Euronews: Politika Trumpa naftu diže na cijenu od 100 dolara po barelu

nafta cijene rast
18 komentara

Prema riječima stručnjaka, nova ograničenja, carine, trgovinski rat i američke sankcije protiv Irana, koje stupaju na snagu početkom studenog, kao i ozbiljna gospodarska kriza u Venezueli, pridonijet će značajnom porastu cijena nafte. Do kraja ove godine se ne bi trebali iznenaditi ako barel ponovno naraste do 100 dolara, pogotovo s obzirom na to da OPEC ne planira povećati proizvodnju, piše Euronews.

Do kraja godine bi cijena nafte mogla bi ponovno premašiti 100 dolara po barelu. Taj su zaključak donijeli veliki trgovci nafte, a kao razlog za povećanje cijena vide, prije svega, sankcije protiv Irana i krizu u Venezueli.

SAD u studenom planiraju uvesti nove sankcije protiv iranske nafte. Drugim riječima, tržište će izgubiti i pola milijuna barela dnevno, a zemlje skupine OPEC su poručile da neće povećati proizvodnju kako bi nadoknadile nedostatak.

Sva pozornosti je sada usredotočena na OPEC. Kakva će biti reakcija kartela? Trump se sam doveo u kut. SAD su uvele nove trgovinske obveze i sankcije na izvoz iranske nafte, koje stupaju na snagu 4. studenog. Sve to povećava cijenu nafte. Kao odgovor, Trump zahtijeva da OPEC poveća proizvodnju, ali za sada ništa ne govori da je Saudijska Arabija spremna za takav scenarij, prenosi Euronews.

Odbor OPEC-a na sastanku u nedjelju u Alžiru nije uzeo u obzir povećanje proizvodnje od preko milijun barela dnevno, već je, naprotiv, upozorio na mogući povratak ograničenjima i tijekom 2019. godine.

Uopće ne čudi da se nafta tipa Brent danas prodavala za 81,45 dolara po barelu, a laka WTI nafta po cijeni od 72,27 dolara za barel.

Euronews

NaftaOPECSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MilanCZ
5 godine prije

Globalisti donose tu odluku jer su globalisti doveli Trumpa na čelo amerike dá izvrsi preformaciju Amerike.Iran prema plánu globalista uz Kinu trebao bi postati noví globální centar kóji bi imao ulogu kontrolu svih muslimana u svijetu a glavna uloga, kontrola muslimana u Evropi.Dali ce se taj plán realizirati vidjeti cemo za pár godina.Te sankcije od straně Trumpa je své unaprijed dogovoreno sa globalistima, cilj je ojacati ulogu Irana u geopolitici.

Riddick
5 godine prije

Juče se u UN hvalio da je za svog mandata postigao više nego bilo koji Američki predsednik .
Šta je time hteo da kaže ostaće misterija.

October
5 godine prije

Naravno da Trumpetu odgovara visoka cijena nafte ,jer sam fraking nije isplativ ispod 60$ ,nafni sektor u americi trpi, previse radnih mjesta kredita , podrsku texasa ne smije da izgubi. Tu je I vojni sektor I industrija sve ima svoje.

Mačak
5 godine prije

Mi u Srbiji smo onda pukli. Ovaj naš ološ na vlasti povećao je akcize tako da nismo ni osetili to kad je nafta bila na istorijskom minimumu. Koliko bi tad litar koštao ne smem ni da pomislim. Sad litar ima istu cenu kao kad je barel bio 150$. Dobro su to smislili, samo tajkuni da se vozikaju, a mi smo i onako za njih samo statistička greška.

Nik
5 godine prije

Odavno vozim biciklu i samo motor auto samo kada moram i ne sramim se toga cak bi rekao hvala vam na tome a guzonje nak se voze autom meni ne smata..

Bruno
5 godine prije

Dobro došlo Rusiji. Cijena nafte bila je oborena na samo 27 USD po barelu. To je Ruse natjeralo da diversificiraju svoju ekonomiju i svoj izvoz. Rusi su to i učinili, a usput Rublja je u odnosu na 2014. godinu izgubila i do 60% svoje vrijednosti. Na ruska poduzeća pad cijena nafte nije se odrazio negativno jer oni bilanciraju u rubljama. A sada već duže vrijeme cijena nafte raste. Prešla je 81 dolar po barelu. A sudeći po svemu rasti će i dalje. Ruska naftna poduzeća zabilježiti će rekorde u svojim bilancama. Isto važi i za ruski fond nacionalnog blagostanja kao i za ruske devizne rezerve koje opet dolaze na rekordni nivo iz 2014. godine, prije sankcija. Nikakvo čudo da Rusija onako dobro izgleda u što sam se na odmoru tamo i sam uvjerio.

Tursunov
5 godine prije

Povecat ce arapi proizvodnju, jos ima vremena do 4 XI.
Iz razloga sto ce ih Trump prisiliti, i zbog mrznje prema Iranu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI