fbpx

Embargo i poljoprivreda u Rusiji – Prilike za uspješan rad na svakom koraku

Crvena jabuka

Prije četiri godine je Rusija je uvela embargu na uvoz hrane iz zemalja koje su joj uz SAD i EU, nametnule sankcije zbog ujedinjenja s Krimom i navodnu agresiju na istočnu Ukrajinu. RT je razgovarao s domaćim proizvođačima u sektoru poljoprivrede i otkrio probleme s kojima se suočavaju nakon uvođenja protusankcija i kako tvrtke rade u uvjetima supstitucije uvoza.

Ajdin Širinov je predsjednik upravnog odbora udruge voća “Vrtovi Stavropola”. Poduzeće postoji gotovo 40 godina i nakon uvođenja sankcija je krenuo putem supstitucije uvozne i počeo raditi na širenju voćaka.

Kakav je poticaj vaše poduzeće dobilo nakon uvođenja embarga na uvoz europskog voća?

“Počeli smo uzgajati ekološke sadnice za industrijsku proizvodnju. Prije nismo ni pretpostavljali da je oko 80% svih ruskih voćnjaka i plantaža, starih i modernih, imalo sadnice iz uvoza. U vrijeme nametanja sankcija čak nismo imali dovoljno rasadnika. Stvorili smo rasadnik gotovo od nule, iako nismo imali prakse i iskustva. Morao sam pozvati stručnjake iz inozemstva. Na kraju smo prije nekoliko dana bili na rusko-njemačkoj međunarodnoj konferenciji, a Nijemci su bili vrlo iznenađeni da smo u tri ili četiri godine učinili nešto što oni urade u 20 do 30 godina. I u smislu obujma i kvalitete. Do danas su “Vrtovi Stavropola” postali najveći ruski proizvođač sadnog materijala po svim međunarodnim standardima”, odgovorio je Ajdin Širinov.

“No, dok je bilo uvoza, ruski potrošači su se navikli na europske sorte jabuka, koje su najviše tražene i bolje ispunjavaju današnje standarde kvalitete u smislu slatkoće i boje. Ruske tradicionalne sorte, poznate iz sovjetskih vremena, nestale su s polica. Analizirali smo i shvatili da danas sve moderne vrtove treba navodnjavati i obrađivati s najnovijom tehnologijom, a 80 do 90% su plantaže stranih sorti. Nažalost, dok su granice bile otvorene, izgubili smo udio. Uzgoj nove ruske sorte i njezino registriranje trajat će mnogo godina, pa čak i desetljeće. Mi sada, zajedno s saveznim Znanstvenim centrom Mičurinski, radimo na razvoju novih sorti”, dodao je Širinov.

Koje je vaše tržište za sadnice i uzgojene jabuke?

“Glavna destinacija za nas je uglavnom na jugu, Sjeverni Kavkaz i južni federalni okruzi. To su dva smjera, plantaže i osobne farme. Protekle godine se u pokrajini provodio projekt u kojem su podignuti mali nadzemni voćnjaci na deset stotina četvornih metara s kojih seljaci mogu ubrati od 8 do 12 tona jabuka. 95% potpore je s računa regionalnog proračuna. Ali ovo je eksperiment i glavni posao su nam plantaže. Prije nam je glavni dobavljač jabuka bila Poljska, a ona bi trebala biti zamijenjena ovdje, na jugu, na Krasnodarskom kraju i Sjevernom Kavkazu. Sada dovršavamo jedan od projekata od 200 hektara u  Karačajevo-Čerkeziji. To će biti prvi industrijski voćnjak u zemlji, potpuno podignut s ruskim sadnicama u okviru programa zamjene uvoza”, pojašnjava predsjednik upravnog odbora udruge voća “Vrtovi Stavropola”.

“Uzgajamo smo oko 20 sorti. Jabuke se prodaju u svim dostupnim lancima. Ljeti jabuke koštaju 60 rubalja po kilogramu, ali danas potražnja premašuje domaću opskrbu. Čak ako uzmemo u obzir program supstitucije uvoza za jabuke i voće općenito, nismo samodostatni i ovisimo o uvozu. Rusija je vlastitim snagama uspjela osigurati samo 20% potreba, a 80% uvozi. Tako da nitko nema problema s prodajom, uključujući i male privatne uzgajivače. Guverner ima ideju da ih ujedini u zadruge. Dakle, postoji puno za raditi”, rekao je Ajdin Širinov.

Ajdin Širinov vrt voce

FOTO – Ajdin Širinov

“Ne namjeravamo popustiti”

Timur Gulua je direktor pogona za preradu mesa u Novoaleksandrovsku. Poduzeće je osnovano 1997. godine i bavi se punim ciklusom prerade mesa, od klanja do gotovih proizvoda koji se prodaju na veliko i malo.

Kakva je situacija sa supstitucijom uvoza u vašem poduzeću?

“Nismo otpustili kočnicu i nećemo. Naše poduzeće ima 20 godina, a sve ove godine proizvodimo meso prema tradicionalnim ruskim receptima. To su kobasice, poluproizvodi, konzervirana hrana – puni asortiman sovjetskog mesnog pakiranja. Postoje i tradicionalni gruzijski proizvodi i vlastita tvornica slatkiša”, odgovorio je Timur Gulua.

A oprema je uvezena?

“Nažalost, proizvođači opreme u nas jako zaostaju za stranima. Analogni su, ali ne ispunjavaju potrebne standarde, tako da je gotovo sva oprema njemačka. Ove godine postoji ozbiljna podrška države, investicijski projekt. 2014. i 2015. su bile vrlo teške godine, ali preživjeli smo i radili. Nećemo odustati”, dodao je Timur Gulua.

“Planovi su povećati količine”

Elena Erofejeva, direktorica tvornice za proizvodnju sireva otvorene 2015. godine u mjestu Sarkel u regiji Rostov kaže kako je ideja izgradnje tvornice bila izravno povezana sa supstitucijom uvoza i uvođenjem embarga na hranu iz EU. Tvornica se bavi proizvodnjom talijanskog sira od kravljeg mlijeka.

Vrtovi Stavropola

FOTO – “Vrtovi Stavropola”

Kako je nastala ova tvornica sira?

“Četvorica osnivača su odlučili otvoriti tvornicu sira. Jedan od njih se bavi vinogradarstvom, a rodila se ideja da se ovdje podigne tvornica sira. Proizvodnja je započela već 2016. godine. Danas proizvodimo nekoliko vrsta uglavnom polukrutih sireva, uz upotrebu talijanske tehnologije. Nedavno smo stvorili vlastiti brend, sir “Sarkel”. Iako je skup, vrlo je tražen. Osim toga, proizvodimo “Mozzarellu”. Isprva smo imali malo vozilo za samo 500 litara mlijeka, a prošle smo godine kupili mnogo veće, za 1200 litara”, kaže Elena Erofejeva.

Odakle dobivate mlijeko?

“Na susjednoj farmi, “Državne farme Lenjin”. Sirevi su prirodni, bez kemijskih aditiva. Naši su proizvodi, naravno skupi i prosječno koštaju 440 do 470 rubalja po kilogramu. A tržište sada nije isto i nedostatak uvoza pomaže prodaji. Prodajemo sireve u Rostovu na Donu, Taganrogu, Azovu, Volgodonsku u Belgorodu, gdje su nam veliki kupci. Postoji mreža koja prodaje samo prirodne proizvode i rado uzima ovaj sir. Proizvodnja dobro napreduje. Planiramo povećati volumen proizvodnje i imamo sve mogućnosti za to. Ali morate imati sigurno tržište, jer sir ne može stajati šest mjeseci, već 30 dana. Također proizvodimo sireve koji ostaju na sazrijevanju od dva tjedna do dva mjeseca. No, neke se sorte trebaju prodati odmah”, pojašnjava Erofejeva.

Imate li potrošače u velikim gradovima?

“Jedan od naših osnivača je iz Moskve, odvjetnik, on radi na tome. Poslali smo mu puno sira, jer tamo imamo mali i opremljen hladnjak. Naravno, željeli bismo vidjeti da u Moskvi i St. Petersburgu probaju naš sir i da im se svidi. Ponekad kupujem sir na online trgovinama. No, prirodni sir nikako ne može koštati 300 rubalja. Za jedan kilogram sira trebate 10 litara mlijeka, a od toga imate masnoće 1,2 kilograma, ne više”, kaže direktorica sirane u ruskoj regiji u regiji Rostov.

Što očekujete od države?

“Željela bih više podrške. Sada radimo na dobivanju naknade od Ministarstva poljoprivrede i regije Rostov za kupnju strojeva za sir. Pomoć je mala, oko 30%, ali za nas je vrlo važna. Htjela bih povoljne kredite za kupnju sirovina. Radni kapital nije dovoljan. Sir se napravi i leži na sazrijevanju, a mi trebamo nove sirovine. U nas nema mnogo obrta, tako da nema razloga da nam se ne osigura pomoć”, zaključila je Elena Erofejeva.

Ono što svi kažu je da su politikom supstitucije uvoza dobili veliku priliku za posao, uz siguran plasman svojih proizvoda na tržištu.

RT

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
14 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Ana
Gost
Ana
2 godine prije

Primjer Francuske- vec 14 godina vise uvoze nego sto izvoze. Mogu se i dalje batrgati i glumiti serifa u gradu, dok sistem vidljivo i nepovratno ne podje k vragu. A oni ce glumiti gazde drugima i razbacivati se sankcijama!

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  Ana

Franc. prehrambeni proizvodi su vrhunski, ali je problem geografski položaj Republike, dok Rusija i Kanada, npr., imaju najpovoljniji položaj u uvjetima globalnog zatopljenja.
Prema meteorološko-računarskoj, predikcijskoj simulaciji, 1. velika planetarna suša je 2025—2030. god.
🙂

Ana
Gost
Ana
2 godine prije
Reply to  Istina

Ne govorim samo o agrikulturi, nego sve opcenito. A “vrhunskost” francuskih prehrambenih proizvoda -ne znam odakle vam to, iz iskustva ili…..? Ja ih kusam posljednjih 16 godina i nikako, bas nikako to ne bih rekla, Jos nesto- Francuska je prva u Europi po upotrebi pesticida. Kako to onda moze biti vrhunsko? Svaki put bih, kad mi se ponudi izbor izmedju Francuskog i Hrvatskoh i Talijanskog, uvijek izabala ova dva zadnja.

Istina
Gost
Istina
2 godine prije
Reply to  Ana

Da znaš šta sve upotrebljavaju balkanski proizvođači prilikom uzgoja: poljoprivrednih, stočarskih i voćarskih proizvoda — dobro bi razmislila kada ih kupuješ.
Druga je strana priče ta da bi navedeni proizvodi bili daleko jeftiniji, ako bi postojao i najmanji državni protekcionizam kroz smanjivanje utjecaja uvoznog lobija.
Svi svj. proizvođači koriste i pesticide i herbicide itd.: cijena uopće ne mora biti garant kvaliteta, ali je jasno da nije isplativo prodavati, npr., enormno reklamirane italijanske proizvode ukoliko ne sadržavaju mnoge štetne aditive i poboljšivače ukusa te konzervanse.
Isto vrijedi i u vezi s balkanskim proizvodima.
😉

Mis
Gost
Mis
2 godine prije
Reply to  Istina

Odakle ti te informacije za planetarnu susu?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Istina

MA DAJ,,jos vjerujes u globalno zatopljenje?A meterologija ne pogodi vrijeme ni za 3 dana,a led tuca li tuca.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Ne vjerovatno koliko su sankcije dobrodosle Rusiji;kao da ni cackalice nisu znali napraviti!!!!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Siniša

Sve su oni pravili u SSSR-u. Sjećam se da sam jeo kavijar, iako ga nešto ne guštam, najbolji 1A klasa u običnoj aluminijskoj konzervi bez naljepnice. Vjerojatno je tako bilo i drugo. Pa su rekli, ko će to radit, prodaj naftu i plin i kupi. Sad je na kraju blagoslov , jer imaju odličnu klimu, to je istina, da mogu uzgajati baš sve. Tehnologija i strojevi. Neš ti filozofije napravi stroj za sir. Napravili su “Avangard” projektil, da ne znaju napravit stroj za sir ili nešto drugo. Al ajd, dobro. Problem je brend,jer su obi bogatuni u Moskvi navikli “Hoću Parmiggiano reggano” buhuhuhuhu… Ako nema neću drugo. Nemoj, jedi kruha i pekmeza. Što bi ja to pretuko us*anim štapom. Te koji filozofiraju. Jabuke , eto uzeli sadnice europskih i gdje je problem.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Aj Laki ne pravi se blesav….resetuj se.
Rekao sam Rusija a ne USSR;citas li ti da im je gotovo sve propalo od Sovjeta a znanje je totalno devastirano. Nadovezacu se na moju raspravu oko onog “glupi crnci”;na ovom portalu je bilo o sistemskom narusavanju skolstva u jelcinovoj Rusiji pod patronatom stranih NVO a sada markiranih kao strani spijuni….znaci siatemsko zaglupljivanje naroda Rusije pod patronatom i savjetima stranaca a ovim se clanjkom zbilja vidibkoliko je to unistavalo Rusiju.

krkan
Gost
krkan
2 godine prije
Reply to  Siniša

Nedavno mi jedna Ruskinja koja je odrasla u Ekaterinburgu, sa trenutnom adresom u New Yorku prica kako je Rusija 1990-ih dok je ona isla u osnovnu skolu bila raspad sistema. Drzava je postojala samo na papiru, a u stvarnosti su vladali kriminalni oligarsi. Kaze kako su je roditelji slali da kupi hljeb, te da je znala cekati po 2 sata da dođe na red, jer je bio potpuni raspad sistema. Kaze da se niko nije usuđivao navece ici vani, jer su ljudi konstantno nestajali iz raznoraznih razloga. MEĐUTIM, kaze kako je sad Rusija potpuno drugacija. Poprilicno sigurna sa urednim sistemom, da je zivotni standard mnogo porastao, drzava se modernizovala i donekle otvorila, kako danasnji Rusi putuju i jako su obrazovani, te kako u mnogim aspektima Rusija polako pretjece SAD. Ali isto tako kaze, da je, po njenom misljenju, glavni problem u Rusiji nedostatak volje za inocativnoscu među narodom, te da i ono malo inovativnih koji bi nesto poboljsali nemaju priliku da se istaknu usljed opsterasisene korupcije u drustvu. Kaze da se za sve mora platiti mito, ali da se i pored toga stanje mnogo poboljsalo.

korisnik_postoji
Gost
korisnik_postoji
2 godine prije

@Laki

Problem je napraviti bilo kakav stroj za proizvodnju ičega – ako ne znaš da postoji potreba.
Nije problem što inženjer (ili hobi majstor) ne zna kako napraviti stroj, problem je u povezivanju inženjera sa proizvođačem koji ima potrebu za strojem.
Tj. inženjer jako dobro zna kako složiti stroj da radi nešto, ali ne poznaje tehnologiju proizvodnje (recimo sira) jer ga to ne zanima. Znači netko mora povezati proizvođača sira sa inženjerom koji radi strojeve. Ili proizvođač sira mora biti i inženjer koji radi strojeve, ili inženjer mora na neki način biti upoznat sa tehnologijom proizvodnje sira (hobi sirar npr.).

Hobiji i slučajnosti su iznjedrili mnoge firme posvuda po svijetu. Na žalost rijetki su ljudi koji se bave raznolikim stvarima i još imaju i vremena i novaca povezati ih u cjelinu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

“Politicka korektnost Americkog tipa” na djelu….citav zapadni sistem se temelji na lazi,manipulaciji i otimacini….. :””Američka administracija je najavila nove sankcije protiv Rusije zbog napada nervnim agensom u Velikoj Britaniji.””

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Siniša

Prijedlog Rusima:
Izvoz u NATO zemlje kukuruza u klipu sa Staljinovim brkovima?

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

E damije to docekati,samo malkice,samo jedan klip,onako sala mala.Nisam zloduh,ali su ti SADisti previse digli nos i neznaju sta znaci kada ti sirene sviraju za podrum,a nabacali su se bombi po svim kontinentima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik