Die Welt: NATO će podržati Kijev samo s toplim riječima, jer nitko ne želi rat s Rusijom

MI-8-17 helikopter ukrajina
38 komentara

U najnovijoj eskalaciji sukoba između Ukrajine i Rusije, nakon neuspjelog proboja ukrajinske mornarice kroz ruski akvatorij do ukrajinske luke Berdjansk u Azovskom moru, Kijev je uveo ratno stanje u deset regija koje graniče s Rusijom i traži vojnu pomoć NATO pakta.

Jučer je njemački kanal Die Welt kontaktirao svog dopisnika u Moskvi,  Christopha Wannera, koji tvrdi kako Rusija neće pokrenuti nikakvu veliku vojnu ofenzivu protiv Ukrajine. Naglasio je i kako Kijev ne bi trebao očekivati ozbiljnu pomoć od NATO-a. Prema mišljenju njemačkog novinara, Sjevernoatlantski savez će braniti Ukrajinu samo s toplim riječima i govoriti o sankcijama protiv Rusije, ali će i one biti nametnute samo ako se Moskva odluči za veliku vojnu ofenzivu.

Die Welt: Razgovarajmo o trenutnoj situaciji s Christophom Wannerom, koji se nalazi u blizini Kremlja u Moskvi. Možda, Christophe vrijedi postaviti jedno jednostavno pitanje? Kolika je vjerojatnost da izbije rat?

Christoph Wanner: Tatiana, mislim da velike ofenzive ruske vojske u Ukrajini neće biti, jer Putin zna da bi cijena za takvo što bila previsoka. Ako Rusi napadnu Ukrajinu, to bi potaknulo  Zapad da pokrene lavinu sankcija, koje bi, vjerojatno, Rusiju bacile na koljena. I Vladimir Putin, po mom mišljenju,… ponovno naglašavam da je to moje osobno mišljenje, takvo što neće riskirati. Naravno, ne bismo trebali zaboraviti da u Ukrajini od 2014. de facto postoji rat između Rusije i Ukrajine. Međutim, ovaj je rat teritorijalno ograničen na istok zemlje.

Die Welt: U ovom slučaju, općenito, koju vrstu podrške možemo očekivati da će NATO dati Ukrajini ili kakvu vrstu reakcije?

Christoph Wanner: Vjerujem da Ukrajina vrlo malo može očekivati od NATO-a, s izuzetkom, možda, toplijih riječi. Budući da se u NATO-u nitko neće složiti, što je moje mišljenje, da riskiramo vojni sukob s Rusijom zbog Ukrajine. Što će se dogoditi je ono što sam već rekao, odgovarajući na prvo pitanje. NATO će, naravno, poduprijeti sankcije protiv Rusije, ali ako Rusija odluči pokrenuti veliku ofenzivu.

Die Welt: Christoph, hvala vam na ovoj procjeni i informacijama iz Moskve.

VIDEO: RT / Die Welt

 

Christoph WannerNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Koliko je NATO sposoban za bilo što osim laprdanja?

RoPe
5 godine prije

Možda je off topic ali RT upravo javlja da je Vučić dogovorio ispostavu plina iz polja Levijatan preko Grčke i Bugarske za Europu. Tvrde da između Cipra i Izraela ima plina da bude opasan konkurent Južnom toku, a sad se to i materijalizira.

Ivo
5 godine prije

Nato je alat za reketarenje europskih zemalja i alibi za prisutnost američkih baza, odnosno kontinuiranu okupaciju njemačke. Sukladno tome, pitanje je samo da li amerika želi rat s Rusijom. Trenutno sigurno ne, i popustljivost Rusije po nekim pitanjima je neshvatljiva.

Proturaketne instalacije u poljskoj i rumuniji su odavno trebale biti poravnane s okolnim tlom uslijed kršenja ugovora, kao i nato instalacije u Gruziji i Ukrajini, koje se polako množe. Teško za shvatiti, jer se zna gdje to vodi.

Duki
5 godine prije

Što će Nato ,?Pa znate li da je jučer Chuk bio kod Orbana ,a svi znamo koliko se Porošenko i Orban vole !
Znači -gotovo je ???
Aj’ bok !

Mikojan
5 godine prije

Uvest će sankcije protiv Rusije, čakaj malo, kad su ih ukinuli ? Postoje li sankije na sankcije, znači ukinuti će sankcije ?
pa ko je tu više lud !?
Da, nato, okupatorska organizacija za dobre zarade zaposlenicima, ništa drugo.
Njemci bi konačno trebali reči, nato raus !

Ive Oldtimer
5 godine prije

Tko je noramalan spreman ratovati na strani fasist, to mogu samo zadojeni fasisti i ludjaci.

Sir Oliver
5 godine prije

Juriš Ukrajinci mi vam držimo palčeve ( USA) . Imamo rasprodaju oružija dobićete još10% na glupost.

Drago
5 godine prije

S kojim državama graniči Rusija? S onima s kojima joj se prohtije 😉

shumadinac
5 godine prije

Sećate li se kako je bilo do pre nekoliko godina? Šta kaže jedan zapadni političar to su ponavljali svi – kao da su imali isti mozak. U neku ruku i jesu, imali su jedan centar iz koga su primali “uputstva” i sve što je trebalo da rade je da ih ponavljaju u nedogled. Ništa nije bilo lakše nego predvideti stavove zapadnih političara. A onda je nastala vrlo neobična situacija. Ti isti političari su počeli da iznose različite stavove, sa izjašnjavanjima oko važnih događaja su kasnili danima… Sve je izgledalo kao da ne znaju koji je njihov stav, Kao “da im je neko otkinuo antenu”. Još tada sam pisao da izgleda kao da postoje dve struje Moćnika i da se one bore za vlast. Nije bilo nikakvih pravih informacija za to ali osećaj… Onda se dogodio Brexit, pa izbor Trampa – nešto definitivno nije bilo “kako treba”. Još gore od toga,… Čitaj više »

bbbb
5 godine prije

Dijevelt kaki, što on zna, ništa, zemlja bolje zna, eno u Buenos airesu potres, planet im svima rekao da mu je više dosta zemljana i goniča robova.

Zemohudin
5 godine prije

“Ako Rusi napadnu Ukrajinu, to bi potaknulo Zapad da pokrene lavinu sankcija, koje bi, vjerojatno, Rusiju bacile na koljena”

Kakve gluposti pricaju ljudi..najveca zelja zapada jest upravo da baci Rusiju na koljena.. Ali ne moze..ni tako, ni ovako..a jos manje sa sankcijama…
Tako da..ako Rusi napadnu Ukrajinu, svi ce samo gledati…nema nikoga, ko bih isao u rat sa Rusima.. Ali, sto Putin nije glup, zna, da mu je dzabe ova Ukrajina..

čokolino
5 godine prije

Potrošenko ne prestaje sa glupostima…….zabranili ulaz u Ukrajinu rusima od 16 do 60 godina….
Na čemu je ovaj tip? Mora da je nešto jako…….

nije bitno tko
5 godine prije

NATO-ov cilj je ubaciti što više mržnje među Ukrajince i Ruse. Na taj način bi stvorili bratoubilački rat, koji bi oba naroda razdvojio za sva vremena. Posle toga bi došli na red Belorusi.

Trubadur
5 godine prije

Prvo treba znat, da NATO nema vojske, nego je samo savez država, koje imaju vojsku… A od svih tih država, mislim, da nema takve, koja bi išla direktno čačkat mečku…..Kad se pogleda, koju ognjenu moč ima Rusija oko Ukrajine, a pogotovo na Krimu i u južnom sektoru armije RF, onda je jasno, da tu nema kruha…. Inače je od kad su namestili na Krim najnoviji radar Nebo -M, Krim postao, slično na Kaliningrad, A2AD prostor, kroz koji nema prolaza…Znači sad je na Krimu sve šta treba za A2AD …. S-400/300, Bastion, podmornice i brodovi ( Crnomorska flota ) i antielektronska sredstva Krasucha 2/4…… Samo različitih vrsta aviona ima preko 100 komada samo na Krimu………………

Riddick
5 godine prije

Nato pomoc se svodi na poklone starije opreme , Ameri ili Britanci posalju brigadu koja izvodi vojne vezbe sa ukrajincima,ili posalju instruktore za obuku nekih jedinica, sve ostalo od opreme i oruzija se placa po trzisnim cenama.
Najveca realna pomoc je obavestajna i medijsko propagandna , ali to nije dovoljno za pobedu.

Ime amatera
5 godine prije

Potrosenko je mega smutljivac. Brige me za koga tamo ali budaletine zabranile ruski jezik ogromnoj ruskoj vecini na istoku je ustvari čisto ludilo. Ruski medo je ljut i istok je sada ruski. Amen Aleluja .

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Kolika gnjida od covijeka moras biti da lizes Trumpovu usranu guzicu, kao Potroseni.

jezevakucica
5 godine prije

Kada bi rusi istovremeno uključili sve motore na na svoj svojoj vojnoj opremi i na pet minuta turirali puno njih koji bi sa baćuškama ratovali bi promjenili mišljenje.Samo to bez da poleti i jedna raketa.

Tomica
5 godine prije

Neko smišlja i podstiče svakakve provokacije i gura svijet prema ratu. Niko, pod tim podrazumjevam narode, obične ljude, nije želio ni prvi ni drugi svjetski rat ipak, desio se. Vjerojatno je inicijator htio i mislio da će sve stati kad postigne svoj cilj ali naravno, to nikad nije tako. Kad se stvori ovako velika napetost, ljudi nabriju a oružje nagomila, uvijek se i upotrijebi. Kad jednom pukne, neće stati godinama a u ovim uvjetima, bilo koja strana da bude poražena može posegnuti i za nuklearnim oružjem. Ne znam jesu li u Ukrajini sami smislili ovu ludoriju ili ih je neko posavjetovao ali očigledno Zapadu posve odgovara situacija da opet demoniziraju Rusiju, pojačaju sankcije i približe NATO armadu. Nemojte potcjenjivati NATO, prejaka je to sila. Rusija sigurno neće prva napasti NATO niti može dobiti taj rat. Srećom, ista je situacija i s druge strane ali ipak postoji mogućnost da se bezazleni… Čitaj više »

Hezbollah
5 godine prije

Ova mi rečenica posebno zanimljiva. “Ako Rusi napadnu Ukrajinu, to bi potaknulo Zapad da pokrene lavinu sankcija, koje bi, vjerojatno, Rusiju bacile na koljena.” Otkad je ovaj dopisnik iz Rusije? Lavine sankcija protiv Rusije traju već pune četiri godine, pa Rusija nije bila na koljenima ni dana, naprotiv sankcije su potaknule povećanu domaću proizvodnju i potrošnju, šta će im npr. njemačka svinjetina, francuski sir i vina, španjolsko voće i povrće, kad imaju sve svoje. Rusiju na koljena nije bacio ni Hitler kad je došao do Moskve sa 3,6 mil vojnika, a šta bi ovi kreteni postigli, ništa, manje od ništa.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

imam ja win win plan nek rusija zgrabi krim donbas,donjeck i odesu a za kompezaciju nek im daju dobar komad zemlje na dalekom istoku odakle se zajednički mogu šitit dalje….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI