Daily Express: Britanski MI6 je znao da će Khashoggi biti ubijen

Rijad mi 6 jamal k
19 komentara

Kako prenose britanski mediji, obavještajna služba Ujedinjenog Kraljevstva MI6 je unaprijed znala za planove saudijskih kolega da otmu i uklone, ako bude potrebno, novinara i disidenta Jamala Khashoggija. London je pokušao uvjeriti predstavnike Rijada da odustanu od operacije, ali su Saudijci ignorirali njihove apele, izvještava Daily Express, navodeći izvore u britanskoj obavještajnoj službi.

Osim kritika saudijskog režima i osnivanja saudijskog ogranka Muslimanskog bratstva, razlog za likvidaciju Khashoggija bi mogla biti istraga koju je vodio o korištenju kemijskog oružja u agresiji na Jemen, piše britanski list.

Prema autoru članka, britanski vladin komunikacijski centar je presreo izvješće Saudijske opće obavještajne službe (GID) i tamo stoji kako je “član kraljevske obitelji “naredio otmicu i dovođenje natrag u zemlju “nemirnog novinara”. U izvješću stoji i da su saudijski operativci dobili dozvolu da poduzmu sve potrebne radnje ako ih Khashoggija počne stvarati probleme.

Kasnije je glavni državni odvjetnik Saudijske Arabije potvrdio je kako je ubojstvo Khashoggija u konzulatu u Turskoj bilo namjerno, odbacivši početnu verziju nesreće koju su dale vlasti. Među 15 osumnjičenika za zločin su i časnici saudijske službe GID, piše Daily Express.

“Od početka smo znali da će se u prvom tjednu rujna nešto dogoditi, oko tri tjedna prije nego što je Khashoggi ušao u konzulat 2. listopada, iako je trebalo više vremena da razjasnimo pojedinosti”, rekao je izvor u britanskim specijalnim službama.

“Ti su detalji uključivali početni nalog za otimanje Khashoggija i njegovo vraćanje u Saudijsku Arabiju radi ispitivanja. No, očigledno je bila otvorena mogućnost alternativnih načina za uklanjanje tog problema”, dodao je sugovornik Daily Expressa.

Prema njegovim riječima, London je bio svjestan da je naredba došla od jednog od saudijskih vladara. Ali ništa nije ukazivalo na izravnu povezanost ove zapovjedi s krunskim princem Mohammedom bin Salmanom.

Ono što je najvažnije, visoki je izvor potvrdio da je britanska služba MI6 upozorila Rijad da ne provodi ovu operaciju. Međutim, ovi apeli su bili uzaludni.

“1. listopada smo saznali za prebacivanje u Istanbul skupine koja je uključivala članove GID-a, a njihovi su ciljevi bili prilično očiti. Kroz naše kanale smo ih upozorili da je to loša ideja. Naknadni događaji su pokazali da su ignorirali naše upozorenje”, rekao je izvor.

Dopisnik Daily Expressa je pitao zašto MI6 nije upozorio američke partnere na problem, pogotovo s obzirom na to da je Khashoggi bio američki državljanin. Izvor je odgovorio samo: “Odlučeno je da ćemo učiniti sve što možemo.”

Međutim, analitičari imaju svoje objašnjenje. Stručnjak Tom Wilson smatra da oni koji su stvorili Jamala Khashoggija “iluzijama više skrivaju nego što otkrivaju”.

“Khashoggi, koji je bio blizak saudijskom režimu, također je bio usko povezan s bivšim šefom tajnih službi. Bio je islamist, član Muslimanskog bratstva, bio je prijatelj s Osamom bin Ladenom i simpatizirao je džihad u Afganistanu”, rekao je Wilson.

“Sve ove veze su skrivene iza jednostavne priče da je Jamal Khashoggi bio progresivni novinar koji se borio za slobodu. Teško je uvjerljivo da je ubijen jednostavno zato što je kritizirao režim. Istina je mnogo složenija”, vjeruje stručnjak.

U međuvremenu, prema bliskom prijatelju Khashoggija, prije smrti je novinar morao dobiti dokaze da je Rijad tijekom sukoba u Jemenu koristio kemijsko oružje.

“Upoznao sam ga tjedan dana prije njegove smrti. Bio je uzrujan i zabrinut zbog nečega. Pitao sam se što ga muči. Nije htio odgovoriti, ali je konačno priznao da će dobiti dokaz da Saudijska Arabija koristi kemijsko oružje. Nadao se da će dobiti dokumentarni dokaz”, izjavio je stručnjak za Bliski istok, koji je zatražio da se njegovo ime ne objavljuje.

Ranije su iranske vlasti rekle da Saudijska Arabija isporučuje sastojke za proizvodnju nervnog agensa sarina u Jemen. Ali je vjerojatnije da je Khashoggi u razgovoru s prijateljem mislio na fosfor. Prošlog je mjeseca Rijad optužen za upotrebu streljiva s fosforom protiv jemenskih boraca, čak i civila, podsjeća britanski list.

“Ako je Khashoggi doista posjedovao dokaze da je Saudijska Arabija namjerno upotrijebila fosfor za čišćenje određenih područja od vojnika i civila, onda bi to bila velika neugodnost za režim. To je još uvijek najvjerojatniji motiv zašto bi se Rijad odlučio na takve akcije protiv njega”, za kraj je dodao pukovnik Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za kemijsko ratovanje.

Express

CIAMI6Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Snicla
5 godine prije

I po drugim portalima sam čitao da je ovaj bio sve samo ne običan novinar. Petljao se u trgovinu oružjem surađivao sa tajnim službama imao dosta poznanstava na visokim pozicijama. Bit će da je stvarno zabio nos u osinjak.

Laki Topalović
5 godine prije

Ovo je puno, puno veće od likvidacije jednog “disidenta”. Ali , srećom, stručnjaci vehabijskog obavještajnog sustava su tako dobri, kao njihova vojska u Jemenu. Napravili su veliki poklon Turcima, Rusima, Siriji, Iranu…… Ne bi , da su njih pitali , ovako što napravili. Ali ne zaboravimo da još uvijek nitko ne zna istinu u detalje.

Perica
5 godine prije

Čuj, britanci dal’ su znali….pa Lorens od Arabije nikada nije ni napuštao Arabiju

Yarilo
5 godine prije

Ni jedna gadost na ovoj planeti ne prolazi bez engleza.

Stephen.
5 godine prije

Ako su znali, mogli su spriječiti, therefore saučesnici u zločinu.

Kajzer Soze
5 godine prije

“Khashoggi, koji je bio blizak saudijskom režimu, također je bio usko povezan s bivšim šefom tajnih službi. Bio je islamist, član Muslimanskog bratstva, bio je prijatelj s Osamom bin Ladenom i simpatizirao je džihad u Afganistanu”

Gluposti,pa na ovaj način u S.A. možete opisati 99% ljudi koji su bliski vlasti ili čine vlast,Khashoggijeva porodica je veoma moćna i bliska vladajućem režimu pa tako ni on ne može da bude izuzetak u odnosu na ostale !

minimoris
5 godine prije

Evo jos jedne ideje…Saudijci hoce da kupe Ruske S400,jel tako,a recimo neki od Saudijskih princeva u dosluhu (odobrenjem) MI 6 i CIA-e naredjuje da se ubije novinar i time imaju adute da mogu da ucenjuju sadasnjeg princa da je toboze on to naredio.
Sada Amerikanci mogu da ih ucenjuju sa ovakvim scenariom,da ne kupuju nikakvo Rusko oruzje vec samo Americko.
Cim je MI 6 to znala,to znaci da su njihovi prsti umesani u to,cak sta vise mozda su oni i idejni tvorci.

Spin Pacient
5 godine prije

Dojavili im rusi, preko krtice iz hladnog rata.

tabula
5 godine prije

Bez ikakve sumnje, Daily Express i MI6 sve znaju. Očekuje se da će i jedan i drugi, kroz koji dan, objaviti vijest da je nedvojbeno utvrđeno da je Kašogija, po osobnom nalogu Putina, novičokom ubio u arapa prerušeni bivši agent KGBa, a zatim ga u neseseru iznjeo iz konzulata i odnio u nepoznatom pravcu.

Kurjaca
5 godine prije

Citam clanak i u njemu se navodi da je Khasgo.. bio americki drzavljanin. Sad se pitam dali itko tko pise ove clanke procita ista sta je on sam ili netko drugi a pripada istoj redakciji napisao pre neki dan a kamoli tjedan.Taj isti ubijeni(da ne pisem ime jer cu krivo napisat) usao je u ambasadu da trazi dozvolu za vjenjcanje dok je njegova vjerenica preko mobitela prisluskivala sta se desava.Ako autor teksta mozda zna zasto americki ili bilo ciji drzavljanin mora trazit od saudijaca dozvolu za vjenjcanje ja neznam.i pod drugo sta vi mislite da se ne bi digla veca frka da je amerikanac ubijen.ovako mi sve vise lici da ce prvi i zadnji clanak o ovom slucaju da bude kao ugluvom telwfonu i da ce na kraju da bude da su ga rusi ptrovali

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI