto je spao … gdje nesta čojstvo ???

Tadmur Palmirovic
4 godine prije

Ko se svađa taj se ipak voli?!?!? Mala svađa pa još slađe pomirenje između Nato/ SS divizija i komentatora portala Logično.Sutra željno iščekujem tekst o Poljskoj ,Baltiku,Turskoj itd gdje će ovi isti pljuvati po NATO-u…Ko vas ne bi znao…

Dudi
4 godine prije

Srbi još jednom urotnici. Mora da imaju još kojeg Punišu bre da dejstvuje iza linija. 100% srpski potpis metak u leđa.

Slavonac
4 godine prije

Jesmo vec zaboravili ,koje dovejo do ovog zla na ovoim prostorima.Sanu 1 niko ne komentira.Sve je to danasnja posljedica(sana2).Zavadi i svali krivnju na drugoga.Stara komunisticka skola.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI