EU popustila pred američkim prijetnjama i izlazi iz naftnog posla s Iranom

Eu zastava
34 komentara

Nakon Trumpove odluke da raskine nuklearni sporazum s Iranom, SAD su uvele sankcije Islamskoj Republici i zaprijetile kupcima iranske nafte u svijetu da će i oni biti kažnjeni i dali im rok da do početka studenog obustave uvoz iranske nafte.

Europska komisija je u svibnju obećala da će nastaviti uvoziti naftu iz Irana, a čelnica diplomacije EU Federica Mogherini je rekla da su se Francuska, Njemačka i Velika Britanija, kao odgovor na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma, složili oko izrade brzih i praktičnih rješenja za održavanje i produbljivanje gospodarskih veza s Teheranom. Kasnije je usvojen i zakon koji je trebao štititi europske dobavljače iranske nafte i poduzetnike od jednostranih američkih sankcija, a dogovoreno je da će se u naftnim ugovorima koristiti euro i da EU odustaje od petrodolara. Kao što smo ranije naveli, to bi bio pravi šok za SAD, čija se financijska konstrukcija temelji na korištenju dolara kao rezervne svjetske valute. No, čini da EU polako popušta i da od svega neće biti ništa.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif je prije dva dana od EU tražio da se drži dogovora i da ne popusti američkom pritisku, ali europske kompanije, francuski Total među prvima, koji je ujedno i najveći europski kupac iranske nafte, povlače se iz poslova s Islamskom Republikom.

Prazninu koju ostavljaju europske kompanije popunjava Kina

Uslijed novonastale situacije i trgovinskog rata kojeg vodi sa Sjedinjenim Državama, Kina je odlučila popuniti prazninu u naftnom sektoru Irana. Ovo nije samo posao, nego i geopolitička odluka Pekinga, kojim želi pokazati da neće poštovati jednostrane sankcije, ni one koje nisu usvojene u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kako prenosi portal Oil Price, kineske rafinerije i trgovci nafte sve više koriste iranske tankere za skoro potpuni uvoz sirove nafte iz Teherana. Ovaj e posao teških pregovora koje je Iran vodio s Kinom da zadrži svog  najvećeg pojedinačnog kupca nafte i očuva izvoz nakon stupanja na snagu američkih sankcija.

Iran sada pokriva troškove i rizike isporuke nafte u Kinu. Kineska tvrtka Sinopec, najveći prerađivač nafte u Aziji, te kineska državna tvrtka Zhuhai Zhenrong Corp, aktivirali su klauzule u svojim dugoročnim ugovorima s Iranom za korištenje tankera u vlasništvu Nacionalne iranske tankerske kompanije. Prema podacima o isporukama, tijekom srpnja je svih 17 tankera sirove nafte iz Irana u Kinu bilo u vlasništvu iranske naftne tvrtke.

Za usporedbu, mjesec ranije su kineske tvrtke koristile 8 od 19 tankera koji su isporučivali naftu iz Irana.

Kina je jasno rekla da neće prestati kupovati naftu iz Irana, unatoč nastojanjima Washingtona  da u potpunosti obustavi iranski izvoz. No, Kina je američkoj strani navodno obećala kako neće povećavati obujam iranskog uvoza.

Teheran je sličan model osiguranje tereta i tankera počeo nuditi i Indiji i neka su indijska osiguravajuća društva prestala pokrivati naftu tijekom transporta. Portal Oil Price je izvijestio i kako je Iran za kupce u Aziji počeo rezati cijene nafte, ali se ne navodi o kojoj je cijeni riječ.

Što se tiče Kine, prošli mjesec su ovi tankeri prevozili oko 23,8 milijuna barela sirove nafte i kondenzata namijenjenih Kini, odnosno oko 767 tisuća barela dnevno. U lipnju je opterećenje iznosilo 19,8 milijuna barela, odnosno 660 000 barela dnevno. Prema službenim podacima Carinske uprave, Kina je 2017. uvezla iz Irana prosječno uvozila 623 000 barela nafte dnevno.

Kina u Iranu preuzima projekte EU kompanija koje bježe zbog Trumpovih sankcija

Nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jupiter
5 godine prije

evropska LJIGA!!!

nizzde
5 godine prije

Kako će plakati kada Iranci zatvore Homuški tjesnac

shah
5 godine prije

cini se da ipak americka taktika daje rezultata, kinezi samo koriste priliku.

nekoime
5 godine prije

Iran i Rusija su samo kolateralne žrtve trgovinskog rata USA protiv EU.

rodoljub
5 godine prije

Ma hajte molim vas, pa to su sve trzisna kretanja. Trziste sve regulise. Zar nam nisu tako govorili 60. tih i 70. godina i omalovazavali planiranje u ekonomiji. Njihov ekonomski uspeh je cist rezultat “demokratije i trzisnih zakona”. Uvek su bili licemeri, lazovi i pokvarenjaci. Nazalost, i danas imamo promotere takve politike, koji to opravdavaju “zastitom sopstvenih interesa”, a radi se o klasicnoj neprijateljskoj aktivnosti – diverziji i pretnjama.

Kažun
5 godine prije

Usra-ne pudlice.

Kocki
5 godine prije

Evropske kurve

cool
5 godine prije

Iran je to jednostavno riješio s Kinom; 10% jeftinija nafta + 4% na osiguranje = 14%; konverzija u domicilnoj valuti. Kina već uvozi 2 tankera manje iz S.Arabije dnevno zbog cijene i sad će doći do “domino efekta”: Trumpu ide u prilog njegova ideja uništenja OPEC i OPEC +; zbog gore iznesenog mada oko toga ne treba ni pomaknuti “malim prstom” mada će si pripisati, što je klasika. Tko će koga i na koji naćin dalje financirati i održavati na životu zbog niza “revolucija”; bit će zanimljivo promatrati!?

erektvs maximvs
5 godine prije

vazali

Laki Topalović
5 godine prije

Službeno nije “popustila”, ali nema instrumente da se obrani.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Sve mi se cini da se Briselu sprema veliko atletsko takmicenje, kada narod iz cijele EU sleti u Brisel i zadje u zgardu EU birokrata da ih testira koliko brzo mogu trcati – bjezati, pred kolcima.

Duki
5 godine prije

U śto smo mi ovo ušli prije 5g.bože mili.
Pa veća smo muda imali .’91-95.kada smo svima rekli idemo do kraja !
A ovi koji nas trenutno vode jučer su dobili porciju !
Pa neka se zamisle ???????

Sunseeker
5 godine prije

Sve mi se čini da usronje tjeraju eu guzonje da kupuju naftu od saudijske…

Ivi tz
5 godine prije

Eu = kurva američka.

kvisko
5 godine prije

Ne znam koliko je dragih komentatora iz RH ali tolika kolicina mrznje prema Europi , zajednici kojoj pripadate i ciji ste dio je nevjerojatna , na isti nacin se i Jugoslavija srusila , mrznjom vlastitih gradjana prema samima sebi , nevjerojatna destrukcija , odnosno potpuno i ludo iracionalni umovi .

kvisko
5 godine prije

Tamo na temi migranata nevjerojatna mrznja prema muslimanima , crncima itd , pa onda na ovoj temi nevjerojatna ljubav prema iranu ? totalna shizofrenija i polupani loncici!

Nego kazite mi jel ove godine bilo vise turista iz ” trule” Europe ili mirisnog irana ?

Ana
5 godine prije

Zar je moguce bilo sto drugo? Stokholmski sindrom je gadna stvar!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI