Eskalacija u Idlibu – Sve je više znakova u pokretanju antiterorističke ofenzive

F-15 USAF
30 komentara

U sirijskom islamističkom rezervatu Idlib traju intenzivna granatiranja i zračni udari po položajima ekstremističkih skupina koje se ne pridržavaju primirja i provode sustavne topničke i raketne napade na naselja na teritoriju pod kontrolom vlade.

U zračnim udarima sudjeluje i rusko zrakoplovstvo, koje je nedavno odbrilo napad dronovima na rusku bazu Hmeymim u Latakiji.

Sjedinjene Države su upozorile na eskalaciju nasilja u sjeverozapadnoj Siriji.

“Svaka takva akcija dovest će do destabilizacije situacije u regiji”, navodi se u priopćenju State Departmenta. Washington je posebno naglasio da je zabrinut zbog situacije u južnom Idlibu i sjevernom dijelu Hame.

“Nastavak zračnih udara Rusije i sirijskog režima, kao i napadi pripadnika Hayat Tahrir Al-Shama i drugih skupina povezanih s Al-Qaidom u Siriji nastavljaju destabilizirati regiju, pogoršavaju tešku humanitarnu situaciju i dovode do smrti desetaka mirnih stanovnika”, rekao je State Department.

U tom smislu, sve stranke, “uključujući Rusiju i sirijski režim”, Washington poziva “da ispune svoje obveze i izbjegnu veliku vojnu ofenzivu, da se vrate de-eskalaciji nasilja u regiji i da osiguraju nesmetan pristup humanitarnoj pomoći”.

“Navedeni napadi bili su usmjereni protiv civilne infrastrukture. Zbog tog nasilja su mnogi bili prisiljeni napustiti svoje domove, jer Rusija i režim drsko nastavljaju uznemiravati humanitarne radnike, na primjer, volontere Bijelih kaciga”, priopćio je State Department, koji nije predočio nikakve dokaze o navodnom stradanju civilnog stanovništva i napadima sirijske vojske i ruskog zrakoplovstva na vojnu infrastrukturu i utvrde terorista u navedenom području.

Rusko ministarstvo obrane je 29. travnja izvijestilo kako su u posljednja 24 sata dan prije teroristi garantirali na nekoliko naselja u sirijskim provincijama Hama i Latakija, kao i područje grada Aleppa.

Idlib, Sirija, 03.05.2019
FOTO: situaciona mapa Idlib, 02.05.2019

Sirija šalje pojačanja prema Idlibu – Turska nastoji zaustaviti ofenzivu

Na internetu su objavljene snimke pokreta sirijske vojske prema Idlibu. Sirijska vojska je jučer poslala još jedan veliki vojni konvoj kako bi pokrenula ofenzivu u pokrajini Idlib, dok Turska želi zaustaviti ovu operaciju.

Prema izvješćima medija u srijedu, slanje vojnog konvoja u Idlib i sjever Hame je dio “neposredne operacije” protiv terorista u sjeverozapadnoj sirijskoj pokrajini Idlib.

U međuvremenu je takozvani ” Front za nacionalno oslobođenje”, milicija koju podržava Turska, također poslala pojačanje na područje Idliba i Hame. Namjera proturske milicije je zaustaviti ofenzivu sirijske vojske u borbi protiv terorizma.

Osim toga, islamistička milicija koju podupire Turska je rasporedila nekoliko vojnika u raznim područjima u pokrajini Aleppo, na sjeveru Sirije.

Idlib je u rukama islamističkih skupina i terorista povezanih s Al-Qaidom od 2015. Osim toga, tamo su evakuirani pripadnici raznih islamističkih oružanih skupina koje su odbile predati se nakon uspješnih operacija sirijske vojske u Aleppu, Homsu, Istočnoj Gouti i južnoj pokrajini Dara’a.

Prema objavljenim fotografijama i medijskim izvješćima, ruska vojska je rasporedila snajperiste u blizini linija fronte u Idlibu, kako bi pružili potporu sirijskoj vojsci i njezinim saveznicima u novoj ofenzivi kojom se nastoje protjerati terorističke skupine iz demilitarizirane zone, posebice militante Al-Nusra Fronta, koji prema više izvješća i priopćenja State Departmenta imaju potporu Sjedinjenih Država, ali i Ujedinjenog Kraljevstva, Turske i nekih arapskih monarhija Perzijskog zaljeva.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan su se složili u rujnu 2018. godine da se između sirijske vojske i naoružanih skupina stvori demilitarizirana zonu od 15 do 20 kilometara u Idlibu.

Međutim, ekstremističke skupine nisu dopustile da se sporazum provede u djelo i ponovno raspoređuju teško naoružanje i vojnu opremu koju su privremeno povukli na temelju sporazuma.

Osim položaja vladinih snaga i naselja pod kontrolom vlade iz Idliba napadaju u rusku zračnu bazu Hmeymim. Danas je potvrđeno da su tijekom posljednja dva velika napada terorista Hayat Tahrir Al-Shama na rusku vojnu bazu Hmeymim na nebu primijećeni izraelski zrakoplovi, koji su letjeli na granici Libanona i Sirije. Ovaj podatak otvara nova pitanja i potiče na razmišljanje o mogućoj uključenosti izraelske strane u napad.

Prema podacima koje je objavila specijalizirana agencija IntelSky, tijekom noći 27. i 28. travnja su u vrijeme raketnih napada na rusku vojnu zračnu bazu Hmeymim izraelski vojni zrakoplovi bili su na nebu iznad južnog dijela Libanona.

Ranije je ruska vojska službeno priopćila kako su se u jednom od napada na zrakoplovu bazu Hmeymima teroristi koristili bespilotnim letjelicama, a bili su navođeni od strane američkog vojnog zrakoplova, zbog čega se sada postavlja pitanje je li i u kojoj mjeri Izrael bio povezan s nedavnim terorističkim napadima na rusku vojnu zračnu bazu.

Postoji mogućnost da su izraelski zrakoplovi samo promatrali napad terorista. Razlog za to je prvenstveno interes kako funkcioniraju ruski sustavi protuzračne obrane. Međutim, obzirom na činjenicu da govorimo o borbenim zrakoplovima, sasvim je jasno da ovaj let ni na koji način nije povezan s napadom militanata. Ipak, nije isključena ni činjenica da je ciljanje u napadu terorista Hayat Tahrir Al-Shama bilo omogućeno od američke strane, budući da su američki vojni zrakoplovi danima uz obalu Sirije, piše ruski vojni portal Avia Pro.

Treba pojasniti da je za odbijanje raketnog napada terorista ruska vojska uspješno koristila oružje protuzračne obrane iz ruske zračne baze, koje je pokazalo stopostotnu učinkovitost.

Što se tiče operacije u Idlibu, ruski predsjednik Vladimir Putin je najavio u subotu da će zadržati aktivni vojni kontingent u Idlibu kako bi se borio protiv terorista i upozorio je naoružane skupine da će se, ako nastave kršiti primirje u demilitariziranim zonama pokrajini, “suočiti s odmazdom”.

“Moramo nastaviti borbu protiv terorista koji su većinom koncentrirani u području Idliba,” izjavio je Putin u subotu na tiskovnoj konferenciji održanoj u Pekingu, gdje je bio u službenom posjetu, potvrđujući da će zadržati vojni kontingent u Siriji.

Rekao je i da opća ofenziva, kako vojni odgovor, trenutno nije prikladan zbog rizika za civilno stanovništvo. Unatoč gore navedenom, ruski predsjednik je dao zeleno svjetlo za moguću ofenzivu protiv terorista u Idlibu, tvrdeći da su vlada i vojska Sirije ti koji odlučuju o bilo kakvoj vojnoj operaciji, dok je Moskva je ograničena na pružanje zračne potpore.

Iako je sve je više znakova u pokretanju antiterorističke ofenzive od strane sirijske vojske, ona može biti ograničena na sjever Hame i jug Idliba, te područja zapadno od Aleppa i Abu Duhura, jer bi opća ofenziva na cijelom frontu izazvala veliki izbjeglički val najvećim dijelom radikaliziranog stanovništva.

No, isto tako je istina da se ovakva situacija ne može trpjeti unedogled. Na primjer, tijekom iznenadnog napada na punkt sirijske vojske u sjevernoj Hami, kojeg su proveli teroristi sirijske Al-Qaede, poginulo je 17 sirijskih vojnika.

Iako je napad je odbijen, a teroristi su pretrpjeli jednako teške gubitke, ovakvi proboji, kojima se ne ostvaruje nikakva strateška nadmoć, postaju sve češći i sirijski Glavni stožer će vjerojatno pokrenuti kampanju kojom će islamističke militante potisnuti dublje u Idlib, te otkloniti prijetnju za živote civila i vojnika na liniji razdvajanja.

Izraelska vojskanapad dronovima
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šok
4 godine prije

bilo je i vrijeme da se gamad uništi
na ilustraciju stavite ruske bombardere
ne usa

politicki nekorektan
4 godine prije

….a.vesna place slusajuci pjesmu-prijatelji moji gdje ste…aiiii,auuu, smrc,smrc..

onaj najgl.......veći Dalton
4 godine prije

Ajde brate, potaracajte više te glavosječe.
Do*izdili su više i Bogu i ljudima.
Erdo nek’ makne svoje, ako ne, nek’ budu kolateralna šteta.
Ionako Erdo ima o čemu razmišljati.
Kurdi mu na granici prave državu, a navodno su im Ameri i Izraelci isporučili Stingere.
Ameri su Kurdima zapasali drugu stranu Eufrata.
Iranci i Izraelci plešu na sirijskom podiju.
Izgleda da su se i Rusi počeli gubiti u kalkulacijama.
Jednom će morati presjeći. Ovako il’ onako.
Jer ovakvo odugovlačenje postaje kontraproduktivno.
A putujući cirkus ode dalje

Dopizdilomi
4 godine prije

Ajde počistite taj ostatak i neće više biti provokacija a onda ukoliko vam se da pregovarajte s nekim nije bitno s kim tek toliko da se pregovara reda radi.

Borac2
4 godine prije

Fino polako taktika uvlacenja u kotlove i potamanit smradove, ono sto ostane, carpet bombing jer taj sljam nitko nece nazad.

Zadranin
4 godine prije

Kad amerokenjci sirijsku vladu i dalje nazivaju “režimom”.. onda i ja moram amerokenjsku vladu “nastavit” zvati amerokenjskim režimom.

Koja gamad..

Pljuc!

Siniša
4 godine prije

Kako ova 15ka odlično izgleda!!!

Ботовање
4 godine prije

Јесте.

Siniša
4 godine prije

Tukli su sa svime šta su imali.

Ivi.tz
4 godine prije

Pacovčine sve potamamiti…

DažBog
4 godine prije

@Pikser, a jesu li tebe jako tukli kad si bio mali?
… po glavi???
Uuuuu vidi se

Dopizdilomi
4 godine prije

“Sve je više znakova u pokretanju antiterorističke ofenzive”. Sam naslov kaže da je riječ o teroristima. Po svim zakonima bilo koje države zna se kako se s teroristima postupa. Poznata je ona američka “s teroristima ne pregovaramo” ali zato sve druge tjeraju da pregovaraju, uvažavaju njihove zahtjeve i moraju sjesti s njima za stol.

alfa33
4 godine prije

Evo taman pijem kavu na poslu sa kolegom, on je iz Daraa-e sa juga sirije,i pitam ga ga za ovu muguću ofenzivu,i što bi moglo biti,dosta je skeptičan,ne vjeruje baš…. Ja bih volio da se završi više ovo,a to jedino znaju oni koji su sve počeli…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI