Svjetski festival poezije prvi put u Njemačkoj u gradu Roedermarku

Grupa svjetski pisaca ispred kueće “Šillera” s presjednikom kluba “Liceo Poetico Benidorm u” Julio Pavanetti u Španiji., Svjetski festival poezije prvi put Njemačkoj u gradu Roedermarku, kuća Šiler
0
0

Kuća poznatog njemačkoga pisca Šilera, u Roedermarku, bila je mjesto „Prvog internacionalnog Festivala svjetske poezije“ koji je okupio pisce iz više zemalja: Urugvaja, Turske, Islanda, Kine, Čilea, Meksika, Kanade, Španije, USA, Australije, Rumunije, Velike Britanije, Irana i Bosne…

Među njima bila je i naša saradnica Ljubica Perkman, koja živi u njemačkom gradu Rodgau i koja je već objavila pet knjiga poezije i proze. Ona je bila i predsjednica njemačkog žirija od deset članova koji je odlučivao o nagradama za najbolje pjesme.

O svojim utiscima sa ovog skupa lijepe riječi Ljubica Perkman kaže: „Sala za prijem pisaca je bila svečano pripremljena. Organizatori, pisac Peter Voelker iz Gelnhausena, u saradnji s gradonačelnikom grada Roedermarka uspjeli su u Njemačkoj organizovati Svjetski festival poezije. Gradonačelnik gospodin Kern je pozdravio goste, i rekao kako je veoma srećan, da se prvi internacionalni festival svjetske poezije održava baš u njegovom gradu.

Veče je proteklo u divnoj atmosferi, razgovor je tekao samo na engleskom jeziku, divno smo se razumjeli i atmosfera je bila veoma srdačna… Pisci su se predstavljali i čitali po jednu pjesmu na engleskom  jeziku. Druženje je trajalo četiri dana, program je takođe organizovan u obližnjem parku. Vrijeme je bilo sunčano, a u parku velika proslava s mnogo umjetnika, koji su izložili slike, nastupale su i muzičke grupe. Strani pisci su čitali na svojim maternjim jezicima, a njihove pjesme njemački pisci u prevodu.

Gradonačelnik Herr Kern je za kraj festivala donio „Zlatnu knjigu“ grada Roedermarka i zamolio da unesemo naša imena. Ljubica je imala veliku čast predati nagrade gradonačelnika gospodina Kernua za osvojena prva tri mjesta. Prvu nagradu je dobila pjesnikinja Maarja Kangro iz Islanda, drugu Nahid  Enspfour iz Irana, a treću Mindi Zhang iz Kine.

Objavljena je i Antologija „Between our words… poetry overcomes borders“ . A worldwide anthology, svih pisaca.“

ljubica perkmanPoezijaroedermarkšillersvjetski festival poezije
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI