Dolazi svijet post-istine i Rusija se s time mora nositi

Rusija Duma
39 komentara

Savjetnik ministra obrane Ruske Federacije Andrej Ilnicki je za rusku Gazetu govorio o izazovima i rizicima Rusije u 2019. godini.

Zapad svijetu više ne može ponuditi globalni cilj, pa će se informacijski rat protiv Moskve 2019. godine samo pojačati. Istodobno, sigurnosni sustav u svijetu se sve više urušava zbog jednostranih postupaka Sjedinjenih Država, primjerice, nakon povlačenja Washingtona iz ugovora INF. O drugim izazovima koju čekaju Rusiju u nadolazećoj godini u članku za rusku Gazetu govori Andrej Ilnicki, član Vijeća za vanjsku obrambenu politiku Ruske Federacije.

Nedavno se činilo da je poredak uspostavljen nakon raspada SSSR-a vječan i da će Sjedinjene Države i Europska unija, ujedinjujući gospodarsku i vojnu moć, dominirati svijetom i da će moći diktirati svoju volju svim zemljama, nazivajući to “suradnjom”.

Ali sada Sjedinjene Države osjećaju da gube inicijativu i više nisu nesporni lider, pa pribjegavaju omiljenoj metodi – pritisku. Ova se tehnika uvijek koristila protiv Rusije. Istovremeno, situacija u svijetu ukazuje na mogući porast broja regionalnih sukoba i izazova za nacionalnu sigurnost Rusije.

“Svijet u cjelini je u stanju duboke transformacije, koja se odvija vrlo snažno, dinamični, čak i dramatično”,  rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na kongresu Ujedinjene Rusije u prosincu.

Trenutno  na Zapadu svjedočimo krizi u nekoliko područja – ideološkoj, političko-institucionalnoj i ekonomskoj. Ove tri krize dovode do odgovarajućih izazova.

Kriza ideologije je kriza budućnosti, jer nema atraktivnog cilja za svijet. Postoji i ideološki vakuum. U Europi dolazi do raspadanja tradicionalnih vrijednosti, a time i do gubitka njezine privlačnosti. Europa prestaje biti sigurno utočište. Zemlje čiji su građani živjeli relativno dobro prije migracijske krize vrlo brzo mogu postati pakao u kojima će se svatko boriti protiv svakoga. Dokazi o krizi ideologije Zapada su ukupni padu rejtinga tradicionalnih stranaka u Europi. Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i svugdje drugdje.

Uzmimo, na primjer, skupove “Žutih prsluka” u Francuskoj. Što Francuzi zahtijevaju od vlasti – da uz podršku naroda promijene ustav u interesu narodnog suvereniteta, da se ozakone opći referendumi na inicijative narode, povratak političkog, financijskog i ekonomskog suvereniteta, povlačenje iz NATO pakta, zaustavljanje protoka ilegalnih imigranata i tako dalje. Oni zapravo traže pravdu, tvrdi Andrej Ilnicki.

Zbog toga današnji svijet karakterizira zamjena stvarnih činjenica sa svijetom lažnih vijesti.

Došlo je do naglog pada razine sudjelovanja znanstvenika u osiguravanju stvarne politike, a sporadični i trenutni oportunizam dovodi do zabluda i loših odluka, što na kraju dovodi i do uništavanja međunarodnih institucija i prava.

Kao što je ugledni američki politolog, pomoćnik trojice predsjednika, Richarda Nixona, Geralda Forda i Ronalda Reagana, Patrick Buchanan rekao: “Amerika se pretvara u neozbiljnu zemlju.”

Sjedinjene Države predlažu “zamjenski” program kako bi zadržale svoj utjecaj. Ranije su njihove vrijednosti djelovale, ali više ne. Zapadni mediji čine strašnu sliku o prosječnim ljudima Rusije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavljuje: “Putin ne samo da želi sačuvati svoj golemi nuklearni arsenal, već želi i da se Rusija prihvati kao supersila. To potkopava demokraciju Zapada i ruski model se nameće kao onaj koji će cijeli svijet učiniti velikim.”

Dolazi svijet post-istine, političke krize i krize institucija

Antiglobalizacija

U srpnju 2016. godine je na summitu NATO-a u Varšavi kibernetički prostor prepoznat kao isto područje djelovanja kao i tradicionalna područje sukoba.

Dugoročna prognoza NATO-a, objavljena 2016. godine, govori “O izazovima i rizicima, ulozi vojske u jamčenju sigurnosti zapadnih država”, te kaže da “treba sustavno razmatrati zaštitu povijesne, kulturne i duhovne baštine u kriznim situacijama”. Borba za povijest postaje borba za budućnost.

Karl von Clausewitz je u svojoj knjizi “O ratu” napisao: “Cilj svakog rata je mir ugodan za pobjednika.”

Očito je da nuklearni svijet u slučaju sukoba nikome neće biti ugodan. Možda je danas nuklearno odvraćanje glavni faktor u osiguravanju globalne stabilnosti.

Navika novih generacija koje nisu vidjele rat i koje su odrasle na bezopasnim video igrama slabi volju za mirom. Međutim, situacija u svijetu je predratna, ali je mentalitet stanovništva miroljubiv i nije prilagođen tim rizicima. No, ovi rizici su pojačani novim vrstama oružja koje se temelje na robotima, umjetnoj inteligenciji i visokopreciznim udarnim sustavima bez izravnog kontakta čovjeka s vatrom, kao računalni “topovi” za velike dječake.

Uništenje procesa ograničavanja i proliferacije oružja, torpediranje sporazuma o razoružanju je zapravo uništilo glavne mehanizme potpore miru i to je još jedna ranjivost.

U mislima znatnog dijela elita, rat kao nastavak politike već je moguć, a prema nekima i već je u tijeku.

U takvoj situaciji ne smijemo zaboraviti na stvarni život, čiju sigurnost jamči snažna vojska.

A snaga ruska vojska je stvarna. Istodobno, vojni proračun je uravnotežen, jer zadovoljava potrebe oružanih snaga. Sljedeće godine će biti 2,8% BDP-a, odnosno 46 milijardi dolara, dok je u 2019. godini američki dosegnuo 725 milijardi dolara, Velikoj Britaniji – 64 milijarde dolara, Njemačkoj – 42 milijarde dolara, Južnoj Koreji – 42 milijarde dolara.

Danas je ruska vojska moderna, mobilna, kompaktna i učinkovita. Međutim, Rusija se neće boriti ni s kim. U isto vrijeme, ne savjetujemo nikome da testira našu sposobnost obrane. Radimo na modernom naoružanju i imamo na što biti ponosni, od nove generacija projektila Sarmat do nekoliko vrsta hipersoničnih oružja.

Moramo shvatiti da se informacijski rat u Rusiji ne može izbjeći. Već nam je nametnut i moramo se nositi s njim. On se ne može dobiti vojskom, već mora postojati informativna strategija i taktika. I ovdje se postavlja pitanje koji to ideološki sadržaj Rusija treba ponuditi.

Svi govore o “ruskom medvjedu koji prijeti Europi”. Sve baltičke zemlje, Poljska, a da ne spominjemo Ukrajinu, vide smisao svoje prisutnosti u globalnoj areni promicanjem mita o “suprotstavljanju zastrašujućoj Rusiji”.

Zapravo je vrijeme da Europa razmisli o tome tko je ona. Uništavanje njihovih tradicionalnih temelja gubi privlačnost za vlastite ljude i riskira da prestane biti centar civilizacije.

Ali prije svega moramo razmišljati o Rusiji. Mi smo zemlja civilizacije koja nije “istočno od Europe”, već sjevernije od ogromnog euroazijskog prostora. Moramo se usredotočiti na sebe i postati privlačan primjer za svijet.

Marko Tulije Ciceron je napisao: “Nepravda se provodi na dva načina – nasiljem ili obmanom.” Nasilje i agresija je nešto u čemu Rusija apsolutno ne želi sudjelovati. O tome svjedoče izjave našeg vodstva i naše stvarne akcije, zaključio je savjetnik ruskog ministra obrane Andrej Ilnicki.

Gazeta

 

39
Ostavite komentar

avatar
10000
11 Grupirani komentari
28 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
39 Komentatori
debeli pasPajoMarko markovicFitcherčoban Đuro Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Šok
Gost
Šok

Najveći putinov uspjeh je stvaranje drugačije slike o rusiji koja nikako ne odgovara globaistima, ponudio je drugačiju normalniju alternativu dekadentnom zapadu, zahvaljujući novim medijima.

Milanče
Gost
Milanče

Sto se tice globalista njima itekako odgovara ovog trenutka jaka Rusija d amoze rijesavati na cleu sa Putinom globalne probleme.Nebi se sa tobom slozio da to neodgovara globalistima,mislim da nemas pojma sto su i tko su globalisti.Pomjesao si cioniste,americku drzavnu elitu i jedan dio evropske elite koje nevole niti globalisti,to je jako velika razlika.

Šok
Gost
Šok

“nemas pojma sto su i tko su globalisti.”

Reci sto su i tko su globalisti?
kome odgovara jaka rusija?
kome odgovara slaba rusija?

shumadinac
Gost
shumadinac

“Dolaži svet post-istine” – pogrešno. Mi se u tom svetu nalazimo čak decenijama u kome se istina deformiše do neprepoznavanja isto kao i laž. U tome su postali toliko dobri (ili pre uporni) da uspevaju da žrtvu ubede da prihvati njihovu istinu. A post-istina je postala zvanična izjavom one američke kokoške da “Rusija zloupotrebljava istinu u propagandne svrhe”. Sada se postavlja pitanje šta je nova faza. Već imamo prećenje kaznama za širenje “fake news” (istine) – nemam ideju šta planiraju (šta su ljudi u stanju da progutaju) dalje.

Milanče
Gost
Milanče

Istina nikad nije niti postojala,onaj tko ceka istinu taj je u jako velikoj utopiji.Postoje smao interesi,osobni ili globalni u politici,nista drugo.Pustite vise to piskaranja dnevne stampe da Rusi ovo,ameri ono,novinarstvo je postalo jako velika dezinformacija,danas novinar moze biti svatko a njegova kvaliteta ovisi koliko shvaca globalnu poltiku.Prema pisanju pojedinih novinara,milsim da 90% veze o svemu tome nemaju,lutaju kao guske u magli,pisu da nesto pisu,moraju nekako pare zaraditi.

Mat
Gost
Mat

Milance,znaci da je novinarstvo buducnost Hrvatske….predsjednice.

tihobl
Gost
tihobl

@ shumadinac: Mislim da imam odgovor na tvoje pitanje sta je sledeca faza. Prije su mogli iscenirati bombardovanje, ratove, asadova hemijska trovanja, bombaske napade i sl. Sad ponestaje para za pirotehnicare, scenografe i glumce. Sad moraju naci jeftiniji nacin da te ubijede u ono sto zele. Ako napisu da su u tvome gradu teroristi srusili most ti u to moras vjerovati iako hodas preko njega. I tvoje komsije moraju u to vjerovati i pricati “vidi sumadinca hoda po vodi, a nije se nimalo pokvasio”. A ludake kao sto sam ja koji godinama govore da je car go treba zatvoriti u… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac

@tihobl
To oni kolega već rade i to odavno – ‘ajde što su 9/11 srušili bliznakinje, srušili su i onu treću u koju nije udario avion i ništa. Izgleda da je i u nju udario avion a niko nije ništa video ni čuo ni osetio… Ili je možda pala od promaje nastale od pada one dve.

Kako su krenuli sva je prilika da će stići do srednjeg veka i spaljivanja veštica.

tihobl
Gost
tihobl

Pusti to, detonator malo zakazao, to moze svakom da se desi.
Sad vise nece rusiti nebodere, jer nemaju para. Fotosopirace slike, obrisati neboder i reci da su ga srusili ruski hakeri. Svi ce u to morati vjerovati.

Motorista
Gost
Motorista

Nemoj tako, pa svi smo mi iz Oza

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro

Već naručuju vješala kojima će izvršiti kaznu na neposlušnima ,a i sanduke za pokapanje istih.Za sebe grade gradove pod zemljom i sve to svjedoće svjedoci iz njihove blizine.Dali prićama trebamo vjerovati otom -potom.

čoban Đuro
Gost
čoban Đuro

Pravo glasa nije važno ,oni koji hoće ispravno već uveliko su u manjini.Izbori su nametnuta laž ,demokracija ne postoji,vjera je modificirana toliko puta koliko različitih vjera postoji,Naukom se upravlja kako se kome svidi.Kada isključim sve to ,odem sa ovcama u prirodu,kuham kavu na ognjištu budim se u kamp kućici na svježem zraku ,doživljavam istinu po svom.Kako je ona ispravnija od istine koju doživljava građanin u velegradu pazeći na saobraćaj i tako čuvajući svoj život,udišući smog tko zna gdje je tu istina.

Red Dog
Gost
Red Dog

Gledam ruske reportaze i gledam zapadne.
Naravno da ima propagandnog spinovanja, ali rusi spinuju stvarne dogadaje. Ima istine u osnovi.
Zapad izmislja iz osnove. Stvari koje su se dogodile se nisu dogodile, a one koje se nisu dogodile su se dogodile. Sve je laz. Stvaraju izmisljeni svet maste. Paralelni svemir.
Ne znam kako misle odrzati taj paralelni svemir, osim strogom kontrolom interneta.
Jeste da ovi sto setaju bez cilja setaju bez cilja, ali to sto setaju ukazuje na nezadovoljstvo, da ne veruju tom paralelnom svemiru.

tihobl
Gost
tihobl

Rusi vole malo preuvelicati, ali ovih bi se i Gebels stidio.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Problem zapada je nekontrolirano iscrpljivanje prirodnih rudnih i mineralnih bogatstva, gdije su se zalihe ozbiljno smanjile sve zbog enormne pohlepe pojedinaca. Poljoprivredne povrsine postaju jalove i iscrpljene sa sve manjim prinosima a prinosi se umijetno odrzavaju kemijom. To se najbolje vidi u USA gdje su rudnici pred kolapsom postaju nerentabilni u Evropi se to priblizava i usmijerenje je na Rusiju koja ima zalihe i sto bi zapad zelio exploatirati ali ne i platiti. EU radi kardinalnu gresku koncentracije industrije i kapitala a time i radne snage u nekoliko centara dok ostatk EU postaje sve manje naseljen jednostavno receno pustopoljina. Pitke… Pročitaj više »

Milanče
Gost
Milanče

Zato globalisti u buducnosti planiraju smanjiti broj stanovnika na zemlji na 1,5 mlijardi a oni koji ostanu,ti ce s ebaviti ekoloskom proizvodnjom.Mi to dozivjeti necemo,mozda djeca nase djece ali to je u planu.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Ljudi su i kroz proslost uglavnom sluzili kao topovsko meso mocnicima za medjusobne obracune i stjecanje beneficija ili prevlasti.

Milanče
Gost
Milanče

Sto se tice Rusije IVE OLDTIMER ima tu ogromnih problema koje se moraju rijesiti.Nemoj misliti da u Rusiji nema onih koji bi najradije Rusiju opet vidjeli na koljenima kao 1990 godine,ima ih jako veliki broj.Putin ima itekako velikih problema da ukroti pojedine politicke strukture,sefove u pojedinim regijama itd.Npr.prosle godine iz Brjanské oblasti sredstva iz budzeta oblasti politicka gopoda iskoristili za sebe i masovno ljetovali u Turksoj a ima toga jos puno o cemu se javno nepise.Tako da treba imati malo vise o svemu tome informacija ,necvjetaju ruze niti u Rusiji ali puno bolje je svake godine nego prije 15 godina.

nonwo
Gost
nonwo

Političkih struktura koje bi trošile budžet za ljetovanje ima svugdje…Za prosperitet zemlje važno je takve strukture “locirati i uhititi”…Poslati poruku što se u nekom društvu neće tolerirati…I onda svake godine može biti samo bolje.
Kad ne znaš prema kojoj luci ploviš ni jedan ti vjetar nije povoljan,…i obrnuto..

Perer
Gost
Perer

Ovo ti je ok, ali kad si već spomenuo vodu,( ovo nije u duho ove teme)
Ima li neko da mi stručno objasni zašto nestaju izvori. Na obroncima Krndije i Papuka bilo je veliki broj izvora pitke vode,. U toj eriji nema nekih većih rudnih kopanja ili miniranja što bi moglo utjecati na vodotokove, nit je bilo potresa ( što ja pamtim od 60ih) , a veliki broj izvora je presušio ili je količina vode rapidno pala. Količina oborina se nije rapidno promjenola u zadnjih 20-30 godina , ali broj izvorišta bogami jest. Hvala na korektom odgovoru.

tihobl
Gost
tihobl

Za Papuk ne znam, ali sa moje strane Save utvrdjena je veza izmedju pojacanog rada sumarije i smanjenja broja izvorista. I suse cine svoje, ali to je vec visa sila.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Perer kolicina oborina se i te kako smanjila a to je ujedno i odgovor na tvoje pitanje .

Pajo
Gost
Pajo

Pa probaj ronit malo spiljama, voda poslje potresa kada popucaju svodovi spilja ode u dubine da popuni rascijepe i onda se ponovno vraca na povrsinu. Ja jednom zaronio u papuku, izronio na dinari koliko ti je to sve veliko i povezano, nije ti to samo tako to su ti globalisti nesmijem ti ja sve preforacije tu sad iznosit.

Rotor
Gost
Rotor

Mike Pompeo izjavljuje: “Putin ne samo da želi sačuvati svoj golemi nuklearni arsenal, već želi i da se Rusija prihvati kao supersila. To potkopava demokraciju Zapada i ruski model se nameće kao onaj koji će cijeli svijet učiniti velikim.”

Sve dok je američka vojska, sa svom raspoloživom silom, izvan granica svoje zemlje ruska reakcija je prirodna i logična.

tihobl
Gost
tihobl

Zeznuli su se sto nisu primili Rusiju u NATO kad su ih rusi molili i sad im nije preostalo drugo nego da i oni izadju.

Sovonarola
Gost
Sovonarola

U turbulentnim promjenama i nadoĺazecim krizama, najvaznija ce biti otpornost na na te razlicite krize.Rusija se do sada pokazala otporna a zapad koji je pun opasnih pukotina morati ce dobro pripaziti.

Milanče
Gost
Milanče

Sve je to pod kontrolom,nikakvih pukotina kod Zapadnih drzava nema,sve je to pod određenim upravljanjem,mala preformacija itd..

Riddick
Gost
Riddick

Sve je pod kontrolom????
Saaamo male korekcije.
Pa dobro , dokle vise ta prica , sto nisu stvorili sve sta su hteli mnogo ranije kada sve i onako kontrolisu?
I kakve sitne korekcije ja vidim ogromne promene.

nonwo
Gost
nonwo

Kada bi “elitni” ciokauboji mogli sve ljude na Zemlji pokoriti silom definitivno se ne bi bavili obmanom jer im ne bi trebala.Da mogu,realizirali bi svoj cilj po kratkom postupku…Očito …ne mogu…

Milanče
Gost
Milanče

U cemu je problem nonwo,normalno s ezivi,radi na zapadu kao svuda u svijetu.Sto mislis da ce ti nekto davati pare a ti ces sjedjeti,hodait po kaficima,mlatiti praznu slamu i voditi globalnu politiku o kojoj pojma nemas.Dajte se malo ljudi skockajte,sve ide normalno,ocito u necijim glavama zivi neka utopija koja nema veze sa relanoscu.Sto ce tice politike,to rijesavaju malo jace fac eod nas smrtnika i obicne raje.Obicna raja o nicem neodlucuje,osim da ima osnovna sredstva za zivot,to je sve.

Helena
Gost
Helena

Milanče, ti sve znaš, ali od tebe čovek nikako da sazna neku konkretnu činjenicu. Budi jasniji i konkretniji u svom izlaganju, molim te. Koje su naše zablude, ko su globalisti, od kad postoje, šta su do sad radili, šta dalje planiraju, kakvu viziju sveta imaju, jesu li jedinstveni, ili ima više struja, sa kim su u sukobu …?

Abe Nepotvrdjeni
Gost
Abe Nepotvrdjeni

Ne smije se sve na internetu napisati, reče čovjek.

maliboro
Gost
maliboro

E moj Milanče evo i ti sada pišeš neistine , upravo sada merkelica daje pare muslimanskim ilegalnim emigrantima da ništa ne rade sjede i smišljaju kako će preuzeti evropu tj. da evropljani rade za njih.

Fitcher
Gost
Fitcher

Rusija i Ruski model možda nisu savršeni ali su svakako najbolje što se danas ima za ponuditi. Kapitalizam je možda bio na zdravim temeljima 70-ih i 80-ih godina, ali sad se potpuno odvojio od bilo kakve kontrole i danas mu je jedina svrha hraniti samog sebe.

Branko
Gost
Branko

Stvar je verovatno komplikovanije nego se čini na prvi pogled. Nemamo informacije iz celog sveta, već nam se usiljavaju one koje bismo trebali pratiti / čitati / gledati. Ostale se filtriraju. Urednici kažu da to publiku interesuje, mada je više u načinu prezentacije nego u sadržaju. Iako bismo imali širi krug informacija, se postavlja pitanje ko nam ih prezentuje i ko tumači, čiji su to pogledi. A onda i ono najbitnije, ako bi želeli da sve to pratimo i analiziramo nemamo dovoljno vremena na raspolaganju. Rekao bih začarani krug koji na odgovore čeka na neka bolja vremena. Možda je baš… Pročitaj više »

Milanče
Gost
Milanče

Ako se nadas necem bolje,to zaboravi,biti ce smao jos gore a mnogi ce se morati prilagoditi tom stilu zivota,politickih previranja itd..Uvijek je toga bilo i biti ce dalje,nemoj misliti da ce biti sve kao u bajci,cvjetati ruze,to zaboravi.

Alen
Gost
Alen

“Međutim, situacija u svijetu je predratna,” !

Marko markovic
Gost
Marko markovic

Nazalost svijet trci u ekonomsku krizu milijarderi su na kriminalan nacin obogatili i kamare kapital nastranu koji nema vrijrdnost i tako mali ljudi nemaju za zivot rada mjesta se ukidaju ubacuju se kompjuterski sustav svako krade za sebe banke politicari gigantfirme svi oni zive i ubijaju maloga covjeka uvode porezne reforme da covjeku treba najmanje dva mjeseca da sve poplacaju i tako su sve dublje u dugovima banke trljaju ruke odobravaju kredite a onda nakon nekoliko godina dignu kamate za 300 posto imobilien drze cijene kvadratni metar nema nikakve logike za 50 posto skuplje nego realnost i sve to kad… Pročitaj više »

debeli pas
Gost
debeli pas

Istina je amerima toliko sveta i dragocjena da se i ne smije spominjati.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik