Festival mediteranskog filma u Splitu

festival mediteranskog filma Split.
0
0

Deveto izdanje Festivala mediteranskog filma održano je ove godine u Splitu od 3. do 11. lipnja, a na festivalu je prikazano ukupno 78 filmova iz 39 zemalja.

Deveti Festival mediteranskog filma održao se od 3. do 11. lipnja 2016. godine u Splitu, a posljednje jednoznamenkasto izdanje festivala se nakon Bačvica preselilo u druge gradove. Nakon završenih festivalskih projekcija, program Kino Mediteran nastavlja putovati tijekom cijele godine po gradovima na hrvatskoj obali. Filmovi na otvorenom, mediteranski štih i ljetna atmosfera ispunjena tulumima i druženjima na otvorenom su prepoznatljiv dio ovog dalmatinskog festivala koji je fokusiran na filmsku produkciju mediteranskih zemalja.

Filmovi s područja Mediterana koji svoje premijere i projekcije doživljavaju u Splitu okupljaju sve više zainteresiranih posjetitelja zato što je riječ o filmovima koji se rijetko mogu vidjeti na kino repertoaru. Za projekcije u ljetnom kinu Bačvice je postalo uobičajeno da se traži karta više pa nije neobično vidjeti publiku na zidiću ili na ručnicima za plažu s kokicama. Miris mora, borova i pješčana plaža pridonijeli su tome da Festival mediteranskog filma već godinama kotira kao jedna od najkvalitetnijih i najšarmantnijih filmskih manifestacija na Jadranskom moru. Međutim, cilj ovog festivala nisu samo kvalitetni filmovi i cjelonoćni tulumi, nego i nastojanje njegovih organizatora da ožive kina koja po manjim dalmatinskim gradovima zjape prazna te da ih obogate novim filmskim programima.

Domaće i regionalne premijere

Ovogodišnji program Festivala mediteranskog filma donio je 78 filmova iz 39 zemalja, a uglavnom je riječ o dugometražnim filmovima, te se festival ove godine može pohvaliti s pet hrvatskih i pet regionalnih premijera.

Iz niza atraktivnih filmskih naslova, posebno se izdvojio film Fuocoamare (Gori more) redatelja i dokumentariste Gianfranca Rosija koji je ovogodišnji pobjednik Berlinalea. Riječ je filmu koji prati aktualnu izbjegličku krizu ispričan kroz iskustva desetogodišnjeg dječaka na grčkom otoku Lampedusa.Tematski atraktivan bio je i prikazani alžirsko-francuski film Put za Istanbul o ženi čija se kći pridružila borcima ISIS-a u Siriji. Veliki broj filmova prikazanih na Festivalu mediteranskog filma nagrađen je europskim filmskim nagradama ili su došli direktno s festivala u Cannesu, Veneciji i Sundanceu.

Radionice seminari i projekcije

Osim dugometražnih filmova u konkurenciji za filmsku nagradu Udica, Festival mediteranskog filma posebnu pažnju posvećuje hrvatskom kratkometražnom filmu u natjecateljskom programu Ješke. U sklopu programa koji po južnoeuropskim zemljama provodi Balkanski Kulturni Krug, gost festivala bio je grčki redatelj Thanos Anastopoulos, a održane su brojne radionice, seminari i projekcije namijenjene studentima i mlađoj publici. Za djecu je ove godine organiziran i poseban program Škola u kinu u sklopu kojeg su prikazani dječji klasici Družba Pere Kvržice i Vuk samotnjak. Najugodnije iznenađenje ovogodišnjeg festivala bile su besplatne kino projekcije na terasi kina Tesla gdje su prikazani kratki filmovi nominirani za Oscara i prikazani na Cartoon d’Or, festivalu u Cannesu i Berlinu.

 

U završnici festivala proglašeni su pobjednici natjecateljskog programa, a ove godine nagrada u kategoriji najboljeg dugometražnog filma pripala je Leyli Bouzid, redateljici filma Kad otvorim oči. Najboljim hrvatskim kratkometražnim filmom proglašen je film Zvjerka, redateljice Daine Oniunas Pusić. Nagrade publike dobili su filmovi Ritki zrak Šimuna Šituma, Priče s asfalta Samuela Benchetrita i animirani film Život Hermana H. Rotta, redateljice Chintis Lundgren. Publika će imati priliku vidjeti sve filmove Festivala mediteranskog filma u jednom od 25 dalmatinskih gradova gdje će se prikazivati do idućeg izdanja festivala.

Bačvicedječji filmFestival mediteranskog filmahrvatski filmmediteranski filmnagradapremijera
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI